Blocarea exporturilor de masa lemnoasa din Romania nu rezolva problema taierilor ilegale, iar o asemenea masura luata de Guvern ar fi doar una de imagine.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca va bloca exporturile la scurt timp dupa ce deputatii din comisiile de mediu, agricultura si juridica au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic si au pastrat plafonarea la 30% a exploatarii de lemn pentru o companie.
Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)
"Interzicerea sau limitarea exportului de busteni este o masura buna in general; nu raspunde insa intr-un mod relevant la problema taierilor ilegale si nici nu este o problema prioritara de rezolvat, deoarece nu se exporta busteni decat intr-o masura foarte limitata", spune Ionut Apostol, director de campanii Greenpeace Romania.
Potrivit Institutului National de Statistica, in anul 2013 operatorii economici atestati in exploatarea forestiera au exploatat un ...citeste mai departe despre "Blocarea exporturilor de masa lemnoasa nu rezolva problema taierilor ilegale" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Mai 2015, ora 07:20
Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic.
Autoritatea a transmis ca mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a "Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene" in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
"Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
El a precizat, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a transmis si sefului statului o ...citeste mai departe despre "Defrisarile in Romania: Se cere ajutor la Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 14:47
Cinci asociatii din sectorul lemnului cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentara si refacerea actului normativ, in urma unor dezbateri reale cu organizatiile reprezentative ale proprietarilor de paduri, administratiei silvice private, sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului, Romsilva, cu organizatiile prestatorilor de servicii si asociatiile de mediu.
"Solicitam adoptarea unei Strategii Forestiere Nationale, in care sa stabilim pentru o perioada medie (10 ani) ce vrem sa facem cu padurile Romaniei; strategie in care sa avem indicate sursele de finantare, care sa fie agreata si de celelalte ministere cu care interactionam pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel incat sa nu mai modificam legislatia de fiecare data cand se schimba ministrul sau Guvernul", arata asociatiile.
Potrivit semnatarilor documentului citat, campania mediatica lansata de ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a sustine proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus in atentia publica problematica padurilor.
Acestia arata ca "noua legislatie silvica s-a facut cu ignorarea propunerilor si expertizei organizatiilor reprezentative ale proprietarilor de paduri, ocoalelor private, Romsilva, organizatiilor sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului, asociatiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel ca acest proiect legislativ nu ofera solutii reale... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:42
Reprezentantii firmelor forestiere din Bistrita-Nasaud i-au reprosat ministrului Lucia Varga ca guvernarea actuala a adus la maturitate "un mostru in procesarea lemnului", creat de mediul politic inca din 2001, ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod silvic.
Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Cosbuc (judetul Bistrita-Nasaud), a declarat, vineri, intr-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod silvic, ca acesta va duce la disparitia firmelor romanesti si la favorizarea companiilor straine, dand exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.
"In toata discutia, cred ca se omite un lucru extrem de important, si anume faptul ca mediul politic, incepand din 2001, a creat un monstru in Romania in procesarea lemnului si, in perioada dumneavoastra, l-ati adus la maturitate", a spus Docea, aplaudat de participantii la dezbatere.
Procesatorul din comuna Cosbuc a afirmat ca firmele romanesti nu au nicio sansa in fata unei companii atat de puternice, precum cea austriaca.
"Eu va intreb: ce-o sa facem de la anul noi, cand Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrica? Ce sanse avem noi cu instalatiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce sanse avem in fata colosului Schweighofer? Dintre toti procesatorii din sala cine credeti ca-si permite sa plateasca 110 euro pe metru cub de lemn rasinos? Poate ca nu stiti de presiunea pe care o face Holzindustrie... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 10:42
Autoritoritatile vor sa schimbe legea si "sa scoata comerciantul din padure", dupa ce tara noastra a pierdut deja cinci miliarde de euro din defrisarile ilegale. Specialistii contactati de Business24 spun ca "noua lege este un pas inainte, nu este un cod salvator. Are si bune, si rele".
Ministrul Padurilor si Apelor, Lucia Varga a anuntat ca in cel mult o luna noul Cod Silvic va fi trimis spre aprobare Guvernului.
Varga spune ca prin noua lege va "scoate comerciantul din padure", intrucat "vanzarea de lemn in Romania nu se va mai face pe picior".
Cea mai importata modificare a Codului Silvic, potrivit ministrului Varga este aceea ca lemnul va fi ca lemnul scos la vanzare va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si comercializat de administratorul padurii.
O alta modificarea importanta este aceea ca pentru furtul de masa lemnoasa se vor aplica, la fel ca in cazul oricarei alte infractiuni, prevederile Codului Penal. Potrivit vechii legi, distrugerea sau furtul copacilor constituia infractiune silvica doar daca valoarea prejudiciului stabilit conform legii este de cel putin cinci ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii faptei.
Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura
Modificarile aduse Codului Silvic i-ar putea obliga pe micii proprietari sa prezinte un contract de paza pentru padurea pe care o detin. In lipsa acestuia, proprietarii vor trebui sa... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 00:07