Privatizarea companiei Cupru Min este blocata de procesul cu Roman Cooper, a declarat miercuri seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.
"Suntem interesati de joint venture sau parteneriat public-privat, de orice metoda care poate sa ne ajute sa retehnologizam, sa reluam activitatea si sa se exploateze acolo. Acum, din patru linii de exploatare merge numai una, tehnologia este veche. Este loc de mult mai bine", a declarat Remus Vulpescu.
El a spus ca se merge pe identificarea unor investitori interesati cu care urmeaza sa se vada exact variantele de lucru.
Remus Vulpescu a precizat ca exista o varianta de contract pentru privatizarea Cupru Min, propusa de OPSPI, insa Roman Cooper a refuzat sa semneze acest contract.
Licitatia pentru vanzarea Cupru Min, organizata la data de 26 martie, a fost castigata de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro.
Contractul ar fi trebuit semnat la zece zile de la licitatie, dar reprezentantii Roman Copper si cei ai statului nu au ajuns la un acord in acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediata a contractului, plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si constuirea unor garantii de 32 de milioane de euro pentru investitiile de mediu.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:21
Gigantul minier din Australia, Oz Minerals, care a pierdut licitatia de privatizare a Cupru Min in fata canadienilor de la Roman Copper, nu a renuntat la planurile de a cumpara compania romaneasca, avand un buget de achizitii de un miliard de dolari in 2012.
"Intentia Oz Minerals pentru achizitia unei mine de cupru din Romania ar putea fi inca de actualitate, desi compania a pierdut luna trecuta licitatia pentru compania de stat. Compania cu sediul la Melbourne a confirmat ca inca este cu un ochi pe ceea ce se intampla in Romania, pe fondul informatiilor potrivit carora castigatorul nu a ajuns la un acord final, iar finalizarea tranzactiei a esuat", precizeaza publicatia australiana The Sidney Morning Herald.
Licitatia pentru vanzarea Cupru Min, organizata la data de 26 martie, a fost castigata de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, oferta Oz Minerals s-a oprit la 197 de milioane de euro.
Insa contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitatie, iar reprezentantii Roman Copper si cei ai statului nu au ajuns la un acord in acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediata a contractului, plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si constuirea unor garantii de 32 de milioane de euro pentru investitiile de mediu.
Oficialii Guvernului au anuntat ca negocierile au esuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluata, cu aceleasi conditii.... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:36
Consilierul ministrului Economiei, Silviu Manastire, a declarat la Realitatea TV ca exista interes pentru achizitia Cupru Min, si, cu mai multa implicare, procesul de privatizare al acestei companii va fi unul reusit anul acesta.
"Acest pret obtinut la licitatie este un pret ok, noi avem semnale pozitive legate de continuarea privatizarii Cupru Min si, cu mai multa atentie, mai multa implicare, va fi un proces de privatizare reusit anul acesta", a mentionat Silviu Manastire, consilierul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Lucian Bode.
Acesta a subliniat ca, in momentul de fata, statul nu are resurse sa investeasca in acesta companie, in "tot ceea ce inseamna rezolvarea problemelor de mediu".
"Va dau o stire in premiera. Cand s-a negociat in licitatia cu strigare, pe langa cei de la Roman Cooper au licitat cot la cot, de exemplu si compania Oz Minerals care s-au dus pana la 197 de milioane de euro cu licitatia, pasul urmator pana la 200 de milioane de euro nu l-a mai facut. Intersul pentru Cupru Min exista", a mai spus Manastire.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei conditii impuse de statul roman, prin urmare negocierile au esuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.
Reprezentantii statului au cerut publicarea imediata a contractului de privatizare,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 11:20
Rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international, a declarat, miercuri seara, premierul Ungureanu.
El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, precizand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.
"Aveam toate motivele sa jubilez, dar negocierea pe contract nu a functionat foarte bine ", a spus Ungureanu, la postul B1 TV.
Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.
Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.
Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:28
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-au intalnit marti cu reprezentantii Roman Copper, la solicitarea acestora,pentru a discuta despre privatizarea Cupru Min.
"Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Autorizatia integrata de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011.
Saptamana trecuta, reprezentantii Roman Copper au emis mai multe comunicate de presa prin care sustineau ca au acceptat conditiile impuse de statul roman, ca declaratiile ministrului Lucian Bode au creat confuzie si ca vor prezenta in perioada urmatoare planurile lor pentru Cupru Min.
In acelasi timp, Ministerul Economiei si Guvernul sustin ca privatizarea Cupru Min va fi reluata, pentru ca investitorii nu au fost de acord cu anumite conditii pana la depasirea termenului-limita pentru semnarea contractului.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 20:09
Esecul privatizarii celei mai mari exploatari de cupru din Romania nu are sanse sa fie "corectat" anul acesta. Ce se va intampla cu societatea Cupru Min?
Privatizarea Cupru Min arunca o pata neagra pe guvernul Ungureanu, laudat pentru progresele pe care le-a realizat in cele doua luni de la infiintare. Executivul a lasat sa fie declarata castigatoare a licitatiei de vanzare a celei mai mari companii de exploatare de cupru o firma necunoscuta, cu proprietari necunoscuti si intentii la fel de necunoscute.
Si acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca mass-media i-au tras de maneca la momentul respectiv pe cei implicati in proces. Acestia pareau prea imbatati de pretul de vanzare obtinut, 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare decat suma de la care a pornit licitatia.
La doua saptamani dupa anuntarea succesului vanzarii Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto, ministerul Economiei a anuntat ca negocierile cu viitorul proprietar au esuat.
Firma nu a vrut sa depuna garantia pentru investitiile de mediu si a contestat cateva aspecte din caietul de sarcini. Ministerul Economiei a iesit la rampa spunand ca procesul de privatizare va fi reluat "dupa o analiza a situatiei", insa analistii sunt convinsi ca lucrul acesta nu se va intampla in 2012.
"Deocamdata aceasta problema este blocata si nu se va relua anul acesta din cauza ca un proces de privatizare dureaza. Suntem in an... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:22
Ministerul Economiei anunta ca in perioada urmatoare va relua procesul de privatizare a Cupru Min in aceleasi conditii de transparenta si de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate fata de partenerii internationali.
Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) sustine ca statul roman are nevoie de "parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare".
Totodata, Ministerul Economiei precizeaza ca negocierile pentru semnarea contractului de privatizare a societatii Cupru Min s-au incheiat vineri, 6 aprilie, ora 24.00, fara ca partile sa ajunga la o intelegere. "Negocierile cu societatea Roman Copper s-au incheiat irevocabil, fara sa se realizeze tranzactia de vanzare a pachetului de actiuni", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit MECMA, reprezentantii companiei Roman Copper nu au aderat la conditiile solicitate de catre statul roman, solicitari ce au vizat plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta acestui contract.
"Negocierile au durat zece zile si au angrenat specialisti din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ANRM, OPSPI si Cupru Min. Intregul proces de privatizare a Cupru Min a fost unul transparent, incepand de la conditiile de participare, continuand cu procedurile de selectie a candidatilor si pana la licitatia internationala cu strigare", se mai spune in comunicat.
Ministerul Economiei precizeaza ca se va... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 18:15
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31