In viata fiecaruia dintre noi vine un moment in care ne dorim sa avem propria noastra locuinta. Dupa alegerea partenerului de viata, gasirea casei potrivite pentru noi este o grea provocare pentru noi.
Decizia pe care o vom lua ne va influenta probabil tot restul vietii prin faptul ca in spatiul pe care-l vom alege, ne vom petrece mai mult de jumatate din existenta noastra, motiv pentru care vom cauta ca acel spatiu sa acopere cat mai multe din nevoile pe care le avem.
Datorita numeroaselor oportunitati pe care le ofera atat ca locuri de munca cat si ca posibilitati de petrecere a timpului liber, locuintele din capitala sunt mult mai cautate decat cele din restul tarii.
Daca v-ati decis sa va cumparati un apartament in acest oras, oferta este una foarte bogata in optiuni pentru toate buzunarele, iar primul pas cu care trebuie sa-l faceti este sa cercetati piata actuala pe site-urile imobiliare de anunturi de la proprietari din Bucuresti.
Localizarea
Avantajele pe care le ofera capitala au si ele un pret. Datorita faptului ca se intinde pe o suprafata de 228 km2, accesul facil la un drum principal precum si distanta pana la locul de munca sunt foarte importante in decizia selectarii unei locuinte deoarece pierdem tot mai mult timp in trafic acumuland stres care ne scade productivitatea muncii si ne creste iritabilitatea si nervozitatea, ceea ce duce pe termen lung la o imbatranire prematura a celulelor nervoase.
Structura
Dupa ce ati gasit zona cea... mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 12:28
Reprezentantii Fondului National de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM) au anuntat, miercuri, ca pentru programul Prima Casa mai sunt disponbilile 572 milioane de euro, care ar putea ajunge pana la sfarsitul anului.
Irina Constantinescu, de la FNGIMM, a explicat ca, pentru Primna Casa, anul acesta deja au fost dati 200 de miloane de euro.
Apartamentele cu doua camere - cele mai vanate
Statisticile arata ca cei mai multi beneficiari ai programului Prima Casa au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Sunt cautate, cu preponderenta, apartamentele cu doua camere.
Din pacate, accesul tinerilor este limitat. Acestia obtin mai greu creditarea, fiind obligati sa capete experienta la locul de munca pentru a fi eligibili. Prin urmare varsta beneficiarilor a mai crescut.
Capitala detine cea mai mare pondere a beneficiarilor cu varste de pana in 25 de ani, fata de cei peste 35 de ani care sunt majoritari in celelalte zone. In Bucuresti avem o pondre mai mare a imobilelor noi, iar regiunile din vest si sud vest se afla mai jos de media celorlate regiuni.
Preturile din Bucuresti fiind cu aproximativ 30% mai mari decat in alte regiuni.
S-a inceput cun un plafon de 800-900 milioane de euro.
"Dosarul la noi nu dureaza mai mult de doua, trei zile. Exista o problema de perceptie. Totul se face online".
Tranzactia este aprobata online in cel mult trei zile, dar dosarele fizice, printate, ajung la client in cel mult sapte zile, pentru ca "este un intreg sistem" mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:03
Programul Prima Casa ar putea continua si in 2013, iar statul va aloca pe langa sumele care vor ramane din acest an alti 200 milioane de euro care sa ajunga pana la jumatatea anului viitor, se arata intr-un proiect de act normativ.
Plafonul de garantii de stat de la Prima Casa, desi a fost usor suplimentat in acest an, se apropie de epuizare. Astfel, pentru anul viitor este nevoie de un nou plafon de garantii, iar acesta sa fie anuntat si aprobat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
In nota de fundamentare se mentioneaza ca "pentru a se asigura continuarea programului Prima casa in conditii optime si in prima parte a anului 2013, fara a se crea panica in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la finele anului 2012, propunem ca in anul 2013 sa se poata emite garantii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prinLegea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012".
Potrivit notei de fundamentare, suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2013. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:59
Programul Prima Casa a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara atat la nivelul apartamentelor noi sau vechi cat si la nivelul caselor, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
Potrivit acestei analize, inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii.
Cu o asemenea suma putea fi cumpara, spre exemplu, o vila nou-construita (la rosu sau la gri) intr-una dintre localitatile limitrofe ale Bucurestiului, precum Popesti Leordeni. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.
O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere.
Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.
Casa batraneasca in oras sau vila la periferie
Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 12:27
Programul guvernamental Prima Casa va continua si in 2012, promit atat premierul Emil Boc, cat si presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Aurel Saramet. Care sunt criteriile prin care poate fi "deschisa" prima casa din 2011 si cum ii asteapta ea pe romani anul viitor?
De cand a fost lansat, in iunie 2009, programul a suferit mai multe modificari. S-a schimbat numarul de beneficiari, dupa ce, in martie 2011, Guvernul a decis ca pot aplica in program si persoanele care detin deja o locuinta.
O alta schimbare majora adusa programului a fost reducerea garantiei acordata de stat la 50%. In schimb, avansul solicitat, de 5% a ramas acelasi, chiar si dupa ce noile norme de creditare s-au schimbat.
Acum, la creditele imobiliare, bancile solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta.
Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca banca centrala nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte.
In proiectul de regulament publicat in septembrie de BNR, avansul... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:12
Programul "Prima Casa" nu a reusit sa stimuleze constructiile de locuinte noi, cum ar fi trebuit, ci a facilitat tot achizitia de case vechi, in conditiile in care numai 27% dintre acestea au fost construite dupa 2008, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet. "Prima Casa nu a avut efectul de antrenare. Ca structura, circa 27% dintre locuintele cumparate prin programul Prima Casa sunt locuinte construite dupa 2008, celelalte reprezintand apartamente mai vechi", a mentionat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Acesta a adaugat ca unul dintre motive ar fi diferenta de pret, apartamentele mai noi fiind mai scumpe.
Saramet a mai spus ca, totusi, Prima Casa a avut un mic "efect de antrenare a economiei", in conditiile in care a mentinut pe piata firme mai mici care vindeau produse necesare renovarii unei case.
"In cazul unui apartament vechi, lumea are obiceiul sa schimbe unele lucruri: faianta, obiectele sanitare, ferestrele.
Toate aceste lucruri au avut un minim efect de antrenare a economiei, avand in vedere ca au intretinut firmele mai mici care au facut renovari, pe cele care vindeau termopane si alte asemenea obiecte sanitare", a mai spus Saramet. mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 12:58
Tot mai multe banci apar pe piata cu oferte pentru "Prima Casa 4", asta dupa ce, in asteptarea acestui program, mai toate au scos cate o oferta alternativa, pentru a castiga cat mai multi clienti. Produsele sunt destule si variate, restul depinde doar de clienti si alegerea lor. Una dintre ultimele banci care au intrat in program este OTP Bank, care a si primit un plafon de 9,6 milioane de euro.
Oferta acestei banci este de 4% plus Euribor la 3 luni, pentru creditele in euro, in timp ce, pentru cele in moneda nationala, banca vine cu o dobanda compusa din 2,50% - marja bancii plus Robor la 3 luni. Si Raiffeisen Bank a ramas ceva mai la urma, dupa lansarea celei de-a patra parti a programului.
Aceasta a stabilit o marja de 3,9% plus Euribor la 3 luni si de 2,4% plus Robor la 3 luni. Cei care sunt deja clienti ai bancii au, din start, un mic avantaj. Daca isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la banca, platesc o marja de dobanda mai redusa cu 0,2 puncte procentuale, adica 2,2% la lei si respectiv 3,7% la euro. In iulie, Piraeus Bank s-a inscris in "Prima Casa 4" si are o oferta asemanatoare cu cea a OTP Bank.
Grecii au mai anuntat ca suma minima pe care o acorda printr-un astfel de credit este de 10.000 de euro, iar cea maxima este cuprinsa intre 57.000 si 71.250 de euro, in functie de segmentul de creditare pe care-l alegeti. Perioada maxima de creditare este de 30 de ani.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 11:14
Alpha Bank Romania a incheiat protocolul cu Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) pentru programul Prima Casa 4, obtinand totodata si validarea normelor de creditare de la Banca Nationala a Romaniei, a anuntat vineri banca, potrivit NewsIn.Potrivit bancii, aprobarea din punct de vedere financiar a solicitarii se face in maximum trei zile lucratoare, creditele au aceleasi costuri ca si in etapele precedente ale programului, iar avansul solicitat este de minimum 5%.
Banca precizeaza ca dobanda este variabila pentru creditele contractate prin programul Prima Casa 4, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 4%.
De exemplu, pentru un credit de 42.500 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in prezent este de 233,88 euro.Programul Prima Casa 4 se adreseaza oricarei persoane fizice care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati. mai mult
Sambata, 11 Iunie 2011, ora 10:52
In cadrul proframului Prima Casa, in cele mai mari orase din tara, apartamentele noi cu doua camere au preturi similare cu cele cerute de proprietarii apartamentelor vechi, dar cu trei camere, on conditiile in care aproape jumatate din anunturile din piata se refera la apartamente scoase la vanzare la un pret de pana in 60.000 de euro.Bucuresti In Capitala, in prezent, Prima Casa poate fi un apartament cu trei camere, cu o suprafata de 70-75 mp, decomandat situat intr-un imobil vechi din cartierele Titan, Rahova sau Colentina unde exista numeroase astfel de oferte la pretul de 60.000 de euro.
In Giurgiului, proprietarii unui apartament vechi cu trei camere, confort 2, cu o suprafata de 53 mp asteapta o suma de 47.500 de euro. Majoritatea acestor apartamente, insa, se afla la ultimul etaj. Si oferta de apartamente noi care sa se incadreze in suma de 60.000 este generoasa. Este vorba despre apartamente cu doua camere in ansambluri de locuinte noi construite in majoritatea zonelor din Capitala.
Brasov Apartamente vechi cu trei camere care sa se incadreze in bugetul pentru Prima Casa pot fi gasite in cartierul Astra. Aici, cu 60.000 de euro poate fi achizitionat un apartament cu trei camere confort 1, de 80 mp.
La un pret mult mai mic, 46.000 de euro, in cartierul Tractorul, este scos la vanzare un apartament cu trei camere, confort 2, cu o suprafata utila de 55 mp, situat la ultimul nivel al unui imobil cu patru etaje construit in 1976. Cu 50.500 de euro, poate fi... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 11:33