Esecul privatizarilor totale in Romania transmite investitorilor semnale negative. "Asul din maneca" ce ne mai ramane in directia unei privatizarii cu succes il constituie listarea unei parti din actiuni pe bursa.
De aproximativ sase ani, statul roman nu a mai dat dovada de competenta in privatizarea companiilor importante din portofoliu, lucru care se reflecta si in esecul privatizarii CFR Marfa, cea din urma companie care se afla pe "lista neagra", alaturi de CupruMin si Oltchim.
Insa, un prim pas spre o privatizare cu succes il poate constitui listarea companiilor la bursa de valori . Cel mai bun exemplu in acest sens este dat de companiile Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), companii privatizate cu succes pe bursa.
Listarea companiilor la bursa de valori este o operatiune foarte importanta pentru companiile dinamice, care au perspective, care pot sa dea incredere investitorilor ca vor avea dividende in timp sau ca va creste pretul actiunilor si drept urmare, vor avea castiguri.
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), exemple de succes
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN) se numara printre companiile privatizate cu succes pe bursa, unde statul a reusit sa privatizeze "felii" din aceste societati.
"Ambele au fost atractive tocmai pentru ca erau companii care aveau un flux de venituri sigur si perspective foarte clare pe termen mai lung . Cine investeste in Nuclearelectrica, aproape ca stie ca achizitioneaza niste obligatiunii de stat care... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 16:42
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat luni ca in afara de listarile la bursa ale unor companii de stat programate pentru 2014 statul nu are in vedere alte operatiuni similare.
"Nu mai scoatem actiuni ale altor companii la bursa, cu exceptia celor programate pentru anul viitor, adica Electrica, Hidroelectrica si complexele energetice Oltenia si Hunedoara", a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Listarile la bursa ale acestor companii, precum si ale altora, tot controlate de stat, au fost asumate de Guvern fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
In acest an statul a scos pe piata de capital compania Transgaz Medias (TGN), printr-o ofera publica secundara, si a listat Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala. Pana la sfarsitul anului va fi listat la bursa, prin oferta publica initiala, si producatorul de gaze Romgaz Medias.
Listarile la bursa ale unor pachete minoritare de actiuni ale statului la companii energetice au fost amanate de mai multe ori in ultimii ani.
Listarea la bursa a Nuclearelectrica prin oferta initiala la Bursa de Valori Bucuresti a fost prima operatiune de acest fel din ultimii sase ani. Compania a vandut 10% din actiuni, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune. mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:29
Daca statul va reusi sa vanda intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, capitalizarea Bursei de la Bucuresti ar creste cu un miliard de euro. De asemenea, statul roman nu ar mai figura printre putinele tari europene unde compania nationala de telecomunicatii nu este listata la bursa.
Dupa doua incercari esuate, statul reia finalizarea procesului de privatizare al Romtelecom, compania care detinea monopolul in telefonia fixa. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale considera ca acest demers este oportun, in contextul in care Romtelecom a obtinut un profit de 13,8 milioane euro.
Luni a fost publicat in Monitorul Oficial hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom. Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.
Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale. Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Beneficii pentru Bursa
In cazul in care cea de-a treia tentativa a statului de a vinde si restul actiunilor... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 17:48
Autoritatile de la Bucuresti discuta cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o posibila implicare in procesul de privatizare a companiilor de stat.
Daniel Chitoiu si Claudiu Doltu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, s-au intalnit joi cu o delegatie a BERD, formata din Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv pentru Europa Centrala si de Sud Est, James Hyslop, director Romania si Mihail Scortov, principal banker la reprezentanta BERD din Romania.
Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat posibila implicare a BERD in procesul de privatizare a companiilor de stat, participarea BERD in asigurarea cofinantarilor de care autoritatile romane au nevoie pentru dezvoltarea de proiecte europene si accentuarea implicarii BERD in finantarea sectorului privat romanesc.
Daniel Chitoiu a reafirmat angajamentul guvernului de a mentine ca prioritate restructurarea companiei CN CFR SA (Infrastructura) care beneficiaza de finantare si asistenta BERD, precum si a intregului sistem feroviar.
"Proiectul de restructurare al acestei companii este cu siguranta cel mai important exercitiu comun al BERD si al Guvernului Romaniei si inseamna o provocare majora pentru efortul de restructurare si crestere eficienta a economiei romanesti. Succesul lui va intari credibilitatea autoritatilor romane si determinarea de a inscrie economia romaneasca pe o directie predictibila de crestere", se arata intr-un comunicat al MFP.... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:31
FMI impune Romaniei sa privatizeze companiile de stat pana la sfarsitul lunii aprilie, dar tara noastra poate pierde zeci de milioane de euro in urma acestor masuri, potrivit analistului economic Ionel Blanculescu.
Aprilie este un termen realist pentru privatizarea si listarea companiilor de stat, crede totusi analistul, desi este impotriva acestei masuri.
"Cred ca in doua, trei luni s-ar putea face asa ceva, numai pentru pachetele mioritare, cu toate ca nu este indicat, pentru ca preturile sunt jos de tot", a declarat pentru Business24, analistul Ionel Blanculescu.
Analistul spune ca anul acesta nu-i un moment propice pentru stat sa vanda sau sa listeze actiuni ale companiilor sale. Transelectrica, a spus Ionel Blanculescu, a avut un pret de pornire de 45 de lei pe actiuni, iar in prezent s-a ajuns la 12 lei pe actiuni.
Oferta Transelectrica s-a incheiat la sfarsitul lunii lunii martie 2012.
15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii
Guvernul promisese FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul lui 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat in noiembrie 2012 presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa o amane, apreciind ca momentul nu este prielnic. Din acelati motiv nu a mai fost scoasa la privatizare nici CFR Marfa.
Privatizarea CFR Marfa, spune analistul, "ar fi una din marile gafe... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 13:45
A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.
De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?
Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.
Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.
Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.
Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.
In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:37
Pe parcursul saptamanii trecute, investitorii in Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au adoptat o pozitie de asteptare, sperand sa obtina cateva semnale pozitive din piata internationala. Insa exista si un eveniment intern care ar putea revitaliza piata de capital, anume listarile companiilor de stat, programate in aceasta toamna.
"In perspectiva, daca raspunsul monetar global este favorabil, listarile companiilor de stat vor fi privite cu ochi buni de investitori si pot reanima bursa de la Bucuresti", a spus Claudiu Cazacu, broker la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.
Aceeasi parere este impartasita si de Leonard Visan, director general adjunct la Eastern Securities.
"Sigur ca listarea de pachete de actiuni are impact pozitiv asupra bursei, prin simplul fapt ca pune in miscare fluxuri de capital", a declarat acesta.
Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, sustine ca piata locala nu este diversificata.
"Exista o lipsa cronica de diversitate in piata locala, iar free-float-ul (capitalul social al unei societati comerciale, disponibila pentru a fi tranzactionata in mod public in cadrul unei burse de valori - n.red.) scazut al multor companii importante duce la o lichiditate scazuta. Chiar daca listarea anumitor companii de stat ar surveni preponderent dintr-un anumit sector (de exemplu cel energetic), tot ar fi o actiune binevenita, pentru ca ar reduce risul de aversiune din cadrul acestui sector", a explicat brokerul.
Citeste mai multe despre Bursa... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 11:12
Privatizarea Transgaz joaca un rol important in relatia Romaniei cu FMI, noul sef al delegatiei Fondului la Bucuresti declarand ca nu vor inmana scrisoarea de intentie la Washington, pana cand compania de stat nu va fi privatizata, in septembrie.
Presiunea pusa de FMI impinge guvernul sa grabeasca listarea pe bursa a unui nou pachet de 15% din actiunile Transgaz, dar si selectarea unor manageri privati.
Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara. Initial, angajamentul Romaniei presupunea ca statul roman sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% pana la finalul lunii iunie.
Intermedierea listarii va fi realizata cu ajutorul consortiului constituit din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si BT Securities, iar casa de avocatura Musat & Asociatii va acorda consultanta juridica.
Rezultate financiare
In primul semestru al anului, Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias a inregistrat un profit net de 210,35 milioane de le, in scadere cu 17,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand acesta s-a cifrat la 255,27 milioane de lei.
Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 718,27 milioane de lei, in crestere cu 0,79% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile totale inregistrate... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:59
Solutia iesirii din criza o reprezinta listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat, in opinia fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca Romania ar trebui sa ia exemplul Cehiei, care si-a privatizat companiile energetice."Noi ne uitam cu jind si eu cu invidie multa cand vad cum o tarisoara cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetica, care valoreaza pe bursa 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursa.
Pe bursa din Romania toate companiile romanesti adunate, tot ce e listat pe bursa nu face 21 de miliarde.
De ce acolo se poate si la noi nu? Si la noi sunt companii care daca ar fi listate pe bursa ar intra intr-un alt mecanism, adica ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea interna, management mai performant, o alta politica de investitii, care duce compania la crestere si devine un motor economic ", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Mamaia, Calin Popescu Tariceanu.
El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica si Romgaz, care ar putea fi listate pe bursa daca Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsa de curaj". "Actualul Guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca orice. Marca acestui guvern este inactiunea, lipsa de actiune, lipsa de curaj. Puteau sa inceapa sa listeze pe bursa societati cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.
El sustine ca ar fi buna si ideea privatizarii societatilor de stat care sunt prost gestionate, dand... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:39