Brokerii care vor sa intermedieze listarea Hidroelectrica trebuie sa ceara un comision mai mic de 0,96%, conform unor surse din piata de capital.
Astfel, comisia de selectie a consortiului care va intermedia listarea Hidroelectrica a cerut brokerilor inscrisi la licitatie sa depuna oferte financiare imbunatatite, ceea ce presupune un comision mai mic decat comisionul minim cerut initial, potrivit surselor citate de Mediafax.
"Noile oferte trebuie depuse pana luni la ora 12:00. Imbunatatirea ofertelor inseamna ca brokerii trebuie sa ceara un comision mai mic decat minimul cerut initial.
Cel mai mic comision prezentat a fost de 0,96% (din valoarea ofertei pentru vanzarea a 15% din actiuni pe care Hidroelectrica o va derula pentru listare - n.r.), iar maximul a fost de circa 3%. Acum depinde daca cei care participa sunt ...citeste mai departe despre "Ce comision au voie sa ceara companiile care vor sa listeze Hidroelectrica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 11:38
Institutii financiare importante precum JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Deutsche Bank fac parte din cele cinci consortii care au depus oferte pentru intermedierea listarii unui pachet de 15% din Hidroelectrica.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor a expirat luni, ora 12:00, desemnarea castigatorului urmand sa fie anuntata dupa analiza conditiilor inscrise de fiecare participant.
Conform unui comunicat de presa al Hidroelectrica, cele cinci consortii sunt:
1. Sindicatul de intermediere format din Alpha Finance Romania S.A., Alpha Bank Romania S.A., Deutsche Bank AG - Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest S.A., SSIF Broker S.A., UniCredit Bank Austria AG;
2. Sindicatul de intermediere format din Erste Group Bank AG (Manager de Sindicat), Goldman Sachs International, Banca ...citeste mai departe despre "Colosi de pe Wall-Street, interesati de listarea Hidroelectrica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 10:47
Statul va scoate la vanzare, in prima jumatate a anului 2014, un pachet de actiuni Hidroelectrica mai mare decat era prevazut initial, respectiv de 15%, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
El a precizat ca initial a fost convenita vanzarea unui pachet de actiuni de 10% din capitalul social Hidroelectrica, dar dupa discutiile cu Fondul Monetar International (FMI), pachetul a fost majorat la 15%.
Statul va scoate la vanzare pana la sfarsitul lunii iunie 2014 un pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica si 51% din actiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfasura dupa modelul Romgaz, cu actiuni si certificate globale de depozit (GDR).
"Vom continua acest tip de listare si anul viitor. Vom incerca sa mergem pe piata din Londra si cu Hidroelectrica si Electrica", a spus Nita.
Potrivit ministrului citat, oferta publica Romgaz a fost un succes, subscrierea a fost finalizata la un pret de 30 de lei/actiune, iar suma totala obtinuta a fost de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro respectiv 534,63 milioane dolari SUA). mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 10:44
Capitalul Hidroelectrica va fi majorat cu 12,49% prin emiterea de noi actiuni, Fondul Proprietatea avand dreptul sa subscrie 2,49% din titluri, in baza dreptului de preferinta, iar 10% din actiuni vor putea fi cumparate prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.
"Propunerea privind de strategia privatizare, (...) respectiv majorarea de capital social prin aport de capital privat, s-a bazat pe urmatoarele elemente: atragerea de resurse financiare independente de la subscriitori (investitori institutionali si de retail), necesare realizarii proiectelor de dezvoltare, modernizare si retehnologizare ale societatii comerciale, cu impact asupra veniturilor statului, in
calitate de actionar, in timp, si solicitarile actionarului minoritar semnificativ, Fondul Proprietatea, pentru listarea societatii comerciale", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Scrisoarea de intentie transmisa de Guvern Fondului Monetar International prevede ca Hidroelectrica va derula oferta publica primara cu un pachet reprezentand 15% din actiuni, se mentioneaza in nota de fundamentare.
"Acest proiect de scrisoare de intentie precizeaza (...) aprobarea, pana la jumatatea lunii martie 2013, a actului normativ pentru derularea unei oferte publice primare a unui pachet de actiuni nou reprezentand 10% din capitalul social al Hidroelectrica Bucuresti", se spune in nota de fundamentare. Fondul Proprietatea va avea drept de preemtiune,... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 12:37
Hidroelectrica este o companie unde s-au vazut evolutii incurajatoare, dar are nevoie in continuare de o imbunatatire a performantei, a declarat, marti, Erik de Vrijer, in cadrul unei conferinte de presa, unde a vorbit despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
"Se vad evolutii incurajtoare si la Hidroelectrica. A fost condusa prost mai mult ani de zile, dar acum administratorul inregistreaza progrese. Aceasta companie, condusa bine, poate avea rezultate promitatoare", a spus Erik de Vrijer.
Guvernul Romaniei va lista inca 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa, dupa cum releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.
Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a declarat, anul trecut, ca Hidroelectrica va avea in 2013 un profit de cel putin 100 de milioane de euro si va fi printre primii trei jucatori din economia romaneasca.
Administratorul a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate in derulare la momentul deschiderii procedurii de insolventa, obtinand o reducere de peste 93 milioane euro a cheltuielilor societatii.
Hidroelectrica a vandut in 2012 energie de 100 milioane de euro, iar administratorul judiciar, Remus Borza a declarat ca in 2013 compania intentioneaza sa vanda de doua ori mai mult, adica un sfert din productia totala de energie.
Compania Hidroelectrica se afla in insolventa din luna iunie a anului trecut. In... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:06
Hidroelectrica intra pe segmentul productiei de energie fotovoltaica si eoliana, comandand mai multe studii de fezabilitate in acest sens. Reprezentantii companiei au mai anuntat ca vor incepe constructia mai multor centrale hidro, in urma unor investitii de 250-300 milioane de euro.
"Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza in 2013 doar investitiile care se califica pe certificate verzi. Trebuie sa ne maximizam profiturile", a declarat agentiei Mediafax avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.
El a afirmat ca anul viitor compania vrea sa inceapa constructia a sapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum si a doua parcuri fotovoltaice si mai multor unitati eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.
Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimata la 220.000 lei, fara TVA.
In respectiva locatie, compania vrea sa dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalata situata intre 19 MW si 26 MW. Investitia intr-un MW instalat in panouri fotovoltaice costa aproximativ doua milioane de euro, dar Hidroelectrica detine atat terenurile necesare, cat si liniile de inalta tensiune sau statiile de distributie si transformare, cu ponderea cea mai ridicata in totalul investitiei, a precizat Borza.... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:10
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri ca urmatoarea companie care ar putea fi privatizata este Romgaz, apoi Transgaz si Hidroelectrica, insa ordinea depinde de recomandarile intermediarilor.
Ministrul a spus ca se va avea in vedere si rediscutarea cu FMI a companiilor care vor fi listate.
"Romgaz va fi urmatoarea companie privatizata, apoi Transgaz si Hidroelectrica. Ordinea privatizarilor depinde insa si de recomandarile intermediarilor selectati. Noi dorim ca acest proces sa fie finalizat in 2012, dar vom tine cont de recomandarile intermediarilor referitoare la perioada potrivita pentru privatizarea companiilor", a precizat Bode.
Ministrul Economiei a aratat ca se va rediscuta cu Fondul International Mondial (FMI) lista companiilor din energie care vor fi listate.
"Vrem sa rediscutam cu FMI lista companiilor care urmeaza sa fie listate", a mai spus Bode.
Oferta Publica Secundara Initiala de vanzare a pachetului de 15% din actiunile Romgaz va fi intermediata de Sindicatul de Intermediere constituit din Erste Group Bank AG, Banca Comerciala Romana, Goldman Sachs International si Raiffeisen Capital & Investment.
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa vanda pe bursa pachete de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al companiilor Romgaz, Transelectrica si Transgaz, 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, aproximativ 10% din Petrom, 20% din CFR Marfa si 20% din TAROM. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:01
Federatia Sindicala a Hidroelectrica, Hidrosind, va picheta pe 28 martie prefecturile din judetele unde se afla sucursale ale companiei, iar pe 4 aprilie sediul MECMA.
Hidrosind a inaintat o plangere prealabila impotriva HG 38/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica si a actionat in instanta OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice ca fiind neconstitutionala, conform NewsIn.
Hidrosind se opune privatizarii a 51% din Hidroelectrica, considerand ca "initiativa de vanzare prin oferta publica primara, a unui pachet de actiuni nou emise urmare a unei majorari de capital social, reprezentand 10% din capitalul social, dar si admiterea la tranzactionare a actiunilor societatii, sunt premergatoare pierderii controlului asupra Hidroelectrica de catre statul roman".
De asemenea, reprezentantii sindicatului considera ca managementul privat este "solutia cea mai nepotrivita si ineficienta pentru conducerea Hidroelectrica"
"Consideram ca Hidroelectrica are nevoie de un manager profesionist, selectat din interior, cu o salarizare si cu un contract de management corespunzatoar, care sa-i permita sa-si aleaga singur atat echipa din conducerea executiva, cat si directorii din sucursalele de hidrocentrale si din filialele de reparatii", se arata in comunicat.
In opinia sindicalistilor, mandatul directorului general trebuie legat de performanta tehnico-economica.
"Refuzam sa acceptam ideea unui manager privat care sa fie... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 19:30
"Stiu din surse sigure ca s-a facut un plan de privatizare al companiilor care se afla in portofoliul OPSPI( Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) insa nu s-a dat publicitatii. La acest plan s-a opus Ministerul Justitiei care a spus ca nu e nevoie de asa ceva. Atunci a ramas doar un plan de privatizare la Ministerul Economiei. Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul. In mod evident, Guvernul nu vrea anul asta vreo privatizare. E un an ratat, dar poate cu acest management putem face un pas in fata", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii in guvernarea CDR.Guvernul a anuntat ca 25% din companiile de stat vor avea management privat. Care sunt argumentele unui astfel de model de conducere in cele 150 de companii de la nivel central?Modul de administrare al societatilor administrate de stat a fost neperformant si a generat un sistem de colectare a rentelor pentru oameni protejati politic sau chiar pentru politicieni.Se poate apela la mai multe variante.Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul.Privatizarea tine de oportunitate economica.Eu am mai avut in 1997 o idee de a privatiza procesul de privatizare, mai exact, Oficiul Participatiei Statului si AVAS-ul.Ar fi fost exact ca la Fondul Proprietatea, unde o companie de "asset management" stabileste ce directori sunt numiti la fiecare intreprindere.Din cele 150 de companii la nivel central, la care... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:53