Presedintele Traian Basescu le-a spus, vineri, jurnalistilor germani, ca Romania ar fi foarte interesata ca Deutsche Bahn sa participe la licitatia pentru privatizarea CFR Marfa.
Seful statului a declarat, in cadrul unei conferinte cu jurnalistii acreditati in Bundestag, ca economia de stat din Romania trebuie privatizata, intrucat nu este competitiva.
"Economia de stat care n-a fost inca privatizata, si asta reprezinta circa 45% din economia romaneasca, nu este inca la un nivel de competitivitate suficient. Si atunci au fost declansate operatiuni de privatizare a marilor companii de stat din energie, din transport (...) Vom privatiza marile ...citeste mai departe despre "Basescu vrea cea mai mare companie feroviara din Europa la privatizarea CFR Marfa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Februarie 2014, ora 16:10
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca orice om care priveste la modul in care se desfasoara procesul de privatizare a CFR Marfa poate considera ca mai devreme sau mai tarziu acesta va face obiectul unei anchete.
Presedintele a facut aceasta declaratie in contextul in care respingea acuzatiile ca anumite dosare ar fi "politice" sau facute de "procurori basisti".
Basescu a tinut sa precizeze ca orice om priveste la modul in care se deruleaza provatizarea CFR Marfa poate ajunge cu usurinta la concluzia ca aceasta privatizare va face, mai devreme sau mai tarziu, obiectul unei anchete a DNA.
Potrivit presedintelui, privatizarea CFR Marfa este o una in care s-au schimbat conditiile de licitatie, dupa ce a ramas o anumita firma, si una in care termenele nu au fost respectate sau au fost profund intarziate, pentru a crea conditii mai favorabile companiei declarate castigatoare.
"Este un castigator de licitatie pentru care acum se fac eforturi pentru a se prelungi termenele la care sa se faca plata. Eu doar spun preventiv: ", a comentat Traian Basescu.
Potrivit sefului statului, plata avansului s-a facut pe data de 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie trebuie platita intreaga suma.
"Nu as vrea sa ni se spuna, peste vreo doi-trei ani, ca ori eu am lasat de pe acum, prin testament prezidential: 'Luati-i pe cei care au condus privatizarea CFR Marfa!>>, sau sa dea vina pe viitorul presedinte, ca mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:20
Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, spune ca se analizeaza privatizarea CFR Marfa si preluarea companiei de stat de catre Grup Feroviar Roman (GFR), grup controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, si ca procesul de analiza poate dura sase luni, dar mentioneaza ca "suntem flexibili. Nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare".
"Nu suntem un obstacol, imi doresc sa privatizam o companie si vom face tot ce se poate ca acest lucru sa se intample. Legea ne permite sa fim flexibili, putem sa incepem analiza imediat. Nu este usor sa blocam 200 de milioane de euro. Suntem deschisi la orice varianta procedurala, pentru ca nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare", a declarat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Digi24.
A trecut o luna de cand Grupul Feroviar Roman a fost desemnat castigator licitatiei pentru preluarea CFR Marfa, dar privatizare se afla in impas, blocata intre institutiile statului. Guvernul nu a adoptat nici acum hotararea privind privatizarea transportatorului feroviar, in lipsa careia contractul nu poate fi semnat.
Potrivit proiectului de act normativ prin care se aproba vanzarea CFR Marfa, Gruia Stoica are la dispozitie 10 zile de la avizul Consiliului Concurentei pentru a vira banii in conturile statului, dar nu mai mult de 150 de zile de la semnarea contractului. Analiza Consiliului Concurentei ar putea dura insa si cateva luni.
"Din momentul in care avem toate informatiile, avem... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:00
Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.
Documentul indica un nivel al veniturilor si cheltuielilor totale de 341,1 milioane lei, in prima categorie intrand si incasari de 50 milioane lei din dividendele aferente exercitiului financiar 2012.
"Se estimeaza ca veniturile din privatizare vor inregistra un nivel de 291,09 milioane lei, rezultat in principal din vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ce reprezinta 51% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie publica cu strigare cu criterii de precalificare si decontarea tranzactiei pe parcursul anului 2013.
In consecinta, prin adoptarea actului normativ propus, veniturile bugetare aferente anului 2013 vor fi alimentate cu suma de 50,01 milioane lei reprezentand transferuri catre bugetul de stat din dividende si dobanzi incasate de MT in calitate de institutie publica implicata in procesul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:05
Guvernul va include in strategia de privatizare a CFR Marfa o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienta in domeniu si capacitatea financiara, documentul urmand sa fie discutat, marti, 5 februarie, in CSAT si aprobat a doua zi de Executiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la RTV, ca a discutat pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si ca acesta a fost de acord cu vanzarea companiei, dar cu conditia ca procedura de atribuire sa fie diferita de cea aplicata in cazul incercarii de privatizare a Oltchim, respectiv de licitatie deschisa.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".
"Pentru CFR Marfa, pregatirile sunt avansate in vederea vanzarii unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic. Vom organiza o licitatie publica pentru selectarea castigatorului si intentionam sa incheiem tranzactia cat mai curand posibil, imediat ce toate conditionalitatile din... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:28
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".
"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.
El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".
Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.
"Eu o vad cu un investitor strategic, o mare companie feroviara europeana, va opera pe teritoriul Romaniei, o companie care sa-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a spus Basescu.
CFR Marfa, prioritatea numarul 1, impusa de FMI
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:56
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa, explicand ca, daca Romania s-a razgandit in ceea ce priveste privatizarea acestei companii, si partenerii financiari externi trebuie sa fie de acord.
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie. Avem de luat si decizia politica referitoare la CFR Marfa, pentru ca s-a dat o decizie a CSAT si acolo, impreuna cu presedintele, amandoi, trebuie sa discutam cu delegatia FMI, pentru ca obligatia privatizarii CFR Marfa este trecuta in acord din februarie deja. Ori, daca noi ne-am razgandit, trebuie sa fie de acord si ceilalti", a spus premierul.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:41
Dosarul de privatizare a companiei CFR Marfa a fost prezentat in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), dar nu s-a votat nicio hotarare, a declarat, pentru Business24, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea.
Oficialul nu a dorit sa comenteze daca acest lucru inseamna ca procesul de privatizare este blocat, daca urmeaza sa aiba loc vreun vot sau daca privatizarea CFR Marfa va fi reluata dupa un anumit interval.
Potrivit unui comunicat al Presedintiei, din data de 27 septembrie, membrii CSAT "au fost informati cu privire la proiectul de hotarare a Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Trasport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa S.A.", modalitatea concreta si procedura de privatizare fiind in responsabilitatea Ministerului Transportului si Infrastrcuturii si a Guvernului Romaniei".
"S-a facut prezentarea si nu s-a votat nicio hotarare" - Bogdan Oprea, purtator de cuvant al Presedintiei Romaniei.
Horatiu Buzatu, secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, persoana cheie care gestioneaza procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, nu stie de ce procedura de vanzare a CFR Marfa a fost blocata de CSAT.
"Avem de-a face cu incapacitatea institutiilor statului de a raspunde provocarilor si necesitatilor momentului", a afirmat el.
Analistii contactati de Business24 au creionat scenariile pentru care CSAT tace si nu face.
Analistul Ilie Serbanescu are doua ipoteze de... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:45
Presedintele Traian Basescu va conduce luni sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a carei ordine de zi include proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" S.A. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul CSAT se va discuta si despre mandatului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru realizarea acestei privatizari, relateaza NewsIn.
De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la prezenta Romaniei cu jandarmi si politisti in Kosovo, precum si la conceptia de reconfigurare a sistemului de ordine publica prin descentralizarea serviciului politienesc in slujba cetateanului.
Alte puncte de pe ordinea de zi privesc activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, dar si a ctivitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a fenomenului infractional la nivelul porturilor maritime. mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 11:37