Autoritatile de la Bucuresti discuta cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o posibila implicare in procesul de privatizare a companiilor de stat.
Daniel Chitoiu si Claudiu Doltu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, s-au intalnit joi cu o delegatie a BERD, formata din Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv pentru Europa Centrala si de Sud Est, James Hyslop, director Romania si Mihail Scortov, principal banker la reprezentanta BERD din Romania.
Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat posibila implicare a BERD in procesul de privatizare a companiilor de stat, participarea BERD in asigurarea cofinantarilor de care autoritatile romane au nevoie pentru dezvoltarea de proiecte europene si accentuarea implicarii BERD in finantarea sectorului privat romanesc.
Daniel Chitoiu a reafirmat angajamentul guvernului de a mentine ca prioritate restructurarea companiei CN CFR SA (Infrastructura) care beneficiaza de finantare si asistenta BERD, precum si a intregului sistem feroviar.
"Proiectul de restructurare al acestei companii este cu siguranta cel mai important exercitiu comun al BERD si al Guvernului Romaniei si inseamna o provocare majora pentru efortul de restructurare si crestere eficienta a economiei romanesti. Succesul lui va intari credibilitatea autoritatilor romane si determinarea de a inscrie economia romaneasca pe o directie predictibila de crestere", se arata intr-un comunicat al MFP.... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:31
FMI impune Romaniei sa privatizeze companiile de stat pana la sfarsitul lunii aprilie, dar tara noastra poate pierde zeci de milioane de euro in urma acestor masuri, potrivit analistului economic Ionel Blanculescu.
Aprilie este un termen realist pentru privatizarea si listarea companiilor de stat, crede totusi analistul, desi este impotriva acestei masuri.
"Cred ca in doua, trei luni s-ar putea face asa ceva, numai pentru pachetele mioritare, cu toate ca nu este indicat, pentru ca preturile sunt jos de tot", a declarat pentru Business24, analistul Ionel Blanculescu.
Analistul spune ca anul acesta nu-i un moment propice pentru stat sa vanda sau sa listeze actiuni ale companiilor sale. Transelectrica, a spus Ionel Blanculescu, a avut un pret de pornire de 45 de lei pe actiuni, iar in prezent s-a ajuns la 12 lei pe actiuni.
Oferta Transelectrica s-a incheiat la sfarsitul lunii lunii martie 2012.
15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii
Guvernul promisese FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul lui 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat in noiembrie 2012 presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa o amane, apreciind ca momentul nu este prielnic. Din acelati motiv nu a mai fost scoasa la privatizare nici CFR Marfa.
Privatizarea CFR Marfa, spune analistul, "ar fi una din marile gafe... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 13:45
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca a convenit cu expertii internationali ca privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul ministerului sa fie realizate pana la finele lunii aprilie.
"La Transgaz procedurile ar trebui sa se incheie pana la finele lunii aprilie (...) Luna aprilie termen final pentru privatizari", a spus Vosganian imediat dupa intalnirea cu FMI.
El a aratat ca ramane in discutie viabilitatea complexelor energetice Hunedoara si Oltenia.
"La Oltchim, maine voi depune un memorandum in Guvern in legatura cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dansii au agreat ca formula noastra este cea corecta. Ramane discutia in legatura cu viabilitatea acestei mari companii. FMI da prea putine sanse. Am explicat ca privatizarea anterioara, acel Broadway show (...), s-a desfasurat in conditii politice speciale, cu o anumita anecdotica, care a tinut unii investitori departe", a adaugat Vosganian.
El a refuzat sa prezinte solutia pe care o va propune miercuri in sedinta de guvern, argumentand ca nu poate face o astfel de impolitete, de a anunta public inainte de a discuta cu colegii de cabinet.
"Am prezentat patru solutii saptamana trecuta, una priveste insolventa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntara si sa fie lasate lucrurile asa cum sunt. Maine voi prezenta una dintre ele (...) Avem discutii cu toti creditorii, voi avea in zilele... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:03
Romania a amanat cu un an vanzarea unor participatii minoritare la unele companii controlate de stat, asa cum a convenit cu Fondul Monetar International, a anuntat miercuri executivul de la Bucuresti, transmite Reuters.
Guvernul premierului Victor Ponta nu a explicat motivele deciziei sale, punand in discutie angajamentul Romaniei in relatia cu FMI, apreciaza Reuters.
FMI a criticat in mod regulat Romania, al doilea cel mai sarac stat membru al UE, pentru ca nu a reusit sa vanda si sa reformeze sectorul de stat, ineficient si supradimensionat, care a stavilit o economie ce avia a iesit dintr-o recesiune profunda.
Romania s-a angajat la o serie ambitioasa de privatizari, conform acordului incheiat cu FMI, care expira la inceputul lui 2013, reusind doar vanzarea unui pachet de 15% din compania de distributie a energiei Transelectrica, printr-o oferta publica secundara, obtinand 38 de milioane de euro.
Victor Ponta incearca sa ajunga la un nou acord cu FMI in locul celui actual, in valoare de 5 miliarde de euro, de indata ce noul guvern va fi aprobat de Parlament, decizie asteptata vineri.
In anuntul postat de site-ul guvernului Romaniei se indica extinderea pana la sfarsitul lui 2013 a termenului limita pentru a lista participatiile din companii cum ar fi CFR Marfa, Tarom, Romgaz si Nuclearelectrica. Vanzarea unei participatii minoritare in Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias este deja intarziata.
Cea de-a saptea evaluare a... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:55
Masurile implicate de privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat si a altor aspecte ce tin de relansarea economica vor fi dezbatute in sedinta de joi a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, ce se va desfasura la Palatul Victoria.
Intalnirea are loc in contextul demersului de privatizare a combinatului Oltchim, care se confrunta cu grave probleme financiare.
Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti
Termenul limita pentru depunerea ofertelor de privatizare este joi, ora 12.00, a fost amanat de seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, dupa ce presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a initiat trei actiuni in instanta: una impotriva unei hotarari a adunarii generale a actionarilor Oltchim si doua vizand suspendarea si anularea procedurii de privatizare si a contractului de privatizare care ar urma sa fie incheiat.
Deschiderea documentelor va avea loc in aceeasi zi la ora 13.30. In data de 21 septembrie, la ora 12.00, va avea loc licitatia pentru vanzarea combinatului.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.
Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar
Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 09:24
Privatizarea Transgaz joaca un rol important in relatia Romaniei cu FMI, noul sef al delegatiei Fondului la Bucuresti declarand ca nu vor inmana scrisoarea de intentie la Washington, pana cand compania de stat nu va fi privatizata, in septembrie.
Presiunea pusa de FMI impinge guvernul sa grabeasca listarea pe bursa a unui nou pachet de 15% din actiunile Transgaz, dar si selectarea unor manageri privati.
Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara. Initial, angajamentul Romaniei presupunea ca statul roman sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% pana la finalul lunii iunie.
Intermedierea listarii va fi realizata cu ajutorul consortiului constituit din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si BT Securities, iar casa de avocatura Musat & Asociatii va acorda consultanta juridica.
Rezultate financiare
In primul semestru al anului, Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias a inregistrat un profit net de 210,35 milioane de le, in scadere cu 17,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand acesta s-a cifrat la 255,27 milioane de lei.
Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 718,27 milioane de lei, in crestere cu 0,79% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile totale inregistrate... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:59
Cu toate ca in toamna anului trecut se spunea ca 2011 va fi anul privatizarilor companiilor de stat, miscare in urma careia statul ar fi putut incasa aproximativ 7 miliarde de euro, in prezent planurile par sa se fi schimbat in totalitate.
Daca in luna februarie, presedintele spunea ca nu doreste ca statul sa cedeze controlul la Romgaz, Transgaz sau Transelentrica, saptamana aceasta seful statului a subliniat necesitatea privatizarii companiilor energetice, dar si a celor din transporturi.
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune TV, la inceputul saptamanii, ca procesele de privatizare, mai ales in domeniul transporturilor trebuie sa continue, chiar daca pana acum nimeni nu le-a dorit.
De asemenea, la intalnirea de la Berlin cu Angela Merkel, acelasi Traian Basescu ii spunea cancelarului german ca investitorii nemti sunt asteptati sa participe la privatizarea complexurilor energetice de la Turceni si Rovinari, Termocentralei Craiova si companiei CFR Marfa.
Potrivit ultimei scrisoari de intentie catre FMI, companiile care vor fi scoase spre privatizare vor fi cuprinde Oltchim, Romgaz, Tarom, Transelectrica si Transgaz.
De asemenea, pe lista privatizarilor se vor incadra si companiile Termoelectrica cu vanzarea completa a filialelor Galati si Braila, Hidroelectrica cu un pachet de actiuni de 10%. Statul are de gand sa relanseze o oferta publica secundara pentru cei 9,84% din actiunile Petrom.
O alta companie care se vrea a fi privatizata este... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:00
Blocul National Sindical a discutat cu delegatia FNI despre problemele de pe piata energiei, privatizarea companiilor de stat si reintegrarea somerilor pe piata muncii, conform Medifax.Dumitru Costin, presedintele BNS, a precizat ca sindicatele au discutat din nou cu reprezentantii FMI despre piata energiei in ceea ce priveste atragerea investitiilor, reformarea acesteia si protejarea "consumatorului vulnerabil", ambele parti constatand ca Guvernul "trage de timp" in ceea ce priveste privatizarea managementului la aceste companii.
Liderul Blocului National Sindical (BNS) a spus ca s-a luat din nou in discutie problema consumatorului vulnerabil.
Eliminarea subventiilor fara a rezolva acesta obligatie pe care Romania o are, de a defini notiunea si de a stabili masuri de protectie sociala pentru acesta, va face ca in continuare consumatorii casnici si intreprinderile mici si mijlocii sa plateasca facturi mai mari decat trebuie.
Costin a adaugat ca aceste probleme ar fi trebuit rezolvate de mult timp, BNS atragand atentia in cazul acestora inca din 2008.
"Daca nu vom defini consumatorul vulnerabil, asa cum ne obliga Uniunea Europeana, si in aceasta iarna populatia Romaniei si intreprinderile mici si mijlocii vor plati in continuare facturi mai mari decat trebuie. Energia care ar fi trebuit sa se duca spre consumatorul vulnerabil o iau altii si o revand", a subliniat Costin.
O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 13:34
Solutia iesirii din criza o reprezinta listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat, in opinia fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca Romania ar trebui sa ia exemplul Cehiei, care si-a privatizat companiile energetice."Noi ne uitam cu jind si eu cu invidie multa cand vad cum o tarisoara cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetica, care valoreaza pe bursa 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursa.
Pe bursa din Romania toate companiile romanesti adunate, tot ce e listat pe bursa nu face 21 de miliarde.
De ce acolo se poate si la noi nu? Si la noi sunt companii care daca ar fi listate pe bursa ar intra intr-un alt mecanism, adica ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea interna, management mai performant, o alta politica de investitii, care duce compania la crestere si devine un motor economic ", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Mamaia, Calin Popescu Tariceanu.
El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica si Romgaz, care ar putea fi listate pe bursa daca Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsa de curaj". "Actualul Guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca orice. Marca acestui guvern este inactiunea, lipsa de actiune, lipsa de curaj. Puteau sa inceapa sa listeze pe bursa societati cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.
El sustine ca ar fi buna si ideea privatizarii societatilor de stat care sunt prost gestionate, dand... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:39