Tinerii educati vor continua sa plece din tarile sarace si corupte din estul Europei, cum este si Romania, in ciuda noilor oportunitati aparute pe piata muncii, din cauza instabilitatii politice, a legilor invechite si a coruptiei generalizate.
Noile forme de munca, cunoscute sub denumirea de "gig economy", ar fi putut reprezenta o solutie pentru ca tarile sarace din Europa de Est sa puna capat pierderii de mana de lucru calificata, scrie Bloomberg.
Sute de mii de sarbi, ucraineni si romani isi castiga existenta prin intermediul unor platforme globale de tip freelance, lucrand pentru clienti internationali care platesc mai bine decat companiile locale.
Acesta ar fi trebuit sa fie ajutorul perfect pentru a tine in tara cele mai bune minti, noteaza publicatia.
In schimb, reglementarile invechite forteaza multi freelanceri sa traiasca la limita legalitatii si ar putea dejuca eforturile destinate sa opreasca fuga creierelor.
Timp de mai multe secole Europa de Est s-a caracterizat printr-o dorinta de a recupera decalajul care o separa de Vest.
In prezent, economia de tip "gig economy" ofera o sansa pentru un nou salt insa generatiile de tineri care au crescut dupa Razboiul Rece sunt trase inapoi de unele din cele mai corupte sisteme politice din Europa, observa Bloomberg.
"Momentul actual este unul similar cu cel din Star Wars, cand nava spatiala face un salt prin hiperspatiu, dintr-un sistem in altul. Daca vrei ca economia ta sa avanseze si oamenii sa... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 10:39
Riscurile politice sunt ridicate in Europa de Est, dar cu toate acestea investitorii nu sunt preocupati de acest lucru, informeaza Bloomberg.
Polonia este amenintata de o criza politica fara precedent si posibile sanctiuni economice din partea UE pentru erodarea statului de drept, in Cehia premierul nu a reusit sa formeze un guvern majoritar, iar partidul la putere din Romania si-a dat jos cel de-al treilea prim-ministru in decurs de un an.
Cu toate acestea, monedele si obligatiunile statelor din regiune performeaza mai bine decat alte state emergente ajutate de achizitiile de active ale Bancii Centrale Europene si cel mai rapid ritm de crestere economica din ultimii sase ani.
"Exista in continuare foarte multa lichiditate globala in cautare de randamente. Cererea externa din partea UE este puternica, fondurile europene sunt in crestere, consumul intern este puternic, inflatia nu este o problema majora, cel putin nu in opinia bancilor centrale. Ce sa nu iti placa? Muzica canta astfel ca investitorii trebuie sa danseze", a apreciat Viktor Szabo, manager la fondul de investitii Aberdeen Standard Investments din Londra.
Potrivit analistilor intervievati de Bloomberg, economiile din Europa de Est au inregistrat anul trecut o crestere medie de 3,7%, cel mai puternic avans de dupa 2011. Aceasta crestere a fost stimulata de investitiile asigurate de miliardele de euro venite de la Uniunea Europeana, la care majoritatea statelor din regiune au aderat in deceniul... mai mult
Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 16:19
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Poate ca problemele din Statele Unite si zona euro s-au reflectat asupra unora dintre economiile central si est europene, admit analistii, insa adevarata problema din cauza careia regiunea nu isi atinge adevaratul potential o reprezinta politicienii.
Cu ocazia unui eveniment organizat de grupul Erste Bank la Viena, la care au participat mai multi economisti si bancheri din Europa Centrala si de Est, seful institutiei financiare, Andreas Treichl, a propus, in gluma, si o solutie pentru aceasta problema, relateaza CNBC.
"Avem nevoie de un spital de psihiatrie pentru politicienii populisti. Ar fi o clinica uriasa, cu cel putin 6.000 de paturi", a afirmat directorul general al Erste Bank.
Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, in contextul in care criza din zona ...citeste mai departe despre "Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 09:55
Economiile emergente din Europa se redreseaza, dar este putin probabil sa revina curand la ratele ridicate de crestere din trecut, deoarece bancile din Europa Occidentala, care altadata inunda regiunea cu capital, acum se axeaza pe pietele lor interne, a declarat marti reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrala si de Est, James Roaf, intr-un interviu acordat Reuters.
Exista riscul ca bancile sa accelereze retragerea de capital, in special din economiile mai slabe, ceea ce ar afecta redresarea, avertizeaza oficialul FMI. Institutia urmeaza sa prezinte un raport privind situatia din regiune in 17 octombrie.
"Ne asteptam ca aproape toate statele din regiune sa inregistreze o crestere mai solida anul viitor. Tema generala este ca redresarea va avea un ritm mai lent decat inainte ... cu vulnerabilitati semnificative", a declarat reprezentantul FMI pentru Europa Centrala si de Est.
In anii dinaintea crizei, statele din Europa Centrala si de Est (CEE) au inregistrat ritmuri solide de crestere iar regiunea inglobeaza un amestec divers de economii, printre care puternica Polonie si state mai vulnerabile, cum ar fi Serbia si Slovenia, care ar putea avea nevoie de ajutorul zonei euro pentru salvarea bancilor sale.
Bancile din Europa Occidentala, care domina sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, au acordat in trecut finantare masiva regiunii, pentru stimularea cresterii.
Dar, din cauza presiunilor autoritatilor de reglementare... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:20
Franta trebuie sa adopte reforme structuale, vizand inclusiv piata muncii si birocratia, pentru a deveni mai competitiva economic, altfel risca sa ramana in urma statelor din sudul Europei, care adopta schimbarile necesare mai rapid, a avertizat, marti, Fondul Monetar International (FMI).
Fondul a inrautatit prognoza privind evolutia economiei Frantei in acest an si anticipeaza acum o contractie de 0,2%, fata de 0,1% anterior, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Guvernul a facut "progrese semnificative in privinta reformelor structurale", dar trebuie sa continue in aceasta directie, inclusiv prin masuri care vizeaza piata muncii, noteaza insitutia internationala.
Franta a scapat de presiunile intampinate pe pietele financiare de tari ca Grecia, Italia si Spania, dar risca sa ramana in urma altor tari europene, avertizeaza FMI intr-un raport anual privind economia franceza.
"Situatia se schimba rapid, iar tarile de la periferia zonei euro inregistreaza castiguri semnificative in ce priveste competitivitatea. Este necesara o accelerare a reformelor lansate de guvern in ultimele sase luni pentru a elimina acest decalaj", noteaza FMI.
Þarile de la periferia zonei euro se afla inca in recesiune, dar castigurile legate de competitivitate sunt deja vizibile in cresterea exporturilor si reducerea deficitelor comerciale, noteaza Wall Street Journal.
FMI a cerut Frantei sa rezolve problema costurilor de munca ridicate si sa faca mai usoara angajarea... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:12
Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).
"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.
"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.
Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.
Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka,... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10