Dupa cum este unanim cunoscut de catre toti actorii implicati in acordarea fondurilor europene, incepand cu institutiile europene si pana la autoritatile de management si organismele intermediare nationale, unul din principiile fundamentale in aceasta materie este acela al asigurarii unei bune gestiuni financiare, care presupune intrunirea a trei cerinte: economia, eficienta si eficacitatea creditelor.
De asemenea, o alta categorie de actori implicati, de aceasta data, in etapa utilizarii fondurilor europene, si anume beneficiarii, cunosc faptul ca, in numele principiului bunei gestiuni financiare, e posibil sa nu mai primeasca ori chiar sa fie obligati sa restituie fondurile primite, atunci cand autoritatile considera ca fondurile nu au fost folosite intr-un mod economic, eficient si eficace.
Se naste insa in unele situatii intrebarea cum se va aplica acest principiu, cu consecinta sistarii pe viitor a acordarii fondurilor sau chiar a restituirii acestora, atunci cand beneficiarii nu au nicio culpa in ce priveste nerespectarea cerintelor economiei, eficientei si eficacitatii ci, dimpotriva, culpa ar apartine chiar autoritatii care a acordat fondurile respective (nationala sau chiar comunitara)?
Se pot identifica alte principii de drept care sa ii protejeze pe beneficiarii fondurilor europene, chiar daca aceasta ar presupune o infrangere a principiului asigurarii unei bune gestiuni financiare?
In alte cuvinte, este acest principiu, al bunei gestiuni financiare,... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 10:30
Cotidianul The Telegraph a publicat, duminica, un articol despre fostul principe Nicolae al Romaniei, relatand ca acesta intentioneaza sa se intoarca in tara impreuna cu noua sa sotie, Alina Binder, unde ar fi primit cu simpatie de catre sustinatorii monarhiei.
"Inalt, brunet, atragator si cu picioarele pe pamant", este descris fostul principe Nicolae de catre publicatia The Telegraph, care sustine ca acesta si sotia lui au fost numiti "Harry si Meghan" ai tarii.
Publicatia a mai relatat ca odata cu moartea regelui Mihai I al Romaniei ar fi putut sa moara si orice speranta pe care statul roman ar fi avut-o privind reinstaurarea monarhiei. Cu toate acestea, Nicolae de Roumanie Medforth - Mills, nepotul cel mare al regelui, in varsta de 32 de ani, scrie The Thelegraph, aduce o noua "urma de speranta" poporului roman.
Intr-un interviu acordat cotidianului The Telegraph, fostul principe Nicolae a declarat ca nu are intentia de a reprezenta o amenintare la adresa autoritatii matusii sale.
"Nu am considerat niciodata ca as fi in competitie. Imaginea de ansamblu este ca suntem Familia Regala a Romaniei, iar interesele noastre sunt de a ajuta tara, fie din punct de vedere economic, fie social. Din acest motiv ne aflam aici si asta trebuie sa facem", a declarat fostul principe Nicolae.
Cu toate acestea, cotidianul britanic mentioneaza ca nu toata lumea ar privi cu entuziasm intoarcerea acestuia in tara, mai ales avand in vedere faptul ca Regele Mihai a decis in... mai mult
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 12:19
Nicolae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai, a reactionat pe Facebook, dupa anuntul Casei Regale potrivit caruia a incercat sa intre cu forta in resedinta acestuia, spunand ca nu va intra in acest joc, dar il intristeaza agresivitatea celor care il acuza.
"Ma intristeaza profund si nu inteleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a ma impiedica sa imi vad bunicul si de a-mi discredita imaginea.
Nu voi intra in acest joc murdar. Voi alege sa-mi respect bunicul in aceste momente dificile pentru ca asa se cuvine si asa este crestineste", a scris, pe Facebook, Nicolae Medforth-Mills.
Nicolae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai, este acuzat de Casa Regala a Romaniei de tentativa de violare de domiciliu, dupa ce ar fi fortat usa de la resedinta din Elvetia, anunta Casa Regala printr-un comunicat de presa.
Casa Regala a inaintat o plangere la politia elvetiana.
Citeste si:
Starea regelui Mihai s-a agravat, principesa Margareta a zburat de urgenta in ElvetiaScandal la capataiul regelui Mihai: Fostul principe Nicolae a vrut sa-si vada bunicul, dar s-a ales cu plangere la politie
Incidentul a avut loc in conditiile in care, luni, Casa Regala a Romaniei a anuntat ca starea de sanatate a regelui Mihai s-a inrautatit si ca principesa Margareta si principele Radu au plecat duminica, 5 noiembrie, de urgenta in Elvetia.
Nicolae, in varsta de 32 de ani, a primit titlul de principe in 2010, iar din 2008 a participat la diferite actiuni, ecologiste... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 19:09
La 24 ianuarie 2016 se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarata zi de sarbatoare legala, fiind considerat ca semnifica, practic, ziua de nastere a statului national modern roman.
Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 sau 'Unirea Mica' este considerata a fi primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Dupa ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales si domn al Munteniei.
Telul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, cand a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.
La Brasov, la 12/24 mai 1848 se elabora programul-legamant: 'Printipiile noastre pentru reformarea patriei', ce cuprindea obiectivul fundamental romanesc: 'Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc'.
Au urmat lucrarile Congresului de la Paris din 1856, care a ...citeste mai departe despre "24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane: "Sa ne unim si posteritatea ne va binecuvanta!"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2016, ora 09:14
Fostul principe Nicolae a comentat, marti, decizia bunicului sau, regele Mihai, de a-i retrage titlul de principe si de a-l scoate din linia de succesiune la Coroana Romaniei.
Pe numele civil Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul regelui a spus ca isi asuma aceasta hotarare, potrivit unui comunicat al Casei Regale transmis marti presei.
"Duminica, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al Romaniei si locul in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceasta decizie, pe care mi-o asum, vine in urma unei perioade in care am reflectat la viitorul tarii si Casei noastre, precum si la rolul pe care eu il pot avea in propasirea lor.
Pozitia de Principe al Romaniei si prezenta in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei impun un mod de a-mi conduce viata pe care gasesc dificil sa il accept. De aceea, cu multa durere in suflet, consider ca decizia Majestatii Sale Regelui este binevenita pentru mine. Voi cauta, in ...citeste mai departe despre "Prima reactie a lui Nicolae, dupa ce regele i-a retras titlul de principe" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 13:35
Regele Mihai al Romaniei a decis sa ii retraga nepotului sau Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de principe si calificativul de "Alteta Regala", dintr-o "nepotrivire interna" a tanarului cu rolul asumat.
Precizarile au fost facute de Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, pentru Digi24. Acesta a aratat ca nu a fost vorba despre niciun "scandal", numai o "nepotrivire emotionala".
"Sunt cinci ani de reflectie in care am putut urmari cu totii traseul public, iar unii dintre noi am putut urmari si traseul privat al nepotului Majestatii Sale, Nicolae, care astazi nu mai are titlul de principe al Romaniei si alteta regala. In acesti ani am vazut lucruri foarte bune, care au crescut statura si rolul coroanei in tara noastra si am vazut insa si o anumita nepotrivire, interna, care nu s-a remarcat in niciun fel teribil, pentru ca aici nu lucram cu scandaluri, ci pur si simplu nepotrivire emotionala, daca vreti, si una de viitor intre idealurile princepului Nicolae si restrictiile, ...citeste mai departe despre "De ce nu mai e Nicolae principe: Un consilier explica decizia surprinzatoare a regelui Mihai" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 18:35
Regele Mihai al Romaniei a decis sa ii retraga nepotului sau Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de principe si calificativul de "Alteta Regala".
Regele a semnat un document in acest sens pe data de 1 august 2015, informeaza Casa Regala intr-un comunicat, transmis presei luni.
"In ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de 'Principe al Romaniei' si calificativul de 'Alteta Regala'. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceste hotarari au intrat in vigoare in aceeasi zi", se mentioneaza in documentul citat.
Reprezentantii familiei regale ofera si o explicatie pentru gestul regelui Mihai, care isi doreste ca Romania sa fie condusa in viitor "sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti".
"In calitate de Sef al Casei si Familiei Regale ale Romaniei, Regele Mihai ...citeste mai departe despre "Miscare neasteptata a regelui Mihai: I-a retras nepotului sau Nicolae titlul de principe" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 16:17
Principele Radu a efectuat, in 15-17 septembrie, o vizita oficiala in Marea Britanie, insotit de reprezentantii unor companii viticole de prestigiu din Romania, informeaza Biroul de presa al regelui Mihai, intr-un comunicat transmis joi Agerpres.
In cursul vizitei, principele Radu a avut intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Marea Britanie, ai corpului diplomatic, precum si cu personalitati ale societatii civile.
Luni, principele Radu a luat parte la dineul oferit de Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, iar marti a participat la un eveniment de promovare a companiilor viticole romanesti, gazduit de Institutul Cultural Roman.
Evenimentul de prezentare a vinurilor romanesti pe piata britanica a avut loc in prezenta unui mare numar de invitati, printre care s-au numarat Greg Hands, ministru pentru relatia cu Parlamentul, inalti oficiali guvernamentali britanici, membri ai Parlamentului de la Westminster, reprezentanti ai City-ului londonez, ambasadori si membri ai corpului diplomatic acreditat la Londra, oameni de afaceri, importatori de vinuri, jurnalisti, se arata in comunicatul citat.
Cu aceasta ocazie, principele Radu s-a adresat audientei, subliniind rolul Casei Regale in mentinerea traditiei viticulturii romanesti si in impunerea unor standarde ridicate de calitate, precum si in promovarea produselor romanesti pe pietele externe.
De asemenea, principele i-a oferit ambasadorului Romaniei,... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:54
In articolele anterioare am prezentat atat o perspectiva a finantarii in Romania, cat si a business angel-ului, ca alternativa la sursele clasice pentru atragerea capitalului. Precum am mentionat in trecut este mai important ca antreprenorul sa inteleaga ca suma de bani pe care o cere trebuie sa fie sustinuta de un nivel de informare pe masura. Continuand pe acest fir, sunt de parerea ca finantarea ca proces necesita o atentie sporita.
Principalul obiectiv al unui startup este crearea unei afaceri de succes. Finantarea este un pas pentru realizarea acestui obiectiv, nu un sfarsit de linie in sine. Menirea ei este sa sprijine strategia de dezvoltare a afacerii si este important ca aceasta sa fie aliniata obiectivelor companiei. Responsabilitatea executarii procesului de finantare este a antreprenorului, iar alegerea unor surse gresite sau estimarea gresita a nevoilor reale ale companiei pot conduce la esecul initiativei de afaceri.
Ca la orice maraton, in afaceri ai suisuri si coborasuri. Implicit, nici finantarea nu vine de la sine. Companii de renume au fost refuzate de finantatori inainte de a reusi sa obtina fondurile de care au avut nevoie pentru a excela (si momentul in sine a fost inca un suis). Determinarea, persistenta, ambitia sunt calitati care se rasfrang asupra procesului de finantare, reprezentand uneltele ce va vor sustine atunci cand presiunea creste. De asemenea, o planificare simpla continand tinte si indicatoare masurabile va va mentine pe drumul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:18