Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33
Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.
"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.
"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.
El a precizat ca, in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca va incerca sa convinga reprezentantii FMI sa fie de acord ca CFR Marfa sa nu mai fie privatizata.
"Cand toate tarile isi fac propriile companii de transport marfa, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Basescu (presedintele Traian Basescu, n.r.) l-a luat in fata FMI, si angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi incerca sa conving FMI sa nu vindem CFR Marfa, daca voi putea. Daca nu, ma voi supune angajamentelor, bineinteles", a declarat Fenechiu.
Intrebat ce companii din subordinea institutiei vor fi privatizate, ministrul nu a facut nominalizari, afirmand ca de la preluarea mandatului a avut discutii cu mai multi consultanti, iar deciziile vor fi luate dupa "analize temeinice".
"Exista mai multe solutii de eficientizare a companiilor, exista managementul privat, exista vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre actionari strategici care sa vegheze la transparenta decizionala a companiilor, exista posibilitatea vanzarii unor pachete majoritare sau privatizarea integrala", a spus Fenechiu.
Exista propuneri de strategii pentru FR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi
El a precizat ca in prezent exista discutii si propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi.
"Eu vin din business-ul privat si am multi prieteni, multi cunoscuti, proprietari, actionari in mari companii. Orice manager adevarat, orice om care stie... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:50
Mai mult de 100 pe un loc. Adica, 7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Nu este vorba despre cea mai cautata facultate din Romania, ci despre procesul de selectie a managerilor profesionisti.
Ideea selectarii unor manageri privati, in fapt a unor profesionisti, pentru companiile de stat a aparut in urma cu doi ani in scrisoarea de intentie a guvernului catre Fondul Monetar International (FMI). A trecut timpul si saptamana trecuta s-a incheiat procesul de depunere de oferte pentru 10 companii de stat aflate in administrarea Ministerului Transporturilor.
7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Acesta este primul rezultat, sec, cifric, al procesului a carui prima etapa a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute. De la bun inceput, trebuie spus ca ideea selectionarii unor manageri profesionisti nu este fara cusur. Am avut o serie de obiectii referitoare la eficienta aplicarii metodei. Principala problema pe care o anticipam era aceea ca managerii privati nu vor rezolva peste noapte marea problema de management a companiilor de stat. Si anume, legarea acestor intreprinderi de interesele politice. Fara o sustinere din partea actionarilor, adica a statului, si fara o intelegere cu sindicatele instalarea managerilor profesionisti poate fi compromisa.
Primele rezultate ale noilor manageri: intr-o jumatate de an
Nu exista garantia ca managerii profesionisti sunt solutia-minune pentru companiile cu capital de stat. Va trebui sa asteptam rezultate concrete care nu pot... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 09:06
Privatizarea companiilor Tarom si CFR Marfa ramane o prioritate pentru Guvernul Romaniei, a afirmat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijer.
"Guvernul trebuie sa aduca aceste companii pe bursele de privatizare si cred ca oferta publica secundara pentru Tarom, de 20% din actiuni si pachetul majoritar al CFR Marfa raman o prioritate pentru acest an", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Erik de Vrijer, aflat la prima sa misiune in Romania.
Cu toate acestea, seful misiunii FMI admite ca "nu este usor sa vinzi o companie aeriana in acest moment". In perioada urmatoare, se vor face eforturi pentru gasirea unui partener care sa investeasca in Tarom
Transgaz si Oltchim sunt alte doua companii de stat care trebuie privatizate, conform acordului cu FMI, acestea reprezentand conditii necesare pentru inmanarea catre board-ul FMI a scrisorii de intentie.
"Guvernul trebuie sa arate ca este serios in ceea ce priveste implementarea programului. Este linia pe care Guvernul trebuie sa mearga, sa ne arate ca este hotarat in implementarea politicilor economice. Guvernul poate controla cine va fi consultantul, dar nu cine sunt cumparatorii. Prioritatea este alegerea consultantului, nu neaparat vanzarea; aceasta poate aparea mai tarziu," a declarat seful misiunii FMI in Romania. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 10:59
Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la noegocierile cu delegatia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finante, Florin Georgescu, intrebat daca Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.
"Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces".
"Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:05
Statul nu trebuie sa mai pompeze bani in companii ca CFR Marfa intrucat este o societate care pierde bani cu toate ca acum cativa ani era profitabila, a precizat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn.Franks a comentat declaratiile recente ale fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, care sustinea ca intreprinderile de stat nu au nevoie de management privat, ci de capital, pe care statul nu li-l poate oferi."Multe dintre aceste companii sunt cele care ar trebui sa produca banii de care Guvernul are nevoie, deci, daca nu au bani, a cui e vina? Probabil chiar a acestor firme. (...) Toate tarile subventioneaza sistemul de metrou, multe tari subventioneaza transportul de calatori, este o problema de adaptare a subventiei pe care statul si-o poate permite la nevoile companiilor. Dar sunt si cazuri cand nu exista nicio scuza: CFR Marfa a fost o companie foarte profitabila doar cu cativa ani in urma, iar acum pierde bani.
Acest lucru poate fi reparat, nu este necesar ca Guvernul sa pompeze bani, ci este o chestiune de a vedea ce nu e in regula cu compania. De asemenea, exista cazul companiilor care produc milioane de lei, cand ar putea produce miliarde de lei. Este vorba de profituri mult mai mici decat ar trebui, care genereaza costuri suplimentare pentru Guvern.
Daca ar exista in plus mai multe miliarde de lei profit de la companii de stat ca Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, acesti bani ar putea fi folositi pentru a sprijini companiile... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 09:54
In lupta cu criza financiara, Grecia ar trebui sa arunce un ochi la Ungaria de acum 15 ani pentru a gasi solutiile necesare. Vanzarea unor participatii ale statului elen ar contribui la reducerea datoriilor publice catastrofale, iar salariile si pensiile ar deveni responsabilitatea managerilor privati, iesind de sub tutela Guvernului, potrivit Huffington Post.Potrivit economistilor internationali, planul de austeritate propus de guvernul Greciei ar duce la colectarea a peste 70 de miliarde de euro pana in 2015.
Guvernul va vinde participatii in sectorul bancar, in aeroporturi, utilitati si va concesiona autostrazi, terenuri si drepturi de exploatare miniera. Vanzarea activelor catre sectorul privat ar putea mari transparenta si ar readuce increderea in economia elena.
Ungaria s-a confruntat cu provocari similare la mijlocul anilor 1990.
In 1995, economia Ungariei se afla in cadere libera. Datoria externa, pe care Ungaria a refuzat sa o recunoasca dupa caderea comunismului, ajunsese aproape de 30 de miliarde de dolari, cea mai mare datorie pe cap de locuitor din toata Europa Centrala si de Est.
Balanta de plati arata un deficit de 4 miliarde de dolari, iar rata inflatiei crescuse la 30%.
Declinul puternic al forintului a reprezentat o catastrofa atat pentru consumatori cat si pentru investitori.
Atunci, Guvernul SUA si FMI au cazut de acord asupra faptului ca fostul stat comunist s-ar putea prabusi, propunand in consecinta un plan de salvare.
Vanzarea industriilor... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 20:06