Creditul Prima masina este unul dintre imprumuturile nu prea populare, desi este unul dintre cele mai avantajoase care exista pe piata atunci cand vrei sa-ti iei un automobil.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa accesezi un credit Prima masina.
Acesta este garantat de stat si are niste cerinte destul de relaxate, in functie de masina pe care vrei sa o achizitionezi.
Vine cu o dobanda extrem de buna, aceasta fiind, in general IRCC + 2,90 p.p. Nu ai comisioane bancare la el, iar, din nou in functie de masina pe care o vrei, avansul poate fi de 5%.
Dar sa incepem cu inceputul:
Pentru masina pe benzina sau motorina, avansul minim este de 5%, iar creditul maxim de 56.525 de lei.
Pentru masina hibrid, avansul minim este de 25%, iar creditul maxim este de 89.250 de lei.
Pentru masina electrica, avansul minim este de 30%, iar creditul maxim este de 124.950 de lei.
Mai sunt cateva conditii pe care trebuie sa le indeplinesti si care sunt esentiale pentru accesarea programului. Dar cele mai importante sunt legate de incheierea unei polite Casco si de numele programului, adica intradevar sa fie prima ta masina.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu... mai mult
Joi, 08 Aprilie 2021, ora 08:30
Dupa ce am vorbit, in ultimele doua materiale despre creditul Prima masina, este timpul sa facem o comparatie intre acesta si un credit auto obisnuit pentru ne da seama care este mai avantajos.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, diferentele esentiale dintre cele doua credite.
Din start iti spunem ca birocratic este mai avantajos un credit auto normal pentru ca nu implica institutiile statului.
In cazul unui credit Prima masina la o valoare de 60.000 de lei, rata va fi de 700 de lei, in conditiile in care calculam si un avans de 10.000 de lei. DAE este sub 6%, astfel ca dupa perioada de 5 ani vei avea de rambursat 60.000 de lei cu toate taxele si comisioanele incluse.
In cazul unui credit auto, in aceleasi conditii de accesare, DAE este variabila si depaseste 8%. Din cauza acestei dobanzi marite, rata poate ajunge undeva intre 780 si 800 de lei. La finalul creditului vei fi dat deja undeva la 65.000 de lei.
Dezavantajul este ca, la Prima masina, asigurarea pe care o inchei pentru masina va trebui sa aiba beneficiari banca si statul.
De asemenea, la accesarea creditului prin Prima masina vei mai avea de achitat cateva taxe si comisioane aferente FNGCIMM care iti maresc un pic costurile de accesare a imprumutului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 09:30
Dupa ce ieri ti-am povestit cati bani poti sa iei pentru o masina in functie de motorul masinii, astazi iti povestesc despre conditiile de eligibilitate pentru programul "Prima masina".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa un astfel de imprumut.
Asa ca iata mai jos conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti daca vrei sa accesezi un astfel de credit:
(1) varsta de peste 18 ani la data solicitarii finantarii si dovada ca solicitantul are capacitate deplina de exercitiu;
(2) faci dovada printr-o declaratie (in forma autentica notariala) pe propria raspundere ca nu ai mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou in cadrul Programului;
(3) te obligi sa nu instrainezi, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; in anumite cazuri si conditii prevazute in Normele de aplicare ale OUG nr.66/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra auoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz;
(4) te obligi sa constitui garantiile necesare, atat in favoarea MFP cat si cele catre finantator;
(5) te obligi sa asiguri autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO pentru Prima Masina; beneficiarul accepta cesionarea drepturilor derivand din... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 09:30
Mai putin popular decat "Prima casa" sau "Noua casa", programul guvernamental "Prima masina" este cel prin care romanii isi pot lua un autoturism nou beneficiind de garantia statului.
In functie de masina pe care o doresti, statul iti garanteaza achizitia.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cati bani poti sa iei pentru o masina noua.
Cati bani poti sa iei in functie de automobil:
* autovehicul clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere interna), avand un pret de achizitie de maxim 50.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 5% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul hibrid, avand un pret de achizitie de maxim 100.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 25% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul electric hibrid (plug-in), pretul de achizitie este de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, iar valoarea avansului minim este de 30% din pretul de achizitie al autoturismului;* autovehicul pur electric, pret de achizitie - maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, iar avansul minim este de 30% din pretul de achizitie al autoturismului;
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te pregatesti... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 09:30
Guvernul va aproba, in sedinta de marti, modificarea programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, astfel incat sa devina "mai dinamic si mai atractiv", pentru a incuraja achizitionarea de "autoturisme nepoluante si eficiente energetic", a anuntat premierul Viorica Dancila.
"Guvernul continua sa stimuleze piata auto prin masuri adaptate pietei europene. Adoptam astazi un act normativ cu un important impact social, economic si pentru protectia mediului. Modificam programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cunoscut cetatenilor ca programul 'Prima masina', astfel incat sa devina mai dinamic si mai atractiv. Vrem sa sprijinim cat mai multi romani care doresc sa-si cumpere o masina noua", a precizat Dancila in deschiderea sedintei.
Premierul a adaugat ca Guvernul, prin masurile adoptate, va incuraja "achizitionarea de autoturisme nepoluante si eficiente energetic".
"Concret, pe langa facilitatile pe care le ofera, deja, acest program pentru cumpararea autoturismelor clasice, cetatenii vor beneficia de garantii guvernamentale si pentru imprumuturile contractate pentru achizitionarea autoturismelor hibrid, electric-hibrid si pur electric. In plus, persoanele fizice vor putea sa-si achizitioneze un autoturism nou chiar daca au mai detinut anterior un astfel de autoturism. Pe langa beneficiile de mediu, am avut in vedere si efectele bune pentru industria auto si cea a componentelor auto cu o pondere insemnata in economia nationala", a mai afirmat... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 14:37
Programul "Prima masina" va putea fi accesat si de catre persoanele fizice care au mai detinut un autovehicul nou iar pe langa vehiculul clasic mai pot fi achizitionate masini ecologice, pentru care va fi nevoie de un avans cuprins intre 25 si 30%.
Asta prevede un proiect pentru modificarea si completarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, publicat joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
In prezent, persoanele fizice care acceseaza Programul "Prima masina" trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii printre care si aceea ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou.
In nota de fundamentare se arata ca propunerile de modificare a OUG nr. 66/2014 (privind aprobarea programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, n.r.) vizeaza
posibilitatea achizitionarii de catre beneficiarul programului a unui autovehicul nou, pe langa cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere interna), si a urmatoarelor tipuri de autovehicule:
autovehicul hibrid (...) avand un pret de achizitie de maxim 100.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 25% din pretul de achizitie al autoturismului;autovehicul electric hibrid (...), avand un pret de achizitie de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 30% din pretul de... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 21:23
Masinile zburatoare, prezentate in filme SF precum "Al cincilea element" si "Inapoi in viitor", i-au fascinat dintotdeauna pe oameni. Proiecte ale unor vehicule de acest fel au aparut de-a lungul anilor in lumea intreaga, insa o companie din Olanda spera sa isi intreaca concurentii comercializand din 2018 primul model de automobil zburator.
Dupa mai multi ani de teste, compania PAL-V, cu sediul in Raamsdonksveer, o localitate aflata in apropiere de orasul Breda, se pregateste sa demareze in octombrie productia unui girocopter cu doua locuri si trei roti, certificat pentru a se deplasa atat pe sosele, cat si in aer. Reprezentantii companiei olandeze spera sa vanda primul astfel de vehicul inainte de sfarsitul anului 2018.
Masini zburatoare dezvoltate si in alte tari
Modelul PAL-V nu este singurul vehicul de acest fel: mai multe tipuri de masini zburatoare sunt dezvoltate in prezent in Republica Ceha, Slovacia, Japonia, China si Statele Unite. Compania Nirvana Systems din Republica Ceha a conceput un model de "girodrive" - certificat din luna martie - pentru a se deplasa pe sosele si in aer.
Compania AeroMobil din Slovacia afirma ca a primit deja zeci de comenzi pentru masina sa inaripata, care este inzestrata cu un turbopropulsor pentru a decola de pe sol, a carei livrare este prevazuta pentru anul 2020.
Vom calatori cu masina zburatoare pana la 2,5 km altitudine
"Este un vis vechi de aproximativ un secol", a declarat pentru AFP Markus Hess, directorul... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:17
Plafonul de garantii acordat pentru programul guvernamental Prima Masina a scazut la jumatate in acest an fata de 2016, de la 100 la 50 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.
Motivatia Executivului e ca anul trecut doar 75 de masini au fost achizitionate prin intermediul acestui program.
Programul, introdus de Executivul condus de Victor Ponta in aprilie 2015, la propunerea fostului ministru Constantin Nita, in scopul stimularii cumpararii de autoturisme noi, a ramas neatractiv si in al doilea an de la lansare.
In 2016, valoarea garantiilor emise a fost de 1,4 milioane lei, doar 1,41% din plafonul de 100 milioane lei alocat, potrivit Ministerului Finantelor.
Plafonul de garantii din acest an reprezinta, de altfel, o parte din garantiile nefolosite in 2016.
"Pentru anul 2017, plafonul garantiilor (...) este de 50 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016", se arata in proiectul de Hotarare de Guvern.
In 2015, in primul an de functionare, programul a avut alocat un plafon de 350 milioane lei, din care au fost emise garantii de 3,26 milioane lei, adica 0,93% din total.
In 2015 au fost cumparate 193 de masini prin intermediul programului, iar in 2016 - 75 de masini, astfel ca, in total, doar 268 de masini au fost cumparate, in aproape doi ani, prin acest program guvernamental.
Pana la finalul anului trecut nu a fost solicitata nicio executare a garantiilor emise, potrivit reprezentantilor... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 12:09
Programul "Prima masina" a inceput cu frana de mana trasa in acest an, din cauza ca a debutat tarziu, asa ca au fost aprobate doar doua dosare pana acum. Dar cum s-a ajuns la aceasta situatie?
In principiu, accesul la acest program e impiedicat de prea multa birocratie, avand in vedere ca exista cateva limitari importante:
- nu poti sa-ti iei un automobil mai scump de 11.000 de euro;- e obligatoriu ca masina sa fie noua;- esti nevoit sa inchei o asigurare CASCO;- trebuie sa dai un avans de 5% din valoarea masinii;- dosarul e aprobat dupa cel putin o luna.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa fii eligibil pentru programul "Prima masina"
Astfel, e posibil ca romanii sa considere ca nu e rentabil sa ia o masina prin intermediul programului guvernamental, ci sa apeleze mai degraba la un credit de nevoi personale. Acesta se aproba in cel mult cateva zile si iti poti cumpara aproape orice automobil, fie el si la mana a doua.
"Produsul e destul de ieftin din punct de vedere ...citeste mai departe despre "Programul "Prima masina", un esec lamentabil? Ce trebuie schimbat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 07:19