Deprecierea rublei a pus o parte din economia Rusiei pe butuci, insa a dat o gura de oxigen unor sectoare importante.
Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9%, in primul trimestru din 2015, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica din Moscova.
Totusi, unii analisti se asteptau la o scadere mult mai mare a produsului intern brut, astfel ca aceste date pot fi interpretate ca o veste buna (daca vedem partea plina a paharului).
Cei mai multi specialisti considera ca elementul care a salvat economia de la un colaps fara precedent a fost cel care a declansat problemele de la inceput: rubla, potrivit Financial Times
Moneda ruseasca se afla pe o panta descendenta in fata dolarului inca de la mijlocul anului 2013, insa cel mai abrupt declin l-a inregistrat in decembrie 2014, cand a pierdut aproape 50%.
Aceasta miscare a condus la scumpirea importurilor, insa a oferit o gura de oxigen pentru unele zone ale industriei, noteaza sursa citata.
Partea plina a paharului: Ce... citeste mai departe despre "O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzatoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 07:47
Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Datele economice aferente trimestrului al treilea reprezinta cele mai vizibile rezultate ale Guvernului in acest an. Astfel, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in acest interval, fata de precedentele trei luni si de perioada iulie-septembrie 2012, potrivit Eurostat. Cu 1,6%, Romania este lider in UE, urmata de Letonia (1,2%), Marea Britanie si Ungaria (ambele cu 0,8%) si Polonia (0,6%).
Institutul National Statistica a publicat aceleasi date, adaugand ca fata de perioada similara din 2012, avansul este de 4,1%. In plus, la momentul actual, Romania are o rata anuala a inflatiei de 1,8%, cea mai mica dupa 1989.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei 7,10 miliarde de euro, care reprezinta 36,96% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 4,997 miliarde euro, ceea ce reprezinta 26,01% din alocarea UE 2007-2013. Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana este de 5,309 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie curenta de 27,63% din alocarea UE.
In primele noua luni ale anului 2013, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 3,2 milioane de euro. Este pentru prima oara dupa 1994 cand exista excedent.
Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunara la 196 euro si exista un numar de 66.000 de noi locuri de munca stabile in economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013), ajungand la peste 100.000 de noi... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:00
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la Sulina, ca Romania va avea crestere economica in al treilea an consecutiv si romanii au toate motivele sa fie optimisti, chiar daca mai sunt si criticile interne specifice unui popor latin.
"Daca privim la realitatea de astazi, indiferent ce critici vedeti la adresa Romaniei sau cum ne criticam noi unii pe altii, ca latini suntem, Romania este o tara care de doi ani are crestere economica, de fapt anul acesta va fi al treilea consecutiv cu crestere economica. Nu foarte mare, dar a trecut printr-o perioada foarte grea Romania in 2009-2010, iar acum a iesit din aceasta perioada", a spus Basescu, la intalnirea cu tinerii romani din afara granitelor din tabara de la Sulina.
El a aratat ca o mare problema ramane relansarea economica a tarilor din zona Euro, ca Germania si Franta, economia romaneasca depinzand de exporturile in aceste state.
"Suntem optimisti pentru ca avem toate motivele sa fim optimisti, totul e sa stim sa administram bine sansele pe care le avem. Fie ca vorbim de cele interne, Romania este o tara bogata, are aur, are titei, are gaze naturale, are paduri, munti, posibilitatea sa faca turism, fie banii pe care ii primim din afara pentru propria noastra dezvoltare", a spus Basescu.
Presedintele a mai spus ca Romania va reusi "cu siguranta" sa utilizeze si fondurile nerambursabile de la UE deoarece "romanul nu e atat de delasator".
"Si eu cred ca Romania isi va valorifica din plin toate sansele,... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 13:18
Un raport intern al Ministerului german al Economiei analizeaza in termeni duri situatia economica din Franta, in contextul unor relatii tensionate intre Paris si Berlin. Fragmente din acest raport au fost publicate marti de cotidianul Handelsblatt.
"Industria franceza pierde din ce in ce mai mult in domeniul competitivitatii, delocalizarea companiilor in strainatate continua", scrie in raportul elaborat de functionarii din ministerul liberalului Philipp Rosler, dupa cum relateaza AFP.
Documentul mentioneaza, de asemenea, "costurile fortei de munca in crestere puternica" din Franta, potrivit jurnalului german, care este in general bine informat cu privire la tot ceea ce provine de la Ministerul Economiei, scrie agentia franceza de presa. Jurnalul incheie doua pagini de analiza asupra Frantei notand ca "vecinul mandru" francez "risca sa devina bolnavul Europei".
Publicarea acestui raport in Handelsbaltt, un cotidian de referinta in lumea afacerilor, survine intr-un context foarte tensionat al relatiilor franco-germane, dupa atacurile lansate de Partidul Socialist francez (PS) la adresa politicii cancelarului german Angela Merkel, acuzata ca blocheaza cresterea economica in Europa din motive "egoiste".
Desi Berlinul a incercat sa minimalizeze importanta acestor critici, presa germana si mai multi observatori au vazut in atacurile PS o tentativa de a deturna atentia publica de la ritmul lent de implementare a reformelor in Franta.
In editia de marti a... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 12:41
Economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2013, urmata de un avans de 3,2% in 2014, a estimat miercuri Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in raportul sau intitulat "Situatia si perspectivele economiei mondiale in 2013".
Aceste estimari de crestere raman sub performantele inregistrate de economia mondiala inainte de criza, subliniaza directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCATD, Alfredo Calcagno. Potrivit acestuia, "riscul caderii intr-o noua recesiune nu poate fi exclus", in special in situatia in care criza din zona euro se agraveaza sau economia chineza va cunoaste o incetinire brusca.
Potrivit raportului realizat de experti UNCATD, la patru ani dupa criza financiara internationala economia mondiala are dificultati in a-si reveni. In 2012, economia mondiala a inregistrat din nou o incetinire a ritmului de crestere, cu un avans de 2,2%, fata de cresterea de 2,7% inregistrata in 2011.
Anumite state au recazut in recesiune in 2012, iar pentru alte state situatia s-a agravat cu o crestere a ratei somajului peste 20%, in special in tarile din Sudul Europei.
"Zona euro este in recesiune iar PIB-ul regiunii ar urma sa inregistreze o crestere de doar 0,3% in 2013, urmand a se intari pana la 1,4% in 2014', se arata in raportul UNCTAD.
In cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniaza ca cinci state au fost in recesiune in 2012 in timp ce rata somajului in zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:59
Exista deja un loc comun: toata lumea, de la specialist la omul simplu, afirma ca anul 2013 va fi unul dificil. Atunci cand se pune o eticheta, nimeni nu se mai complica sa aduca si argumente.
De ce va fi dificil anul 2013? Iata motivele principale. Deficitul bugetar va trebui sa scada in continuare. Dupa primele 11 luni ale anului 2012, deficitul bugetar era de numai 1,8% din PIB. Probabil ca, in buna traditie romaneasca, ultima luna a anului 2012 va aduce o crestere a deficitului bugetar pana la 2,2% din PIB, nivel convenit cu finantatorii internationali. Astfel, anul acesta, guvernul va trebui sa reduca in continuare deficitul bugetar. Nu cu mult, de la 2,2% la 1,8% din PIB, dar totusi procesul de consolidare fiscala va continua.
Mai precis, cheltuielile bugetare nu vor putea avea expansiunea pe care si-ar dori-o populatia si mediul de afaceri. Populatia spera la cresteri de salarii si pensii, in timp ce companiile tot asteapta "o indulcire" a tratamentului fiscal si a contributiilor sociale platite.
Trebuie facuta o distinctie: conform legii, pensiile ar trebui sa creasca. De bun simt ar fi ca daca un guvern nu doreste sa aplice legea, sa o modifice. In schimb, salariile bugetare este imposibil de crezut ca vor creste. Ele pot fi cel mult aduse la nivelul de dinainte de taierea lor de catre guvernul Boc.
Declaratiile premierului Ponta vorbesc de o crestere a salariului minim de la 700 lei la 800 lei. Paradoxal, insa, aceasta masura va afecta sectorul... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 11:47
Daca perspectivele pentru cea mai mare parte a periferiei zonei euro raman nefavorabile, 2013 prezinta deja semne incurajatoare pentru viitorul Irlandei.
Guvernul de la Dublin ar putea sa finalizeze, pana la sfarsitul acestui an, programul de asistenta financiara externa si sa se bazeze din nou pe propriile forte, noteaza The Economist.
Performanta Irlandei, care a preluat pe 1 ianuarie presedintia rotativa a UE, ar stimula cresterea in intreaga Europa si ar demonstra eficacitatea controversatei retete impuse de Angela Merkel, combinatia de austeritate si reforme structurale, in schimbul ajutorului. De asemenea, ii va incredinta pe alegatorii din centrul Europei, in special pe contribuabilii germani care sunt asteptati la urne in toamna, ca sacrificiul lor financiar nu a fost in van, asa cum pare sa fie in cazul Greciei.
Revenirea Irlandei pe pietele internationale va consolida increderea generala, imbunatatind perceptia cu privire la alte tari aflate in situatii dificile, precum Spania si Portugalia.
Desigur, spre deosebire de alte tari europene coplesite de probleme financiare, povestea Irlandei este una exemplara.
Citeste mai multe despre Irlanda - prima poveste de succes din criza europeana in 2013? pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 14:19
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10