Romania are inca probleme in zone precum arieratele, achizitiile publice si gestionarea fondurilor europene, iar controlul anual al Curtiide conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare, potrivit presedintelui Traian Basescu.
"Romania are inca probleme in zone precum arieratele, in achizitii publice si in gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blocheaza economia, iar controlul anual al Curtii de Conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare a acestui tip de probleme si, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite", a aratat Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Potrivit presedintelui Romaniei, "Curtea de conturi joaca un rol esential in eliminarea economiei subterane, in utilizarea cu maxima eficienta si deplina transparenta a banului public".
El a mai spus ca, pentru un progres semnificativ in imbunatatirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate in gestionarea si auditul fondurilor publice si al celor europene.
"Subliniez ca sunt mult mai multe institutii care ar trebui sa ajute, sa impulsioneze gestionarea cu deplina corectitudine a banilor publici, fie ca este vorba de bani de la buget sau bani primiti de la Uniunea Europeana", a precizat Traian Basescu.
El a mentionat ca recomandarile sunt facute de Curtea de Conturi, insa "raspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 13:05
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI.
"Problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta.
Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".
"Chitoiu isi doreste, e normal, e ministru de Finanate", a spus Ponta. El a precizat ca este optimist referitor la prior actions.
"Avem niste prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar daca sunt foarte dificile - CFR Marfa, cat de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Pastrarea in toate tintele de deficit - asta s-a realizat si se realizeaza in continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.
Chitoiu garanteaza ca acordul se va incheia in conditii bune
Chitoiu a fost intrebat daca poate garanta ca se va indeplini tinta privind arieratele si se va intra in boardul FMI.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, joi, ca poate garanta ca scrisoarea de intentie privind acordul cu FMI va intra in boardul institutiei financiare, iar acordul Romaniei cu FMI se va incheia "in bune conditii".
Achitarea arieratelor de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 14:52
Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, considera ca situatia arieratelor tarii noastre este dificil de tinut sub control, iar corectiile financiare ale CE pentru programele operationale europene presuspendate pot sa cauzeze probleme Romaniei.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse. Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer, conform Mediafax.
Totodata, el a aratat ca referitor la inflatie s-a discutat deja cu BNR despre tinerea acesteia sub control. "Pe cealalta parte, a stabilizarii macroeconomice, care priveste preturile si inflatia, am discutat cu BNR cum sa fie tinuta sub control aceasta crestere a inflatiei, creata in mare parte de preturile volatile ale produselor alimentare. Am cazut de acord ca este o situatie temporara care va disparea dupa ce vor fi depasite efectele acestei recolte agricole mai slabe", a spus oficialul FMI.
El a apreciat ca este un pas foarte bun faptul ca BNR si-a marit injectiile de lichiditati. "Am discutat (cu conducerea BNR n.r.) si despre masurile viitoare privind politicile monetare. Deja BNR si-a marit injectiile de lichiditati si... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:08
Stocul de arierate s-ar putea reduce semnificativ pana la sfarsitul anului, in ciuda presiunii alegerilor parlamentare din luna noiembrie, datorita masurilor pe care guvernul le-a adoptat recent. Este necesara o singura conditie: sa se respecte legea, a declarat presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.
Stocul arieratelor s-a majorat cu 35% in primele opt luni ale anului, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in perioada alegerilor electorale.
"Dupa ce anul 2011 a consemnat reducerea acestora si incadrarea in tintele agreate cu FMI pentru prima data de la declansarea crizei, obligatiile restante ale bugetului general consolidat au reinceput sa creasca in 2012 (in special in lunile martie si iunie 2012), atingand in luna august un nou maxim in special ca urmare a majorarii semnificative a arieratelor la nivelul autoritatilor locale", observa Consiliul fiscal, intr-o opinie institutiei, cu privire la cea de-a doua rectificare bugetara din acest an.
Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal
In prezent, arieratele au ajuns la nivelul record de 4,51 miliarde de lei, din care 2,37 miliarde de lei se afla doar in ograda autoritatilor locale (cu circa un miliard de lei mai mult decat in decembrie 2011).
Sursa: Ministerul Finantelor
Insa masurile adoptate recent de guvern au capacitatea de a reduce stocul de arierate, in ciuda unor eventuale dezechilibre care se pot produce in luna noiembrie, din cauza alegerilor parlamentare. Ordonanta de... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:09
Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.
In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.
Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.
Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.
Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale
Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01
Romania va trebui sa faca mai mult in zona limitarii arieratelor, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in cadrul unei dezbateri publice, la Institutul European din Romania.
Acesta a mai afirmat ca Romania va trebui sa accelereze cat mai mult pregatirile pentru a putea reusi sa indeplineasca toate conditiile pentru aderarea la zona euro.
"Atat timp cat esti indepartat din acest punct de vedere, performantele se vad, iar disfunctionalitatile si dezechilibrele pot sa devina din ce in ce mai mari. Este cazul Greciei, Portugaliei si al altor tari. Pentru decidentii politici romani optiunea va fi una singura. Sa acceleram cat mai mult pregatirile astfel incat, intr-un orizont de timp, bine pregatiti, sa avem acest obiectiv si sa reusim sa indeplinim aderarea la zona euro", a spus ministrul Afacerilor Europene.
Ce trebuie sa includa planul de salvare a Uniunii Europene
Leonard Orban a vorbit si despre planul de salvare a Uniunii Europene, despre pachetul de masuri care se discuta la nivelul UE.
"Din ce in ce mai mult se vorbeste la nivel european de un plan de salvare a Uniunii Europene. Nu se numeste plan de salvare a zonei euro, ci a Uniunii Europene. Ar trebui sa aiba elemente fundamentale. Sa conduca spre reforme structurale comune, sa induca politici bugetare integrate, sa conduca spre uniune bancara, spre uniune fiscala si, pe termen lung, spre uniune politica. Acesta este foarte pe scurt pachetul care se discuta in momentul de... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 16:50
Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in viitorul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa, afirma seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks."La nivel central si la nivelul asigurarilor sociale suntem foarte aproape sa eliminam in totalitate arieratele. Este o realizare foarte importanta in cadrul programului. Vrem sa ne asiguram ca in viitor facturile neplatite sunt achitate inainte ca ele sa devina arierate", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca cea mai mare problema in viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decat cele guvernamentale.
"Este o zona (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat in acordul actual si asupra careia ne vom indrepta atentia in viitor", a spus Franks. Oficialul FMI a adaugat ca sunt mai multe metode prin care poate fi rezolvata problema arieratelor acumulate de companiile de stat.
Prima solutie ar fi ca societatea respectiva sa devina viabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa aiba suficienti bani pentru a plati datoriile. In cazul in care o astfel de solutie nu va putea fi realizabila, exista varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, in ultima instanta, declararea falimentului.
"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decat cele de la nivel central.... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:53
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, a declarat luni ca autoritatile vor sa treaca, in urmatoarea perioada, la raportarea deficitului bugetar pe modelul Uniunii Europene, ESA 95, care ia in calcul si problema arieratelor, informeaza Newsin. "Sunt doua sisteme de raportare. Atat deficitul de 6,5% cat si 4,4% reprezinta un sistem de raportare cash.
Sistemul de raportare al Uniunii Europene ESA 95, care ia in calcul si problema arieratelor, este un lucru la care autoritatile lucreaza in asa fel incat in perioada urmatoare sa se ajunga la raportarea deficitului sub acest auspiciu, al raportarii ESA 95.
Sper ca pana la finalul anului sa putem ajunge la un asemenea demers.
Cu cat reducerea arieratelor se va face mai repede, cu atat aproprierea dintre cele doua sisteme, ESA 95 si cash se va apropria foarte mult", a spus Tanasescu la The Money Channel.
Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca impreuna cu ministerele se cauta solutii la probelema arieratelor.
"Aceasta problema a arieratelor, care inseamna o indisciplina financiara, un management care conduce catre asemenea intarzieri de plata, trebuie indreptata, si aici impreuna cu ministerele de linie cautam solutiile necesare pentru ca in decursul lunilor care urmeaza sa fie instrumentate anumite strategii, anumite politici care sa conduca la descresterea arieratelor, de a avea un comportament mai corect al intreprinderilor de stat, al anumitor sectoare, inclusiv sectorul de... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:19
Arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi totalizeaza 7 miliarde lei, iar cele guvernamentale se ridica la aproximativ 1 miliard lei, a declarat luni, la The Money Channel, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza Newsin. "Aceste arierate raman o problema foarte mare, care trag inapoi activitatea economica in multe zone, fie ca este vorba de electricitate sau cai ferate - si asta are un efect negativ in intregul sector privat", a mentionat Franks. El sustine ca trebuie rezolvata atat problema arieratelor guvernamentale, cat si cea a intreprinderilor de stat.
"Arieratele primelor zece intreprinderi de stat care inregistreaza pierderi ajung la aproximativ 7 miliarde lei, fata de sectorul guvernamental, unde arieratele se ridica la circa 1 miliard lei", a mentionat Franks.
Seful misiunii FMI in Romania considera ca tinta de arierare este foarte probabil sa nu fi fost indeplinita.
"Deci va trebui din nou sa cerem o derogare. Guvernul poate sa detina controlul asupra autoritatilor centrale, asupra autoritatilor locale, de aceea le-am cerut sa faca niste plati semnificative pentru a aduce aproape de zero arieratele.
Anul viitor, o noua lege intra in vigoare cu privire la finantele publice locale si, de aceea, speram ca aceasta sa rezolve problemele autoritatilor publice locale", a spus Franks.
Vineri, Jeffrey Franks a declarat ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare pe tema arieratelor, intrucat tinta... mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 23:47