Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat sambata ca problemele economice ale tarii se vor agrava daca noul tip de coronavirus se va propaga intr-un mod necontrolat, deplangand faptul ca eforturile initiale pentru stavilirea epidemiei s-au diminuat, informeaza AFP.
Republica Islamica, ce a inregistrat oficial primele sale cazuri de COVID-19 in februarie, este una dintre tarile cele mai afectate din Orientul Mijlociu de aceasta pandemie.
Autoritatile au anulat evenimentele publice si au inchis scolile si comertul neesential in martie, inainte de a ridica progresiv restrictiile incepand din aprilie, in incercarea de a relansa economia tarii, deja sufocata de sanctiunile americane.
"A spune ca trebuie facut ceva pentru a evita problemele economice cauzate de coronavirus este corect. Insa in caz de neglijenta si de propagare importanta a bolii, problemele economice se vor agrava de asemenea", a declarat ayatollahul Khamenei in timpul unei reuniuni prin conferinta video cu responsabili judiciari.
Problemele economice ale Iranului s-au agravat din 2018, dupa retragerea unilaterala a SUA, in mai, din acordul asupra programului nuclear iranian si reimpunerea de sanctiuni americane impotriva Teheranului.
"Sacrificiul personalului medical, eforturile grupurilor de voluntari si cooperarea globala a populatiei au facut ca Iranul sa fie una dintre tarile care au reusit cel mai bine" sa controleze epidemia, a spus Khamenei. "Insa aceasta a fost la... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 17:14
Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea masurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasa si ar putea conduce la instabilitate financiara, au avertizat intr-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini si specialistul in stiinte politice Ian Bremmer.
Conducerea Fed incepe marti o sedinta de politica monetara care se va derula pe parcursul a doua zile. Masurile bancii centrale americane includ o rata cheie apropiata de zero si achizitii de obligatiuni, care trebuie sa scada dobanzile la imprumuturile pe termen lung.
"Stim cum s-a terminat flimul trecut si am putea avea parte de o continuare. Economia reala si piata muncii slabe, impreuna cu indatorarea ridicata, sugereaza o nevoie de retregere lenta a masurilor monetare de sustinere a economiei. O retragere lenta risca sa creeze o bula speculativa a imprumuturilor si activelor la fel de mare ca precedenta, daca nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi intr-un raport publicat in revista Institutional Investor, preluat de CNBC.
Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste, si Bremmer, presedinte al firmei de consultanta si cercetare Eurasia Group, au afirmat ca riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.
"Unii considera ca SUA pot amana deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China isi poate reechilibra fara probleme economia, in timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoase. Convulsiile... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:24
In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.
Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.
Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.
Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.
"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.
Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:51
Europa va continua sa fie afectata de stagnare economica pentru cel putin inca 10 ani, in timp ce SUA se lupta cu aparitia unei clase sociale sarace, dependenta de ajutoarele sociale, potrivit lui Paul Pulman, CEO Unilever.
"Ne aflam intr-o perioada de crestere economica redusa in Europa pentru cel putin inca 10 ani, si nu cred ca acest fapt se va schimba", a declarat Polman intr-un interviu acordat Bloomberg.
"Daca esti managerul unei afaceri precum cea pe care o conduc eu si nu iei in considerare acest aspect, inseamna ca te minti singur. Sper, de dragul Europei, sa ma insel, dar chiar si in acest caz, este preferabil sa pornim de la acest scenariu. Important este sa privim in fata realitatea", a mai spus directorul Unilever.
Potrivit lui Polman, ritmul de revenire al economiei SUA va fi unul redus, cu o crestere a PIB de 2%, "daca avem noroc".
CEO-ul Unilever a adus in discutie si faptul ca declinul increderii consumatorilor din SUA creeaza ingrijorare la nivel mondial, in conditiile in care 46 de milioane de persoane din aceasta tara se bazeaza pe ajutoare sociale pentru a-si procura hrana.
SUA sunt responsabile pentru 16% din vanzarile de 50 de miliarde de euro ale Unilever, iar Europa de aproximativ 25%, apreciaza analistii Bernberg Bank si RBC Capital Markets.
Compania s-a adaptat la conditiile economice nefavorabile prin reducerea costurilor, extinderea pe pietele emergente, precum Indonezia, si promovarea unor branduri low-cost. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:21
Americanii pot fi recunoscatori pentru semnele de revenire a economiei pe care tara le-a aratat, in ultima perioada, cu ocazia sarbatoririi Zilei Recunostintei.
Produsul Intern Brut isi revine, de asemenea, intr-un ritm superior mediei, iar indicele productiei industriale, superior celui al Chinei sau zonei euro, sprijina ideea ca economia americana devine mai robusta, scrie Business Insider.
Rata de ocupare a fortei de munca isi revine intr-un ritm mai rapid in comparatie cu crizele financiare anteriore, fie ca vorbim de crizele din Japonia si statele scandinave din anii '90 sau de Marea Criza Economica ce a inceput in 1929.
Chiar si asa, aceste semne de revenire sunt fragile, somajul continua sa ramana ridicat, iar criza sectorului imobiliar nu s-a incheiat.
In plus, in cazul in care negocierile pentru prevenirea "varfului fiscal" nu vor avea succes, economia americana ar putea fi grav afectata.
Ben Bernanke, seful Federal Reserve, a anuntat, pe acest fundal, ca anul 2013 ar putea fi unul "foarte bun" pentru economia Statelor Unite, in cazul in care democratii si republicanii vor ajunge la un acord cu privire la 'varful fiscal.' mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:35
Oficialii Uniunii Europene si cei ai Statelor Unite ale Americii vad diferit anumite aspecte legate de economie, iar asta determina si abordari diferite in ceea ce priveste politicile aplicate in acest domeniu.
Reprezentantii UE sunt de parere ca economia SUA functioneaza aproape la intreaga sa capacitate, in timp ce oficialii de la Washington spun ca mai sunt necesari cativa ani de crestere puternica, pentru ca acest segment sa functioneze asa cum ar trebui.
Exista o diferenta intre modul in care europenii analizeaza economia Statelor Unite ale Americii si modul in care americanii fac acest lucru.
In mai, Comisia Europeana estima ca diferenta dintre PIB-ul actual si cel potential in Statele Unite ale Americii in 2012 era de 0,5% din PIB-ul potential, in timp ce americanii estimau ca aceasta este de 5,3% din PIB.
Daca oficialii Rezervei Federale ar adopta viziunea Comisiei Europene asupra economiei SUA, ar creste probabil ratele dobanzilor, Totusi, Fed planuieste sa mentina nivelul ratelor dobanzilor la un nivel scazut pana in 2014.
Oficialii UE si cei americani vad diferit si situatia somajului din SUA: europenii vad un mare numar de someri in SUA, care trebuie sa se reorienteze profesional, rata somajului fiind de 8,3%, in timp ce americanii considera ca au o rata a somajului sub 6,5%.
Cele doua abordari implica moduri de actiune diferite.
Potrivit Wall Street Journal, aceasta impartire transatlantica va contura de acum incolo modul in care vor fi... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 09:26
Exista semne ca situatia economiei SUA s-ar putea imbunatati, in cea de-a doua parte a anului, a declarat Jes Staley, seful departamentului de banking de la JP Morgan.
"Daca va exista o usrpriza placuta in acest an, va fi aceea ca economia SUA isi reia cresterea economica. Marile corporatii si-au regasit echilibrul, au o multime de bani in bilanturi", a precizat economistul JP Morgan, adaugand faptul ca imprumuturile micilor afaceri la JP Morgan au crescut cu 70% fata de acum un an.
Potrivit acestuia, intreprinderile mici au inceput sa se imprumute in mod semnificativ, pentru prima data in ultimii ani.
In ceea ce priveste consumatorul, situatia lui financiara devine din ce in ce mai buna, spune economistul, citand date ale bancii care urmaresc nivelul datoriei fata de venitul disponibil.
"Din moment ce s-a reinstaurat sentimentul de incredere, consumatorul este gata sa inceapa sa cheltuiasca din nou. Exista o multime de factori care pot readuce increderea pe piata", a mai precizat economistul JP Morgan.
Cu toate acestea, Staley a precizat ca veniturile bancii de investitii in cel de-al treilea trimestru insumeaza aproximativ 1 miliard de dolari.
Potrivit acestuia, criza datoriilor din Europa a zguduit pietele, dar JP Morgan nu a avut probleme serioase in ceea ce priveste expunerea. "Expunerea noastra la criza datoriilor din Europa este foarte usor de gestionat. Vrem sa stam conectati la tot ceea ce se intampla acolo. Europa este o piata foarte importanta pentru noi",... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 09:54
Presedintele Barack Obama, care lucreaza la un plan pentru a rezolva problemele legate de deficit si ocuparea fortei de munca, a avut o discutie telefonica, luni, cu doi titani ai economiei SUA, miliardarul Warren Buffett si seful Ford, Alan Mulally, au anuntat reprezentantii Casei Albe."Presedintele si Warren Buffett au discutat despre perspectivele generale ale economiei si raspunsurile pentru turbulentele intalnite in ultimele doua luni", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest. "Au discutat despre masurile necesare pentru a stimula investitiile si cresterea economica", a spus el, adaugand ca cei doi au dezbatut si "masurile pentru redresarea situatiei bugetare a tarii", scrie Le Figaro, care citeaza AFP. Presedintele, acum aflat in vacanta la resedinta din Massachusetts, vorbeste deseori despre Warren Buffett ca fiind unul dintre miliardarii dispusi sa plateasca taxe mai mari pentru a participa la recuperarea financiara a tarii.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 13:24