China a avut anul trecut cea mai slaba crestere economica din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru 2019 sunt chiar mai sumbre. Efectele acestei situatii puse de economisti pe seama razboiului comercial cu Statele Unite incep sa fie resimtite de cateva dintre cele mai mari companii din lume.
Printre ele se afla gigantul american Caterpillar, producator de echipamente pentru constructii, in cazul caruia rezultatele financiare raportate au fost mult sub asteptarile initiale, diferenta fiind cea mare din ultimul deceniu. Compania sustine ca acest lucru se explica partial printr-o cerere mai scazuta in China, relateaza CNN.
Producatorul de hardware Stanley Black&Decker a invocat la randul sau o cerere mai slaba in industria constructiilor din China, in timp ce compania de cipuri Nvidia si-a rectificat in scadere estimarile privind vanzarile in semestrul al patrulea, ca urmare a "deteriorarii conditiilor macroeconomice, in special in China".
In ianuarie, Apple a anuntat ca se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica in China sa-i afecteze vanzarile. Intr-o scrisoare adresata investitorilor, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat ca producatorul de smartphone-uri a fost luat prin surprindere de "magnitudinea decelerarii economice" din China.
Compania americana obtine 15% din veniturile sale globale pe piata chineza.
China este importanta si pentru sud-coreenii de la Samsung, care ar putea fi la randul lor afectati de situatia economica din... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 00:00
Suspiciunile privind trucarea datelor economice oficiale din China renasc pe fondul unei anchete oficiale declansate de Beijing impotriva directorului Biroului National de Statistica.
Wang Bao'an, seful statisticienilor din China, este anchetat pentru "serioase incalcari ale doctrinei de partid", limbaj prin care Beijingul defineste de cele mai multe ori cazurile de coruptie, dupa cum relateaza postul CNN Money.
Anuntul surpriza a avut loc la doar cateva ore dupa ce Wang a prezentat in fata reporterilor ultimele date statistice referitoare la economia tarii.
Analisti, economisti si investitori deopotriva au pus in ultimii ani sub semnul intrebarii datele oficiale comunicate de Biroul National de Statistica al Chinei, acestia manifestand suspiciunea ca procentele de crestere economica ar fi artificial umflate.
Unii sunt convinsi ca statisticile economice din China sunt complet trucate, altii afirma ca anumite date luate in calcul ar fi lipsite de acuratete si cer un calcul alternativ in baza consumului de electricitate sau transportului feroviar de marfa.
In trecut, problema legata de anuntarea PIB al Chinei era legata de preaslavirea cresterii economice a tarii.
Fiecare activist de partid care alerga dupa o promovare trebuia sa umfle tintele de crestere programate prin planul cincinal pe care le raporta la Beijing.
"China nu are un birou de statistica independent. Biroul National lucreaza cu datele prelucrate si transmise de autoritatile din fiecare... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 15:50
Dominatia economica in secolul XXI este inca disputata, in contextul in care abia un deceniu si jumatate s-a scurs de la inceputul acestuia. Fara nicio indoiala, in acest moment, pretendentele la titlul de putere economica globala sunt Statele Unite si China.
In ciuda ritmului accelerat de crestere economica inregistrat de China in ultimele decenii, nu toti analistii ii dau mari sanse de a detrona SUA de pe prima treapta.
Pozitia Statelor Unite ramane intangibila, atata vreme cat China isi limiteaza singura potentialul, considera Paul Brundus intr-un editorial Market Watch.
Dominati de cenzura
Pentru chinezi, in acest moment, social media reprezinta ceea ce reprezentau, in urma cu 3-4 decenii, masinile de scris si copiatoarele in fostul bloc comunist din Europa: un instrument de propaganda a valorilor democratice privit cu ostilitate de catre autoritati.
In China, cenzura blocheaza automat postarile la teme inca fierbinti pentru Beijing: Tibet, Dalai Lama sau evenimentele din Piata Tiananmen.
Speriate de gandul ca populatia din tara ar putea schimba liber idei si informatii, autoritatile de la Beijing blocheaza site-uri si conturi personale de pe retelele de socializare intr-o incercare zadarnica de a tine populatia sub control.
Este unul dintre motivele pentru care China nu pare un urias de nestavilit in acest moment. La acesta se adauga si realitatea economica a momentului, tradata chiar de cifrele oficiale raportate de Beijing.
Panta descendenta... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:39
Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.
Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.
Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.
Crestere la sablon
In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.
Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.
In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.
"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.
Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2%... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:37
Cresterea economica a Chinei in semestrul al treilea al acestui an este de 7,8%, aceasta fiind determinata si de masurile de stimulare ale guvernului tarii. Viitorul este insa incert pentru asiatici.
Analistii in domeniu sunt de parere ca aceasta crestere nu va dura deoarece cererea globala este in scadere, iar economia Chinei, a doua din lume, va avea de suferit, scrie Russia Today.
Pareri impartite
Parerile analistilor sunt totusi impartite. Unii cred ca aceasta tara poate inregistra o scadere a economiei, incetinind-o si pe cea a economiei globale.
Altii sunt de parere ca tara ar fi intrat intr-o tendinta de crestere care va continua. Premierul chinez, Li Keqiang, a atribuit aceasta crestere maririi productiei industriale si investitiilor facute in tara sa.
Citeste mai multe despre Cresterea economiei Chinei: Viitorul este sub semnul intrebarii pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 14:28
Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.
Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen, citati de CNBC.
"China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analistii intr-un raport.
Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucat poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.
"Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice", se arata in raport.
Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamani mai multe mesaje "puternice", aratand ca este preocupat de riscurile financiare din economie.
O posibila bula imobiliara?
Pe langa nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 14:33
Presedintele chinez Hu Jintao a declarat ca incetinirea exporturilor pune presiune asupra economiei Chinei, motiv pentru care ar trebui stimulata cererea interna si promovata o crestere economica mai echilibrata, scrie Bloomberg.
"Cresterea economica se confrunta cu o scadere notabila, unele intreprinderi mici si mijlocii trec printr-o perioada dificila, iar exportatorii se confrunta cu mai multe dificultati", a declarat Hu Jintao pe 7 septembrie, la Summitul de Cooperare Economica Asia-Pacific de la Vladivostok. "Avem o misiune dificila, aceea de de a crea locuri de munca pentru noii intrati pe piata muncii.".
Incetinirea cresterii economice poate avea efecte negative asupra lui Hu in aceste momente, cand se incearca o tranzitie lina a puterii catre o noua generatie de lideri, cu ocazia Congresul Partidului Comunist din acest an, congres care se desfasoara o data la zece ani.
Criza datoriilor din Europa si cresterea economica anemica a SUA pot impiedica o revenire a exporturilor, in timp ce pe plan intern, scaderea incasarilor descurajeaza investitorii si bancile se confrunta cu o crestere a datoriilor neperformante.
"Guvernul chinez a incercat sa reduca ponderea investitiilor, ca pondere din PIB, si sa accelereze consumul intern" a declarat intr-un interviu Jing Ulrich, presedintele chinez pentru pietele de capital. "Dar, ne confruntam cu in stimul si mai puternic, ce vizeza in principal cheltuielile fiscale si de infrastructura".
A doua economie a lumii a... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 09:03
China inca nu a reusit sa isi restabilizeze cresterea economica fulminanta pe care a avut-o in ultimii ani, din cauza cererilor mici pe piata interna si externa, a somajului ridicat si a unui avans moderat al prdusului Intern Brut (PIB).
In aceste conditii, tara asiatica s-ar putea confrunta cu mari probleme de ordin economic.
Indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) pe luna martie, calculat de Markit, arata o evolutie dezamagitoare a economiei chinezesti, noteaza economonitor.com.
Acesta a ajuns la 48,1, cel mai mic nivel din luna noiembrie.
Citeste mai multe despre Viitorul gri al Chinei pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 17:00
Cresterea economica globala a incetinit in contextul in care cresterea economica a Chinei a incetinit, economia americana pare sa se fi stabilizat, iar Europa se confrunta cu tulburari ale pietelor, cauzare de retrogradarile din zona euro.
Retrogradarile de catre Standard & Poor's a noua state din zona euro, printre care Franta, Italia si Spania, au transmis o unda de soc pietelor financiare, scrie Reuters.
In plus, exista temeri ca discutiile referitoare la datoriile Greciei ar putea esua, tensiunile cu privire la programul nuclear al Iranului continua sa ameninte pietele petroliere, iar ultimele date din SUA au aratat vanzari slabe in retal si o crestere a somajului, ceea ce a reamintit ca economia SUA nu si-a revenit inca.
Astfel, desi semnele indica doar o incetinire usoara a cresterii economice la nivel global, numeroase probleme par a fi pe punctul de a izbucni.
Economia Chinei, cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, a scazut in ultimul trimestru cu 8,7% comparativ cu trimestrul trei, cand scaderea a fost de 9,1%, ceea ce indica o crestere usoara, insa reprezinta cea mai slaba crestere din 2009.
Intrebarea este daca incetinirea ritmului de crestere se datoreaza slabirii cererii la nivel mondial privind exporturile din China sau are cauze interne.
Datele din China au aratat ca cererea de export a slabit in decembrie iar importurile din SUA au scazut cu 2,7%, in timp ce excedentul comercial al tarii a atins nivelul minim din ultimii trei ani.... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 08:56