Afacerile din Romania se confrunta cu a 18-a cea mai mare complexitate a sistemelor contabile si fiscale din lume.
Gradul de complexitate al cerintelor fiscale si contabile din Romania a urcat cu 36 de pozitii intr-un singur an, in Indexul Complexitatii Financiare 2018, dupa evaluarea reglementarilor din 2017 din 94 de tari.
Doar Croatia (pe locul 12) si Albania (14) stau mai rau decat Romania in Europa Centrala si de Est, daca nu se includ Turcia, Rusia si Belarus.
Ucraina, Bosnia si Republica Moldova stau mai bine!
Toate tarile cu care ne comparam de obicei (cele din Europa Centrala si de Est) stau mult mai bine.
Studiul din care a rezultat topul a fost realizat de TMF Group, unul dintre furnizorii globali relevanti de consultanta cu 7.000 de experti in 83 de tari.
De complexitatea reglementarilor fiscale si contabile dintr-o tara depinde dificultatea de a face afaceri, respectiv (ne) atractivitatea mediului de afaceri de acolo, potrivit autorilor studiului.
Pe de alta parte, tarile mai cu economii mai avansate au dezvoltat si sisteme fiscale si contabile mai complexe. Totusi, in Germania dificultatile sunt mai mici decat in Romania.
Citeste mai multe despre pozitia Romaniei in topul mondial al sistemelor contabile si fiscale pe CursDeGuvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Romania a pierdut in doar un an 36 de pozitii la capitolul simplificarii sistemului fiscal-contabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:15
2017 se incheie cu o crestere anuala a PIB-ului in jur de 6%. Si in raport cu date consemnate pentru alte economii emergente europene, aceasta dinamica este neobisnuita, dar nu inexplicabila.
Plusuri la salarii si la alte venituri, taieri de taxe au stimulat consumul gospodariilor ca principala componenta a cererii interne. Deficitul bugetului public nu va depasi probabil 3% din PIB (si ca urmare a ajustarilor pe partea de investitii), in timp ce marimea sa structurala (ce tine cont de ciclul economic) trece de 3,5% din PIB.
Stimularea economiei se vede in deficite externe, cel de cont curent urcand la cca 3% din PIB in acest an (de la cca 2% in 2016), iar balanta comerciala avand deficite in medie de cca 1 miliard euro lunar. In continuare sunt examinate unele aspecte macroeconomice si structurale.
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv. "Inflatia negativa" din ultimii doi ani a fost in parte o anomalie, ce a rezultat din scaderea drastica a TVA in cateva runde.
Ea a sporit puterea de cumparare a cetatenilor si impreuna cu marirea de venituri (inclusiv salariul minim) explica dinamica consumului, a cererii interne.
Inflatia masurata prin preturile de consum (IPC) a ajuns in noiembrie la 3,2%. Inflatia de baza, ce elimina impactul preturilor foarte volatile si administrate, merge de asemenea in sus.
Cresterea accizelor a afectat evident inflatia. In zona euro, inflatia se invarte in jurul a... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 16:25
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Fiscalitatea in Romania nu este excesiva, insa abordarea acestui domeniu este total gresita, sustine George Niculescu, specialist taxe.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a precizat ca impozitul pe constructii speciale (asa-numita "taxa pe stalp") are un efect negativ asupra investitiilor.
De asemenea, George Niculescu este de parere ca solutia la problemele fiscale sta in mainile politicienilor si ca e nevoie de o legislatie mai clara.
Cum evaluati sistemul fiscal din Romania in 2014?
Abordarea strict contabila - mentalitate de care nu am reusit sa scapam - de intocmire a bugetului nu permite ca la estimarea sumelor sa fie luate in calcul si anumite ajustari folosind indicatori statistici de calitate (sunt folositi numai indicatori cantitativi).
In aceste conditii, pentru a pastra deficitul bugetar in limitele stabilite s-a trecut la un mod simplist de gandire, identificarea unor posibile sume suplimentare care de regula sunt din introducerea de noi taxe sau ...citeste mai departe despre "S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 08:37
In 2014, fiscalitatea din Romania a fost caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate, iar anul viitor este posibil ca taxele si impozitele sa ramana neschimbate, sustin specialistii KeysFin, o firma ce ofera servicii de informatii financiare.
Acestia au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca e foarte important ca "Biblia economica a tarii", Codul Fiscal, sa fie "batut in cuie".
Cum ati descrie sistemul fiscal din Romania in 2014?
Daca ar fi sa caracterizam fiscalitatea din Romania in 2014 in doua cuvinte, am vorbi de incertitudine si lipsa de predictibilitate.
2014 a fost inca un an in care Codul Fiscal a fost modificat in dese randuri, fara consultarea mediului de afaceri. Chiar daca principalele taxe (TVA, cota unica) nu au fost modificate, au aparut alte noi, precum controversata taxa pe stalp, supra-taxa pe carburanti, acestea fiind cele mai cunoscute de publicul larg si care, pe de alta parte, au generat un impact financiar ...citeste mai departe despre "Taxe 2015: Fiscalitatea din Romania, caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 06:03
Deficitul bugetar pentru anul viitor, intens dezbatut in ultimele zile, e o falsa problema pentru Romania, cea adevarata fiind ca tara noastra cheltuie ineficient banul public, iar niciun guvern nu a venit cu o solutie reala in acest caz, considera profesorul universitar Bogdan Glavan.
Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca a ajuns la un acord de principiu cu creditorii internationali si ca bugetul pe anul 2015 este construit in jurul unui deficit de 1,83% din produsul intern brut.
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar
Cifra este mai mare decat cea vehiculata initial, de 1,4%, si considerabil mai ridicata decat a cerut delegatia Fondului Monetar International, in timpul negocierilor, de 0,9%, solicitare catalogata drept inacceptabila de catre Executiv.
Insa Guvernul a reusit sa convinga partenerii de necesitatea unui deficit bugetar mai mare, in urma unor negocieri extrem de dure, dupa cum au fost descrise de ministrul Finantelor, Ioana ...citeste mai departe despre "Deficitul bugetar, o falsa problema? Unde greseste de fapt Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 07:37
Numeroasele masuri de politica fiscala luate de guvernele Romaniei de la inceputul crizei au aratat lipsa unei strategii coerente in acest domeniu si au creat saracie, potrivit unui studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Am zis ca la noi aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar, al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. (...) In maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Biris intr-o conferinta de presa.
Inventarul nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili.
Nu au fost incluse in inventar taxele pe resursele minerale, modificarea redeventelor pentru resurse minerale sau taxa de prima inmatriculare/mediu pentru... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:18
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05
Evaziunea fiscala, lipsa unei promovari pe plan intern a programelor turistice si fiscalitatea ridicata sunt principalele probleme cu care se confrunta turismul romanesc, au sustinut, marti, la Pitesti, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Prim-vicepresedintele ANAT, Radu Gabriel, a spus ca in agentiile de turism evaziunea este zero, pentru ca toti turistii pleaca cu documentatie fiscala intocmita, dar se practica turism la negru pe alte cai.
"Transportatorii rutieri, posesorii de capacitati de cazare de dimensiuni mici, segmente profesionale cum ar fi clerul, bisericile, care isi fac circuite tematice si pelerinaje la negru, neoficial, profesorii, care organizeaza impreuna cu transportatorii si pensiunile excursii nefiscalizate, de multe ori mult mai scumpe. Acestia sunt cei care fac turism la negru", a afirmat prim-vicepresedintele ANAT.
Agentiile de turism: Programele turistice nu sunt promovate de minister
Reprezentantii agentiilor de turism s-au plans si de faptul ca programele turistice nu sunt cunoscute in tara pentru ca nu sunt promovate de ministerul de resort. Presedintele ANAT Regiunea Sud Muntenia, Adrian Voican, a sustinut ca, desi au existat multe promisiuni de promovare din partea Ministerului Turismului, turismul romanesc a avut "promovare zero".
"Noi am facut oferte speciale, am facut programe nationale, este specificul agentiilor de turism sa faca promovare. Din pacate, de la minister promovare... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 19:09