In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Preluarea CFR Marfa de catre castigatorul licitatiei (Grup Feroviar Roman - GFR, n.r.) nu poate avea loc, legal, inainte de a primi unda verde din punct de vedere concurential, fie de la Bucuresti, fie de la Bruxelles, a declarat, duminica, la Realitatea TV, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (CC).
"O sa am o discutie maine (24 iunie 2013, n.r.) la Comisia Europeana pe acest subiect. Ramane de vazut, este o chestiune de luni de zile, iar legea ne da varianta ca, daca mergem pe varianta, care tehnic se numeste investigatie, sa avem maximum sase luni la dispozitie ca sa luam o decizie.
Daca intre timp se semneaza contractul si, abia dupa sase luni, se ia o decizie, este un risc asumat de Consiliul Concurentei. Banuiesc ca cine cumpara CFR Marfa, care are pierderi, vrea sa controleze macar ce face managementul actual, daca nu chiar sa-l schimbe.
Legal, ei nu pot sa preia controlul la CFR Marfa pana nu are ok-ul din punct de vedere concurential, fie ca-l dam noi, fie ca il dau cei de la Bruxelles, vom vedea. Cazul CFR poate fi de competenta Consiliului Concurentei din Romania daca acesta depinde de o parte strict tehnica, cat de mari sunt cifrele de afaceri. In acelasi timp, Comisia are posibilitatea sa preia cazul daca, totusi, considera ca este unul care are relevanta la nivelul pietei interne a Uniunii Europene, si depaseste strict interesul romanesc", a explicat Chiritoiu.
Potrivit sefului Concurentei, incepand din primavara acestui an,... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 13:07
Compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus miercuri oferta preliminare si neangajante pentru preluarea CFR Marfa, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Incepand de joi, 6 iunie, ora 10.00, comisia de privatizare va negocia cu fiecare ofertant.
Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, documentele trebuie depuse pana cel tarziu in data de 19 iunie, ora 12:00. In ziua urmatoare, comisia de privatizare va deschide plicurile si va stabili castigatorul licitatiei.
Privatizarea CFR Marfa presupune vanzarea a 51% din actiunile companiei.
Licitatia pentru privatizarea companiei porneste de la 180 milioane de euro.
OmniTRAX, GFR si asocierea dintre Transferoviar Grup si Donau-Finanz au depus pe 23 mai din nou, documentele pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa, fiind singurii investitori care au participat la proces atat in prima faza, cat si dupa reluarea acestuia.
Cei trei investitori au depus si anterior documentatia de participare, dar nu s-au precalificat pentru etapa urmatoare.
Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro sau termenul de desemnare a castigatorului. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 16:50
Privatizarea CFR Marfa trezeste interesul altor doi mari operatori feroviari din Romania:Grupul Feroviar Roman si Transferoviar Grup. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu in cadrul unui interviu televizat.
"Din cate stiu eu, cele doua companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfa, au avut astfel de discutii cu consultantul in procesul de privatizare", a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3.
Cifrele de afaceri de ordinul milioanelor de euro, gestionarea altor companii de stat din tarile vecine ca Bulgaria sau Ungaria sau experienta in transportul feroviar de persoane sunt cateva dintre elementele care pot ajuta cele doua companii sa castige licitatie pentru CFR Marfa.
GFR, hranit si crescut de CFR
GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfa din Romania, dupa compania de stat CFR Marfa. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive.
Proprietarul grupului Grampet SA din care face parte si GFR este Gruia Stoica, un controversat om de afaceri din cauza contractelor cu statul roman. De altfel, GFR s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company. In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank. CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de vagoane. Un an mai tarziu, banca si-a anuntat intentia de a-si vinde cele 17 procente, dar CFR nu a activat clauza de... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 06:25
Grup Feroviar Roman si Transferoviar Grup, doua din cele mai mari companii romanesti din domeniul transportului feroviar, sunt interesate de privatizarea CFR Marfa, a anuntat vineri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"Din cate stiu eu, cele doua companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfa, au avut astfel de discutii cu consultantul in procesul de privatizare. La CFR Marfa am pus manageri performanti si vreau sa arat ca, sub mandatul lui Relu Fenechiu, CFR Marfa isi reduce pierderile. In mai putin de jumatate de luna am reusit sa castigam doua contracte in detrimentul unor firme private dupa ce timp de doi ani compania nu a mai castigat un contract", a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3.
Ministrul a precizat ca are incredere in noul manager al companiei CFR Marfa, Alexandru Draghici, si in noul presedinte al Consiliului de Administratie de la CFR Calatori, Alexandra Gatej, chiar daca aceasta a fost consilier al presedintelui Traian Basescu. El a explicat ca acesti manageri nu trebuie sa asculte de ministru, ci sa fie profesionisti.
"Cred ca doamna Gatej ar fi putut avea un handicap si nu o influenta daca ne gandim la scurta perioada in care a avut o colaborare cu presedintele Basescu. Eu nu am apreciat-o pe doamna Gatej nu dupa aceasta actiune apropiata de politic a dumneaei, ci doar dupa ceea ce scrie la CV-ul dansei si la ce a facut in compania unde a fost director si in care a coordonat diviziile din opt state", a... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 12:34
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, ca principalele sale prioritati vizeaza o privatizare "de succes" a companiei CFR Marfa si dezvoltarea Coridorului IV feroviar si rutier, in paralel cu dezvoltarea Portului Constanta si a strategiei Dunarii.
"Prima mea provocare este o privatizare de succes a CFR Marfa. Este un lucru imposibil pentru multi, mai ales deoarece constrangerile cu institutiile internationale a fost sa realizez aceste lucruri in mai putin de trei luni.
Mijlocul lunii mai trebuie sa ne gaseasca avand privatizarea CFR Marfa in stadiul in care sa avem short-listul precalificarilor facute", a afirmat acesta, in cadrul unei conferinte de logistica.
Urmatoarea provocare este finalizarea in cel mai scurt timp a coridorului IV de transport feroviar si a coridorului IV de autostrada, mai ales in contextul intentiei dezvoltarii Portului Constanta.
In opinia ministrului, acest obiectiv este unul realizabil in aceste mandat, este un obiectiv care va conta foarte mult pentru dezvoltarea viitoare a Romaniei.
"Principala prioritate este una foarte practica si foarte concisa: dezvoltarea Coridorului IV feroviar, rutier, in paralel cu dezvoltarea Portului Constanta si a strategiei Dunarii, pentru ca daca vorbim despre Portul Constanta si nu vorbim despre dezvoltarea coridorului IV, a navigabilitatii Dunarii si a coridorului IV de autostrada - acesta nu este in portofoliul meu - Portul Constanta nu isi are sensul dezvoltarii.
De... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 16:55
Statul roman doreste sa raman un actionar important in cadrul companiei CFR Marfa, dupa terminarea procesului de privatizare, in urma caruia se doreste selectarea unui investitor strategic.
Oficialii romani nu cunosc cu exactitate procentul actiunilor pe care le va detine viitorul investitor strategic.
"Va fi cu siguranta peste 50%, dorinta noastra este sa fie cat mai putin, pentru ca intr-o viitoare etapa statul sa aiba un numar important de actiuni, cu o valoare cat mai ridicata", a declarat Relu Fenechiu.
Ministrul a spus ca in cadrul procesului de privatizare vor fi acceptate doar acele companii care au o experienta relevanta in transportul de marfa pe cale ferata si care au posibilitatea dezvoltarii acestei companii.
Statul roman va cheltui aproximativ 10 milioane de lei pentru privatizarea CFR Marfa, companie strategica cu datorii de peste 1,8 miliarde de lei.
In prima parte a acestei luni, statul roman va publica strategia de privatizare a CFR Marfa.
CFR Marfa avea, la sfarsitul anului 2011, datorii totale de peste 1,8 miliarde de lei, dintre care datorii curente de peste 1,5 miliarde de lei, potrivit informatiilor prezentate de catre Ministerul Transporturilor.
La sfarsitul lunii iunie 2012, datoria CFR Marfa catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale a crescut la 755 milioane de lei, iar cea inregistrata catre CFR s-a marit pana la 615 milioane de lei (totalizand 1,37 miliarde de lei). mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:01
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".
"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.
El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".
Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.
"Eu o vad cu un investitor strategic, o mare companie feroviara europeana, va opera pe teritoriul Romaniei, o companie care sa-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a spus Basescu.
CFR Marfa, prioritatea numarul 1, impusa de FMI
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:56
CFR Marfa va fi privatizata urmand sa fie vandute maximum 20 de procente din capitalul social, asta insa dupa ce va fi obtinut avizul de la Consiliul Suprem de Aparare a Þarii, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"A privatiza o societate atunci cand ea inregistreaza pierderi foarte mari este o greseala, o abordare nerecomandata de niciun manual de management. Astept sa vad o decizie finala din partea CSAT cu privire la privatizarea CFR Marfa. Propunerea mea este ca aceasta societate sa nu fie privatizata decat intr-un procent de maximum 20%. Pana atunci doresc sa numim un management performant, un management privat la aceasta companie, sa o aducem sa joace corect, cinstit si in termenii concurentiali", a spus ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
CFR Marfa, companie aflata pe calendarul privatizarilor nu a putut fi privatizata in 2012 deoarece Consiliul Suprem pentru Apararea Þarii a respins privatizarea pachetului majoritar de actiuni la societate, fiind considerata companie de interes strategic.
Desi fusese trecuta in memorandumul incheiat cu institutiile financiare internationale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a anuntat in luna octombrie ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa in 2012, conform memorandumului cu FMI, va fi amanata in lipsa unui aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:51