Guvernul astepta peste 2 miliarde lei (448,2 mil euro) din listarea unor pachete de actiuni la OMV Petrom (SNP), Romgaz si vanzarea CupruMin, amanate pentru anul viitor.
In acelasi timp, Executivul mizeaza inca sa incaseze in acest an 704 milioane lei (155,9 mil euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol (RRC).
In lipsa veniturilor luate in calcul sa fie incasate in acest an din listarea pe bursa a unui pachet de actiuni Petrom de 9,84% din capitalul companiei si de 15% din titlurile Romgaz si pe fondul licitatiilor esuate la CupruMin si Oltchim, sumele totale colectate de stat din privatizare au scazut de la 4,2 miliarde lei prognozate initial la 2,9 miliarde lei. Din incasarile totale, jumatate (1,5 miliarde lei) reprezinta bani obtinuti din dividende, releva un document guvernamental.
Sursa citata avanseaza anul 2013 ca termen pentru finalizarea procedurii de vanzare a pachetelor de actiuni la Petrom si Romgaz si releva ca statul se bazeaza sa incaseze chiar in acest an 704 milioane lei din vanzarea pe bursa a pachetului minoritar de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare.
Anul trecut, Guvernul a incercat sa vanda tot pe bursa 9,84% din actiunile Petrom, dar a amanat tranzactia dupa ce a primit un pret mai mic decat cel preconizat, presedintele Traian Basescu declarand recent ca, dupa ultimele evolutii privind explorarea resurselor din Marea Neagra, a devenit de inteles ca Romania "nu va mai vinde cei 10% din Petrom", fiind un noroc faptul ca nu s-a... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:46
Sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca procesul de privatizare a mers mult mai incet decat s-a sperat si ca Fondul nu va permite un nou esec, dupa modelul Petrom.
Cerinta principala a FMIi este ca Executivul sa se asigure ca nu vor exista probleme cu ofertele.
"Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat(...)Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei sa fie de succes(...)Nu vrem sa se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Jeffrey Franks, in cadrul unei emisiuni televizate.
Guvernul si-a asumat in fata FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursa a unui pachet de 15% din Romgaz in acest an. De asemenea, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta toamna.
Totodata, vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital si pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz.
Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput la data de 14 martie si se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul oferta investitorilor un discount de 12,6% in cadrul acestei oferte, reprezentand diferenta dintre pretul minim din oferta si cotatia bursiera a titlurilor companiei.
Vara trecuta, in cadrul ofertei de vanzare a 9,84%... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 08:41
Esecul vanzarii pe bursa a pachetului de actiuni de 9,84% ale companiei a fost legat de timing, de evolutia pietelor externe dar si de asteptarile investitorilor, a precizat directorul executiv OMB Petrom, Mariana Gheorghe, anunta NewsIn."A fost ironic, ca si timp efectiv, pentru ca, cu o saptamana inainte, cand am plecat in roadshow, am primit mai multe vesti bune legate de rezolvarea problemei din Grecia, cresterea ratingului de investitii pentru Romania, de catre agentii, situatia buna a actiunilor Petrom.
Toti acesti factori trebuia sa dea apetit investitorilor. A doua zi dupa roadshow au aparut ingrijorarile legate de Italia si Spania. Cred ca esuarea vanzarii actiunilor Petrom a fost legata de timing si de evolutia pietelor internationale", a declarat Gheorghe.
Aceasta a adaugat ca un alt element este legat de asteptarile investitorilor, care, intr-un mediu economic tensionat, s-au schimbat si nu mai este suficient un discount de numai 2-3% la pretul actiunilor, fata de pretul din piata.Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin OPSPI, a esuat, pe 22 iulie, intrucat subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta."Actualul Guvern s-a angajat intr-un program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 12:41
Privatizarea Petrom a fost calul de bataie al tuturor politicienilor, cu exceptia, evident, a PSD, partidul care a promovat acest proces. Contractul de privatizare. semnat in anul 2004, a creat controverse si a nascut animozitati. Nu doar in mediul politic, ci si in randul publicului larg.Patru "legende" continua sa intretina o imagine falsa a contractului de privatizare Petrom.
Prima este legata de faptul ca Adrian Nastase ar fi vandut Petrom.
Este adevarat ca guvernul Nastase a privatizat compania, dar legea de privatizare a primit ulterior si girul Parlamentului.
A doua este legata de o serie de misterioase clauze secrete care ar exista in contract. Dar, in urma cu patru ani, contractul a fost facut public, pe site-ul Ministerului Economiei.
Si atunci, unde ar mai fi secretele? Nicaieri.
A treia se refera la nivelul redeventei, cel mai mic din Europa si s-a cerut cu insistenta cresterea acesteia.
Se uita un lucru. Statul roman este in continuare actionar la Petrom, prin Ministerul Economiei, cu 30,6% din capitalul social.
Or, cresterea redeventei ar aduce venituri bugetare mai mari, dar in acelasi timp, indirect, prin micsorarea profitului si deci a dividendelor, s-ar reduce sumele varsate la buget. Pentru ca o redeventa mai mare ar insemna profituri mai mici.
Evident, se poate face observatia ca profitul se imparte si cu actionarul majoritar, OMV, in vreme ce redeventa este platita direct de companie catre buget.
In fine, o ultima "legenda", a patra, care reapare... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 13:38
Statul se pregateste sa vanda inca o parte din actiunile Petrom, cele 510 milioane de euro la cat este estimata participatia de 9,84% care va lua calea Bursei fiind de ajuns pentru a stabili un nou record, in ceea ce priveste ofertele publice secundare derulate la BVB. Ce inseamna aceasta tranzactie pentru statul roman ? Iata ce cred specialistii Bogdan Baltazar, Gabriel Biris, Dan Matei Agathon si Varujan Pambuccian despre "cea de-a doua privatizare a Petromului".Bogdan Baltazar - consultant financiar
Cea mai buna solutie de vanzare a actiunilor Petrom
- nu cred ca Petrom si conducerea Petrom ar agrea un actionar important privat, cel mai bun lucru este vanzarea pe piata, asa cum se pare ca se va si face; s-a ales consortiul de consultanti si va iesi pe Bursa
- statul are nevoie de bani, e clar
Pana unde creste pretul petrolului
- au fost tulburarile din Libia care au avut un impact mai mare decat contributia Libiei la petrolul mondial
- exista o anumite emotie in ceea ce priveste aprovizionarile cu petrol
- nu cred ca va continua aceasta crestere, ba din contra
Pretul corect al pachetului Petrom
- vanzatorul intotdeauna face zgomot inainte pentru a crea o stare de emulatie, de absoluta fermitate, de a nu accepta un pret sub un anumit nivel, si bine face domnul Boc ca procedeaza asa
- eu vad un pret de 500-520 de milioane de euro, mai mult nu
Gabriel Biris - avocat/expert fiscal - experienta in Corporate si M&A
Pretul resurselor
- pe termen scurt, pretul petrolului... mai mult
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 22:59
Guvernul a initiat discutii cu OMV Petrom (SNP) pentru a determina compania sa reporneasca rafinaria Arpechim Pitesti, dar trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare, informeaza Mediafax. "Au fost initiate discutii pentru a determina OMV Petrom sa reporneasca activitatea rafinariei Arpechim Pitesti, insa decizia finala apartine investitorului, care se bazeaza pe propriile interese economice.
La un moment dat, a aparut si ideea activarii clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pietei romanesti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi folosita, deoarece are efecte doar in cazul unei penurii de durata de petrol", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, autoritatile cauta in continuare solutii prin care sa convinga investitorul sa reporneasca rafinaria de la Pitesti.
Clauza privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania, inclusa in contractul de privatizare a Petrom, prevede ca pe perioada in care statul continua sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, investitorul este obligat, in cazul unei crize, sa se consulte cu autoritatile cu privire la "actiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea in continuare a unei aprovizionari adecvate a pietei din Romania. Clauza nu poate fi insa activata decat in cazul unei penurii de durata de petrol, produse... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:40
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, luni, solicitarea de infiintare a unei Comisii de ancheta pentru verificarea respectarii contractului de privatizare al Petrom, forul urmand sa aiba 14 membri reprezentand toate grupurile parlamentare, mai putin minoritatile, relateaza NewsIn.Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a anuntat luni ca solicitarea de infiintare a comisiie de ancheta, semnata de 71 parlamentari, a fost aprobata, singura modificare fiind aceea ca grupul minoritatilor nu-si va desemna membri in acest for si nici nu va vota un eventual raport.
De altfel, grupul minoritatilor nu a participat nici in legislaturile trecute la comisii de ancheta.
Potrivit lui Mircovici, din Comisie vor face parte cinci parlamentari PDL, patru de la PSD, trei de la PNL, un reprezentant al UDMR si unul al UNPR.
Propunerea de infiintare a Comisiei se va prezenta plenului Camerei pentru stabilirea persoanelor care urmeaza sa faca parte din acest for, a mai spus secretarul Camerei.
Deputatul PDL Daniel Oajdea a strans miercuri, in plenul reunit dedicat motiunii de cenzura, semnaturi pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind contractul de privatizare al Petrom si preturile actuale ale carburantilor, acuzand cresteri nejustificate din partea agentilor economici.
"Eu am strans semnaturi pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind analiza respectarii contractului de privatizare al Petrom si stabilirea unor masuri privind stoparea cresterii... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 16:22
Deputatul PDL Daniel Oajdea a strans semnaturi, miercuri, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura din Parlament, pentru infiintarea la Camerea Deputatilor a unei comisii speciale de ancheta privind privatizarea Petrom si stoparea preturilor la carburanti. Oajdea a precizat pentru MEDIAFAX ca a strans 54 de semnaturi pentru infiintarea unei astfel de comisii speciale de la diferite formatiuni politice, numarul minim de semnaturi necesare pentru constituirea unei comisii speciale de ancheta fiind de 50.
"Strangeam semnaturi pentru infiintarea unei comisii speciale de ancheta a Camerei Deputatilor privind privatizarea Petrom si stoparea preturilor la carburanti", a explicat Daniel Oajdea. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 18:18
Cum arata Petrom la cinci ani de la privatizare Privatizarea Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a fost semnata in urma cu exact cinci ani, austriecii de la OMV platind la acea vreme 668,8 milioane de euro pentru 33,34% din actiuni. Inca 800 mil. euro a fost o majorare de capital, pentru o companie care avea sa le aduca dividende incasate de 400 de milioane de euro pana acum.
Timp de cinci ani, OMV nu avea dreptul sa vanda niciun activ de baza al companiei, iar actualul CEO al companiei, Mariana Gheorghe (foto), spune ca nici de acum inainte nu se va pune aceasta problema.
"Una dintre deciziile de management pe care le-am luat a fost de a ne concentra asupra activitatilor de baza ale companiei: prin urmare o serie de active pe care noi le consideram non-core au fost sau sunt in curs de vanzare, in functie de oportunitatile pe care ni le ofera piata.
In noul context economic este necesara o noua evaluare a acestor active, insa activitatile noastre de baza raman neschimbate", explica CEO-ul Petrom. mai mult
Joi, 23 Iulie 2009, ora 09:15