In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
2017 se incheie cu o crestere anuala a PIB-ului in jur de 6%. Si in raport cu date consemnate pentru alte economii emergente europene, aceasta dinamica este neobisnuita, dar nu inexplicabila.
Plusuri la salarii si la alte venituri, taieri de taxe au stimulat consumul gospodariilor ca principala componenta a cererii interne. Deficitul bugetului public nu va depasi probabil 3% din PIB (si ca urmare a ajustarilor pe partea de investitii), in timp ce marimea sa structurala (ce tine cont de ciclul economic) trece de 3,5% din PIB.
Stimularea economiei se vede in deficite externe, cel de cont curent urcand la cca 3% din PIB in acest an (de la cca 2% in 2016), iar balanta comerciala avand deficite in medie de cca 1 miliard euro lunar. In continuare sunt examinate unele aspecte macroeconomice si structurale.
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv. "Inflatia negativa" din ultimii doi ani a fost in parte o anomalie, ce a rezultat din scaderea drastica a TVA in cateva runde.
Ea a sporit puterea de cumparare a cetatenilor si impreuna cu marirea de venituri (inclusiv salariul minim) explica dinamica consumului, a cererii interne.
Inflatia masurata prin preturile de consum (IPC) a ajuns in noiembrie la 3,2%. Inflatia de baza, ce elimina impactul preturilor foarte volatile si administrate, merge de asemenea in sus.
Cresterea accizelor a afectat evident inflatia. In zona euro, inflatia se invarte in jurul a... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 16:25
Romania are un potential considerabil, iar investitorii straini vor sa vada un mediu politic, legislativ si de afaceri stabil, echitabil si predictibil, sustine Daniela Nemoianu, presedintele American Chamber of Commerce (AmCham) in Romania.
Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre provocarile cu care se confrunta tara noastra, evolutia economica si perceptia pe care o au oamenii de afaceri asupra Romaniei.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Care este situatia Romaniei in comparatie cu celelalte state din regiune?
Potentialul de dezvoltare al Romaniei este considerabil, iar premisele actuale indica oportunitati de investitii in sectoare diverse, aflate in curs de modernizare.
Sub presiunea schimbarilor globale complexe si accelerate, eforturile Romaniei de pozitionare competitiva vor trebui amplificate si substantiate strategic pentru o sincronizare mai eficienta cu evolutiile ...citeste mai departe despre "Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania. Iata cum sa atragem investitori straini - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 07:22
Exceptionala situatie macroeconomica in care se afla Romania astazi arata ca tara se afla intr-un punct atat de inalt al valului, incat, daca nu se iau urgent masuri de consolidare a acestui avantaj dupa legislatia din anul 2015, riscam sa cadem intr-un termen foarte scurt de partea cealalta.
Pornind de la rezultatele cresterii economice 2015-2016, coroborate cu costurile mici ale imprumuturilor, analizam principalele riscuri ale anului 2017 - an in care vor intra la decontare "facturile" ultimilor doi ani de crestere, precum si sursele acestei cresteri.
Surse care astazi creeaza entuziasm, dar care in numai un an pot deveni de-o toxicitate grava pentru economie.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Mentionam ca am ales doar acei indicatori care in mod indiscutabil vor avea probleme, lasand la o parte indicatorii asupra carora vor decide piata, efectele de runda a doua a masurilor cu caracter... citeste mai departe despre "O problema care se coace in 2016: Riscurile anului 2017 si finantatorii lor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Martie 2016, ora 11:50
In ce masura economia romaneasca este pregatita pentru o schimbare brusca in atmosfera economica? Suntem pregatiti pentru "inghetul" financiar?
Pe hartie, situatia macroeconomica a Romaniei arata destul de bine. Avem un ritm de crestere economica de peste 3%, o majorare a salariilor, o moneda nationala destul de stabila. Mai mult, am platit datoria catre Fondul Monetar International luata in vremurile tulburi din 2009.
Insa situatia "din teren" este diferita, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri.
Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul
"Statisticile pot fi insa inselatoare, precum vremurile in care traim. Performantele economice generale ascund o dezvoltare inegala a economiei, cu un puternic accent pe comert si cu un declin in sectorul de productie, dublata de o polarizare tot mai accentuata la nivel geografic", se arata in analiza KeysFin... citeste mai departe despre "Furtuna in economia globala: Este pregatita Romania sa tina piept "inghetului" financiar?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:51
Evolutia economica a Romaniei arata precum un carusel. De la plus la minus, datele macro-economice se schimba intr-un ritm alarmant, fapt care indica fragilitatea mediului de afaceri. Cum iesim din aceasta cursa in care pare care ca ne invartim in jurul cozii?
"A reintrat sau nu Romania in recesiune? Suntem pe buza prapastiei? Am iesit din criza si sunt pe crestere economica, chiar daca una modesta? Cand isi va reveni, cu adevarat, economia?
Intrebari la care, daca este sa intrebam factorul politic, vom primi raspunsuri diferite, in functie de interese. Cei de la putere ne vor spune ca economia creste in continuare doar ca ritmul a incetinit putin. Cei din opozitie i-au pus deja coroana mortuara, dovada gestul facut zilele trecute in Palament, cu ocazia reexaminarii reducerii CAS cu 5 puncte procentuale", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.
Dincolo de datele privind evolutia PIB, care arata o scadere consecutiva de doua trimestre (recesiune tehnica), din economie vin ...citeste mai departe despre "Economia, ca in roller coaster - Cum a ajuns Romania sa se "invarta in jurul cozii"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 12:14
Romania, cea de-a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, se chinuie sa iasa din recesiune, dupa ce a implementat toate masurile de austeritate cerute de FMI, in conditiile instabilitatii politice, scrie Reuters.
Un nou premier de stanga, Victor Ponta, se afla intr-o disputa publica cu presedintele Traian Basescu, cearta politica care a dus la intarzierea aplicarii de politici economice importante, scrie Reuters.
"Popularitatea lui Basescu a fost puternic afectata in ultimii ani din cauza masurilor de austeritate, pe care Ponta vrea acum sa le "indulceasca" pentru a-si pastra procentele in sondaje, mai ales inainte de alegerile parlamentare din aceasta toamna".
Stabilitatea guvernului
Masurile de austeritate luate incepand cu 2010, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cresterea TVA cu 5 procente, au contribuit la scaderea popularitatii guvernului democrat-liberal cu aproape 15%. In consecinta, doi premieri PDL au fost demisi, iar partidul a ajuns in opozitie dupa venirea la putere a USL. Alianta de stanga a promis sa colaboreze cu FMI, iar rezultatele sale la alegerile locale din iunie au fost bune.
"Cu toate acestea, cele trei luni de la preluarea puterii au fost dominate de lupta cu Traian Basescu, acuze de plagiat pentru premierul Ponta si arestarea fostului premier PSD Adrian Nastase, pe care Ponta l-a descris drept mentor", noteaza Reuters.
Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Basescu, iar Ponta a fost aspru criticat... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 13:13
Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Premierul Victor Ponta a sustinut in conferinta de presa din 25 iunie ca este momentul sa se ocupe de situatia locurilor de munca si de cea economica in general si sa lase razboaiele si scandalurile deoparte.
"Vreau sa ne apucam de ceea ce de fapt asteapta oamenii de la noi", a spus domnul Ponta, "sa vorbim de ce e de facut din punct de vedere economic. Ati vazut ca boardul FMI, in unanimitate, a aprobat scrisoarea noastra de intentie, deci un semnal foarte bun. La Hidroelectrica am dat un semnal ca acolo lucrurile se curata de cele rele, deci va fi mult mai bine cotata in toamna". A mai spus domnul premier ca Romania se afla pe drumul cel bun si ca pe intreaga perioada a lunii iulie se va ocupa numai de problemele economiei.
Este o declaratie extrem de interesanta, chiar surprinzatoare. Probabil pentru a da un semnal ca nu mai doreste scandaluri si razboaie, domnul prim ministru face o captatio benevolentiae, admitand ca guvernarea Boc-Ungureanu a pus tara pe drumul cel bun deoarece, evident, acest lucru nu-l putea face guvernnul domniei sale intr-o perioada atat de scurta de timp.
Ba, din contra, ceea ce a facut guvernul Ponta in aceasta scurta perioada nu prea este in directia drumului cel bun: a marit deficitul si a redus rata de crestere.
Nici semnalul bun din partea FMI nu poate fi pus pe seama propriei guvernari, ci pe cea a guvernarii precedente care a indeplinit corespunzator conditiile acordului. Interesant este si faptul ca se dezvaluie si cauza... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:01