Plafonul suplimentar alocat programului Prima Casa, in suma de 500 de milioane de lei, va fi distribuit bancilor, incepand de luni.
Iata lista institutiilor financiare care vor primi bani, potrivit Ministerului Finantelor:
Banca Romaneasca,Banca Transilvania,Bancpost,Bank Leumi,BCR,BRD,CEC Bank,Credit Agricole,Garanti Bank,ING Bank,Marfin Bank,OTP Bank,Piraeus Bank,Raiffeisen Bank,UniCredit
Pe lista ministerului nu mai apar bancile Alpha Bank si Intesa Sanpaolo Bank, care au participat pana acum la program.
"Hotararea privind suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului total de garantii care pot fi emise anul acesta in cadrul Programului Prima Casa a fost adoptata de Guvern in sedinta din 28 septembrie. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru ...citeste mai departe despre "Banii in plus pentru Prima Casa ajung luni la banci - Doua nume lipsesc de pe lista" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 19:25
Ministerul Finantelor propune suplimentarea plafonului de garantii pentru programul guvernamental Prima Casa aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei.
"Masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Minsterul Finantelor arata ca Legea darii in plata, care intra in vigoare vineri, a creat o incertitudine mare in ceea ce priveste creditele pentru locuinte, astfel ca cererea pentru programul Prima Casa a fost foarte mare la inceputul anului, iar plafoanele alocate s-au terminat dupa doar patru luni.
Concret, pana la data de 1 mai 2016 au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de circa 668 milioane de lei si respectiv 536 ...citeste mai departe despre "Veste buna de la Finante: Mai multi bani de la stat pentru Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 11:16
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Programul Prima Casa continua si in 2014, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, care prevede prelungirea termenului de utilizare a sumelor disponibile in 2013 pana la finalul acestui an.
Este vorba atat de sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei si 196 de milioane de lei pentru ANL, cat si de sumele alocate bancilor dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei si 301 milioane de lei pentru ANL.
"Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2013, precum si suma nealocata din plafonul anului 2013, se vor publica pe site-ul FNGCIMM si cel al Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2014", se precizeaza in proiectul de act normativ.
In plus, in 2014 vor putea fi reutilizate si sumele recuperate, iar in cazul in care acestea au fost in euro, se vor transforma in lei la cursul valabil la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern nr.565/2013.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.
In plus, solicitantii vor fi obligati sa transmita FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 17:14
Limitarea programului Prima Casa la imprumuturile in lei va permite bancilor care nu au fost foarte active pe acest segment sa vanda credite ipotecare in valuta, care sunt mai avantajoase ca pret si suma accesibila, potrivit sefului Departamentului dezvoltare produse din Volksbank, Marius Istrati.
"Creditele din programul Prima Casa nu sunt profitabile pentru toate bancile. Bancile care au fost mai active pe Prima Casa au urmarit in principal sa-si creasca volumul de clienti (...) Odata cu limitarea Prima Casa doar la lei, vor fi oferte in euro mai atractive pentru clienti si celelalte banci vor putea vinde ipotecare" , a declarat Istrati la un seminar organizat la Sinaia.
El a explicat ca la un credit Prima Casa in lei o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic fata de varianta anterioara a programului in euro, iar in piata exista in prezent oferte standard in euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10-15% comparativ cu programul Prima Casa in lei.
Reprezentantul Volksbank a aratat ca la nivelul creditarii populatiei refinantarile joaca in continuare un rol important, in conditiile in care exista 4,3 milioane de clienti care au accesat credite bancare, din care 500.000 de pensionari si restul salariati. In Romania sunt 4,3 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari.
Potrivit lui Istrati, valoarea medie a unui credit a scazut de la 6.000 de euro la 3.000 de euro pentru consum si de la 39.000 de euro la 36.000 de euro pentru... mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:50
Prima Casa a obligat piata sa adapteze preturile astfel incat sa se ajunga la pragul de 60.000 de euro, creditul maxim pe care cumparatorii il pot accesa prin intermediul acestui program. Vezi ce banci practica cele mai bune dobanzi la Prima Casa.
Programul Prima Casa permite obtinerea unui credit pentru cumpararea unei locuinte finalizate, nefinalizate sau in faza de constructie. Un astfel de credit nu permite cumularea veniturilor cu sotul sau sotia, insa in calcul gradului de indatorare se va tine cont si de cheltuielile pe familie.
Daca vrei sa aplici la un credit prin Prima Casa trebuie sa ai minim 18 ani, maxim 70 de ani, si o vechime totala in munca de 12 luni. In plus, trebuie sa ai un venit net lunar minim imprumutat de 800 de lei.
Bancile cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa sunt: BRD, Raiffeisen Bank si BCR, potrivit datelor compilate de pe Vreaucredit.ro.
Suma maxima acordata prin programul BRD "creditul Prima Casa 4-pentru achizitia de locuinte finalizate" este de 57.000 de euro. Rata dobanzii aplicate este de 4,4%, fiind vorba despre o dobanda variabila calculata prin formula Euribor 3M+3,75%. Creditul este acordat pentru achizitia unei locuinte finalizate sau a unei locuinte nefinalizate, aflate in diverse stadii de constructie.
Pentru a contracta un astfel de credit trebuie sa aveti insa un venit lunar de minim 400 de euro si varsta minima de 20 de ani.
Pe locul al doilea in topul celor mai... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:46
Bancile care acorda credite ipotecare prin programul "Prima Casa" mai au un plafon total de garantii de circa 480 mil. euro, dupa ce Ministerul Finantelor a propus suplimentarea plafonului cu inca 200 de mil. euro, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.
"Plafoanele epuizate de banci vor fi suplimentate de noi din aceasta rezerva de 200 de milioane de euro, astfel incat va exista continuitate pentru fiecare banca pana la sfarsitul anului. Daca se adauga aceasta suplimentare, plafonul total este de circa 480 milioane euro", a mentionat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet.
Ministerul Finantelor a propus suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garantii disponibil pentru programul "Prima Casa", urmand sa fie accesat de bancile care au epuizat deja sumele alocate in ultima etapa si care vor sa mai acorde credite. Creditele sunt garantate de stat in proportie de 50%.
"Sunt aprobate aproximativ 100 de dosare pe zi. Ritmul se pastreaza, as putea spune ca in ultimele saptamani s-a inregistrat o anumita dinamica superioara. Odata cu masura de suplimentare a plafonului existent, avem certitudinea ca acest program va putea sa functioneze pana la finalul anului fara nicio problema, indiferent daca o banca termina mai devreme sau mai tarziu plafonul", a precizat Saramet. mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 16:30
BCR, CEC Bank, Alpha Bank si BRD au semnat pana in prezent contractul cu Fondul National de Garantare a Creditelor IMM pentru a intra in noul program "Prima Casa", dintr-un total de 12 banci care si-au anuntat intentia de a acorda in continuare credite cu garantia statului, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. Pe lista bancilor care au semnat contractul cu Fondul se afla BCR, CEC Bank, Alpha Bank si BRD, a aratat premierul.
El a asistat la sucursala BCR sector 1 Bucuresti, la semnarea primului contract de credit din cadrul noului sistem al programului guvernamental "Prima Casa".
Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca a inceput creditarea in programul "Prima Casa 4", fiind prima institutie de credit participanta la noua etapa a programului.
Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric in relatia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clientii fara istoric).
Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in prezent este de 219,22 euro.
Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei ori din costul de construire.
Banca accepta pana la trei coplatitori si nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare.
Comisionul de rambursare anticipata este zero. mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:35
Banca Romanasca ar putea acorda aproximativ 1.350 de credite in etapa a doua a programului Prima Casa, in contextul in care FNGCIMM i-a alocat un plafon maxim de garantii de 53,9 milioane euro, a anuntat banca, luni, intr-un comunicat."In cadrul celei de-a doua faze a programului Prima Casa, banca va continua sa promoveze atat creditele in euro cat si in lei. Costurile creditelor sunt egale cu EURIBOR 3M plus 3,95%, respectiv ROBOR 3M plus 2%, la care se adauga contravaloarea comisionului de gestiune datorat catre FNGCIMM.
Acest comision de gestiune este suportat in avans de banca si recuperat de la client sub forma unui comision lunar aplicat la soldul creditului", se arata in comunicatul transmis luni de Banca Romaneasca.Astfel, orientativ, pentru un credit pe 30 de ani, clientul va trebui sa plateasca lunar 318 euro pentru un imprumut de 57.000 euro, 371 euro pentru un credit de 66.500 euro si 397 euro pentru un credit de 71.250 euro."Banca Romaneasca este un jucator activ in cadrul programului Prima Casa, iar acordarea unui plafon considerabil mai mare este in acord cu strategia noastra de creditare pentru acest an.
De la inceputul anului si pana in prezent, numarul dosarelor primite in vederea accesarii unui credit Prima Casa a crescut in mod constant", a spus Lakis Couninis, director executiv al unitatii de retail Banca Romaneasca.Pentru prima faza a programului Prima Casa, Banca Romaneasca are un plafon alocat de 35 milioane euro, din care a acordat pana in prezent... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:36