Scandalurile legate de spalarea de bani sunt depasite astfel ca anul viitor o provocare majora pentru bancile din Europa de Est va fi sa evite efectele tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.
Letonia, tara care in acest an a fost in centrul scandalului legat de spalarea de bani, isi preseaza bancile sa respecte un set din ce in ce mai complex de sanctiuni internationale, a declarat presedintele Comisiei pentru piete financiare si de capital (CPFC) din Letonia, Peters Putnins. Potrivit lui Putnins, aceste eforturi se vor dovedi decisive in mentinerea accesului Letoniei pe pietele financiare globale.
"Vedem in fiecare luna ca sunt fie sanctiuni din partea Uniunii Europene fie sanctiuni americane indreptate spre Rusia sau alte tari. Problema exista deja dar in cursul anului urmator sunt sigur ca aceasta problema se va agrava", a spus Peters Putnins.
Sectorul financiar din Letonia a fost zguduit la inceputul acestui an cand a treia mare banca locala a fost inchisa dupa ce Trezoreria americana a acuzat-o de spalare de bani, iar guvernatorul Bancii Nationale a fost acuzat de luare de mita. In tara vecina Estonia, faptul ca divizia locala a grupului bancar Danske Bank A/S a intermediat tranzactii de miliarde de dolari cu fonduri suspecte a declansat mai multe investigatii si solicitari pentru o inasprire a reglementarilor la nivelul Uniunii Europene.
Letonia a interzis companiile paravan fara afaceri concrete, a inasprit reglementarile si amenzile pentru a-si... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:34
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa, ceea ce face ca economiile sa depinda de finantarea externa. Din cauza crizei, acest tip de finantare va fi din ce in ce mai greu de obtinut, a avertizat, vineri, Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE), anunta Agerpres.
Depasirea acestei probleme presupune ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa se concentreze pe economisirea pe termen lung, adoptand politici in acest sens, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acesta a adaugat ca in Comunitatea Economica Europeana (CEE) continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea "Initiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.
"Initiativa Viena" a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.
Investitiile straine directe in statele din Europa Centrala si de Est au reprezentat pana acum o sursa de crestere pentru economiile acestor tari, insa valoarea lor a... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:58
Criza din zona euro se agraveaza, lipsa de reactie a politicienilor europeni apasa pe umarul sistemului bancar, iar tot mai multi specialisti spun ca, in acest ritm, in Europa nu se mai poate vorbi de o cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani.
Multe din dezechilibrele care au generat criza globala treneaza, de aceea revenirea la cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani este putin probabila a fost concluzia rezultata la Forumul economic international, care s-a desfasurat saptamana trecuta la Sankt Petersburg.
Specialistii prezenti la Formum au concluzionat ca principala problema vizeaza datoriile si ca astazi mergem pe un camp minat. Acest camp trebuie deminat, aceasta inseamna ca de la asteptari si elaborarea unor decizii trebuie sa trecem la un plan concret: pornind de la modul de reducere a datoriilor suverane ale Spaniei si Italiei, pana la recapitalizari sau decapitalizarea bancilor care nu pot sa-si mentina singure capitalul.
Am trait pe datorie, acum trebuie sa achitam
Cei prezenti in Sankt Petersburg au criticat cheltuielile exagerate si acumularea de datorii in perioada de bunastare, afirmand ca "acum parcurgem o perioada nefavorabila si, daca am trait pe datorie, a venit momentul achitarii" ei.
Economistii prezenti la Formu au pledat pentru revizuirea politicilor financiare ale statelor si implementarea unui nou model de dezvoltare in sfera sociala, pentru reducerea dezechilibrelor intre consumul masiv si... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 08:01
Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finantare odata cu retragerea lichiditatilor din regiune de catre bancile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In sistemele financiare din fostul bloc comunist persista "falii mari", care amplifica impactul dependentei ridicate de exporturi catre Europa de Vest, a spus Lagarde, intr-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finante de la Moscova, dupa o intalnire cu presedintele Dimitri Medvedev.
Riscurile includ indatorare externa ridicata si imprumuturile in moneda straina, ambele finantate de banci din Europa de Vest, a spus sefa FMI.
"Daca se intensifica furtuna in zona euro, Europa emergenta, cel mai apropiat vecin, va fi lovita grav. Atunci, bancile mama din Europa de Vest, cruciale in mentinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi in mod sigur aici pentru a sustine cresterea si stabilitatea acestor tari", a avertizat Lagarde.
Europa de Est a fost regiunea cea mai puternic lovita de falimentul Lehman Brothers
Creditorii care au finantat cresterea economica puternica din Europa de Est inainte de criza din 2008 se afla sub presiune din cauza deteriorarii calitatii portofoliului de credite si a incetinirii avansului economic. Regiunea a fost cea mai puternic lovita din lume dupa prabusirea Lehman Brothers in urma cu trei ani si se confrunta cu pericolul unei noi... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 22:10
Europa de Est se afla in pericol sa ramana fara credite din cauza bancilor occidentale ce opereaza in regiune si care trebuie, in primul rand, sa ajusteze capitalul, lasand pe planul doi unitatile din Est.
Cu aproape trei sferturi din industria bancara detinuta de institutii vest-europene ca UniCredit SpA si Erste Group, unitatile locale vor primi mai putin ajutor, a aratat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), saptamana trecuta, informeaza Bloomberg.
"Daca aveti un sistem bancar strans legat de cel vest-european, iar bancile din Europa occidentala au probleme, nu va mai exista aceeasi crestere ca pana acum", a spus analistul Barclays Capital, Christian Keller, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Conform lui Keller, ajustarea capitalului le va impune institutiilor bancare sa-si verifice "foile de bilant". "Eventual, vor cauta sa isi vanda subsidiarele", a mai adaugat analistul.
Majoritatea creditorilor activi in Europa de Est au un numar limitat de obligatiuni grecesti iar UniCredit, Erste si Raiffeisen se afla printre bancile care trebuie sa ia masuri pentru a atinge tinta de 9% capital propriu stabilita de Autoritatea Bancara Europeana.
Planurile de recapitalizare din zona euro trebuie sa includa si bancile din Europa de Est, mai spune BERD.
Practic, prin masura de reducere cu 50% a datoriilor Greciei, bancile vor pierde jumatate din suma pe care trebuiau sa o primeasca inapoi in urma obligatiunilor. Pe de alta parte, prin procesul de... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:40
Oricat de mult rau ar fi facut criza financiara, se pare ca ea a ajutat, de fapt, tarile din Europa de Est sa isi imbunatateasca imaginea si le-a oferit ocazia sa demonstreze ca sunt guvernate la fel de bine ca si Occidentul.Cu mici exceptii, printre care se afla insa si Romania, multe tari din regiune s-au dezvoltat atat de mult incat se pot desprinde acum din categoria tarilor est-europene, care are pentru toata lumea numai conotatii negative.Potrivit The Economist, ideea unei categorii est-europene nu a fost niciodata prea coerenta pentru ca nu este corecta nici macar din punct de vedere geografic. In conceptia traditionala, Europa de Est include Cehia (care se afla de fapt in centrul continentului), dar Grecia si Ciprul (aflate la extremitatea din sud-est) sunt considerate occidentale.Argumentul influentei Uniunii Sovietice nu este nici el potrivit, deoarece unele tari, precum Ucraina, au facut parte din imperiul sovietic mai multe decenii, in timp ce altele abia l-au simtit, acesta fiind cazul Albaniei.Nici regimul din cele aproape 30 de state care au facut parte din blocul comunist pana in 1989 nu a fost identic. Unele au avut o economie puternic planificata, in timp ce altele si-au facut propriile versiuni, cum ar fi comunismul de tip gulas din Ungaria sau cel auto-gestionat din Iugoslavia. Acum sunt si mai multe diferente intre ele, dar denumirea "est-european" inseamna, in conceptia tuturor, guvernare proasta si probleme economice.Tarile "est-europene" au iesit... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:29
Urmatoarea criza a datoriilor, dupa problemele emiratului arab Dubai, ar putea fi inregistrata in statele din Europa de Est, confruntate cu un nivel ridicat de indatorare, potrivit revistei americane Newsweek.Anuntul Dubaiului, la sfarsitul lunii noiembrie, privind un moratoriu la plata datoriilor principalului grup de stat a determinat retragerea investitorilor de pe pietele din Orientul Mijlociu, ca Abu Dhabi sau Kuweit.
Devine, insa, din ce in ce mai clar ca urmatoarele victime ale crizei nu vor fi tarile din Orientul Mijlociu, care dispun de lichiditati considerabile, si mai degraba statele aflate "la periferia Europei", considera analistul Newsweek Jerry Guo.
O criza lenta se pregateste in Europa de Est, unde Bulgaria, Ungaria si Tarile Baltice se confrunta cu un grad ridicat de indatorare in raport cu Produsul Intern Brut.
Chiar daca intrarea in incapacitate de plata este putin probabila, singurele state care s-au confruntat cu o astfel de situatie in ultimul deceniu fiind Argentina si Ecuador, temerile privind capacitatea guvernelor si a corporatiilor de stat de a-si onora datoriile sunt in crestere, potrivit unui articol postat de Guo pe blogul revistei.
Urmatoarea criza va avea loc in Europa Centrala si de Est, ca urmare a nivelului ridicat de indatorare pe termen scurt, a veniturilor insuficiente si a lipsei de lichiditati, potrivit Pimco, una dintre cele mai importante companii de pe piata mondiala a tranzactiilor cu obligatiuni.
"Venim dupa o perioada in care... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2009, ora 23:32
Nu exista nici un dubiu ca economiile in tranzitie din tarile fost comuniste au fost mai grav afectate de criza decat orice alta regiune din lume, au declarat oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).Banca insista ca zona Europei Centrale si de Est va avea, in continuare, nevoie de sustinere externa puternica, din partea institutiilor cvasi-guvernamentale, chiar daca o mare parte a resurselor acestora au fost, deja, injectate in economie, pentru a face fata recesiunii.Presedintele BERD, Thomas Mirow, a avertizat ca Europa Centrala si de Est ar trebui sa nu se complaca in situatia de crestere foarte usoara, inregistrata in prezent, aceasta fiind mult mai scazuta decat in tarile emergente din alte regiuni."Aliniidu-se la tendintele din alte zone si multumita masurilor anticriza luate, indicatorii privind productia si increderea s-au stabilizat. Insa nu au facut acest lucru intr-un mod uniform si ar fi prematur sa spunem ca a inceput o redresare adevarata. Aceasta criza ca avea consecinte pe termen lung", a spus Mirow, citat de Financial Times.In timp ce majoritatea institutiilor care ofera prognoze si-au imbunatatit estimarile, BERD a facut exact invers. Astfel, oficialii bancii multilaterale cred ca produsul intern brut al regiunii va scadea cu sase procente, mai mult decat la estimarea din luna mai, de cinci procente.Totusi, analistii sunt de parere ca sunt slabe sanse ca Europa Centrala si de Est sa mai treaca printr-o criza atat de acuta precum... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 10:22