Cele mai multe orase din Romania au dificultati in ceea ce priveste bugetul pentru acest an, doar 15-18% dintre ele putand "supravietui", a declarat, miercuri, Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR).
"In Romania sunt 216 de orase. Consider ca, in conditii acceptabile spre dificultate, pot supravietui 30-40 dintre ele, adica asta inseamna maxim 15-18% dintre ele, restul sunt in diferite grade de dificultate, iar mai bine de 50% dintre orase vor fi in situatie de disperare, (...) pentru ca, mergand pe niste cheltuieli minime obligatorii, iti trebuie niste venituri si descopera ca acele cheltuieli minime obligatorii sunt mai mari decat veniturile", a explicat Chirita, la un atelier de lucru la care au participat primari de orase.
Potrivit acestuia, veniturile au fost "umflate" de Ministerul Finantelor cu aproximativ 8%. In plus, a mentionat el, anumite venituri nu se pot realiza, deoarece s-au stabilit anumite scutiri de la plata, cum e cazul in constructii.
"Estimam ca veniturile se vor realiza undeva intre 95 si 85%, iar cheltuielile sunt in crestere cu 20 pana la 35%, pe componentele despre care va spuneam, au crescut drepturile angajatilor si nu numai, de fapt, tot angajati sunt si insotitorii persoanelor cu handicap si esti obligat sa le dai alocatia de hrana si tichetul de vacanta. (...) Au crescut acele cheltuieli legate de proiecte prin acel salariu minim de 3.000 de lei la firmele de constructii. (...) Costurile... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 21:32
Primarii nu sunt multumiti de bugetul pentru anul in curs si afirma ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, i-a mintit in aceasta privinta: a promis mai multi bani decat a dat.
Acestia au prezentat un document semnat intre asociatiile primarilor si Teodorovici, care insa nu a fost respectat niciodata, iar astfel se pierd 200 de lei pe cap de locuitor, sustin edilii.
La randul sau, Teodorovici nu se considera responsabil de aceasta situatie, scrie Digi24.
Orasele si municipiile din tara vor avea, in acest an, pierderi de miliarde de lei, primarii sustinand ca peste 10 milioane de romani vor avea de suferit din cauza Guvernului. Executivul a promis anumite sume de bani pe care ulterior le-a taiat, potrivit documentului.
"Ma minunez cu legea bugetului de stat undeva am fost pacaliti cu 200 de lei, se semneaza un document cu 1.200 de lei pe comuna si imi vin prin bugetul de stat doar 1.000 de lei pe locuitor.
Aici nu mai suntem in zona minciunii, este mai mult decat minciuna. Vreti, nu vreti, spun ce nu doream sa spun, nu pacaliti, escrocati. Asta nu este o masura demna pentru un ministru, sa spui ca faci ceva si dupa aia sa nu o faci", a declarat Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania.
Aceeasi este situatia si pentru primarii de orase.
"Am fost pacaliti. In momentul acesta lucrurile au scapat de sub control total. Nu inteleg cum vom reusi sa iluminam unitatile administrativ teritoriale, cum sa incalzim unitatile scolare, cum sa... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 08:34
Presedintele Klaus Iohannis, prezent luni la o dezbatere organizata de Asociatia Oraselor din Romania (AOR), a pus intarzierile aparute in elaborarea proiectului de buget de catre Guvern pe seama dorintei de a nu aloca bani pentru investitii.
"Au incercat sa imi arunce mie vina, ca de ce am intarziat bugetul. Eu l-am intarziat doua zile. O zi mi-a luat pana m-am hotarat sa il trimit la Curte si o zi mi-a luat pana am scris materialul si l-am trimis inapoi in Parlament. Restul: trei luni de la Guvern, plus, probabil, inca doua-trei saptamani din procedurile de la Curte si de la Parlament. Una peste alta, m-am asteptat, sincer, de la primari sa explice un pic guvernantilor de ce nu este bine asa. Dar poate urmeaza si asta.
Pana la urma, multa lume m-a intrebat de ce a intarziat Guvernul bugetul. Eu am un singur raspuns si va spun ca fost primar, pentru ca stiu, pe urma, cum urmeaza agenda: nu vor sa dea bani la investitii. Pentru ca asa, cu bugetul unde suntem acum, e aprobat in martie si pana se fac defalcarile se face aprilie. Pana ajunge la judet e mai. Pana ajunge la voi, e sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. Ce investitii mai incepi la jumatatea anului? Nici nu merita sa te apuci, ca iesi procedura dincolo, in anul 2020. Asta este explicatia banala pentru ce Guvernul a intarziat bugetul", a afirmat Iohannis, in cadrul dezbaterii "Viitorul oraselor romanesti in contextul european al conceptului de dezvoltare locala".
Presedintele a subliniat importanta... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 19:30
Primarul orasului Cavnic, Vladimir Petrut (PSD), face apel la parlamentarii Puterii sa nu voteze proiectul de buget, pe care il considera "cel mai slab din istoria Romaniei".
Vladimir Petrut a declarat, joi, ca in programul de guvernare scrie ca se va asigura bunastare pentru toata lumea, "nu pentru o parte da si pentru o parte nu".
"Este cel mai slab buget din istoria Romaniei, iar cei care l-au intocmit sunt in afara subiectului. Fac apel la parlamentarii puterii sa nu voteze proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru ca este unul dezastruos, care va afecta toata populatia, ar trebui sa aiba loc discutii punctuale, serioase si sa se gaseasca solutii la probleme, pentru ca in programul de guvernare scrie ca se va asigura bunastare pentru toata lumea, nu pentru o parte da si pentru o parte nu.
Parlamentarii vor veni in teritoriu si vor da socoteala oamenilor. Este dezastru, nu ne-a consultat nimeni. Cu siguranta riscam sa intram in incapacitate de plata, in faliment. Nu am mai fost niciodata intr-o astfel de situatie, nu ne-am putut gandi ca o sa ajungem astfel. E tragic", a spus Petrut.
Potrivit acestuia, in proiectul de buget pe 2019 este o mare greseala care va duce la blocarea administratiilor locale, in conditiile in care cei de la Guvern au luat o estimare a incasarilor la bugetele locale pe anul trecut, la care au adaugat o estimare in plus de 8%.
"La Cavnic, noi nu am realizat din impozite decat 80% pe 2018, la care au adaugat 8%, astfel ca ne-au... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 15:07
Viorica Dancila garanteaza ca vineri Guvernul va adopta proiectul de buget pe 2019, desi Palatul Victoria a publicat, joi, ordinea de zi a sedintei, unde nu apare si acest act normativ.
"Maine (vineri - n.red.) va fi adoptat proiectul de buget. Bineinteles am facut sedinta pregatitoare inainte sa plec eu la Bruxelles, dar proiectul de buget va veni pe lista suplimentara si maine (vineri - n.red.) va fi adoptat", a promis premierul intr-o interventie de la Bruxelles pentru Antena3.
Acelasi lucru l-a sustinut si Liviu Dragnea, care a spus, miercuri seara, ca nu ar exista niciun risc ca proiectul bugetului de stat sa nu fie adoptat vineri de Executiv.
Totusi, pe ordinea de zi oficiala a sedintei de vineri de la ora 12:00, remisa intr-un comunicat redactiei Ziare.com, figureaza mai multe acte normative, dar nu si bugetul mult asteptat, avand in vedere ca e, totusi, 8 februarie.
Nu ar fi insa prima oara cand Guvernul adauga in ultimul moment pe ordinea de zi proiecte foarte importante si le si adopta.
Liderii coalitiei s-au vazut zilnic, toata saptamana, pentru a discuta despre buget. Au existat intalniri si cu UDMR, si cu primarii, iar acestia din urma au ramas nemultumiti.
Referitor la acest subiect, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a explicat, joi seara, pentru Antena3, ca nu exista probleme in coalitia de guvernare, iar discutiile pe buget au mers bine, in ciuda speculatiilor ca ar fi existat tensiuni, sustinand ca obiectivul este realizarea... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 07:17
A mai trecut o zi de negocieri indelungate si Romania tot nu are proiect definitiv de buget pentru 2019, desi suntem deja in februarie.
La discutiile de marti din biroul de la Parlament al lui Liviu Dragnea a lipsit fix Viorica Dancila, premierul al carui Guvern trebuie sa adopte bugetul si sa il trimita apoi in Parlament.
A lipsit Dancila, insa au fost prezenti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Chitoiu.
Degeaba au discutat acestia ore intregi pentru ca nu s-a ajuns la un acord. In schimb, potrivit Digi24, s-au facut diverse simulari pe procentele alocate administratiilor locale din cotele de TVA si impozitul pe venit.
Un scenariu de lucru este ca cheltuilelie sociale sa revina la bugetul de stat si astfel sa fie potolita revolta primarilor din marile orase.
Alta idee dezbatuta este ca orasele sa primeasca bani in functie de cat sunt de potente
financiar, adica cele mai bogate sa primeasca mai putin, iar cele sarace mai mult.
Firea si Dragnea fata in fata
Miercuri liderii coalitiei se vor intalni cu o delegatie a primarilor de municipii pentru a continua negocierile.
La discutii vor fi invitati si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor.
Noua sedinta pe buget va incepe la ora 10:00.
"Maine ii chemam pe cei de la Transporturi. (...) Maine vrem sa ne mai intalnim cu Asociatia Municipiilor, sa mai discutam si cu ei. (...) S-ar putea sa vina AMR-ul aici. (...) Maine o sa discutam... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 07:11
Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a declarat, vineri, ca nu va majora taxele si impozitele locale, desi proiectul de buget pentru anul 2019 inaintat de Ministerul Finantelor spre dezbatere este "ca o calamitate naturala".
"Practic, in urma lui (bugetul pentru anul 2019-n.r) va lasa o tara si mai saraca decat in cea in care ne aflam, cu o populatie in continuare saracita si fara perspectiva de dezvoltare. Un buget care nu este orientat spre dezvoltare nu poate decat sa arunce tara in saracie. Aici este caracteristica principala a acestui buget, cu atat mai mult cu cat regiunea de Nord-Est ramane in continuare vaduvita de investitiile de care ar avea nevoie de foarte multa vreme si sunt din ce in ce mai necesare in momentul in care ne aflam", a declarat primarul Iasiului, Mihai Chirica.
El a facut apel la toti parlamentarii de Iasi si la toti parlamentarii din Moldova sa nu voteze acest buget daca el nu va acoperi necesarul de sume de bani pentru constructia Autostrazii Unirii, pentru continuarea proiectelor de infrastructura in jurul oraselor, centuri si alte proiecte esentiale in domeniul Educatiei si a Sanatatii.
Edilul iesean a subliniat ca "proiectul de buget trebuie sa impuna dirijarea fondurilor necesare guvernului Romaniei pentru proiecte esentiale de tara si sa stopeze o risipa elementara de dirijare a fondurilor doar din punct de vedere electoral, care nu vor avea cu siguranta nicio finalitate".
Chirica nu a precizat cat va pierde Iasiul prin actualul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 17:40
Dupa ce zile la rand primarii din mai multe muncipii si-au strigat nemultumirile legate de impartirea banilor, amenintand cu proteste, Ministerul de Finante se lauda, in proiectul de buget pe 2019, ca aloca in acest bugetelor locale sume record.
"Alocari record pentru bugetele locale. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018 ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, 11,1 miliarde de lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018.
Aici puteti consulta prezentarea proiectului de buget pe 2019
Ministerul precizeaza ca aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde de lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
Lauda Guvernului nu multumeste insa nici Opozitia, care subliniaza ca, in realitate, sumele primite de comunitatile locale sunt mult mai mici pentru ca sunt nevoite sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:00
Sumele totale care se aloca bugetelor locale din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018, ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale, precizeaza, joi seara, Ministerul Finantelor Publice, care a prezentat principalii indicatori ai proiectului de buget pentru anul in curs.
Astfel, din colectarile de TVA, se vor aloca 11,1 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018. Potrivit MFP, suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in anul 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
10,9 miliarde de lei reprezinta totalul subventiilor de la bugetul de stat care se aloca prin bugetele unor ministere pentru investitii (PNDL, spitale, scoli, cofinantate proiecte finantate din fonduri europene, turism, mediu etc.) si asistenta sociala si din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Vezi si cat primesc ministerele si principalele institutii - cresteri si de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 07:37