Negocierile pentru Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) vor incepe in aceasta saptamana, cu companii din Israel, Turcia, Romania si spatiul ex-sovietic, potrivit ministrului demisionar al Economiei, Varujan Vosganian.
Vosganian a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca spera ca negocierile sa inceapa la 10 octombrie si a aratat, totodata, ca in septembrie pierderile combinatului s-au apropiat de 0.
Vosganian si-a anuntat luni demisia de la conducerea Ministerului Economiei, conducerea institutiei urmand sa fie asigurata, temporar, de vicepremierul Daniel Chitoiu.
La inceputul lunii septembrie Vosganian a anuntat ca administratorii judiciari ai Oltchim urmau sa definitiveze construirea unui vehicul de investitii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un pret de vanzare si vor incepe negocieri.
Potrivit informatiile prezentate de Ministerul Economiei la finele lunii august-inceputul lunii septembrie, de Oltchim s-au aratat interesati in ultima perioada mai multi investitori, individual sau in consortiu.
Astfel, SIF-urile vor sa formeze un consortiu pentru investitii la Oltchim, a carui activitate ar urma sa fie integrata cu cea a Chimcomplex Borzesti. Fondul de investitii israelian Fortissimo Capital si PCC SE, actionar minoritar al Oltchim, au anuntat la randul lor ca vor forma un consortiu pentru privatizarea combinatului chimic. Alt investitor interesat de Oltchim este producatorul de crom Yildirim din Turcia.
Statul detine,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:11
Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Doi dintre cei trei investitori interesati sa cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) si Trafigura (Olanda), au ramas in cursa, dupa ce Glencore (Elvetia) a avut "omisiuni" in privinta scrisorii de garantie bancara, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
In urma evaluarii celor trei dosare, consultantii au decis ca doar investitorii din Turcia si Olanda au trecut de faza de precalificare, a declarat vineri Vosganian.
"Ceea ce a facut deosebirea dintre cele trei este in primul rand indeplinirea conditiilor privind scrisoarea de garantie bancara, in suma de 1,2 milioane de euro. In ceea ce priveste Glencore, au existat o seama de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garantie bancara", a spus ministrul.
El a adaugat ca urmeaza sa fie incepute urmatoarele faze ale procedurii cu cele doua companii ramase si spera ca procesul sa fie finalizat la jumatatea lunii octombrie.
Grupul Trafigura, inregistrat in Olanda, se ocupa cu tranzactionarea de petrol, metale si resurse minerale, avand afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activitati in intreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia dupa cifra de afaceri - Trafigura a fost fondata in 1993 de un grup de traderi desprinsi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai tarziu Glencore. Actiunile sunt detinute de angajati, iar compania este atenta ca niciun actionar sa nu poata acumula o participatie prea mare, strategie similara altor... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 14:33
Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.
Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.
Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71%... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:40
Ministrul Economiei, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, a afirmat joi ca i-a prezentat premierului Victor Ponta lista companiilor interesate de privatizarea Cuprumin, punctand ca in urma evaluarilor, pretul de vanzare ar oscila intre 40 si 80 de milioane de euro.
"Am prezentat primului ministru lista companiilor care si-au manifestat, prin scrisori de intentie, am anexat si scrisori de intentie, la anuntul preliminar privind Cuprumin. Pot sa va spun ca sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu stiu exact ce sa va spun, pentru ca unele s-ar putea sa fi fost special facute cu contributii de capital in spate pe care, in acest moment, inca nu le identificam", a declarat Vosganian, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL.
El a mentionat ca a avut, in cursul acestor zile, un dialog cu acele cabinete de avocatura care asigura expertiza in acest caz, dar si cu Ministerul Mediului, pentru a afla care sunt obligatiile de mediu.
"In momentul de fata evaluarile sunt intre 40 si 80 de milioane de euro dar plafonul de sus este excesiv, probabil ca cifra finala a ofertei noastre va fi undeva in jurul nivelului minim", a adaugat Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat ca saptamana viitoare va fi depus si memorandumul privind privatizarea Plafar, punctand ca in acest caz exista doua scrisori de intentie din strainatate si trei din Romania.
"La Plafar avem un dialog cu aceste companii, dar inca nu... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:50
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca privatizarea celor trei companii din industria aeronautica - IAR Ghimbav, Avioane Craiova SA si Romaero - va fi discutata in sedinta CSAT de luni, 17 iunie, o informare pe aceasta tema fiind deja prezentata premierului Victor Ponta.
"Am prezentat de asemenea informarea cu privire la privatizarea industriei aeronautice pe care o vom discuta luni (17 iunie - n.r.) in Consiliul Suprem de Aparare a Þarii. E vorba de IAR Ghimbav, Avioane Craiova si Romaero", a declarat Vosganian miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL.
De asemenea, el a precizat ca a avut miercuri o discutie pe aceasta tema cu Aerostar Bacau, care este "deosebit de interesat" de aceste privatizari.
"Vreau sa dau un mesaj foarte clar salariatilor de la Avioane Craiova, care am inteles ca au intrat in panica. Nu se pune problema intrarii in insolventa, ci a privatizarii si retinerii obiectului de activitate pentru ca aceste trei companii fac parte din capacitatea de aparare a tarii si nu se pune problema renuntarilor de activitate", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a mai precizat ca a avut miercuri o discutie si despre privatizarea Santierului Naval Militar de la Mangalia cu un investitor israelian, respectiv consulul onorific al Romaniei la Haifa, Shlomo Shmeltzer, care detine portul militar din Haifa prin concernul Shlomo Group. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:00
Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.
"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.
"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.
El a precizat ca, in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
Ministerul Economiei va procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Intreprinderea de Avioane Craiova si Romaero Baneasa, a declarat miercuri ministrul de resort, Varujan Vosganian.
"Am avut o discutie de dimineata cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Intreprinderea de Avioane Craiova si Romaero", a declarat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca in prezent sunt evaluate oportunitatile si piata pe acest segment, iar procedural va fi necesara si implicarea altor institutii in acest proces.
Vosganian a adaugat ca cele trei sunt companii valoroase, cu o "expertiza extraordinara" in domeniu, dar in prezent Avioane Craiova este intr-o situatie extrem de critica, Romaero are datorii, iar IAR se confrunta cu o reducere dramatica a productiei.
Statul a mai incercat sa vanda Avioane Craiova, in anul 2009, insa procesul a esuat deoarece AVAS si compania italiana Alenia Aeronautica, singurul potential cumparator, nu au ajuns la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei.
Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 10,6 milioane de lei si pierderi de 9,1 milioane de lei. In acelasi timp, datoriile ce trebuie platite intr-o perioada de un an toatalizau aproape 84 milioane de lei.
In urma cu doua saptamani, Vosganian afirma ca Rusia a propus Romaniei o colaborare privind productia unui model de avion civil Tupolev la... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:52
Privatizarea sectorului de stat este de preferat incercarii de perfectionare a legislatiei achizitiilor publice, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
In opinia acestuia, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul achizitiilor publice, solutia cea mai buna este imbunatatirea managementului si a naturii proprietatii.
Ministrul Economiei a explicat ca problemele din acest sistem au aparut din doua motive. In primul rand, pentru ca la nivelul bugetului consolidat al statului nu au existat instrumente de masurare a eficientei cheltuirii banului public si adesea nu s-a facut o evaluare a cheltuielilor pentru a se vedea daca au avut un efect real.
In acest sens, el a dat drept exemplu cheltuielile efectuate de stat in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii. Desi acestea, la nivel nominal, s-au triplat uneori, iar in termeni reali s-au dublat, efectele asupra societatii romanesti nu s-au vazut, a aratat Vosganian.
Un al doilea motiv este existenta sistemului economic privat al statului.
"Pe de o parte, pastram un sector economic de stat, iar pe de alta parte nu stim cum sa facem sa ne batem joc de el, sa ii cream tot felul de obstacole, astfel incat sa fim siguri ca in piata nu se va putea descurca. De exemplu, doua fabrici de produse chimice. Una privata isi realizeaza toate procedurile interne, realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli si da drumul la treaba. Cealalta, trebuie sa prezinte datele ministerului,... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:10