Deficitul nu va depasi in acest an 3,6% din PIB si taxele nu vor fi majorate, indiferent de situatie, a declarat, marti seara, la Realitatea Plus, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Indiferent de situatie, in anul acesta deficitul nu va depasi 3,6% din PIB si nu crestem taxele. Constrangerile mele sunt doua si tin foarte mult la ele: deficitul nu poate depasi 3,6% din PIB si nu introducem taxe. Pietele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu stiu ce senator care vrea sa mai castige un mandat. Ei vor sa stie daca Romania creste probabilitatea de a plati datoria sau scade aceasta probabilitate. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand comunicam si mesajul meu pentru pietele financiare este ca nu depasim deficitul de 3,6% din PIB si nici nu crestem taxe. Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la minister a fost sa cer situatia reala a deficitului bugetar. Situatia reala era ca va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finantare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferenta trebuia acoperita de undeva si aveam doua variante: imprumuturi sau taxe si taieri de cheltuieli", a mentionat Citu.
Potrivit ministrului de resort, chiar daca Romania s-a imprumutat cu aproape 14 miliarde de euro in plus fata de cat de previzionase, s-a reusit sa se faca economii la dobanzi de circa 700 de milioane de lei.
"Ca sa acopar acel deficit, a trebuit sa ne imprumutam. Am mers in... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:30
Deficitul bugetar este foarte mare, iar problema bugetului este una de structura a cheltuielilor, a declarat joi Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, fost presedinte al Consiliului Fiscal.
"Deficitul bugetar este foarte mare. Am vazut un deficit bugetar la luna octombrie de 2,8% si asa cum am vazut cu multe facturi neplatite. Daca ne uitam pe executia bugetara la zi, la octombrie, o sa constatam un lucru si anume ca pe partea de cheltuieli, cheltuielile s-au facut, insa pe o structura diferita de ce s-a bugetat.
Adica cheltuielile curente au fost depasite in executie. Cheltuielile de capital nu le-am pus in grafic pentru ca stricau graficul. Cheltuielile de investitii au fost mult sub ceea ce s-a bugetat ca dinamica pe tot anul. Deci practic cheltuielile totale s-au realizat, cheltuielile sociale au fost mai mari decat s-a bugetat, cheltuielile de investitii mai mici, decat s-a bugetat", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca partea de venituri a aratat o executie mult sub asteptari si era evident de la inceput ca veniturile erau supraevaluate.
Ionut Dumitru a explicat ca problema bugetului este una de structura a cheltuielilor. Astfel, chetuielile cu salariile sunt la aproape 12% din PIB. De asemenea, noua Lege a pensiilor aduce o crestere spectaculoasa a efortului bugetar, de la circa 9% din PIB in prezent, la peste 14% din PIB in cativa ani.
El a spus ca se observa o incetinire a cresterii economice, iar in trimestrul III cifrele au fost... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 15:32
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca nu facem nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4%, a declarat joi ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finantelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului(...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, dupa primele noua luni exista o diferenta la venituri de 21 miliarde lei, jumatate bani in economie necolectati si cealalta jumatate din fonduri europene, in timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investitii si pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nu sunt cheltuiti.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau sa fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaura, diferenta, deficit. De unde vine diferenta? Jumatate, 11 miliarde sunt bani in economie necolectati, asta este ceva ce trebuie sa discut cu ANAF. Cealalta jumatate vine din fonduri europene. Niciodata nu a fost intentia celor de la PSD sa ia acei bani. Asa se impart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectati din economia... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:48
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat pe primele sapte luni ale anului 2019 cu un deficit de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB, in scadere cu 0,2% din PIB fata de primul semestru, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
In primele sase luni din 2019 deficitul bugetar a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB. In perioada ianuarie-iulie 2018 acesta s-a situat la 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB.
Luni, dupa iesirea de la guvernare, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a confirmat scenariile sumbre vehiculate pana acum de Opozitie si negate in mod constant de liderii PSD si ministrul de Finante, Orlando Teodorovici.
Presedintele ALDE a declarat ca bugetul de stat s-a inchis la rectificarea din august "prin solutii miraculoase", urmand sa aiba loc o noua rectificare, in noiembrie, care "o sa scoata la iveala problemele peste care s-a trecut".
"Rectificarea bugetara am spus ca este una nerealista, am spus inainte de rectificare si raman consecvent cu ceea ce am spus atunci. La acea rectificare am atras atentia colegilor din PSD ca se face o greseala politica, in primul rand. Nu poti sa dai 500 de milioane de lei la servicii si tai de la sanatate, invatamant, cercetare, infrastructura s.a.m.d. Pana la urma, de la sanatate nu s-a taiat, dar bugetul nu se inchidea cu 9 miliarde. Pana la urma (...) nu era problema cat se da la servicii, ca nu din 500 de milioane nu se inchidea bugetul, ci prin 9... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 19:43
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Romania a are un deficit bugetar, pe ESA (standardul european de contabilitate, care include, pe langa deficitul cash, si angajamentele de plata), de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017, iar pe cash este de 2,96% din PIB, a anuntat, marti, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, dupa audierea sa in Comisia economica din Senat.
"Suntem intr-un deficit ESA de maxim 2,8%, in conditiile in care tinta asumata la inceputul anului a fost de 2,96%. Deficitul cash este in tinta de 3%, la 2,96%, in conditiile in care la inceputul anului s-a asumat 2,98%. Deficitul structural va fi mai mic decat cel prognozat la inceputul anului si toti acesti indicatori macroeconomici pozitivi ne pozitioneaza intr-o alta relatie cu partenerii nostri de la Bruxelles", a spus Misa.
El a precizat ca nu are o problema daca va fi schimbat din functie.
"Nu am am o problema daca voi fi schimbat din aceasta pozitie. Ce depindea de mine si de functia pe care am ocupat-o, respectiv stabilitatea macroeconomica si incadrarea in tinte a fost realizata", a explicat ministrul Finantelor.
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 10,2 miliarde de lei (1,21% din Produsul Intern Brut) dupa primele 11 luni ale acestui an, de la 6,6 miliarde de lei (0,79% din PIB) in primele 10 luni, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finantelor Publice.
Fata de primele 11 luni din 2016 deficitul bugetului general consolidat aproape s-a dublat, de la 5,5 miliarde de lei (0,72% din PIB) in perioada... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:27
Romania a iesit din nou in evidenta la nivelul UE prin datele operative referitoare la deficitul bugetului general consolidat al statului pentru trimestrul II 2017.
Cu o valoare ajustata sezonier de -4,1% din PIB, ne-am plasat in afara reperului de -3%, mult peste media UE de -1,3% si departe de tari precum Polonia (-1,2%), Bulgaria (-0,7%) sau Ungaria (+0,1%).
Problema deficitului public este una reala, dar datele arata ca tonul alarmist adoptat nu este tocmai sustinut de datele analizate pe o durata de opt trimestre in urma fata de cel publicat curent de Eurostat in baza unei combinatii de estimari facute la nivel national si european. Sa vedem datele si ce concluzii putem trage:
Prima observatie este ca rezultatele de deficit la nivel trimestrial ar trebui sa se imbunatateasca in partea a doua a anului, ceea ce se vede si pentru 2015 si pentru 2016. Altminteri, nu am fi reusit in 2016 sa ne pastram in limita de 3% confirmata de Eurostat dupa debutul ratat al anului din acest punct de vedere.
Citeste si Ministerul de Finante reactioneaza dupa ce Eurostat a spus ca avem cel mai mare deficit bugetar din UE
A doua observatie este ca, din moment ce valorile pentru primele doua trimestre din 2017 sunt ceva mai mari decat cele pentru primele doua trimestre din 2016, am avea nevoie de performante ceva mai bune de deficit pentru trimestrele trei si patru in 2017 decat in 2016. Mai simplu, e musai sa pastram minusul finantelor publice clar sub reperul de 2% din... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 19:22
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Codului Fiscal, astfel ca este gata sa treaca si peste promisiunile facute partenerilor externi pentru a implementa masurile cuprinse in acest document.
Tara noastra s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va avea un deficit bugetar de 1,2% in 2016, dar tinta nu va fi atinsa, in contextul reducerii taxelor prognozata pentru anul viitor.
Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.
Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene care ...citeste mai departe despre "Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:57
Decizia Curtii Constitutionale va fi urmata de instabilitate politica, amanarea transei de la FMI, deprecierea leului si cresterea costului finantarii statului, iar majorarea taxelor va fi insuficienta pentru rezolvarea problemei deficitului, crede Nicolaie Chidesciuc, economist-sef ING Romania."Anticipez ca decizia adoptata de Curtea Constitutionala va duce la cresterea instabilitatii politice in perioada urmatoare si la amanarea virarii transei a cincea de la FMI, ceea ce conduce la deprecierea leului fata de euro si la cresterea costului finantarii statului roman pe piata interna, dar si pe cea externa.
Cred ca vom avea parte de deprecierea leului pana la rezolvarea situatiei politice si a celei referitoare la transa de la FMI. Si, de asemenea, costul finantarii va creste pentru statul roman atat pe piata interna, cat si in plan extern, ca urmare a incertitudinilor existente", a declarat Chidesciuc pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca Ministerul Finantelor va trebui sa aleaga intre a atrage fonduri prin plata unor dobanzi mai mari si a contracta imprumuturi pe termen foarte scurt.
"Chiar daca vor plati randamente mai mari, Finantele tot nu pot atrage sume semnificative, intrucat piata este stresata, iar asteptarile investitorilor au fost date peste cap de decizia de azi (vineri -n.r.). Ministerului ii va fi foarte greu sa obtina fonduri suficiente si va apela la imprumuturi pe termen foarte scurt, dar avand in vedere sumele mari urmarite se va crea o presiune pe... mai mult
Sambata, 26 Iunie 2010, ora 00:04