Sectorul constructiilor a ajuns la cea mai proasta performanta din 2006 si pana in prezent, desi pana acum cativa ani era unul dintre motoarele economiei Romaniei, sustin analistii de la compania de business information si credit management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale de la Institutul National de Statistica (INS), sectorul constructiilor ingineresti a inregistrat, in primele sapte luni din 2014, cel mai mare declin din ultimii 8 ani.
Acestea se refera, in principal, la lucrarile de infrastructura precum drumuri, poduri sau cai ferate, investitii care sunt realizate in principal de stat. "Cum statul si-a redus puternic investitiile in 2014, sectorul a intrat intr-o adevarata prapastie", se arata in comunicatul remis joi Ziare.com.
Datele statistice arata ca declinul de 26,9% din 2014 (date ajustate sezonier) este fara precedent din 2006 pana in prezent. Cel mai slab rezultat inregistrat pana acum era anul trecut, de -7,6%.
Cum stam la productia si planul de autostrazi ...citeste mai departe despre "Dezastrul din constructii. Cum am ajuns la nivelul minim al ultimilor 8 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:34
Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Companiile din acest sector au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior.
Pentru Romania, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura.
"In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante - sume de incasat pentru lucrari efectuate - mult mai mari decat cifra de afaceri anuala" a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri.
Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:40
Scaderea investitiilor nete in semestrul I 2013 fata de semestrul I 2012 cu 2,3% apare in exclusivitate din cauza reducerii lucrarilor de constructii noi cu 17%, relativ normala intr-o perioada postcriza, dar aceasta este neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%, precizeaza marti Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, intr-o declaratie pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, au crescut cu 15% in aceeasi perioada, iar la capitolul "Alte cheltuieli" cresterea este de 6%.
"Scaderea este una mica, neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%. Scaderea de lucrari de constructii noi in domeniul privat provine din faptul ca inca exista un stoc important de cladiri pentru care nu se gasesc cumparatori (un efect al crizei).
Pe partea de lucrari de constructii noi in sectorul public, inca din 2012, am spus stop investitiilor ineficiente in cladiri, (...) patinoarelor fara gheata, toaletelor de zeci de mii de euro in scoli fara elevi. (...)
Vaicarelile legate de taierile in cheltuielile de investitii publice sunt total nejustificate, mai ales in contextul in care vorbim de taieri la investitiile cu efecte de multiplicare aproape de zero sau negative. Din 2012 a inceput lupta cu risipa in domeniul investitiilor publice.
S-a stopat acordarea de bani pentru cele 45.000 de proiecte eterogene, multe dintre ele lipsite de o minima fundamentare... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:22
Pretul unui kilometru de autostrada in Romania este de trei ori mai mare decat in Bulgaria, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei (CC) pentru piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi, dat miercuri publicitatii.
In urma prelucrarii datelor si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, in Romania, pretul mediu al unui kilometru de autostrada construit in zona de ses este de 23,34 milioane lei/km, iar cel al unui kilometru de autostrada construit in zona de deal este de 20,87 milioane lei/km, ambele peste nivelul standardelor de cost.
"In cadrul analizei s-a constatat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometrul de autostrada. Spre exemplu, la zona de ses, in Romania, preturile au variat in intervalul 2,68 milioane de euro (tronsonul Fetesti - Cernavoda) si 11,61 milioane de euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 milioane de euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 milioane de euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia intre 4,6 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa) si 12,4 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa)", releva datele raportului.
Prin urmare, conform CC, in Romania, variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/kilometru de autostrada construit in zona de ses este de aproape trei ori mai mare.
Actele aditionale,... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:07
Potentialul turistic al Romaniei este unul mare, iar 44% dintre structurile de cazare ale tarii se afla pe litoralul mioritic. Pe perioada verii, acestea devin punctul de atractie turistica principal, motiv pentru care potentialul trebuie exploatat mai bine.
In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii a facut o lista cu zece reguli de aur pentru maximizarea potentialului turistic oferit de litoralul romanesc.
O prima masura, conform comunicatului de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, ar fi infiintarea consiliilor de administrare a statiunilor si pe litoralul romanesc, dupa modelul vecinilor din Bulgaria. Consiliile locale trebuie sa fie compuse din autoritatile locale, serviciile de urgenta si hotelieri, impreuna urmand sa identifice problemele si sa gaseasca si sa aplice solutii imediate.
Principala tinta a consiliilor de administratie trebuie sa fie multumirea turistilor in vederea construirii unui brand durabil al respectivei statiuni.
De altfel, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii recomanda demararea cat mai rapida a procedurilor de indiguire pentru a opri pierderea din suprafata plajelor, care risca sa dispara in urmatorii zece ani. "Avand in vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate si mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor sa poata fi puse in aplicare. Plajele litoralului romanesc reprezinta un capital enorm de valoros... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 14:02