Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania, au declarat, miercuri, reprezentantii companiei, in cadrul unei conferinte de presa.
"Compania chineza Junlun nu si-a pierdut interesul pentru a achizitiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului si ce se intampla aici. Insa au nevoie de un investitor care, credem noi, inca nu a luat o decizie finala.
Pe de alta parte, partea chineza prefera sa nu se faca publice prea multe aspecte inainte de a se intampla ceva concret pe aceasta tema. Insa interesul inca exista si vor veni in luna martie intr-o vizita la Valcea", a declarat Niculae Balan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firma care, impreuna cu Rominsolv, asigura administrarea judiciara a combinatului.
In plus, mai exista alte doua firme romanesti interesate de preluarea combinatului, a adaugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a ...citeste mai departe despre "Privatizarea Oltchim: O companie chineza si doua romanesti sunt interesate de combinat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 20:48
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat, duminica, la Pitesti, ca este optimist in ceea ce priveste interesul pe care-l suscita Oltchim, adaugand ca angajatii ambasadelor Romaniei in strainatate au obligatia de a populariza procesul de privatizare a combinatului.
"Privatizarea Oltchim este in cursul ei firesc, as putea spune. Atata doar ca in acest moment cautam sa atragem cat mai multi investitori, cautam sa popularizam procesul de privatizare Oltchim, ca atare. A fost o campanie facuta in luna septembrie pe aceasta tema prin reprezentantii nostri economici in sanul ambasadelor, pentru ca Ministerul Economiei are 83 de angajati care lucreaza in sanul ambasadelor si care au aceasta obligatie de a populariza Romania si oportunitatile ei", a declarat, duminica, la Pitesti, ministrul Economiei, Andrei Gerea.
Potrivit ministrului, in cursul saptamanii trecute a fost refacut materialul, fiind facut "mai complex, mai dinamic", fiind din nou transmis reprezentantilor economici sa caute si ei, la randul lor, tintit, pe domeniile de activitate specifice, potentiali investitori.
"Saptamana trecuta am avut surpriza placuta de a vedea ca exista un real interes pe marginea acestui combinat, sunt scrisori de intentie sau de interes aparute, nu as vrea sa fac acum o listare a lor, pentru ca ati vazut ca am tot avut in decursul timpului tot felul de nume celebre sau angajamente luate de pe o saptamana pe alta si nu s-au indeplinit din motive obiective. Cautam capital de... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:14
Contractele de confidentialitate cu firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim vor incepe sa fie facute de saptamana viitoare, existand deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Oltchim este un caz vechi. Acum il stabilizam. Dupa o capacitate de circa 6% in ianuarie, acum suntem la 30% si de luna viitoare sper sa ajungem la 50%. De saptamana viitoare incepem sa facem contractele de confidentialitate pentru firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim. (...)
Avem deja vreo zece propuneri pentru privatizare. Dar nu poate fi privatizare mai devreme de iunie, pentru ca pana atunci trebuie sa reducem datoriile. Cu 800 milioane de euro datorie, Oltchim nu poate fi privatizat, pentru ca nimeni nu va da 800 milioane euro numai sa plateasca datoriile", a explicat Vosganian la Realitatea TV.
Ministrul Economiei a subliniat ca Oltchim este "ipotecat pana in dinti", deoarece, la cele 800 milioane euro datorie, se mai adauga obligatii de mediu si tehnologice de 200 milioane euro.
In ceea ce priveste obligatiile salariale fata de angajati, Vosganian a afirmat ca au fost platite toate, 100% si vor fi platite pana in luna mai.
"In clipa de fata toate salariile din trecut au fost platite, chiar daca, de la 1 ianuarie 2012 pana in prezent, Oltchim a lucrat cu o capacitate medie de 32%. Toate salariile, 100%, au fost platite si vor fi platite pana la 1 mai, ceea ce, in mod... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 09:32
La privatizarea Oltchim, in timp ce Guvernul vroia sa "opereze" pacientul, "a venit unul de la spitalul 9 si ne-a dat peste maini", a declarat duminica premierul Victor Ponta.
Seful guvernului a adaugat ca investitorul (Dan Diaconescu n.r.)nu avea toti banii pentru privatizarea Oltchim, suma de 1,8 milioane euro prezentata de Dan Diaconescu pentru salarii la Oltchim fiind doar un imprumut restituit de "mama copilului sau", deoarece acesta nu avea intreaga suma necesara.
El a precizat ca este vorba doar de o paralela medicala, fara aluzii.
Ponta - In forma actuala a bugetului ramanem fara bani din 15 noiembrie
Ponta a adaugat ca "povestea cu Dan Diaconescu" denota lipsa unui sistem de justitie care sa functioneze eficient pentru a sanctiona persoanele care prezinta statului documente false.
Privatizarea combinatului Oltchim a esuat dupa ce adjudecatarul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a platit suma convenita de 45 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei.
Diaconescu a tergiversat semnarea contractului pana in ultima zi a perioadei in care se putea derula tranzactia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, au anulat, cu cateva ore inainte de termenul legal, contractul cu Dan Diaconescu, spunand ca acesta din urma nu a avut niciodata intentia de a cumpara combinatul. mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 13:00
Esecul privatizarii Oltchim si datoriile de peste 700 de milioane de euro, care continua sa creasca, au determinat guvernul Ponta sa ia in considerare modalitatea de privatizare prin negociere directa cu un investitor strategic.
Preluarea combinatului Oltchim inseamna preluarea pachetului majoritar de 54,8%, detinut de catre statul roman, dar si a unor creante, de peste 700 de milioane de euro. La acestea se adauga presiunea ca Oltchim sa fie repornit, restructurat si eficientizat.
In acest context, negocierea directa cu un investitor strategic poate reprezenta o solutie, insa doar in cazul Oltchim, crede brokerul Mihai Chisu.
"In mod normal, negocierea directa pentru privatizare n-ar trebui sa se intample si cu alte companii de stat", a declarat Mihai Chisu, pentru Business24, adaugand faptul ca se refera la companiile pentru care statul nu doreste privatizarea majoritara, ci doar vanzarea a unui procent minoritar de actiuni.
"In cazul Oltchim, negocierea pentru privatizare directa ar fi o solutie, care ar rezolva punctual o problema. Altfel, privatizarile ar trebui sa se faca prin intermediul bursei, pentru ca aceasta intermediere presupune transparenta, deschidere catre publicul larg si ar genera si un business nou si noi piete de capital", afirma Mihai Chisu.
Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu
Oficialul companiei crede ca guvernul Ponta va recurge la aceasta metoda de privatizare, prin negociere directa, si in... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:55
Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.
"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.
"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:24
Dan Diaconescu a declarat ca banii pentru achizitia combinatului Oltchim au fost tot timpul la dispozitia Guvernului si s-a aratat nemultumit de faptul ca "informatii confidentiale" au ajuns in presa.
Patronul OTV, castigatorul licitatiei pentru Olchim, a mai spus ca a vrut sa plateasca banii de acum o saptamana, dar ca au mai ramas aspecte nerezolvate. Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a confirmat acest lucru si a enumerat cele trei probleme nefinalizate:
Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca au mai ramas trei aspecte nerezolvate, foarte importante, in contractul pentru privatizarea Oltchim.
Business24 va prezinta in format live text principale evenimente ale zilei de astazi, in cadrul procesului de privatizare Oltchim.
Dan Diaconescu - Banii exista, dar si guvernul trebuie sa ii accepte
- Discutam de 3.500 de oamani si de un combinat care ar trebui sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim
- Nimeni nu intreaba daca sunt 10 zile lucratoare sau nu. Vom lamuri si acest lucru. Trebuie sa fie prima privatizare in care si presa sa fie multumita.
- Sper ca lucruile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate si au lasat presei informatii secrete. Banii au fost si sunt la dispozitia Guvernului. Mai trebuie si ca domnul Ponta sa accepte acesti bani. Voi vedea ce vor guvernantii si va voi povesti imediat.
Daniel Fenechiu, avocatul lui... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:04
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim, potrivit reprezentantilor OPSPI.
"Incercam sa rentabilizam cat mai repede si sa dam profit cat mai repede. Posibilitatea semnarii acestui contract s-ar putea prelungi pana la sfarsitul lui 2013", a declarat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, dupa aflarea rezultatelor.
Creanta Electrica nu se vinde deocamdata, deoarece singura oferta pentru acest activ a avut un pret mai mic decat suma minima acceptata.
Premierul Victor Ponta a avertizat, inainte de anuntarea rezultatelor licitatiei, ca investitorul care va castiga, trebuie sa depuna banii in trei zile, altfel risca sa raspunda in fata legii.
"Eu adresez o singura speranta in numele miilor de oameni: ca nimeni nu-si bate joc de ei dintre cei care au fost la licitatie si ca nimeni nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat cineva si a zis astazi, ca are 203 milioane de platit pretul si dupa aceea alte cateva sute de milioane de investit si ne-a inselat, va raspunde in fata legii", a spus Ponta. Oferta de 203 milioane de lei, la care face referire premierul, apartine lui Dan Diaconescu si priveste achizitionarea individuala a actiunilor companiei Oltchim.
PCC a oferit apoximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea creantelor Electrica. AISA Invest a oferit 30 milioane de lei... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:07
Licitatia cu strigare pentru privatizarea Oltchim incepe, vineri, la ora 12.00, cand vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidatii care vor sa cumpere compania.
Participantii la licitatia pentru privatizarea Oltchim vor fi anuntati vineri, la ora 11.00, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI), Remus Vulpescu, la Ministerul Economiei.
"Am verificat documentele de participare la privatizare, iar participantii calificati vor fi anuntati la ora 11.00", a spus Vulpescu.
Licitatia pentru privatizarea Oltchim are loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI).
Joi, s-au analizat actele depuse la Ministerul Economiei de cei patru investitori care au depus oferte: grupul german PCC, deja actionar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.
Premierul Victor Ponta a ironizat situatia de la Oltchim, pe care a considerat-o o "privatizare romaneasca". Ponta a luat chiar in considerare posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultat putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a declarat Ponta.
Victor Ponta ironizeaza... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:03