Guvernul se va reuni vineri in sedinta extraordinara pentru indeplinirea ultimei proceduri pentru listarea la bursa a companiei Romgaz.
"Vineri dimineata, la ora 10,00, o sa avem o sedinta de Guvern extraordinara, ca sa spun asa - sa vina ministrii care pot, care nu (sa trimita - n.r.) secretarii de stat -, pentru ca trebuie indeplinita ultima procedura pentru listarea Romgaz", a spus Victor Ponta, miercuri, la inceputul sedintei saptamanale a Executivului.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a precizat ca este vorba de stabilirea pretului.
Premierul a mai afirmat ca procedurile de privatizare, de listare la societatile din energie, realizate anul trecut sau in cursul acestui an, au fost toate un succes, toate au fost suprasubscrise.
El spera ca si in cazul Romgaz procedura va fi una reusita. mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 10:16
Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu productia actuala pe aproape 11 ani si ceva mai mult decat dublu fata de cantitatea record extrasa de companie intr-un an, inregistrata in anul 1976.
"Societatea a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea in depozite subterane si productia de electricitate.
In 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (...) La 30 iunie 2013, Romgaz detinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi si rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania.
Recordul de productie a fost inregistrat in anul 1976, cand compania a extras aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei prezentari a companiei din anul 2010.
Romania este a doua cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi in 2012, potrivit comunicatului transmis vineri de Romgaz.
Astfel, rezervele dovedite ale Romgaz ar acoperi consumul de gaze naturale al Romaniei pentru aproape cinci ani.
Compania... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:37
Executivul are in plan sa exploateze la maximum in acest an compania Romgaz, considerata a fi una dintre cele mai "sanatoase" si profitabile din portofoliul statului. Astfel, compania ar putea sa verse la buget circa 800 de milioane de euro, din dividende si listarea la bursa.
Ultimul termen anuntat de Ministerul Economiei pentru mult asteptata listare la bursa a companiei Romgaz este luna noiembrie a acestui an. Guvernul vrea sa obtina 600 de milioane de euro din vanzarea a 15% din pachetul de actiuni.
"In noiembrie suntem hotarati sa lansam listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru ca pe piata de capital este perceputa ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este putin cam mare pentru posibilitatile pietei de capital, de aceea analizam o listare duala, la BVB si alternativa fie la Londra, fie la Varsovia", a declarat joi, intr-o conferinta pe teme energetice, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei.
In momentul de fata, statul detine 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea 15%.
Romgaz - perla pentru BVB
Listarea Romgaz a fost amanata de mai multe ori in acest an, desi este foarte asteptata de investitori.
"Romgaz este una dintre cele mai interesante companii din portofoliul statului. Este mare, este profitabila, activeaza intr-un domeniu cu proiectie generoasa, iar prezenta FP in actionariat ofera un plus de siguranta", este de parere Mihai... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 13:50
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, considera ca dupa listare, Romgaz va fi mai atractiva pentru fondurile de pensii private, pentru fondurile mutuale si societatile de investitii financiare.
In opinia oficialului BVB, listarea Romgaz va fi un succes pentru statul roman, pentru ca se vor finaliza tranzactii de cateva sute de milioane de euro.
"Sunt convins ca Romgaz, atunci cand va fi listata la BVB, va reprezenta o atractivitate sporita nu numai pentru fondurile de pensii, ci si pentru fonduri mutuale, pentru societati de investitii financiare si cred ca va fi un succes nu numai pentru investitori, ci si pentru Romania, prin finalizarea de tranzactii de cateva sute de milioane de euro", a declarat, miercuri, Lucian Anghel, la un seminar pe tema pensiilor private.
Listarea Hidroelectrica, asteptata cu interes
Presedintele BVB a mai spus ca asteapta cu mare interes listarea pe bursa a companiei Hidroelectrica, dupa ce va iesi din procedura de insolventa in care se afla in prezent. In opinia acestuia, Hidroelectrica ar trebui sa fie una dintre cele mai valoroase companii romanesti pe termen lung.
"Asteptam cu foarte mare interes Hidroelectrica, sa se finalizeze cu succes toata aceasta restructurare, ca sa spunem asa. In opinia mea, Hidroelectrica ar trebui sa fie una dintre cele mai valoroase companii romanesti privind pe un termen foarte lung, de 5-10 ani.
Statul are cateva companii extrem de valoroase, nu isi va pierde controlul -... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:55
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri ca urmatoarea companie care ar putea fi privatizata este Romgaz, apoi Transgaz si Hidroelectrica, insa ordinea depinde de recomandarile intermediarilor.
Ministrul a spus ca se va avea in vedere si rediscutarea cu FMI a companiilor care vor fi listate.
"Romgaz va fi urmatoarea companie privatizata, apoi Transgaz si Hidroelectrica. Ordinea privatizarilor depinde insa si de recomandarile intermediarilor selectati. Noi dorim ca acest proces sa fie finalizat in 2012, dar vom tine cont de recomandarile intermediarilor referitoare la perioada potrivita pentru privatizarea companiilor", a precizat Bode.
Ministrul Economiei a aratat ca se va rediscuta cu Fondul International Mondial (FMI) lista companiilor din energie care vor fi listate.
"Vrem sa rediscutam cu FMI lista companiilor care urmeaza sa fie listate", a mai spus Bode.
Oferta Publica Secundara Initiala de vanzare a pachetului de 15% din actiunile Romgaz va fi intermediata de Sindicatul de Intermediere constituit din Erste Group Bank AG, Banca Comerciala Romana, Goldman Sachs International si Raiffeisen Capital & Investment.
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa vanda pe bursa pachete de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al companiilor Romgaz, Transelectrica si Transgaz, 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, aproximativ 10% din Petrom, 20% din CFR Marfa si 20% din TAROM. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:01
Privatizarea companiilor de stat ramane singura solutie pentru eficientizarea societatilor publice si pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. "Nu cred ca solutia angajarii unor manageri privati ar putea da rezultate, asa ca cea mai buna solutie ar fi privatizarea, chiar daca vorbim de industrii strategice", a declarat pentru Bloombiz.ro presedintele Pioneer AM, Florin Dolea.In opinia fostului prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat reprezinta cea mai buna solutie de iesire din criza.
Potrivit presedintelui Intercapital Invest, Razvan Pasol, se pregateste o oferta de vanzare a unui pachet de actiuni Petrom pe Bursa, insa au existat declaratii si pentru vanzarea a unor pachete de actiuni la Translectrica, Transgaz, Romgaz si Romtelecom.
"Intrarea de capital intr-o companie aduce foarte multe beneficii. Vor exista fonduri pentru investitii, iar actionarii privati intr-o companie de stat vor avea influente benefice asupra managementului pentru ca vor incepe sa creasca pretentiile si asteptarile, ceea ce va avea influente asupra transparentei companiei respective", a declarat Razvan Pasol pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, privatizarea companiilor de stat este cea mai buna solutie pentru a creste veniturile la bugetul de stat.
De aceeasi parere este si fostul manager general al Rafo Onesti, Marin Anton, care spune ca odata privatizate companiile energetice de stat, pretul se va resimti in buzunarele... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:07
Solutia iesirii din criza o reprezinta listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat, in opinia fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca Romania ar trebui sa ia exemplul Cehiei, care si-a privatizat companiile energetice."Noi ne uitam cu jind si eu cu invidie multa cand vad cum o tarisoara cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetica, care valoreaza pe bursa 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursa.
Pe bursa din Romania toate companiile romanesti adunate, tot ce e listat pe bursa nu face 21 de miliarde.
De ce acolo se poate si la noi nu? Si la noi sunt companii care daca ar fi listate pe bursa ar intra intr-un alt mecanism, adica ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea interna, management mai performant, o alta politica de investitii, care duce compania la crestere si devine un motor economic ", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Mamaia, Calin Popescu Tariceanu.
El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica si Romgaz, care ar putea fi listate pe bursa daca Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsa de curaj". "Actualul Guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca orice. Marca acestui guvern este inactiunea, lipsa de actiune, lipsa de curaj. Puteau sa inceapa sa listeze pe bursa societati cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.
El sustine ca ar fi buna si ideea privatizarii societatilor de stat care sunt prost gestionate, dand... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:39
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca nu este un partizan al privatizarii Romgaz, Transgaz si Transelectrica, dar ca se poate discuta in ceea ce priveste producatorii de energie, informeaza Mediafax."Eu nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului.
Sunt de acord ca putem discuta despre privatizare la producatorii de energie, la termocentrale, pentru ca nu depinde... pretul depinde de un regulator national, care poate gestiona lucrurile si nu se pot face exagerari.
Sunt de acord sa privatizam actiuni, sa vindem actiuni la Posta Romana, fara sa fiu un sustinator al pierderii pachetului majoritar la Posta.
Dar Posta trebuie sa-si faca rost de bani pentru modernizare, cum si termocentralele trebuie sa daca la fel, dar m-as bucura sa cumpere cineva o termocentrala, insa, exclus Transelectrica", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca Transelectrica este un exemplu de companie strategica, extrem de importanta.
"Criza ne-a aratat ca este bine ca in anumite momente statul sa poata interveni, cum ne-a aratat si la Romgaz, cand in anumite momente statul trebuie sa aiba parghii sa intervina.
Deci nu sunt un adept al privatizarii segmentelor vitale, atat cat au mai ramas ele la stat, incepand de la Posta, unde se pot vinde actiuni, ca si la Transelectrica, ca si la Romgaz, dar fara sa pierdem pachetul majoritar, fara sa pierdem decizia legata de ce este de facut", a mentionat seful statului.
El a mai... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:39
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus joi trezorierilor din bancile comerciale ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom, au declarat agentiei MEDIAFAX surse bancare. Potrivit surselor citate, Isarescu a afirmat ca nu vede cum sa existe dorinta politica pentru privatizarea Romgaz, daca dezbaterea publica din aceste zile se concentreaza pe pretul la carburanti si scumpirile succesive ale benzinei dupa privatizarea companiilor petroliere.
Surse oficiale au declarat luni pentru MEDIAFAX ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.
Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta, la Viena, ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.
In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul este dispus sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja in ringul bursier.
Pe de alta parte, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti in care se spune... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:28