In timp ce Europa se pregateste pentru penuria de energie din cauza reducerilor de gaze din Rusia, criza energetica a Japoniei in urma cu un deceniu ofera o lectie de supravietuire cum ar fi diminuarea luminii si urcarea scarilor.
Ministrii Energiei din UE au aprobat marti o propunere prin care tarile membre se angajeaza sa scada consumul de gaze cu 15% din luna august si pana in martie din cauza nesigurantei aprovizionarii cu energie provocata de razboiul din Ucraina, scrie Reuters.
Economisirea energiei, cunoscuta sub numele de "setsuden" in Japonia, a devenit un proiect national pentru niponi dupa cutremurul si tsunamiul din 2011 care au provocat dezastrul de la centrala nucleara din Fukushima.
In saptamanile si lunile care au urmat, centrele comerciale au inchis scarile rulante, fabricile si-au redus activitatea, iar saloanele de jocuri de noroc pachinko au fost inchise temporar.
"Trebuie sa facem ceva, ori altfel va fi un dezastru" - aceasta a fost atitudinea multor japonezi in acea perioada, potrivit lui Koichiro Tanaka de la Institutul de Economie Energetica din Japonia.
Presiunea sociala intensa, aceeasi care i-a facut pe oameni sa se conformeze restrictiilor din timpul pandemiei de Covid-19, a jucat si ea un rol important.
Tokyo Electric Power Co., operatorul centralei Fukushima-Daiichi, a pierdut in jur de 40% din capacitatea sa de generare de electricitate.
Oamenii au mers pe scari si au oprit aerul conditionat
Imediat dupa ce a avut... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2022, ora 10:56
În ciuda Brexit, aproximativ 1 milion de români lucrează în Marea Britanie. Salariile mai mari, o piață a muncii ofertantă sau pur și simplu limba ușor de învățat sunt atracțiile principale ale românilor care aleg să trăiască acolo. Dacă te numeri printre ei, atunci ar trebui să știi că ai aceleași drepturi ca oriunde în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește legislația muncii. Chiar și angajații sezonieri au dreptul la despăgubiri în cazul unui accident de muncă, dacă au contract de muncă.
Ce faci dacă ai un accident de muncă în UK
Accidentele de muncă se pot întâmpla oricui. Trebuie să știi ce drepturi ai din timp, pentru atunci când pățești ceva să acționezi conform legii, pentru a primi compensațiile care ți se cuvin. Accidentele de muncă pot fi ușoare, cum ar fi întinderi musculare cauzate de ridicarea repetată a greutăților, dureri de spate cauzate de ridicarea manuală a unor greutăți mai mari de 25 de kilograme sau chiar alunecarea pe scări sau pe o podea umedă din care pot rezulta julituri sau dureri. Desigur, trebuie să vorbim și despre accidentele de muncă grave cum ar fi probleme de sănătate rezultate din inhalarea unor gaze toxice, pierderea temporară a auzului sau a văzului, în urma expunerii la sunete și lumină puternică, sau chiar pierderea funcționalității unui membru. În toate aceste situații poți primi despăgubiri pentru accidente de muncă în UK.
În ce... mai mult
Joi, 19 Mai 2022, ora 18:40
Romania este tara din UE cu cea mai mare rata de decese inregistrate la 1 milion de inlocuitor. In timp ce in restul tarilor din UE se pune un mare accent pe siguranta in trafic, in Romania se bate pasul pe loc.
Tara noastra are ce invata din exemplul pus in practica de doua capitale din Europa, Oslo (Norvegia) si Helsinki (Finlanda), care au reusit sa nu mai aiba niciun accident rutier soldat cu morti, in 2019.
Dupa ce a pus in aplicare o serie de masuri, Helsinki nu a mai inregistrat anul trecut niciun accident rutier care s-a soldat cu vreun deces pentru prima data din 1960 incoace, de cand au inceput masuratorile. In anii '90, in fiecare an in capitala Finlandei se inregistrau in jur de 20-30 de astfel de accidente.
O situatie similara intalnim si in capitala Norvegiei, Oslo. Cum au reusit nordicii acest lucru? Folosirea masinii a devenit tot mai grea, conform The Guardian.
Astfel, taxele pentru soferi au fost marite cu 70% in 2017, iar acest lucru a dus la o scadere a traficului cu 6%.
Ulterior, taxele de parcare au fost majorate cu 50% in centrul orasului Oslo si cu 20% in celelalte parti. De asemenea, multe spatii de parcare au fost eliminate tocmai pentru a face loc pistelor de biciclisti.
In plus, in jurul multor scoli circulatia cu masinile a fost interzisa, deoarece nordicii au dorit sa creeze spatii pietonale si sigure.
Si limita de viteza din oras a fost modificata. Pe majoritatea strazilor din cartierele rezidentiale si centru se poate... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 17:47
Este sezonul virozelor, iar epidemia cu coronavirus se extinde pe zi ce trece. Panica si isteria au luat locul deciziilor rationale, iar asta poate sa afecteze buna desfasurare a activitatii companiilor, inclusiv in Romania.
In acest context, am cautat sa aflam care sunt indicatiile in cazul companiilor, ce spune legislatia din Romania in comparatie cu cea din alte tari sau in ce situatie se recomanda suspendarea activitatii unei companii.
Daniel Milicescu, expert SSM si Managing Partner Eurofin Consult, ne-a explicat ce trebuie sa faca angajatorii pentru a asigura sanatatea la locul de munca, dar si care sunt obligatiile angajatilor pentru a preveni raspandirea virusurilor.
Care este atitudinea managerilor de companii din Romania cu privire la sanatatea si securitatea in munca versus ce se intampla in alte tari din acest punct de vedere?
In ultima perioada, e un interes crescut in zona de Health and Safety, dincolo de fisele si documentele pe care le cere legislatia. Exista, insa, manageri care nu stiu care sunt raspunderilor lor in domeniul Sanatatii si sigurantei in munca si cum poate impacta SSM-ul business-ul pe care il conduc. Nu doar in sens negativ, ci si cum il poate ajuta, cum poate aduce plus-valoare.
Un exemplu bun este o epidemie. Si nu vorbim doar de coronavirus, ci si de cea de gripa sezoniera. Multi angajati merg la serviciu, chiar fiind bolnavi, iar managerii permit acest lucru.
Ceea ce nu iau ei in calcul este ca respectivul angajat nu... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 14:48
Romania continua sa fie campioana Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea din accidente rutiere, potrivit ultimului raport al European Transport Safety Council, citat intr-un comunicat al Asociatiei Pro Infrastructura (API).
In 2017, 1.951 de persoane au murit pe drumurile publice din tara, adica 99 de persoane decedate la un milion de locuitori, dublu fata de media europeana care este de doar 50 de persoane decedate la un milion de locuitori, scrie Agerpres.
Anul trecut a fost al treilea an consecutiv in care numarul de morti din accidente rutiere a crescut. Chiar daca, fata de anul 2010, se observa o reducere cu 18%, faptul ca suntem pe primul loc in Europa la acest capitol ar trebui sa fie un important semnal de alarma pentru cei responsabili, spun reprezentantii API.
"Desi exista planuri peste planuri (avem chiar o Strategie Nationala de Siguranta Rutiera), acestea raman doar pe hartie. Si mai ingrijorator este ca se incearca relaxarea legislatiei in acest domeniu. Avem legea recent votata de Parlament care nu mai permite Politiei Rutiere sa foloseasca masini radar neinscriptionate si ii obliga pe politisti sa monteze aparatele radar mobile numai in zonele presemnalizate cu indicatoare. Momentan este contestata de Presedinte la CCR si nu produce inca efecte. Speram sa fie respinsa, iar Parlamentul sa realizeze ca nu poate legifera aberatii doar pentru ca initiatorii legii sunt suparati pe Politia Rutiera", se precizeaza in comunicat.
La aceste... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 11:21
Cand am inceput activitatea, acum 13 ani, principala intrebare era "Pe cine cunoasteti la ITM?".
Erau putini interesati de instruirea "pe bune" sau de elaborarea unor documente care sa reflecte realitatea din cadrul firmei.
De aceea, pe atunci ne luptam cu firmele concurente care facturau asa-zisa "taxa de protectie" si nu livrau nimic doar pentru simplul fapt ca erau arondate la ITM-urile locale.
Tot la vremea respectiva se lucra pe baza unor acte normative elaborate in perioada comunista. Ele erau foarte bine realizate dar total neactualizate, prin urmare, aveau putina sau foarte putina legatura cu realitatea.
Incet-incet situatia s-a schimbat, angajatorii solicita traininguri, este evaluata calitatea acestora, sunt transpuse proceduri de safety la nivel local si sunt solicitate inspectii de verificare a nivelului de conformare.
Departe de o "cultura a protectiei angajatului"
Suntem inca departe de o "cultura a protectiei angajatului" si asta pentru ca, asa cum este conceputa legislatia in acest moment, se pune foarte mult accent pe "productia de documente" si completarea fiselor si mai putin pe actiuni concrete, care sa protejeze realmente angajatul.
De aceea, nu putine sunt companiile care platesc doar pentru "dosarul" necesar in caz de control, abordarea fiind "doar o chestiune de hartii", in ciuda faptului ca doua articole din Codul Penal (340 si 350) prevad de patru ani incoace sanctiuni penale pentru nerespectarea masurilor legale privind... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 10:48
Barcelona a intrat pe lista oraselor europene unde a avut loc un atac terorist cu un autovehicul, in ultimul an. Ce trebuie facut insa pentru ca autoritatile sa-si apere cetatenii de astfel de atentate foarte usor de realizat?
Atacuri de acest tip, cu vehicule care intra in multime, au inceput cu Nisa, vara trecuta, si au continuat cu Berlin, Londra de doua ori si Stockholm, iar numarul mortilor in aceste atacuri se ridica la aproape 130 si cel al ranitilor s-a apropiat de 1.000.
Editorialistul Simon Jenkins scrie, pentru The Guardian, ca evenimentele din Catalonia, asemenea celor din Londra din prima jumatate a acestui an, arata ca politia si-a imbunatatit reactiile la aceste acte teroriste.
Jenkins remarca insa ca va fi greu de rezistat, in acest context, apelurilor pentru o intruziune mai profunda in comunicarea electronica, dar ca trebuie mentinut un echilibru intre libertatea personala si ceea ce este in realitate o amenintare foarte neobisnuita.
Atacatorii sunt imuni la orice intimidare, iar acest lucru face ca amenintarea sa fie si mai mare si aproape imposibil de redus. Astfel, dezbaterea va fi despre cat de departe vrem sa mergem pentru a apara domeniul public fara sa-l "terorizam".
Autorul articolului mentioneaza ca, decenii in sir, pietonii nu au fost separati cu bariere serioase de soferii vitezomani si beti, in ciuda milioanelor de accidente si a bilantului mortilor. Astfel, potrivit acestuia, nu ar trebui vandalizate si desfigurate strazile... mai mult
Vineri, 18 August 2017, ora 20:21
Angajatii din Romania muncesc cel mai mult dintre europeni, cu o medie de 41,2 ore pe saptamana, spre deosebire de francezi sau irlandezi care petrec la birou aproximativ 37,4 ore.Romanii se afla in topul europenilor cand vine vorba de perioada pe care o petrec la serviciu, avand printre cele mai multe ore de munca pe saptamana si cele mai putine zile de concediu de odihna pe an. Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore) sau irlandezii (37,4 ore).Si desi lucreaza mai mult decat orice alti europeni, angajatii romani nici nu se odihnesc. Un studiu realizat de European Industrial Relations Observatory arata ca Romania ofera 21 zile de concediu, fiind depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare cate 20 de zile. Si daca numarul mic de zile libere nu era suficient, romanii nici nu mai profita de ele. Potrivit unui studiu realizat de un site de recrutare, mai mult de jumatate dintre cei 11.700 de respondenti au recunoscut ca intreaga vara si-au petrecut-o la serviciu sau au fost nevoiti sa-si caute un alt serviciu. Unii au ramas acasa de teama sa nu-si piarda locul de munca, altii pentru ca n-au mai avut bani.In fruntea clasamentului cu zile de concediu se... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:51
Accidentele rutiere din Romania costa, anual, aproximativ 4,1 miliarde de dolari, suma calculata luand in considerare preturile de anul trecut, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.Astfel, Romania se afla pe locul cinci in Europa si Asia Centrala, din punctul de vedere al costurilor provocate de accidentele rutiere, se arata in studiul "Moarte pe roti", publicat pe site-ul institutiei. In Romania exista, in medie, 2.794 de decese cauzate de accidente rutiere, potrivit datelor adunate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Eurostat si Banca Mondiala, si 126 de decese la un milion de locuitori. Astfel, costul economic per deces este de 888.860 de dolari, in conditiile in care produsul intern brut pe cap de locuitor este de 12.698 de dolari. Pe primul loc in regiune se situeaza Rusia, unde accidentele rutiere costa, anual, 34,3 miliarde de dolari, fiecare din cele 34.506 de decese anuale costand cate 1,13 milioane de dolari. Turcia, desi are un nivel mult mai scazut al deceselor, cu o medie de 4.496, este pe locul al doilea din punctul de vedere al costurilor, cu 14,1 miliarde de dolari. Polonia cheltuie, anual, 10 miliarde de dolari, avand o medie de 5.583 de decese, iar Ucraina are costuri economice de 5,3 miliarde de dolari, la o medie 6.966 morti in accidentele rutiere. Kosovo sta cel mai bine din regiune, avand doar 152 de decese si costuri de 0,1 miliarde de dolari. Problemele de siguranta a traficului, mult mai accentuate in Est decat in Vest "Conditiile... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 12:39