Guvernul a abrogat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, prevederea legala care interzice privatizarea Companiei Nationale Loteria Romana. Masura a fost luata pentru a putea transfera compania Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
"Actiunile nominative ale Loteriei Romane sunt detinute in totalitate si in mod exclusiv de statul roman", este prevederea care a fost abrogata din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea companiei, anunta Profit.ro.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat ca prin aceasta modificare Compania Nationala 'Loteria Romana' va putea face parte din Fondurile suverane de dezvoltare si investitii.
El a explicat ca este necesara aceasta modificare inainte de "hotararea de guvern prin care se va crea, practic, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii".
"Pentru a se crea posibilitatea ca, la momentul infiintarii unor fonduri suverane, la capitalul social al acestora sa poata fi aportate actiunile detinute de statul roman la CN Loteria Romana SA, este necesara o interventie legislativa la nivel primar.
Tinand cont de faptul ca nu se mai justifica reglementarea la nivel de lege a participatiei statului la aceasta societate (intrucat calitatea de actionar este prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzatoare din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale "Loteria Romana" - SA, precum... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:14
Transgaz, companie din portofoliul Ministerului Economiei, a castigat licitatia pentru privatizarea companiei nationale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, potrivit unui comunicat al ministerului, postat pe pagina de Facebook.
Anuntul a fost facut la evenimentul comun desfasurat la Chisinau si prezidat de prim-ministrii Romaniei, Viorica Dancila, si Republicii Moldova, Pavel Filip.
Romania isi consolideaza rolul de jucator economic regional si de principal partener strategic al Republicii Moldova, a declarat, la reuniunea de la Chisinau, ministrul roman al Economiei, Danut Andrusca.
"Prezenta capitalului romanesc in Republica Moldova, prin participarea Transgaz la privatizarea Vestmoldtransgaz, este o actiune de importanta strategica deosebita, atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova.
Republica Moldova isi securizeaza accesul la piata europeana a gazelor naturale, iar Romania reconfirma parteneriatului strategic de succes, cu Republica Moldova.
Asistam, totodata, la aplicarea politicii energetice a UE in ceea ce priveste necesitatile transportului de gaze in regiune, pe termen mediu si lung', a afirmat ministrul Economiei.
El a subliniat ca Transgaz a primit mandat de sustinere, din partea Ministerului Economiei, in demersurile sale pe pietele externe.
Ministrul Andrusca a aratat ca dezvoltarea Sistemului National de Transport gaze naturale, din zona de Nord Est a Romaniei, se defasoara corelat cu proiectul gazoductului... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 15:49
Compania Transgaz a castigat concursul de privatizare a intreprinderii de stat din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, anuntul fiind facut de premierul moldovean Pavel Filip in cadrul intrevederii cu premierul Romaniei, Viorica Dancila.
"Republica Moldova si-a majorat exporturile pe piata europeana, dar schimburile comerciale cele mai inalte sunt cu Romania.
Am salutat venirea pe piata din Republica Moldova a Bancii Transilvania si deschiderea la Chisinau a reprezentantei companiei de transport de gaze naturale Transgaz si decizia de a participa la concursul investitional de privatizare a intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz.
Cu aceasta ocazie as dori sa anunt ca ziua de ieri, 26 februarie, comisia pentru desfasurarea concursurilor de privatizare a anuntat rezultatul concursurilor, unde EuroTransgaz, in care asociat unic este Transgaz SA Romania, a devenit castigatorul acestei competitii.
Prin intermediul acestui exercitiu trebuie sa recunoastem ca TransGaz Romania, si, daca vreti, statul roman, pana la urma, si-a confirmat bunele si serioasele intentii de a contribui la cresterea securitatii energetice a statului nostru", a afirmat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, la conferinta comuna cu premierul Viorica Dancila.
"Investitia ne va ajuta sa diversificam sursele de import a gazelor naturale. Vor avea de castigat nu doar investitorul, dar si cetatenii Republicii Moldova", a mai spus premierul Rep. Moldova.
Filiala Transgaz din Moldova,... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 14:45
Ministerul Energiei estimeaza ca va lua 1,073 miliarde lei din privatizarea Rompetrol Rafinare si a Electrocentrale Bucuresti, arata un proiect de Hotarare pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare pe anul 2018 al Ministerului Energiei.
"In bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare s-au prevazut: venituri totale in suma de 1.073.133 mii lei, din care: 1.073.065 mii lei constituite din implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societatile Rompetrol Rafinare SA si Electrocentrale Bucuresti, precum si 68.000 lei reprezentand venituri din vanzarea caietelor de sarcini - dosare de prezentare", arata documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Scopul proiectului de act normativ il constituie asigurarea cadrului legislativ necesar finantarii activitatii de pregatire si derulare a privatizarii desfasurata de Ministerul Energiei in acest an.
De asemenea, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanti, agenti de privatizare sau firme de avocatura si cele pentru pregatirea si realizarea privatizarii societatilor sunt estimate la 15,47 milioane lei.
Alte 1,35 milioane lei sunt planificate pentru plata anunturilor de publicitate interna si internationala privind oferta de vanzare si selectia consultantului de privatizare.
In plus, plata societatilor civile profesionale de avocatura care vor asista Ministerul Energiei in derularea procedurilor de participare si... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 08:26
Procuratura Generala a anuntat vineri dupa-amiaza punerea sub acuzare pentru abuz in serviciu a fostului vicepremier si ministru de Finante din primul cabinet guvernamental al prim-ministrului Boiko Borisov.
Politicianul Simeon Diankov este acuzat de procurorii bulgari ca a aranjat privatizarea companiei de distribuire a energiei electrice EVN, pentru ca evaluatorii Bulbrokers sa primeasca aproximativ 645.000 de euro, transmite Novinite.
Diankov si-a depasit atributiile guvernamentale si a ordonat agentiei de privatizare ca ...citeste mai departe despre "Un fost ministru bulgar de Finante este cercetat pentru o privatizare aranjata. Suma i-ar face sa rada pe coruptii romani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 22:14
Statul vrea sa vanda o parte din CEC Bank catre un investitor strategic, dar mai are de facut cativa pasi pana cand aceasta ambitie va deveni realitate.
Anuntul a fost facute de Dragos Paslaru, consilierul premierului Dacian Ciolos pe probleme economice, in cadrul emisiunii Wall-Street 360.
Mai mult, Guvernul ar vrea sa listeze pe bursa mai multe companii din portofoliu, cea mai importanta fiind Hidroelectrica, care poate ajunge pe piata de capital dupa iesirea din insolventa.
"Discutam despre pachete minoritare la companii foarte interesante. In gandirea Guvernului, in acest moment este inclusa Hidroelectrica, imediat dupa ce iese din insolventa. Este inclus CEC Bank, pentru care nu ne gandim neaparat la un IPO (listare pe bursa - n.red.), dar macar o participare strategica a unei institutii financiare internationale, de tipul BERD, ca prim pas", a spus Dragos Paslaru.
Tabloul ingrijorator al privatizarilor din Romania, dupa un sfert de secol de capitalism
In ...citeste mai departe despre "Statul ar putea vinde o parte din CEC Bank catre un investitor strategic - Ce planuri pentru privatizare are Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 16:07
Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania, au declarat, miercuri, reprezentantii companiei, in cadrul unei conferinte de presa.
"Compania chineza Junlun nu si-a pierdut interesul pentru a achizitiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului si ce se intampla aici. Insa au nevoie de un investitor care, credem noi, inca nu a luat o decizie finala.
Pe de alta parte, partea chineza prefera sa nu se faca publice prea multe aspecte inainte de a se intampla ceva concret pe aceasta tema. Insa interesul inca exista si vor veni in luna martie intr-o vizita la Valcea", a declarat Niculae Balan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firma care, impreuna cu Rominsolv, asigura administrarea judiciara a combinatului.
In plus, mai exista alte doua firme romanesti interesate de preluarea combinatului, a adaugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a ...citeste mai departe despre "Privatizarea Oltchim: O companie chineza si doua romanesti sunt interesate de combinat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 20:48
Privatizarea Postei Romane a esuat, a anuntat, marti, Ministerul Societatii Informationale, avand in vedere ca belgienii de la bpost nu au depus o oferta de cumparare pana la termenul limita.
In aceste conditii, institutia insista ca procesul trebuie analizat de Guvern.
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) informeaza ca ofertantul selectat pentru vanzarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, bpost, nu a avansat o oferta angajanta pana la termenul limita stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00 PM).
Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei", a transmis Ministerul Societatii Informationale, intr-un comunicat de presa.
In cadrul procesului de privatizare a Postei Romane, ministerul este consiliat de ...citeste mai departe despre "Privatizarea Postei Romane a esuat - Ce va face Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:34
Beijingul a dat publicitatii planul de reforma adresat mamutilor industriali neperformanti detinuti de statul chinez, printre masuri figurand privatizarea partiala a acestora, curatarea organigramei stufoase si integrarea lor in piata competitionala.
Liniile reformatoare din sectorul industrial au fost adoptate cu majoritate de voturi in cadrul plenarei sustinute de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat (guvernul Chinei), anunta agentia Sputnik.
Planurile de reforma, care prevad si introducerea capitalului privat in sectorul industrial de stat din China, sunt asteptate sa dea rezultate in urmatorii 5 ani.
"Reforma va avea un efect pozitiv asupra impulsului de crestere economica si va asigura sustenabilitatea acesteia", a explicat Xu Hongcai, director economic al Centrului de Schimburi Economice Internationale din Beijing.
Din punctul sau de vedere, introducerea investitorilor privati in actionariatul marilor firme de stat din China va duce la un control mai bun al bilantului raportat de marii mamuti industriali si la o buna dozare a stimulentelor in cadrul marilor intreprinderi.
Firmele de stat vor fi incurajate sa atraga investitori privati pentru diversificarea actionariatului, iar unele vor fi supuse restructurarii pentru a li se pregati listarea la bursa.
Sectorul companiilor de stat va fi impartit in societati comerciale si regii nationale de interes public. In sectoarele telecomunicatii, petrol si gaze, energie electrica... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:55