Economia Rusiei a dat semne de regresiune cu mult timp inainte de anexarea Crimeii sau a razboiului din regiunea de Est a Ucrainei. Modelul de crestere, ce se baza in special pe vanzarile de gaze si petrol, a inceput sa se zdruncine inca din 2012, de cand Vladimir Putin a revenit in scaunul de la Kremlin.
Totusi, in ciuda semnelor de slabiciune, liderul rus a respins adoptarea unui nou model economic, care ar fi presupus inovare si investitii, noteaza Economist.
Statul impune o stagnare si impiedica evolutia, iar acest lucru provoaca mai multe daune decat sanctiunile Occidentului, printre care se numara lipsa accesului la finantare, iesiri de capital si un mediu de afaceri instabil.
In consecinta, in urmatoarea perioada, analistii sustin ca Rusia va inregistra o crestere economica aproape de zero.
Criza din Ucraina a pus paie pe foc, iar acest lucru arata "dezavantajul capitalismului", a mentionat Alexander Kliment de la Eurasia Group.
El sustine ca atunci cand lucrurile ...citeste mai departe despre "The Economist: Rusia, pe marginea prapastiei. Putin respinge un nou model economic" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 11:48
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
O teorie care analizeaza modalitatile de alocare eficienta a ofertei disponibile catre cererea diferitilor actori le-a adus Premiul Nobel pentru Economie profesorilor americani Lloyd Shapley si Alvin Roth.
Inrudita cu teoria jocurilor, teoria celor doi este aplicabila unor probleme precum distributia noilor medici catre spitale, studentilor catre universitati sau a transplanturilor catre pacienti.
Teoria lui Shapley si Roth studiaza situatiile neacoperite de economia traditionala, in care echilibrul dintre cerere si oferta este atins prin intermediul mecanismului pretului, transmite un comunicat al Academiei Suedeze de Stiinte.
In aceste situatii, pretul nu poate fi luat in considerare ca mecanism de reglare fie din cauza motivelor etice, precum in cazul alocarii organelor pentru transplant, fie din cauza ca nu reflecta in mod satisfacator motivele alegerii agentilor, precum este cazul alegerii unei universitati pentru studenti sau a unui spital pentru medici.
Lloyd Shapley are 89 de ani si este profesor la Universitatea din California. El a fost in anii 1950 si 1960 unul din fondatorii ramurii teoriei jocurilor care studiaza cooperarea indivizilor rationali in problema alocarii resurselor.
Ulterior, in anii 1980, Alvin Roth, acum in varsta de 61 de ani si profesor la Universitatea Harvard, a demarat o serie de cercetari empirice in acest domeniu.
"Premiul din acest an recompenseaza un domeniu de cercetare infloritor, in care teoria, dovezile... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:22
Consumul in Italia va inregistra o scadere de 3% anul acesta, comparativ cu 2011. Aceasta este cea mai mare diminuare a consumului incepand din 1946, in urma problemelor economice si a cresterii unor taxe catre guvern, conform unui studiu al Confcommercio, organizatia retailerilor italieni.
Intre trimestrul al treilea al anului 2007 si trimestrul al doilea din acest an, cheltuielile de consum au scazut cu 6,5%, chiar daca achizitiile de telefoane mobile si computere s-au mentinut, arata studiul.
Declinul consumului inchide magazinele mici, insa marile lanturi de discount rezista mai bine, noteaza organizatia.
Cantitatea de lapte cumparata in Italia in prima jumatate a anului a scazut cu 7%, iar cea de ulei de masline cu 5%, potrivit unui raport al asociatiei fermierilor, Coldiretti.
Piata auto, in scadere
Piata auto va inregistra, de asemenea, o scadere importanta in acest an, scrie cotidianul italian La Repubblica. Numarul de masini cumparate este estimat la 1,42 milioane de unitati pentru 2012, cu un milion mai putin comparativ cu 2002 si la egalitate cu anul 1979.
O scadere semnificativa s-a inregistrat pe piata creditelor ipotecare in primul trimestru al acestui an, si anume 49,6%. Vanzarile de proprietati imobiliare au inregistrat un declin de 16,9%. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 09:23
Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Europa se va confrunta cu probleme si anul urmator cu disparitati puternice printre statele din zona euro, a declarat economistul-sef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon.
"Exista inca un risc poltic enorm in Europa. Dupa doi-trei ani de austeritate dura, exista riscul ca in unele regiuni populatia sa spuna: . Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale indatorarii, lipsa competitivitatii si un sistem bancar foarte expus la datoria suverana. Niciuna din probleme nu a fost rezolvata", a afirmat economistul, pentru postul american de televiziune CNBC.
Criza datoriilor din zona euro a dominat stirile si pietele financiare in acest an, intrucat problemele economiilor mai mici din uniunea monetara, precum Irlanda sau Grecia, amenintau sa se extinda la tari mai mari din regiune.
BCE implmenteaza deja masuri neconventionale pentru sustinerea economiei, a adaugat Nixon.
"Cand calculezi cat de mult le-au crescut activele in ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt masurile care ne tin in viata", a spus el.
Italia are de refinantat anul urmator imprumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge in situatia sa plateasca dobanzi mai mari.
"Italia este cea care iese in evidenta puternic. Sunt doi ani de consolidare structurala dificila si de austeritate fiscala, dar si de contractie a PIB. Este dificil de spus o poveste compacta despre Europa.
Germania, de exemplu, se descurca... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:25
2011 a fost un an greu pentru economia mondiala, caracterizat de criza datoriilor din zona euro si de masuri de austeritate dure. 2012 nu se anunta deloc un an mai usor, iar angajamentul Romaniei de a respecta regulile aplicate tarilor puternice din zona euro va testa puternic economia romaneasca.
Criza datoriilor suverane a zdruncinat puternic economiile din zona euro si a dat batai de cap liderilor politici. Investitorii au asistat la fluctuatiile de pe pietele valutare si la aprecieri record ale pretului aurului. Solutia gasita la summitul incheiat pe 9 decembrie pare ca a redat, cel putin temporar, increderea in economie.
Cu toate acestea, pachetul de masuri adoptat la acea data arata clar ca sefii de stat si ministrii de finante sunt constienti de pericolul unui destramari a zonei euro. Din aceasta cauza, acordul interguvernamental pare a fi o solutie de moment, care nu garanteaza, insa, ca pericolul a trecut.
Deficitul structural de 0,5% implica masuri de austeritate
Una dintre prevederile impuse in urma summitului UE se refera la deficitul structural. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,5%, o masura asumata, in mod constient, de presedintele Romaniei.
"Limitarea deficitului structural la -0,5% in noua guvernanta economica europeana nu face altceva decat sa asigure stabilitatea fiscala pe termen lung si cheltuirea responsabila a banilor publici, indiferent de urcusurile sau coborasurile economiei", spune Andreea Paul Vass, consilier personal al... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 23:00