Controversata majorare a taxei de salubrizare din Sectorul 4 a fost anulata definitiv de instanta.
Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondat recursul formulat de Consiliul Local Sector 4 facut dupa ce Tribunalul Bucuresti suspendase taxa.
"Din dorinta de a acoperi gaurile de la buget, cauzate de o gestionare defectuoasa a banului public, administratia locala Sector 4, condusa de PSD si primarul Daniel Baluta, prin doua hotarari succesive, respectiv HCL S4 nr. 347/2018 si nr. 2/2018 a dublat practic taxa de salubrizare fara nici un motiv temeinic si legal. Ba mai mult, a extins aplicarea acesteia si copiilor nou-nascuti, motivand ca si acestia produc gunoi, chiar mai mult decat un adult", a transmis PNL intr-un comunicat remis Ziare.com.
Cele doua hotarari au fost atacate in instanta de contencios administrativ si fiscal de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar pe 6 iunie Tribunalul Bucuresti a dispus anularea majorarii taxei de salubrizare, precum si suspendarea platii majorate pana la o decizie definitiva.
"Decizia instantei nu l-a convins insa pe primarul Baluta ca trebuie sa se abtina de la a mai baga abuziv mana in buzunarele cetatenilor, astfel acesta, prin Consiliul Local Sector 4, a atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Si asta tot din banii cetatenilor, 200 Ron/ora fiind platiti ca onorariu unor avocati extern", a continuat PNL.
In aceste conditii, presedintele PNL sector 4, Razvan Sava, il someaza pe Daniel Baluta sa "prezinte de... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 12:03
Guvernul a renuntat sa mai creasca valorile impozabile pe locuinte, terenuri si masini, raportat la inflatie, majorare introdusa in proiectul din martie, si a decis sa pastreze cifrele anuntate in februarie, hotarand insa ca impozitele sa fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca in prezent.
Indexarea va fi raportata la nivelul inflatiei din anul anterior.
Ponta, interviu pentru Reuters: Ce se poate intampla cu taxele romanilor pana la finalul anului
Primarii vor fi lasati sa creasca aceste taxe cu pana la 50%, fata de doar 20% in prezent.
Codul Fiscal actual stabileste ca, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, prin hotarare de guvern.
Citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal - Vesti importante despre taxele locale: Cand cresc si cine va fi responsabil" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 15:49
Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.
"Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autoritatilor locale", este asigurarea transmisa de Guvern catre FMI, in scrisoarea de intentie convenita in aceasta luna. Modificarea va fi argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri, potrivit Mediafax.
Guvernul vrea sa introduca o noua prevedere, prin care acest plafonul maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale, va fi mentinut doar in cazul persoanelor juridice.
Pricipiul liberalizarii nu este rau pentru Romania
Eliminarea acestei cote presupune, mai exact, o "liberalizare" a taxelor locale. Teoretic, edilii vor putea sa reduca, dar si sa creasca de cateva ori nivelul taxelor, daca este oportun pentru bugetul local si pentru comunitate.
Un argument in favoarea acestei liberalizari este dat de discrepantele economice existente intre regiunile tarii. Daca puterea de cumparare in Bucuresti se afla la un nivel care depaseste media europeana, regiunile din nord-estul si sud-vestul tarii sunt cele mai sarace din Europa.
"Sistemul de taxe locale unitare nu tine cont de puterea... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:30
Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, luni, ca administratia locala nu va majora taxele locale in urmatorul an, ci le va indexa cu rata inflatiei de 16%, conform prevederilor legislative in vigoare.
"La Constanta nu va fi majorata nicio taxa, vor fi insa indexate cu 16% in conformitate cu legea, ceea ce n-am facut anul trecut. Anul trecut am fost singurul oras care n-am indexat, pentru ca ne permitea legea. (...) Ceilalti le-au si majorat, au si aplicat inflatia. (...) Acum suntem obligati, pentru ca legea spune ca la 3 ani de zile suntem obligati sa indexam cu rata inflatiei, insa fara a majora", a afirmat primarul la finalul unei sedinte a Consiliului Local Municipal.
Radu Mazare sustine ca lui nu-i place sa impovareze cetatenii cu impozite.
"Toate orasele din Romania au indexat inca de anul trecut, eu am preferat sa n-o fac. Pentru ca prefer sa nu apas oamenii cu impozite si pe urma sa cheltui banii pe fel si fel de farafastacuri", a spus primarul Constantei. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:52
Primarul Emil Boc a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, iar in asteptarea raspunsului la Cluj nu se achita taxe.
Emil Boc a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca sa nu se plateasca, in perioada 7-11 ianuarie, taxele si impozitele locale, asteptand o reglementare a situatiei.
"Cer premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale si cer Guvernului sa respecte promisiunile facute public pentru a nu induce in eroare populatia. Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada. Guvernul se balbaie si nu are curajul sa spuna clar daca aceste taxe si impozite nu trebuie majorate. E balbaiala, nestiinta, ipocrizie, nu stiu. Daca eram prim-ministru, ardeau televiziunile de cateva zile incoace", a spus Boc.
Acesta a adaugat ca, daca nu va aparea ordonanta solicitata, va convoca, la sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor si impozitelor locale cu... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:06
Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a anuntat, vineri, ca nu va fi majorat niciun impozit local in oras atat timp cat el va fi edil, spunand ca el este "un liberal autentic si, implicit, un adept al fiscalitatii reduse".
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca atat timp cat va fi el primar, taxele si impozitele din municipiu nu vor fi majorate printr-o decizie luata la nivel local.
"In Timisoara nu se va majora niciun impozit local, prin decizii ale Primariei, cata vreme voi fi eu primar. Eu sunt un liberal autentic si, implicit, un adept al fiscalitatii reduse, al ideii ca banii trebuie sa ramana, in cat mai mare masura cu putinta, la cei ce ii produc. Impozitele si taxele de orice tip trebuie stabilite la niveluri platibile de catre cetateni si persoane juridice, fiind preferabil sa incasezi putin de la multi, decat mult de la putini. Evident, sunt putini cei in stare sa plateasca mult. Nu vom exploata acea prevedere legala care lasa la latitudinea noastra sa crestem impozitele si taxele de pana la 20 la suta. Taxele nationale nu le majorez eu", a declarat Robu.
Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 17:00
Premierul Victor Ponta a oferit explicatii suplimentare, in ceea ce priveste majorarea taxelor si impozitelor locale din 2013, aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, si a subliniat ca autoritatile locale sunt cele care dedic daca taxele vor fi sau nu majorate.
"Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. Legea Finantelor publice prevede ca acestea sa fie actualizate cu rata inflatiei. Daca autoritatile locale vor sa le creasca, o pot face, dar daca vor sa le scada, pot face, de asemenea, acest lucru".
O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia.
"Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a explicat Ponta, la B1TV.
Ponta a tinut sa precizeze ca beneficiile salariale suplimentare, acordate bugetarilor, raman suspendate pana la aprobarea bugetului pe 2013.
"Toate beneficiile bugetare sunt suspedate de guvernul Boc. Nimeni nu pierde un leu. Guvernul boc le-a amanat, pana la 31 decembrie 2012, calculand ca nu o sa mai fie prim ministru. Pana la momentul adoptarii bugetului, raman asa cum s-au suspendat. Nu se taie niciun leu, iar la buget, fiecare institutie decide ce vrea sa faca", a declarat premierul.
MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:06
Premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010 - 2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.
Proiectul a fost prezentat miercuri in dezbatere publica, dupa ce a mai fost lansat in dezbatere si in primavara acestui an, in mandatul guvernului anterior.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta".
Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:44
Guvernul a decis ca nu poate fi de acord cu majorarea anul viitor a taxelor si impozitelor locale, conform solicitarii asociatiilor de primari, considerand ca in aceasta perioada "nu este bine" sa fie aplicata o astfel de crestere a taxelor, a spus ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Anterior, ministrul Finantelor a afirmat ca va transmite Guvernului propunerea primita de la asociatiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor.
El a precizat ca propunerea va fi inaintata Guvernului in sedinta de miercuri, sub forma unei ordonante de urgenta.
Ministrul se teme insa de majorarea impozitelor si taxelor locale intr-un an electoral si a avansat ideea unor criterii de diferentiere a cresterilor pe zone "mai dezvoltate" si "zone mai sarace", pe baza carora sa fie fundamendate propunerile autoritatilor locale.
Ingrijorare a ministrului Finantelor Publice in an electoral este explicabila, avand in vedere ca majoritatea populatiei nu va face deosebire intre o decizie a consiliului local si una a Guvernului, in conditiile in care cele mai multe taxe si impozite sunt stabilite de catre minister.
In ceea ce priveste pensionarii, dar si salariatii, impozitul pe locuinta este una dintre cele mai mari taxe platite "din mana" si care este retinut la sursa,... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 22:51