Posta Romana trebuie sa intre intr-un proces de transparentizare, iar la ora actuala sistemul de cartare si cel de distribuire automata nu sunt in conformitate cu ultimele cuceriri ale stiintei si tehnicii, adica au ramas in urma cu 30 de ani, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Marius Raul Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Dacian Ciolos.
Posta Romana cumpara echipamente si servicii IT de 17 milioane de euro
"Posta Romana este o companie care are peste 27.000 de angajati si suntem decisi sa lansam un plan de restructurare si un plan de management pentru o perioada mai lunga de timp, pentru a face din aceasta companie una fanion a economiei romanesti.
Cand vorbesc de restructurare nu ma refer la concedieri. Nu dau eu afara oameni de la Posta.
Evaluam, de asemenea, posibilitatea unui IPO (listare la bursa - n.red.), deoarece procesul de privatizare inceput a esuat, dupa cum ...citeste mai departe despre "Posta Romana va fi restructurata: Ce se pregateste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 21:22
Privatizarea Postei Romane a esuat, a anuntat, marti, Ministerul Societatii Informationale, avand in vedere ca belgienii de la bpost nu au depus o oferta de cumparare pana la termenul limita.
In aceste conditii, institutia insista ca procesul trebuie analizat de Guvern.
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) informeaza ca ofertantul selectat pentru vanzarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, bpost, nu a avansat o oferta angajanta pana la termenul limita stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00 PM).
Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei", a transmis Ministerul Societatii Informationale, intr-un comunicat de presa.
In cadrul procesului de privatizare a Postei Romane, ministerul este consiliat de ...citeste mai departe despre "Privatizarea Postei Romane a esuat - Ce va face Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:34
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a prelungit cu 90 de zile, pana la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urma unei solicitari venite din partea unei importante administratii postale europene, care a cumparat caietul de sarcini, a anuntat, vineri, MSI.
"Data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A, stabilita la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungeste pana la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitarii unei importante administratii postale europene care a achizitionat recent dosarul de privatizare si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale", se arata in comunicatul MSI.
Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare iar in prezent exista premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei.
"Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:20
Posta Romana si firma germana de curierat DPD au incheiat un parteneriat pentru infiintarea unui serviciu de livrari internationale, care va fi operational din luna august, a anuntat divizia de servicii express a operatorului national postal, Prioripost.
"Acest parteneriat face parte din actiunile inscrise in noul plan de management al Prioripost. Incepand cu luna august, PrioriPost, in parteneriat cu DPD, va furniza un nou serviciu economic de curierat international rutier, efectuat in Europa. Prin utilizarea infrastructurilor celor doua branduri, Prioripost isi propune sa creeze un serviciu de livrari internationale", se arata intr-un comunicat.
Serviciul "RoadShip" va pune in comun infrastructura la nivel national pe care o detine Posta Romana cu infrastructura rutiera de talie internationala a firmei de curierat DPD.
Conducerea PrioriPost estimeaza o crestere de cateva procente a cifrei de afaceri in urmatorul an ca urmare a parteneriatului.
Serviciul furnizat impreuna cu DPD este complementar celor deja existente in portofoliul de servicii de curierat international al Prioripost, si anume SkyPak (serviciu international axat pe transport aerian, in parteneriat cu firma de curierat TNT Express) si EMS (serviciu international de livrare de documente si marfuri).
Cu afaceri de 1,2 miliarde de lei, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati postale.
Actionarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR)... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 15:52
Niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane, a anuntat directorul general al companiei de stat, Ion Smeeianu, care a precizat ca privatizarea Postei se amana din nou.
Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
Initial, ofertele pentru preluarea pachetului majoritar la Posta Romana ar fi trebuit depuse pana la 11 aprilie. Guvernul a prelungit termenul cu o luna si jumatate, ca urmare a solicitarilor transmise de potentialii investitori, care cer acum o noua amanare.
Concedieri masive in perioada urmatoare
Directorul general al Postei Romane a mentionat ca in ultimul an au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati si ca vor continua reducerile de personal si anul acesta, pentru a redresa compania.
De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.
"Normarea, facuta pe baza unor date statistice, a aratat ca 4.458 de salariati trebuie disponibilizati. Din acestia, daca cifra va ramane valabila dupa verificarea din teren, raman in jur de 4.000 de salariati, dupa scaderea celor peste 400 care au semnat reducerea. Azi (marti - n.red) e ultima zi pe teren si maine reincep discutiile cu sindicatele", a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 12:13
Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
In total, compania are acum obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.
"ANAF a identificat noi datorii fiscale, de 107 miliioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Controlul a fost efectuat la cererea Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), care vrea sa privatizeze operatorul postal", au declarat surse din companie.
In acest context, spun sursele, potentialii investitori interesati sa preia Posta Romana au solicitat autoritatilor prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante.
Termenul pentru depunerea ofertelor expira marti, 28 mai, dupa ce initial a fost stabilit pentru 11 aprilie.
"In urma acestor cereri si a situatiei create de rezultatele controlului ANAF, statul ia in calcul actualizarea parametrilor procesului de privatizare. Una dintre variantele analizate este conversia datoriilor istorice ale operatorului postal de stat in actiuni", au mai spus sursele.
Conform caietului de sarcini, nvestitorii interesati sa cumpere 51% din actiunile Postei Romane trebuie sa dovedesca ca detin resurse financiare pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.
La privatizare pot participa doar companii, individual sau in consortiu, care indeplinesc mai... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:32
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat luni in presa locala anuntul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), intentionand sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.
In aceste conditii, statul nu va primi nimic in urma privatizarii, toti banii urmand sa ajunga in conturile companiei.
Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorarii capitalului social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre noul investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalului social al companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078 si 94.808.661 actiuni.
Licitatie cu oferta in plic
Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori, asa cum este detaliat in dosarul de prezentare.
In procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, si care indeplinesc mai multe conditii de participare si criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea in afaceri, administrare sustenabila si datoriile bugetare.
Astfel, investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 10:33
Oficialii Comisiei Europene discuta la Bruxelles cu reprezentantii Postei Romane si ai consortiului format din KPMG Romania si Tuca Zbarcea si Asociatii, care asigura consultanta pentru privatizarea companiei, despre modul in care aceasta se va produce, astfel incat sa nu implice un ajutor de stat.
"Este o discutie la nivel tehnic la Bruxelles referitoare la privatizarea Postei Romane, prin care oficialii europeni pun foarte multe intrebari pentru a se asigura ca modelul de privatizare a companiei nu este un ajutor de stat. Ministerul pentru Societatea Informationala a trimis, inca din decembrie, primele informatii referitoare la privatizarea companiei si, de aceea, asteptam un raspuns intr-un interval de timp foarte scurt", a declarat ministrul Dan Nica, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste scrisorile de intentie primite pentru privatizarea Postei Romane, seful MSI a precizat ca acestea sunt in numar destul de mare dar pana cand autoritatile nu vor primi scrisori angajante referitoare la participarea efectiva in acest proces nu poate oferi detalii.
"Sunt multi investitori interesati. Este greu sa vorbim despre un numar pana cand nu vor veni investitorii cu scrisori angajante. Numarul celor care au venit cu scrisori neangajante, adica si-au exprimat interesul, a depasit cifra 10. Pot spune ca sunt mai multe nume rasunatoare, dar aceste oferte sunt sub o clauza de nedivulgare si orice anunt din partea mea ar insemna incalcarea regulilor. Scrisorile angajante... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:26
Ministerul Comunicatiilor va organiza pe 10 septembrie o licitatie pentru selectarea consultantului la privatizarea Postei Romane, proces care va viza cel putin 20% din actiunile operatorului, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
"Ministerul Comunicatiilor (...) intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor", se arata intr-un anunt al institutiei.
Ofertantii vor depune o garantie de participare de 50.000 de euro si vor plati 8.000 de euro pentru caietul de sarcini.
"Cererea de oferta poate fi ridicata, incepand cu 10 august, de la sediul Ministerului Comunicatiilor", se mai spune in anunt.
Consultantul va asigura serviciile necesare punerii in aplicare a prevederilor strategiei de privatizare si finalizarea tranzactionarii actiunilor nou-emise catre un investitor strategic.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:45