Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au amanat miercuri, pentru 27 ianuarie, pronuntarea in dosarul privatizarilor strategice, in care fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost condamnati de prima instanta la sase si, respectiv, cinci ani de inchisoare.
Ultimul termen al procesului a avut loc la 19 decembrie 2014, cand Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a ascultat pledoariile finale si ultimul cuvant al inculpatilor, stabilind totodata sa dea decizia finala in 5 ianuarie. La data stabilita, judecatorii au amanat pronuntarea deciziei definitive pana la 21 ianuarie.
Miercuri, judecatorii au amanat din nou pronuntarea, o decizie definitiva fiind asteptata in 27 ianuarie.
Avocatii inculpatilor din dosar au cerut, in principal, achitarea clientilor lor sau, in subsidiar, pedepse blande, si au acreditat ideea ca documentele despre care DIICOT sustine ca reprezentau secrete de stat sau de alta natura ar fi fost in realitatea documente cu statut normal, a caror furnizare nu atragea astfel de acuzatii.
Aparatorii inculpatilor au mai aratat ca multe dintre infractiunile de care sunt acuzati clientii lor nu se probeaza cu nicio dovada adusa de DIICOT, astfel ca se impune achitarea lor.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres le-a aratat judecatorilor, in ultimul cuvant, ca in dosar nu exista "niciun prejudiciu, nicio vatamare, nici macar documente secret". "Aveti doar acuzatii prin mijloace... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 14:23
ICCJ a amanat luni, pana la 21 ianuarie, pronuntarea deciziei definitive in dosarul privatizarilor strategice, in care fostii ministri Seres si Nagy au fost condamnati de prima instanta la sase, respectiv cinci ani de inchisoare, iar procurorii au cerut pedepse cu executare orientate spre maxim.
Ultimul termen al procesului a avut loc la 19 decembrie, cand Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a ascultat pledoariile finale si ultimul cuvant al inculpatilor, stabilind totodata sa dea decizia finala in 5 ianuarie, potrivit Mediafax.
Luni, instanta suprema a amanat pana la 21 ianuarie pronuntarea deciziei definitive.
Avocatii celor din dosar au cerut atunci, in principal, achitarea clientilor lor sau, in subsidiar, pedepse blande, si au acreditat ideea ca documentele despre care DIICOT sustine ca reprezentau secrete de stat sau de alta natura ar fi fost in realitatea documente cu statut normal, a caror furnizare nu atragea astfel de acuzatii. Aparatorii inculpatilor au mai aratat ca multe dintre infractiunile de care sunt acuzati clientii lor nu se probeaza cu nicio dovada adusa de DIICOT, astfel ca se impune achitarea lor.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres le-a aratat judecatorilor, in ultimul cuvant, ca in dosar nu exista "niciun prejudiciu, nicio vatamare, nici macar documente secret". "Aveti doar acuzatii prin mijloace specifice ale Ministerului Public, prin furnizarea pe surse a unor informatii din ancheta", a... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 13:00
Un procuror DIICOT a cerut in fata instantei supreme pedepse cu executare pentru toti inculpatii din dosarul privatizarilor strategice, orientate spre maximum special prevazut de lege, si sporuri de pedeapsa pentru doi dintre acestia, care au avut concurs de infractiuni.
Magistratii unui complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) dezbat luni apelurile din acest dosar, facute atat de DIICOT, cat si de inculpati impotriva deciziei unui complet de trei judecatori de la aceeasi instanta, informeaza Mediafax.
Completul de cinci judecatori a stabilit ca poate intra in dezbateri in acest dosar chiar si in lipsa inculpatului Kerekes, dupa ce la un termen anterior au stabilit anularea unei decizii de emitere a unui mandat de arestare preventiva in vederea extradarii acestuia din Germania. Magistratii au anulat atunci mandatul emis pe numele lui Kerekes pentru a simplifica procedura si pentru a putea intra in dezbaterile finale.
Gabor Kerekes este reprezentat de un avocat la acest proces, iar decizia in cazul lui se va lua in lipsa sa.
Reprezentantul DIICOT prezent la proces a reiterat pe scurt acuzatiile din dosarul privatizarilor strategice si a citit starea de fapt retinuta in rechizitoriu.
In acest context, el a solicitat judecatorilor condamnarea tuturor inculpatilor la pedepse cu executare orientate spre maximul special prevazut de lege. Totodata, procurorul a cerut aplicarea unor sporuri de pedeapsa in cazul inculpatilor Donciu... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 13:58
Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, avand in vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmand sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa impiedice deprecierea puternica a leului, sustin analistii Erste.
Acestia se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.
"Consideram ca autoritatile romane vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si avand ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Avand in vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un varf de 5 miliarde de euro pe an in 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.
BNR a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului in raport cu euro. Taierea dobanzii de catre BNR a fost prima... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:33
Autoritatile intentioneaza ca, la finalul mandatului actualului Guvern, sectorul de stat din portofoliul Ministerului Economiei sa nu mai fie prezent decat prin cateva componente ale industriei de aparare, iar companiile de stat sa renunte la majoritate in actionariatul societatilor din portofoliu.
"Vrem sa facem curatenie in sectorul economic de stat astfel incat la final de mandat sectorul de stat din portofoliul Ministerului Economiei sa nu mai fie prezent decat prin cateva componente ale industriei de aparare. Acolo unde vointa politica va fi de a gasi alta formula, la neferoase, sa avem un parteneriat care sa presupuna implicarea mediului privat. Vrem sa nu mai existe companii in care statul sa aiba majoritate", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a adaugat ca Hotararea de Guvern privind reorganizarea ME va fi inaintata spre aprobare Executivului, saptamana viitoare.
"Am trecut organizarea ministerului Ministerului Economiei la categoria obligatii. A fost rezultatul unei vointe politice. Astazi (joi n.r.) am incheiat procesul, semnand HG de functionare a ME, care va fi inaintata saptamana viitoare pentru a fi adoptata de Guvern", a declarat Vosganian.
Saptamana trecuta, Varujan Vosganian a anuntat ca autoritatile incep procedura de privatizare a companiilor de stat. Primele pe lista "victimelor" se afla companii mici si cu o istorie "tulbure": Plafar, Sanevit si CupruMin. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 16:17
Cu siguranta, privatizarile nu reprezinta punctul forte al Guvernului Romaniei, indiferent de numele pe care il poarta.
De-a lungul anilor, diversele forme prin care s-a incercat vanzarea companiilor considerate gauri negre la bugetul de stat s-au soldat in cele mai multe cazuri cu esecuri, prin repetarea intr-o forma aproape identica a acelorasi practici eronate.
Anul 2012 a oferit doua exemple edificatoare in acest sens.
Lipsa de profesionalism, dar si de real interes, incoerenta si inconsecventa au fost cuvintele folosite preponderent pentru a descrie tentativele de privatizare a Cupru Min si a Oltchim in 2012.
Pregatita de Guvernul Emil Boc din 2011, privatizarea Cupru Min urma sa fie finalizata grandios de succesorul Mihai Razvan Ungureanu la inceputul anului trecut. Acesta anunta in martie 2012 vanzarea producatorului de la Abrud pentru fabuloasa suma de 200,77 de milioane de euro (fabuloasa doar in contextul in care pretul de pornire fusese de 57,3 milioane de euro) catre firma Roman Copper cu sediul in Canada.
Citeste mai multe despre Reteta unei privatizari esuate, in duplicat. Ce nu trebuie repetat in 2013? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:17
Ambitiosul program de privatizari convenit cu FMI a esuat. Anul 2012 ramane memorabil, dar nu datorita privatizarii industriei romanesti, ci din cauza scandalurilor si insucceselor care au urmarit demersurile de reformare si de vanzare a companiilor de stat.
Scandalul Oltchim, insolventa Hidroelectrica si esecul implementarii managementului privat sunt principalele "realizari" ale guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria in acest an.
Pe de alta parte, lista obiectivelor atinse este atat de plapanda, incat nu face decat sa confirme dezastrul din sectorul companiilor de stat. Putem enumera la capitolul succeselor listarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica in martie si alegerea unui manager privat la Tarom in noiembrie.
Ce trebuia privatizat in 2012
Calendarul privatizarilor suna in primavara cam asa: pana la sfarsitul lui aprilie, era programata oferta de vanzarea a 15% din Transgaz, in iunie trebuia sa aiba loc vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Romgaz si de 20% din actiunile Tarom.
Pana in septembrie ar fi trebuit privatizat combinatul Oltchim si pana cel tarziu in octombrie ar fi trebuit listate la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica si privatizarea CFR Marfa.
Tot pentru anul acesta era programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom.
Calendarul privatizarilor mai prevedea ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa fie scoase la privatizare Complexul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:18
Bursa de la Bucuresti, al carei rulaj zilnic rareori depaseste suma de 10 milioane de lei, a fost lovita in 2012 de plecarea a trei mari jucatori de pe piata de brokeraj.
Cu toate acestea, brokerii contactati de Business24 sunt optimisti si cred ca revigorarea Bursei poate fi activata de listarea marilor companii de stat.
2012 nu a fost un an prea bun pentru Bursa de la Bucuresti. Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe Bursa de la Bucurest a fost anul trecut de 2,605 miliarde de euro. Anul acesta, nivelul tranzactiilor a coborat cu aproape 30%, pana la 1,892 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor Bursei de Valori Bucuresti.
Chiar si in aceste conditii, au existat domenii in care Bursa a avut cresteri.
Sectorul petrolier, marele castigator la BVB in 2012
Sectoarele care au cunoscut in 2012 cea mai buna rentabilitate, dublata si de lichiditate, au fost cel petrolier, prin excelenta evolutie a SNP Petrom, cel financiar, reprezentat de Fondul Proprietatea si SIF-uri si, in caz exceptional, domeniul chimic, ca urmare a desfasurarii ofertei publice Azomures, a declarat, pentru Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Acesta spune ca investitorii isi doresc in 2013 o mai buna reprezentativitate a sectoarelor economice in bursa, mai multe companii listate, o lege fiscala mai permisiva si mai atragatoare, precum si o lichiditate sporita.
Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al agentiei de brokeraj Tradeville,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:30
Bursa din Romania a avut de suferit, in acest an, din cauza intarzierii privatizarilor anuntate, ca parte a acordului cu Fondul Monetar International.
Cu mici exceptii, cum ar fi Transelectrica, statul a hotarat sa nu realizeze privatizarile promise, invocand faptul ca nu este un moment prielnic in piata.
"Niciodata nu este un moment potrivit sa vinzi un activ, daca nu intentionezi cu adevarat sa il vinzi. Pretul nu este niciodata mic sau mare, ci este dat intotdeauna de piata, de cerere si de oferta sau de contextul economic sau financiar.
Daca vrem sa vindem acum, in 2012, dupa ce a trecut peste noi o criza financiara severa, care a produs schimbari majore, la multiplii de evaluare din 2007, probabil nu vom reusi sa vindem nimic", a comentat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre Vom avea privatizari prin bursa in 2013? pe Ziare.com. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 11:18