Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a prelungit cu 90 de zile, pana la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urma unei solicitari venite din partea unei importante administratii postale europene, care a cumparat caietul de sarcini, a anuntat, vineri, MSI.
"Data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A, stabilita la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungeste pana la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitarii unei importante administratii postale europene care a achizitionat recent dosarul de privatizare si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale", se arata in comunicatul MSI.
Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare iar in prezent exista premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei.
"Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:20
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Ofertele preliminare si neangajante pentru privatizarea Postei Romane vor fi depuse pana la 30 iunie 2014, dupa ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumparat de niciun investitor, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala .
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) anunta ca data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), stabilita la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2014, ora 12.00", se arata intr-un anunt al ministerului.
Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani. In baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislatia privatizarii societatilor comerciale, Posta Romana poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu pana in octombrie 2015.
CNPR trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.
Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.
La finele lunii mai, datoriile totale ale Postei insumau 650 milioane de lei.
Prin prelungirea termenului de privatizare, asa cum s-a stabilit de catre Guvern,... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 17:36
Niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane, a anuntat directorul general al companiei de stat, Ion Smeeianu, care a precizat ca privatizarea Postei se amana din nou.
Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
Initial, ofertele pentru preluarea pachetului majoritar la Posta Romana ar fi trebuit depuse pana la 11 aprilie. Guvernul a prelungit termenul cu o luna si jumatate, ca urmare a solicitarilor transmise de potentialii investitori, care cer acum o noua amanare.
Concedieri masive in perioada urmatoare
Directorul general al Postei Romane a mentionat ca in ultimul an au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati si ca vor continua reducerile de personal si anul acesta, pentru a redresa compania.
De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.
"Normarea, facuta pe baza unor date statistice, a aratat ca 4.458 de salariati trebuie disponibilizati. Din acestia, daca cifra va ramane valabila dupa verificarea din teren, raman in jur de 4.000 de salariati, dupa scaderea celor peste 400 care au semnat reducerea. Azi (marti - n.red) e ultima zi pe teren si maine reincep discutiile cu sindicatele", a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 12:13
Calendarul de privatizare a derapat, unele licitatii esuand pentru ca nu au fost bine pregatite, iar FMI a decis sa se concentreze pe sase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si ofertele publice la Tarom si CFR Marfa, a declarat Jeffrey Franks.
"Continua derapajul privind calendarul privatizarilor, mai ales ca mai multe procese au esuat din ratiuni ce ar fi putut fi prevenite (...) Am cautat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare si cu mai mare impact pe atragerea investitorilor", a spus seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
Franks a tinut sa explice ca daca o companie de stat este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa.
"Multe companii de stat cu profit castiga mult mai putin decat ar trebui din cauza ineficientei, contractelor proaste sau chiar coruptiei (...) Imi pare rau s-o spun, dar nu s-au facut progrese corespunzatoare privind introducerea unui management privat in companiile de stat. Am auzit chiar ca s-a incercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic", a spus Franks.
Potrivit intelegerilor anterioare cu FMI, companiile Oltchim si Cupru Min urmau sa fie privatizate pana la finele lunii aprilie.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat sambata ca privatizarea Oltchim este prevazuta acum pentru luna septembrie, iar licitatia pentru vanzarea Cupru Min va fi organizata imediat dupa reevaluarea societatii si obtinerea avizului de mediu.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:50
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca este un adept al privatizarilor, dar criza l-a invatat ca autoritatile trebuie sa aiba parghii.
"Nu sunt adeptul privatizarilor in orice conditii. Si felicit ANEIR pentru ca a stopat privatizarea CEC si Eximbank, dar vreau sa stiti ca fost stabilit in CSAT. Nu stiu, probabil dumneavoastra ati stabilit-o undeva".
CEC-ul si Romgazul au fost stabilite a nu se privatiza, pana nu vedem ce se intampla mai departe. Si, de asemenea, la Transelectrica, sunt de acord cu vanzarea de pachete minoritare, dar vedem acum in criza cat este de dificil ca statul sa nu mai aiba nicio parghie", a declarat Traian Basescu la Gala ANEIR 2011.
"Nu priviti la mine ca la un om care nu vrea mai multa privatizare. Vreau, dar sunt niste domenii strategice pe care eu cred ca orice stat trebuie sa le tina intr-un fel sau altul in echilibru", a spus presedintele.
Traian Basescu s-a referit si la autoritatile de reglementare, in special la cele din sistemul bancar.
"Sigur, aici, raspunsul multora este 'Da', facem autoritati de reglementare'. Foarte bine! Avem, la nivelul european, Autoritatea de reglementare a sistemului bancar. Da? Si? Avem o banca care nu-si diminueaza capitalurile de prin alte parti?", s-a intrebat retoric seful statului.
"Deci, cred in piata, dar am invatat un lucru esential; ca, in perioada de criza, trebuie sa ai niste mijloace. Altfel, Guvernul ramane un simplu platitor, cu bani al crizei. Ca e platitor politic nu... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 21:55
In opinia sefului statului, Traian Basescu, troica formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala este un martor al statului roman pentru piete, care atesta ca acesta isi respecta angajamentele.
"Romania nu se afla intr-un acord stand-by cu FMI, ci intr-un acord de precautie. Ceea ce inseamna ca nu tragem bani.
Noi am decis sa avem un astfel de acord in continuarea acordului stand-by care s-a epuizat in luna aprilie pentru ca, trebuie sa recunoastem, aveam nevoie de un partener, care nu-i numai FMI - in primul rand este UE; este o troica formata din UE, FMI si Banca Mondiala.
Deci nu tragem bani, insa trebuie sa recunoastem ca datorita riscurilor regionale si uneori a credibilitatii scazute, Romania avea nevoie de un martor care sa confirme pentru piete faptul ca Romania este intr-un angajament pe care si-l respecta.
Deci Romania nu trage bani de la Fond, are insa la dispozitie pentru o eventuala situatie de derapaj regional 3,5 miliarde de euro, iar de la UE, 1,5 miliarde de euro", a explicat presedintele.
CFR Marfa va fi privatizat
Acesta a mai adaugat ca statul roman pregateste privatizarea unor termocentrale si a CFR Marfa si ca isi doreste ca "firmele germane sa se implice".
"Nu este un secret pentru nimeni ca Romania a decis sa intre intr-un program de privatizare cu trei mari termocentrale - Turceni, Rovinari si Craiova -, cu compania de transport marfa din CFR si multe altele.
Sigur ca este de interes... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 17:20
Guvernul, presat de FMI, trebuie sa vanda pachetele detinute la mai multe companii de stat. Scopul este atragerea de investitori straini. In timp ce analistii internationali critica preturile prea mari cerute de Executivul de la Bucuresti, realitatea este cu mult mai dura, in conditiile in care planul de privatizare pare a fi pus in pericol de mai multi factori.
Pe plan international, statul roman are o imagine cel putin problematica, asa cum atragea atentia, recent, Reuters. Publicatia amintea ca investitorii, bancherii si analistii considera ca, in acest moment, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte" date de consilieri sau chiar de piete.
Imaginea nevaforabila a Romaniei, datoriile mari inregistrate de majoritatea companiilor de stat propuse pentru privatizare sau pierderile deloc de neglijat cu care se confrunta acestea sunt principalele impedimente in calea programului de privatizare.
Analistii internationali au criticat si momentul ales de Executivul de la Bucuresti pentru privatizarea Petrom.
In luna iulie, Guvernul a incercat sa vanda un pachet din actiunile Petrom, dar pietele erau mai ingrijorate de evolutia crizei datoriilor din zona euro. Analistii citati de Reuters estimeaza ca pretul de vanzare, de 0,46 lei/pe actiune era prea mare, in conditiile in care actiunile Petrom erau tranzactionate la 0,38 lei/actiune.
Petrom, atragatoare pentru investitori
Petrom se... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:55