Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca, in afara de cateva exceptii, toate companiile mari de stat trebuie privatizate.
"In afara de Barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, in afara de retelele de transport si energie electrica, Transgaz si Transelectrica, totul trebuie privatizat", a spus Varujan Vosganian in cadrul unei emisiuni la ProTV.
Ministrul a spus ca Romania are nevoie neaparat de o harta economica, harta pe care in prezent nimeni nu o detine.
Oficialul a vorbit despre exporturile Romaniei, care au ajuns la o valoare de 45 de miliarde de euro, afirmand ca inainte de Revolutie exporturile tarii noastre erau pana in 10 miliarde de dolari.
Industria de aparare a exportat in valoare de 400 de milioane de euro, a spus ministrul.
Industria auto este o piese esentiala in contextul exporturilor Romaniei, a spus ministrul.
Varujan Vosganian a afirmat ca a primit asigurari ca Ford Romania nu va reduce capacitatea de productie.
Ce se intampla cu Oltchim
Statul ia in considerare privatizarea Oltchim impreuna cu Arpechim, a spus ministrul.
Statul are in vedere trei orizonturi de timp pentru Oltchim.
In urmatoarele doua luni "trebuie sa rezolvam problema functionarii curente a Oltchim".
"Planul B este sa luam niste bani de la un consortiu de banci, sa punem management privat, o formula care sa dea incredere traderilor. In doua luni trebuie sa asigur o capacitate de peste 50% functionala la Oltchim", a spus Varujan Vosganian.... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 11:27
FMI impune Romaniei sa privatizeze companiile de stat pana la sfarsitul lunii aprilie, dar tara noastra poate pierde zeci de milioane de euro in urma acestor masuri, potrivit analistului economic Ionel Blanculescu.
Aprilie este un termen realist pentru privatizarea si listarea companiilor de stat, crede totusi analistul, desi este impotriva acestei masuri.
"Cred ca in doua, trei luni s-ar putea face asa ceva, numai pentru pachetele mioritare, cu toate ca nu este indicat, pentru ca preturile sunt jos de tot", a declarat pentru Business24, analistul Ionel Blanculescu.
Analistul spune ca anul acesta nu-i un moment propice pentru stat sa vanda sau sa listeze actiuni ale companiilor sale. Transelectrica, a spus Ionel Blanculescu, a avut un pret de pornire de 45 de lei pe actiuni, iar in prezent s-a ajuns la 12 lei pe actiuni.
Oferta Transelectrica s-a incheiat la sfarsitul lunii lunii martie 2012.
15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii
Guvernul promisese FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul lui 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat in noiembrie 2012 presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa o amane, apreciind ca momentul nu este prielnic. Din acelati motiv nu a mai fost scoasa la privatizare nici CFR Marfa.
Privatizarea CFR Marfa, spune analistul, "ar fi una din marile gafe... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 13:45
Sistemul energetic romanesc, suspus unei intregi si lungi perioade de restructurare, nu mai este astazi ceea ce a fost. Din pacate astazi discutam de un sistem sufocat de smecheri, de descurcareti, de fufe si de "cocalari", parafrazand pe cineva.
Valorile acestei ramuri economice nu mai sunt efortul, educatia, meritocratia. Eroii sunt guralivii, fatarnicii, caftangiii.
Ignoranta agresiva e norma, furtul de la stat si cu ajutorul oamenilor care reprezinta statul este o medalie de onoare. Pentru multi dintre tinerii si mai putin tinerii nostri conductatori, fie ai unor societati cu capital de stat, mixt sau privat,fie conducatori de institutii - ANRE, ANRM, Consiliul Concurentei, OPCOM (!) - serviciul in sectorul energetic nu inseamna o cariera onesta, in sprijinul binelui comun, ci o traiectorie cat mai rapida catre vile, iahturi, masini scumpe etc, asa cum i-au vazut pe mentorii lor. In acelasi timp e mare seceta de oameni seriosi, modesti, muncitori, cu sapte ani de-acasa si care nu accepta sa execute orbeste orice le-ar cere seful direct ori liderul de partid.
In aceasta ramura economica, fiecare se descurca cum poate, operand brownian, fara directii strategice enuntate, fara prioritati agreate, fara restructurare sau privatizare, fara finantare, fara investitii si luptand zilnic cu institutii publice "monopoliste", arogante, surde si mute, carora nu le arde nici de munca, nici de a schimba ceva.
Dupa patru ani de criza aproape fara echivalent ca amploare in... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 14:05
Romania a amanat cu un an vanzarea unor participatii minoritare la unele companii controlate de stat, asa cum a convenit cu Fondul Monetar International, a anuntat miercuri executivul de la Bucuresti, transmite Reuters.
Guvernul premierului Victor Ponta nu a explicat motivele deciziei sale, punand in discutie angajamentul Romaniei in relatia cu FMI, apreciaza Reuters.
FMI a criticat in mod regulat Romania, al doilea cel mai sarac stat membru al UE, pentru ca nu a reusit sa vanda si sa reformeze sectorul de stat, ineficient si supradimensionat, care a stavilit o economie ce avia a iesit dintr-o recesiune profunda.
Romania s-a angajat la o serie ambitioasa de privatizari, conform acordului incheiat cu FMI, care expira la inceputul lui 2013, reusind doar vanzarea unui pachet de 15% din compania de distributie a energiei Transelectrica, printr-o oferta publica secundara, obtinand 38 de milioane de euro.
Victor Ponta incearca sa ajunga la un nou acord cu FMI in locul celui actual, in valoare de 5 miliarde de euro, de indata ce noul guvern va fi aprobat de Parlament, decizie asteptata vineri.
In anuntul postat de site-ul guvernului Romaniei se indica extinderea pana la sfarsitul lui 2013 a termenului limita pentru a lista participatiile din companii cum ar fi CFR Marfa, Tarom, Romgaz si Nuclearelectrica. Vanzarea unei participatii minoritare in Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias este deja intarziata.
Cea de-a saptea evaluare a... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:55
Ambitiosul program de privatizari convenit cu FMI a esuat. Anul 2012 ramane memorabil, dar nu datorita privatizarii industriei romanesti, ci din cauza scandalurilor si insucceselor care au urmarit demersurile de reformare si de vanzare a companiilor de stat.
Scandalul Oltchim, insolventa Hidroelectrica si esecul implementarii managementului privat sunt principalele "realizari" ale guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria in acest an.
Pe de alta parte, lista obiectivelor atinse este atat de plapanda, incat nu face decat sa confirme dezastrul din sectorul companiilor de stat. Putem enumera la capitolul succeselor listarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica in martie si alegerea unui manager privat la Tarom in noiembrie.
Ce trebuia privatizat in 2012
Calendarul privatizarilor suna in primavara cam asa: pana la sfarsitul lui aprilie, era programata oferta de vanzarea a 15% din Transgaz, in iunie trebuia sa aiba loc vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Romgaz si de 20% din actiunile Tarom.
Pana in septembrie ar fi trebuit privatizat combinatul Oltchim si pana cel tarziu in octombrie ar fi trebuit listate la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica si privatizarea CFR Marfa.
Tot pentru anul acesta era programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom.
Calendarul privatizarilor mai prevedea ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa fie scoase la privatizare Complexul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:18
Presedintele Traian Basescu a declarat ca privatizarile avute in vedere la companiile energetice de stat Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Romgaz nu vor fi cu pachete majoritare, ci de 10-15%, iar banii obtinuti vor merge la modernizarea acestor societati.
"As vrea sa ne intelegem foarte bine, nimeni nu vorbeste de privatizarea integrala a Hidroelectrica, de privatizarea integrala a Romgaz (...). Statul trebuie sa fie majoritar, iar privatizarile, 10-15 procente sunt binevenite, pentru ca ele trebuie sa realizeze resursa de finantare a retehnologizarii acestor companii, fie ca vorbim de Transgaz, fie ca vorbim de Transelectrica, fie ca vorbim de Romgaz sau alte mari companii, mari infrastructuri, problema privatizarii trebuie gestionata in limitele in care acest proces aduce bani pentru modernizarea societatilor", a spus presedintele Basescu, duminica, in declaratia de presa sustinuta dupa intrevederea cu delegatia comuna a FMI, a Bancii Mondiale si Comisie Europene.
El a aratat, ca exemplu, ca Transgaz "are nevoie acuta de modernizarea statiilor lui de repompare, de inlocuire de tronsone de conducte, pentru ca, uneori, datorita uzurii conductelor sau a sistemelor de pompare a gazelor, presiunea in conducte nu poate fi mentinuta la un nivel suficient de ridicat".
Seful statului a argumentat ca aceste privatizari trebuie facute in folosul companiilor respective si sa nu se repete situatia de la Transelectrica, cand banii acestei societati au fost... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 09:45
Privatizarile companiilor de stat nu vor produce efecte benefice in economia Romaniei, care va continua sa scada, din cauza faptului ca profiturile ajung in buzunarul unor straini, a declarat la un post privat de televiziune analistul economic Ilie Serbanescu.
"Aceste privatizari sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru ca, daca vedeti, e foarte clar se indreapta numai catre structurile care sunt rentabile si la stat. Deci, nu-mi rezolva nimic in economie, ci iau profiturile mari si le baga unor straini in buzunar. Cu asta nu rezolvam nimic in economie", a declarat Serbanescu.
Potrivit analistului, problema privatizarilor va ingreuna parghiile si instrumentele pe care statul roman le mai are la dispozitie. Analistul s-a referit la capacitatea statului de a derula strategii in sectoarele in care privatizeaza companiile si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu.
"Daca acceptam privatizarile, economia se va duce in continuare in jos si mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu si care nu se dau altora, nici macar in minoritate", a spus Serbanescu.
"Privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine(...) Nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta", scria... mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 13:36
Sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca procesul de privatizare a mers mult mai incet decat s-a sperat si ca Fondul nu va permite un nou esec, dupa modelul Petrom.
Cerinta principala a FMIi este ca Executivul sa se asigure ca nu vor exista probleme cu ofertele.
"Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat(...)Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei sa fie de succes(...)Nu vrem sa se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Jeffrey Franks, in cadrul unei emisiuni televizate.
Guvernul si-a asumat in fata FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursa a unui pachet de 15% din Romgaz in acest an. De asemenea, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta toamna.
Totodata, vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital si pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz.
Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput la data de 14 martie si se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul oferta investitorilor un discount de 12,6% in cadrul acestei oferte, reprezentand diferenta dintre pretul minim din oferta si cotatia bursiera a titlurilor companiei.
Vara trecuta, in cadrul ofertei de vanzare a 9,84%... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 08:41
Presat de Fondul Monetar International (FMI), statul roman a pus pe lista privatizarilor aproape toate companiile in care detine actiuni. Esecul este garantat de mai multi factori: nu ne pricepem sa vindem, nu exista cumparatori cu bani si suntem in an electoral.
Guvernul a aprobat, miercuri, inceperea procesului de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, unele dintre cele mai importante companii pe care statul doreste sa le scoata pe piata in anul 2012.
Alte societati aflate pe lista sunt: Transelectrica, Romgaz si Transgaz, in cazul carora se spera, de asemenea, sa se vanda pachete pe 10-15% prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Chiar daca nu au fost inca identificati consultantii care vor asista fiecare proces, listarile ar urma sa inceapta in aceasta primavara.
Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, nu vede cu ochi buni acest proces. "Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec".
Fostul ministru al Privatizarii considera ca Romania a ratat momentul propice pentru privatizari si ca acum avem de asteptat mult si bine pana la revenirea pietei. Deoarece s-a intarziat cu un an si jumatate oferta de vanzare in cazul majoritatii societatilor, statul roman se confrunta in prezent cu o... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 07:50