Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV, preluat de agentia Hina.
Beneficiile aderarii Croatiei la UE sunt mari pentru ca aceasta, chiar daca poate fi considerata o tara relativ mica prin comparatie, va discuta de la egal cu ceilalti si va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezinta o forma foarte importanta si concreta de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croatiei, pentru agricultura, mediul si sectorul sau de investitii, a adaugat seful executivului european.
Referitor la problema coruptiei, Barroso a remarcat ca au fost inregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru ca Croatia a trebuit nu numai sa dezvolte un nou cadru legal ferm, dar si sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei. De asemenea, autoritatile croate s-au angajat sa continue acest proces si dupa integrarea in blocul comunitar.
Este demn de mentionat ca coruptia nu este o problema doar in Croatia, ci si alte tari se confrunta cu aceleasi provocari. Am vazut cazuri de coruptie in toate tarile democratice, a declarat presedintele CE,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 11:49