Dupa ce seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, a avertizat Romania ca nu va inmana scrisoarea de intentie la Washington, daca privatizarile Oltchim si Transgaz nu vor avea loc in septembrie, Guvernul anunta noi termene pentru privatizarea celor mai importante companii de stat.
Dupa ce privatizarea Oltchim a fost amanata in nenumarate randuri, Guvernul a anuntat data licitatiei de privatizare - 14 septembrie 2012, la presiunile Fondului Monetar.
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat
Insa producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi listat pe Bursa in martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat.
"Consultantul pentru tranzactia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei sa fie facuta inainte de oferta publica initiala. Suntem in procesul angajarii unui consultant care sa faca evaluarea, care speram sa fie gata pana la sfarsitul anului. Suntem ferm decisi sa lansam oferta publica initiala la Romgaz pana la finele lunii martie 2013 ", se arata in memorandumul de politii fiscale si economice asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, scrie Mediafax.
Oferta, prin care se urmareste plasarea pe Bursa de la Bucuresti a unui pachet de 15% de actiuni, va fi intermediata de un consortiu format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 14:25
Persoana fizica sau juridica la conducerea companiilor de stat? O intrebare la care raspunsurile sunt impartite. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania vrea firma la conducerea companiilor de stat, in locul managerului. Analistii economici pariaza pe manager si pe actionariatul majoritar al statului.
Asociatia Oamenilor de Aafaceri din Romania (AOAR) vrea sa propuna Guvernului ca la una dintre companiile care urmeaza sa aiba management profesionat sa fie numita o firma, nu o persoana fizica, si care sa primeasca un pachet de pana la 20% din capitalul societatii.
O propunere incipienta
"Este o propunere incipienta", spune presedintele AOAR, Florin Pogonaru, insa nu a precizat la care companie se refera si nici daca a prezentat deja propunerea premierului sau ministrului Economiei.
Guvernul intentioneaza sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta. Pe lista se afla companii precum Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, Tarom si CFR Calatori.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca propunerea reprezinta, de fapt, un lobby facut de reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Aafaceri din Romania, prin intermediul presedintelui, Florin Pogonaru.
Economistul spune ca este impotriva privatizarii acestor companii de stat, mai mult decat prevede lega. "Intrarea unor persoane juridice in capitalul companiilor de stat, reprezinta, de fapt, o privatizare catre... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:01
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus joi ca profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente.
"In prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente".
"Desi, evident, este dreptul statului sa transfere aceste venituri catre bugetul propriu, acest lucru lipseste companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investitii si, in cele din urma, pentru a genera crestere economica", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein in cadrul evenimentului de aniversare a unui an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.
El a declatrat ca saluta cu entuziasm ofertele publice initiale de vanzare de actiuni ale Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, anuntate de guvern pentru acest an, precum si ofertele publice secundare de vanzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz.
"Guvernul ar trebui sa considere aceste oferte nu doar ca fiind modalitati de privatizare a respectivelor companii si de umplere a conturilor statului, ci si ca fiind modalitati ca aceste companii sa obtina capitalul necesar pentru realizarea de investitii".
"De exemplu, Zeta Petroleum, companie australiana de explorare si productie de petrol si gaze naturale, a programat in luna martie realizarea unei oferte publice initiale pe piata de capital australiana... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:32
Privatizarea companiilor Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica va avea loc pe bursa in 2012, iar in primul trimestru al anului viitor vor fi finalizate privatizarile CUPRU MIN Abrud, Oltchim si ISCIR-CERT, a anuntat MECMA.
"Pentru operatorii economici aflati in portofoliul MECMA, actiunile de privatizare vizeaza atat pachete minoritare de actiuni, cat si majoritare. Am demarat procedurile de privatizare a pachetelor minoritare de actiuni la toate companiile inscrise in acordul cu FMI: Transelectrica - 15%, Transgaz - 15%, Romgaz - 15%, Hidroelectrica - 10%, Nuclearelectrica - 10%. Toate aceste privatizari vor avea loc pe bursa in 2012. Am demarat procesele de privatizare la SC CUPRU MIN Abrud, Oltchim si ISCIR-CERT. Ele vor fi finalizate in semestrul I 2012", se arata in raportul privind acticitatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) in 2011 si obiectivele pentru 2012.
De asemenea, au fost separat partile viabile din Electrica Serv de cele neviabile si au fost demarate procedurile de privatizare majoritara la cele sase companii nou-create.
In acelasi timp, au fost incepute procedurile privind privatizarea majoritara a companiei Electrica Furnizare.
"In luna iulie 2011 s-a desfasurat oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile detinute de statul roman la OMV Petrom. Intrucat gradul de subscriere la pretul cerut a fost prea mic, Guvernul Romaniei a decis reluarea ofertei in 2012", se mai... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 15:45
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat joi ca in Romania companiile de stat pierd bani din cauza deciziilor proaste si ca Guvernul a facut pasi semnificativi pentru reformarea acestora prin introducerea unui management specializat, desi ar fi preferabila privatizarea completa.
Ambasadorul Mark Gitenstein a spus, la o conferinta care a avut loc la Parlament, ca in Romania companiile de stat sunt o resursa semnificativa, neexploatata, care poate relansa economia catre o crestere sustenabila pe termen lung.
"Asa cum FMI a spus de mai multe ori, companiile controlate de stat au nevoie urgenta de o reforma accelerata, care sa le faca eficiente si sa le transforme in afaceri generatoare de profit si nu depozitare de influenta politica si nepotism", a spus Gitenstein.
El a vorbit despre valoarea companiilor controlate de stat din Romania. "In Romania exista 760 de intreprinderi controlate de stat. Valoarea acestora este echivalenta cu aproximativ 11% din PIB-ul Romaniei. Aceste intreprinderi ar trebui sa fie forta calauzitoare din spatele recuperarii economice a Romaniei, mai ales in sectorul energiei. Dar realitatea este ca majoritatea acestor companii pierd bani din cauza deciziilor de afaceri proaste, a operatiunilor ineficiente si a lipsei de investitii", a spus Gitenstein.
Diplomatul a spus ca aceste pierderi sunt suportate de la bugetul de stat, "cu alte cuvinte din banii si asa limitati ai contribuabilului roman". El a adaugat ca acest lucru... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 20:23
FMI nu obliga Romania sa renunte la pachetele majoritare de actiuni pe care le detine la companiile care vor fi restructurate, acestea fiind in continuare in proprietatea statului, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. "Este limpede ca in momentul de fata aceste companii, cele mai importante dintre ele, vor ramane ale statului roman. Companiile-cheie din domeniul transporturilor, din domeniul energetic, vor ramane companii in care statul va avea o actiune majoritara", a declarat Tanasescu, potrivit Gandul.
In opinia acestuia, companiile care vor ramane in proprietatea statului roman au nevoie de bani pentru investitii, bani care pot fi obtinuti prin vanzarea unui pachet minoritar, astfel incat statul sa nu piarda controlul asupra lor, dar totodata sa faca rost si de bani pentru a le putea moderniza.
La inceputul anului, inainte de semnarea noului acord, FMI a cerut Guvernului Romaniei sa privatizeze CFR Marfa si Tarom.T mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 14:58
"Stiu din surse sigure ca s-a facut un plan de privatizare al companiilor care se afla in portofoliul OPSPI( Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) insa nu s-a dat publicitatii. La acest plan s-a opus Ministerul Justitiei care a spus ca nu e nevoie de asa ceva. Atunci a ramas doar un plan de privatizare la Ministerul Economiei. Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul. In mod evident, Guvernul nu vrea anul asta vreo privatizare. E un an ratat, dar poate cu acest management putem face un pas in fata", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii in guvernarea CDR.Guvernul a anuntat ca 25% din companiile de stat vor avea management privat. Care sunt argumentele unui astfel de model de conducere in cele 150 de companii de la nivel central?Modul de administrare al societatilor administrate de stat a fost neperformant si a generat un sistem de colectare a rentelor pentru oameni protejati politic sau chiar pentru politicieni.Se poate apela la mai multe variante.Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul.Privatizarea tine de oportunitate economica.Eu am mai avut in 1997 o idee de a privatiza procesul de privatizare, mai exact, Oficiul Participatiei Statului si AVAS-ul.Ar fi fost exact ca la Fondul Proprietatea, unde o companie de "asset management" stabileste ce directori sunt numiti la fiecare intreprindere.Din cele 150 de companii la nivel central, la care... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:53
Pe fondul noului acord al Romaniei cu Fondul Monetar International, ce va pune accent si pe restructurarea companiilor de stat, Guvernul simte presiuni si mai mari pentru a realiza planurile de vanzare a unor pachete minoritare sau pentru privatizarea acestor societati. Oficialii FMI deja au dat un ultimatum Guvernului in privinta companiilor de stat cu mari datorii: fie inchideti, fie vindeti. Pe lista societatilor care vor fi monitorizate au fost incluse si Tarom, Oltchim, Posta Romana, Electrica Transilvania Nord si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.
De altfel, in scrisoarea de intentie catre FMI, autoritatile s-au angajat sa lichideze activele neviabile ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani, cel mai mare datornic la stat, precum si ale Termoelectrica. In plus, CFR va fi obligata sa inchida 20 la suta din reteaua sa, daca nu va reusi sa gaseasca un investitor, in timp ce, pentru CFR Calatori, se estimeaza o majorare a tarifelor. In 2011, Guvernul trebuie sa scoata la vanzare un pachet minoritar de actiuni al CFR Marfa si sa caute un investitor strategic si pentru Tarom.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 23:58
Companiile de stat cu pierderi vor fi clasificate, pana la sfarsitul lunii iulie, in trei categorii, respectiv unitati care isi vor continua activitatea dupa ce vor fi restructurate, care vor fi privatizate sau care vor fi lichidate, a anuntat, luni, premierul Boc, la finalul negocierilor cu FMI, potrivit Mediafax. Pentru companiile de stat va fi introdusa obligatia efectuarii periodice a unui audit extern, iar atributiile de verificare a managementului acestor companii vor fi transferate de la ministerele de resort catre Ministerul Finantelor.
"Infiintarea celor doua companii energetice ramane un obiectiv important al Guvernului", a adaugat premierul.
Surse apropiate negocierilor au declarat, in urma cu doua saptamani, agentiei MEDIAFAX, ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 00:11