Privatizarea Postei Romane a esuat, a anuntat, marti, Ministerul Societatii Informationale, avand in vedere ca belgienii de la bpost nu au depus o oferta de cumparare pana la termenul limita.
In aceste conditii, institutia insista ca procesul trebuie analizat de Guvern.
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) informeaza ca ofertantul selectat pentru vanzarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, bpost, nu a avansat o oferta angajanta pana la termenul limita stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00 PM).
Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei", a transmis Ministerul Societatii Informationale, intr-un comunicat de presa.
In cadrul procesului de privatizare a Postei Romane, ministerul este consiliat de ...citeste mai departe despre "Privatizarea Postei Romane a esuat - Ce va face Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:34
Compania americana Quintana Minerals Corporation este interesata de privatizarea producatorului de carbune si electricitate Complexul Energetic Hunedoara (CEH), solicitand in acest sens Departamentului pentru Energie mai multe informatii despre firma de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Interesul scris manifestat de Quintana in privatizarea CEH este unul extrem de important. Vorbim despre o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea detinator de rezerve de carbune din SUA, dupa Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majora de mentinere a locurilor de munca din judetul Hunedoara. Cred ca e important ca CEH sa devina interesant pentru o companie cu profil mai mult minier, cum e si Quintana, decat pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorita particularitatilor societatii hunedorene. Sper ca Guvernul si ministerul impreuna cu conducerea CEH sa concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean", a declarat luni, corespondentului MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care nu va mai face parte din viitorul Guvern.
Prin scrisoarea de intentie transmisa Departamentului pentru Energie, reprezentantii companiei americane au solicitat date despre CEH, in scopul analizarii unei investitii strategice in judetul Hunedoara.
Nicolescu a sustinut ca la CEH este nevoie urgenta de bani pentru investitii, dar si de o echipa manageriala mai buna care sa demonstreze integritate profesionala.
Quintana... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:06
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a prelungit cu 90 de zile, pana la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urma unei solicitari venite din partea unei importante administratii postale europene, care a cumparat caietul de sarcini, a anuntat, vineri, MSI.
"Data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A, stabilita la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungeste pana la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitarii unei importante administratii postale europene care a achizitionat recent dosarul de privatizare si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale", se arata in comunicatul MSI.
Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare iar in prezent exista premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei.
"Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:20
Guvernul spaniol va vinde 5-10% din actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, unde detine 68,4% prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB, catre investitori institutionali, privatizarea urmand sa fie fi realizata in etape, pe parcursul urmatorilor cativa ani.
Procesul intervine la doi ani dupa ce a fost nevoit sa preia participatia majoritara pentru a salva banca de la faliment, in urma unor pierderi de 19 miliarde euro, conform Mediafax.
"Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vandute vor fi mai mici. Ne gandim la 5-10%. Actiunile vor fi plasate catre investitori institutionali", a declarat presedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, preluat de Reuters.
Guvernul birtanic a atras in luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vanzarea unei participatii de 6% la grupul financiar Lloyds, nationalizat in urma crizei financiare mondiale.
Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, dupa ce a anuntat pierderi de peste 19 miliarde euro in 2012, din cauza volumului urias de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a inghitit aproape jumatate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusa la dispozitie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.
Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeana, guvernul trebuie sa vanda pana in 2017 intreaga participatie detinuta la institutia de credit. mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:02
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu productia actuala pe aproape 11 ani si ceva mai mult decat dublu fata de cantitatea record extrasa de companie intr-un an, inregistrata in anul 1976.
"Societatea a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea in depozite subterane si productia de electricitate.
In 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (...) La 30 iunie 2013, Romgaz detinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi si rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania.
Recordul de productie a fost inregistrat in anul 1976, cand compania a extras aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei prezentari a companiei din anul 2010.
Romania este a doua cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi in 2012, potrivit comunicatului transmis vineri de Romgaz.
Astfel, rezervele dovedite ale Romgaz ar acoperi consumul de gaze naturale al Romaniei pentru aproape cinci ani.
Compania... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:37
Hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie, a fost publicata in Monitorul Oficial (MO).
Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.
In vederea organizarii procesului de selectie, evaluarii ofertelor consultantilor si selectarii consultantului se va constitui o comisie de evaluare si selectare a consultantului.
Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale.
Guvernul a adoptat, in data de 24 iulie 2013, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin MSI, le detine in companie.
Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Potrivit ministerului de resort, finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312,634 milioane lei la o cifra de... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:54
Privatizarile companiilor de stat nu vor produce efecte benefice in economia Romaniei, care va continua sa scada, din cauza faptului ca profiturile ajung in buzunarul unor straini, a declarat la un post privat de televiziune analistul economic Ilie Serbanescu.
"Aceste privatizari sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru ca, daca vedeti, e foarte clar se indreapta numai catre structurile care sunt rentabile si la stat. Deci, nu-mi rezolva nimic in economie, ci iau profiturile mari si le baga unor straini in buzunar. Cu asta nu rezolvam nimic in economie", a declarat Serbanescu.
Potrivit analistului, problema privatizarilor va ingreuna parghiile si instrumentele pe care statul roman le mai are la dispozitie. Analistul s-a referit la capacitatea statului de a derula strategii in sectoarele in care privatizeaza companiile si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu.
"Daca acceptam privatizarile, economia se va duce in continuare in jos si mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu si care nu se dau altora, nici macar in minoritate", a spus Serbanescu.
"Privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine(...) Nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta", scria... mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 13:36
Presat de Fondul Monetar International (FMI), statul roman a pus pe lista privatizarilor aproape toate companiile in care detine actiuni. Esecul este garantat de mai multi factori: nu ne pricepem sa vindem, nu exista cumparatori cu bani si suntem in an electoral.
Guvernul a aprobat, miercuri, inceperea procesului de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, unele dintre cele mai importante companii pe care statul doreste sa le scoata pe piata in anul 2012.
Alte societati aflate pe lista sunt: Transelectrica, Romgaz si Transgaz, in cazul carora se spera, de asemenea, sa se vanda pachete pe 10-15% prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Chiar daca nu au fost inca identificati consultantii care vor asista fiecare proces, listarile ar urma sa inceapta in aceasta primavara.
Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, nu vede cu ochi buni acest proces. "Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec".
Fostul ministru al Privatizarii considera ca Romania a ratat momentul propice pentru privatizari si ca acum avem de asteptat mult si bine pana la revenirea pietei. Deoarece s-a intarziat cu un an si jumatate oferta de vanzare in cazul majoritatii societatilor, statul roman se confrunta in prezent cu o... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 07:50