"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie", iar noul program aduce cateva schimbari importante, pe care cei care vor sa-si cumpere o locuinta printr-un credit garantat de stat trebuie sa le aiba in vedere.
Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 2 aprilie, intrand in vigoare in urmatoarea zi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Ce se schimba
Plafon maxim pentru venituri
Cea mai importanta schimbare o reprezinta introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fara copii si 7.000 de lei pentru cei care au copii sau minori in intretinere.
Astfel, potrivit legii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 de lei.
Important de mentionat este faptul ca la calculul acestei limite nu sunt luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, plafonul este mai mare. Astfel, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei. In aceasta categorie intra si persoanele care au in intretinere unul sau mai multi minori.
Facilitarea achizitiei unei locuinte pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil
In cazul romanilor care fac... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 00:00
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Guvernul vrea sa inchida programul "Prima Casa", lansat in urma cu 10 ani, si sa aduca in locul sau "O familie, o casa", program pe care il considera "mai bine orientat spre caracterul social".
Mai exact, vor putea achizitiona o locuinta doar persoanele ale caror venituri lunare nete nu depasesc, individual, 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, limita veniturilor este de 7.000 de lei.
Locuintele ce vor putea fi cumparate vor trebui sa aiba un pret de maximum 70.000 de euro, iar valoarea finantarii garantate este de cel mult 66.500 de euro. Totodata, avansul minim va trebui sa fie de cel putin 5% din pretul de achizitie sau cel de construire a locuintei.
Analistii financiar bancari considera ca in cazul in care va fi adoptat in forma in care a fost lansat in dezbatere, noul program va ajuta persoanele cu venituri mici care doresc sa achizitioneze o locuinta, pentru ca nu va mai exista riscul ca fondurile sa se termine inainte ca ele sa aplice. Se va elimina astfel concurenta celor cu venituri mai mari.
In rest, in cazul acestora, noul program nu va aduce mari schimbari fata de Prima Casa.
Avantaje vor avea, in schimb, familiile cu copii, care vor beneficia de o reducere a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata programului.
Noul program ii ajuta pe cei care chiar au nevoie
Analistul bancar Dragos Nichifor considera ca noul program propus de guvern ii va ajuta pe cei cu venituri mici, care de multe ori nu reuseau sa... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 00:00
Beneficiarii programului "O familie, o casa" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau impreuna cu sotul/sotia mai mare de 4.500 de lei, iar pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica programul "Prima casa".
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei, precizeaza Ministerul Finantelor, initiatorul proiectului de act normativ.
Avansul minim a fost mentinut la 5% din pretul de achizitie al locuintei iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului, in timp ce pentru familiile cu doi sau mai multi copii rata dobanzii va fi mai mica cu 1 punct procentual.
Totodata, beneficiarii vor avea posibilitatea refinantarii creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca a propus modificarea Programului "Prima casa" si redenumirea acestuia in Programul "O familie, o casa", astfel incat acest program guvernamental sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
Potrivit MFP, se vor revizui conditiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si a... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 20:46
Guvernul aloca, in 2016, un plafon suplimentar de garantii in cadrul programului Prima Casa de 1,3 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor in derulare, astfel incat plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
'In stabilirea plafonului de garantii care pot fi emise in cadrul Programului Prima casa s-a avut in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile masurilor de relaxare fiscala si de cresteri salariale adoptate, precum si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca', se mentioneaza in proiect.
Totusi, plafonul va fi redus aproape la jumatate fata de anul 2015, cand plafonul initial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel incat suma garantiilor acordate ...citeste mai departe despre "Prima casa 2016: plafon redus, dar si dobanzi mai mici" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 13:54
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
Banca Romaneasca a preabrobat credite ipotecare de 12 milioane euro prin programul Prima Casa, ce reprezinta jumatate din cele 650 dosare aflate in analiza, si vrea sa utilizeze plafonul aprobat de Fondul de Garantare, de 68,45 milioane euro, pana la finalul acestui an, a anuntat marti banca, informeaza NewsIn. Astfel, pe baza veniturilor solicitantilor de credite, Banca Romaneasca a aprobat imprumuturi prin Prima Casa de 12 milioane de euro, media imprumutului situandu-se la aproximativ 40.000 euro.
In cazul dosarelor preaprobate de Banca Romaneasca, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) urmeaza sa aprobe, de asemenea, dosarele respective.
Ulterior, banca va da aprobarea finala asupra imprumutului.
In peste 70% din solicitarile de credite, clientii prefera imobilele vechi, cu doua camere, al caror pret se inscrie in plafonul garantat de FNGCIMM, de 60.000 euro, mai arata comunicatul.
"Solicitarile de credit au crescut constant, iar Banca Romaneasca va opera unele modificari in ceea ce priveste caracteristicile intiale pentru a face acest produs si mai accesibil clientilor. Acestea urmeaza a fi anuntate in cel mai scurt timp, ceea ce ne face increzatori in capacitatea noastra de a utiliza plafonul acordat de Fondul de Garantare pana la finele acestui an", a declarat directorul de retail si retea din cadrul bancii, Lakis Couninis.
De asemenea, 35% din cererile depuse sunt in Bucuresti, urmat de regiunea de centru si vest a tarii (Brasov, Arad,... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 15:17
Volksbank Romania a lansat miercuri, 15 iulie, produsul de finantare pentru programul "Prima Casa", pentru care practica marje de 3,63% in cazul imprumuturilor in euro si de 2,13% in cazul creditelor in lei, a anuntat miercuri banca, potrivit NewsIn. Beneficiarii pentru acest produs pot fi persoane fizice cu varste intre 18 si 65 de ani, care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute in programul "Prima Casa", iar la sfarsitul perioadei de creditare nu depasesc varsta de 65 de ani.
Perioada maxima de acordare este de 30 de ani, se mai precizeaza in comunicatul publicat miercuri de Volksbank.
Dobanda practicata de banca la imprumuturile in euro este EURIBOR la 3 luni, la care se adauga marja bancii de 3,63% si comisionul datorat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), de 0,37%, echivalentul unei dobanzi anuale efective (DAE) de 5,43% pe an.
Pentru finantarile in lei, banca aplica ROBOR la 3 luni plus 2,13% (marja bancii) plus 0,37% comision datorat FNGCIMM, ajungandu-se astfel la DAE 13,84% pe an.
Statul a impus bancilor marje maximale de 4% pentru imprumuturile in euro si de 2,5% pentru creditele in lei. De asemenea, clientul nu va plati niciunul din costurile initiale de evaluare, de analiza dosar de credit si nici un comision lunar de gestiune.
Banca nu percepe comision de rambursare anticipata a creditului, iar evaluarea pentru locuinta achizitionata va fi efectuata de banca pe costul sau. Volksbank ofera servicii de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:57
Premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au discutat miercuri aproximativ o ora la Palatul Victoria pe tema programului "Prima Casa", potrivit unor reprezentanti ai Executivului, potrivit Newsin. Discutia a avut loc dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, modificarea legislatiei astfel incat procedurile programului guvernamental sa fie simplificate si urgentate, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc de la finalul sedintei Executivului. Boc a declarat ca in jurul datei de 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional.
Anterior sedintei de Guvern, Boc declarase ca dobanda va fi variabila de la banca la banca si ca dobanzile se vor stabili in urma finalizarii actului normativ. Marti, premierul Emil Boc spunea ca dobanda solicitata de banci pentru creditele acordate prin programul Prima Casa ar putea reprezenta jumatate din dobanda practicata in prezent pe piata.
mai mult
Joi, 04 Iunie 2009, ora 09:39