Relatia pe care o ai cu seful direct influenteaza puternic viata ta profesionala, cel putin pe termen scurt. Sarcinile care iti sunt atribuite, viteza de reactie la problemele tale, pana si emotiile exprimate la aflarea vestii ca intentionezi sa pleci iti pot spune foarte multe despre parerea pe care seful tau o are despre tine.Multi oameni nu reusesc sa isi dea seama ca seful, pur si simplu, nu ii place si devin confuzi sau frustrati cand nu sunt avansati in functie, cand ideile lor nu sunt luate in seama sau cand munca lor nu este apreciata.
Desigur, un manager bun ar trebui sa vorbeasca liber despre toate problemele, insa numarul managerilor care nici macar nu se sinchisesc sa poarte o discutie directa cu subordonatii este atat de mare, incat specialistii Yahoo News s-au hotarat sa ii ajute pe angajatii aflati in impas.
Iata 10 indicii ca ai de-a face cu un sef care nu te are tocmai “la inima”:
Ceri feedback si nu primesti nimic
Un sef caruia i-ar pasa de dezvoltarea ta ar fi bucuros sa isi spuna parerea despre ce faci bine si despre cce ai putea sa faci si mai bine.
Nu te pune in legatura cu oameni importanti
Atunci cand alti colegi au ocazia sa cunoasca personalitati si sa iasa in fata, iar tu esti tinut ascuns in birou, inseamna ca sefului ii este teama sa nu iesi prea tare in evidenta chiar si in fata superiorilor lui.
Iti refuza cererea de marire de salariu fara prea multe explicatii
Un sef care iti apreciaza munca si care este nevoit sa iti refuze... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 16:18
Cand ai un sef dificil, ai de ales intre a-ti gasi un nou job sau a te resemna. Mai exista o varianta. Poti sa-ti concediezi seful. Vezi cazuri in care unul sau mai multi angajati au reusit sa faca acest lucru.Noul CEO al unei companii medii din domeniul tehnologiei excela din punct de vedere tehnic, dar nu avea niciun fel de calitati de manager. Ii dezamagea pe toti, inclusiv pe clienti. Moralul tuturor a inceput sa scada, oamenii au inceput sa se planga. Pana la urma si-au luat inima in dinti si s-au adresat board-ului companiei, explicand cum seful companiei ii demotiveaza, creaza confuzie intre angajati si goneste clientii. A durat patru ani, dar pana la urama consiliul de administratie l-a concediat pe CEO.
Nenumarati angajati au fantezii in care isi concediaza seful, dar foarte putini reusesc. Forbes a stat de vorba cu o serie de consultanti in cariera, un avocat si un profesor de management despre cum pot angajatii nemultumiti sa-si concedieze sefii. Cu toate ca exista cateva povesti de succes, concluzia este urmatoarea: "Gandeste-te foarte bine inainte sa incerci, pentru ca cel mai probabil vei esua!".
"Organizatiile au ierarhii ale puterii, iar seful tau este in mod automat pe un nivel superior", spune Marie McIntyre, consultant in cariera. "Toate aceste situatii depind de puterea de influenta", mai spune aceasta. "Daca ii declari razboi sefului tau, in 90% dintre cazuri vei pierde, pentru simplul fapt ca seful tau are mai multa influenta decat tine".
Cand... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:33
Momentul in care afli ca un coleg cu acelasi post ca si tine, aceeasi titulatura si aceeasi experienta ca a ta are un salariu mult mai mare decat tine, este unul foarte delicat. Politicile companiilor interzic de cele mai multe ori discutiile pe aceasta tema, iar asta te-ar putea scuti intr-o oarecare masura de aceasta experienta. Daca nu ai acest "noroc" insa, ai doua variante la indemana: sa te plangi de situatia in care te afli sau sa faci ceva in privinta asta.Daca alegi sa actionezi, expertii in HR te sfatuiesc sa pui in balans lucrurile, inainte de a deschide o discutie cu seful, potrivit publicatiei WalletPop.com.Pregateste un Plan A si un Plan BDaca vrei sa obtii marirea binemeritata, trebuie sa ai o strategie buna, spun specialistii.Formuleaza-ti niste cerinte pertinente si pune la cale o discutie cu seful, bazata fapte concrete si, intre timp, pune-ti la punct CV-ul pentru a fi sigur ca ai o portita de scapare, in cazul in care lucrurile nu se deruleaza asa cum iti doresti.Evita negativismul in discutieFa o prezentare succinta a lucrurilor si indreapta conversatia in directia avantajelor pe care o astfel de miscare le aduce pentru seful tau dar si pentru organizatie, in loc sa te axezi pe faptul ca ai fost neindreptatit.Nu te astepta ca seful tau sa fie empatic, te sfatuiesc specialistii.Cateva date despre salariile celor care lucreaza pe acelasi post, dar in alta companie, ti-ar putea fi chiar de folos, in aceste momente.Nu oferi numeEvita sa mentionezi numele... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 17:33
Nu toti managerii sunt performeri. Unii dintre ei, ajunsi la conducerea unui departament printr-un concurs al sortii, au efecte negative asupra mediului de lucru si, intr-un final, asupra rezultatelor financiare ale companiei.Iata cateva sfaturi care sa te ajute atunci cand ai de-a face cu un sef dificil:Micro-managerulMicro-managerul simte nevoia de a verifica in mod constant angajatii pentru a-si proteja pozitia sau a-si exercita autoritatea. Daca ai de-a face cu un astfel tip de sef, incearca sa-i comunici la timp task-urile pe care le-ai indeplinit, sa-i trimiti e-mailuri sau sa anticipezi problemele care pot aparea in cadrul companiei si sa te gandesti deja si la o serie de solutii. Seful indecis Daca seful tau nu stie ce vrea sau nu iti poate exprima clar acest lucru, ai putea avea un sentiment ca iti irosesti timpul petrecut la job.Pentru a scapa de acest sentiment este recomandat sa pui intrebari si sa iei notite. Reaminteste-i care sunt responsabilitatile tale. Seful de negasitAi nevoie de seful tau pentru a aproba un comunicat de presa, si brusc - e de negasit! Sau i-ai trimis un e-mail important la care n-ai primit raspuns de mai multe zile. O strategie pe care ai putea-o folosi atunci cand ai de-a face cu un sef care dispare tocmai atunci cand ai nevoie de el este sa te informezi care este stilul preferat de comunicare si sa-l pui in aplicare. Spre exemplu, daca e-mailurile pe care le trimite nu sunt niciodata mai lungi decat patru paragrafe, adopta acelasi... mai mult
Joi, 19 August 2010, ora 11:56