Romanii din diaspora au posibilitatea de a-si lua o locuinta prin intermediul "Prima Casa". Insa cati bani au fost alocati? Si cate credite de acest fel au fost date pana acum?
Ziare.com a incercat sa afle raspunsul la aceste intrebari si sa intocmeasca un ghid util pentru romanii din strainatate care doresc sa acceseze programul guvernamental.
Astfel, posibilitatea ca romanii care lucreaza in strainatate sa acceseze un credit prin "Prima Casa" a fost introdusa printr-o hotarare de guvern ce a intrat in vigoare in octombrie 2014.
Plafonul stabilit a fost de 25 milioane lei, fiind destinat exclusiv pentru "garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte pentru persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate". Adica banii nu puteau fi acesati de catre cei aflati in tara.
Potrivit informatiilor transmise de Ministerul Finantelor la solicitarea Ziare.com, din acest plafon s-au acordat pana in prezent 190 credite prin programul "Prima Casa" pentru diaspora, in ...citeste mai departe despre "Prima Casa pentru diaspora: Cati romani din strainatate si-au luat astfel o locuinta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 09:17
Plafonul pentru creditele din programul "Prima Casa" destinate persoanelor fizize a fost majorat cu inca 400 milioane lei, suma nefolosita pana in prezent pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri UE.
Suplimentarea de fonduri a fost decisa in sedinta de marti a Guvernului, scrie Mediafax.
Purtatorul de cuvant al Executivului Corneliu Calota, a aratat ca alocarea in acest scop a 400,5 milioane lei din plafonul destinat programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, a fost decisa intrucat din acest plafon, in suma de 100 milioane euro pentru 2014, nu a fost acordata nicio garantie.
Calota a precizat totodata ca transa anterioara, de aproape 500 milioane lei, alocata din plafonul pentru achizitia de locuinte ANL prin programul Prima Casa a fost deja epuizata. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 17:11
Proiectul "Prima Casa" va fi transformat in "Noua Casa", adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi, conform programului politic pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, saptamana viitoare.
Acesta mai prevede stimularea mobilitatii tinerilor prin acordarea de subventii pentru chirie pentru cei care se muta in alt judet pentru primul loc de munca.
In vederea sprijinirii mediului de afaceri, se are in vedere: acordarea de facilitati fiscale pentru crearea de locuri de munca, stimularea si dezvoltarea sectorului IMM si consolidarea instrumentelor de garantare si contragarantare pentru stimularea sectorului IMM.
Documentul Guvernului prevede consolidarea instrumentelor de garantare si contragarantare pentru stimularea investitiilor in sectoarele strategice (si creditarea rurala), inclusiv prin capitalizarea Fondului de garantare si a Fondului de Contragarantare.
De asemenea, Guvernul are in vedere promovarea mai accentuata a antreprenoriatului in scopul dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, astfel incat acesta sa devina semnificativ in configuratia structurii de proprietate a economiei nationale.
Conform documentului, initierea si implementarea de programe tip long life learning destinate sectorului privat, dezvoltarea sistemului de fonduri regionale de garantare si incurajarea sistemului de asociere (mutualist) si reglementarea cadrului juridic necesar implementarii de "business angels", ca alternativa,... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 17:31
"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.
Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.
"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.
Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.
Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014
BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.
Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa,... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Programul 'Prima casa' se reia odata cu publicarea, luni, in Monitorul Oficial, a Hotararii de Guvern privind aprobarea normelor de implementare a programului pentru anul 2014.
Anul acesta, beneficiarii vor avea la dispozitie un plafon de garantii de 1,2 miliarde de lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 de milioane de lei, din care aproximativ 495 de milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
In plus, pe langa cele 16 banci care au acordat credite in anul 2013 in cadrul programului, in 2014 se vor putea inscrie in program noi finantatori, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.
Finantarile se acorda doar in moneda nationala.
In anul 2013, s-au acordat aproximativ 25.500 de garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 de dosare pe zi, iar valoarea medie a unei finantarii a fost de aproximativ 37.000 de euro, potrivit FNGCIMM. 'Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%', precizeaza Fondul.
Rata creditelor neperformante acordate in cadrul programului este de 0,1%, conform informatiilor publicate pe site-ul FNGCIMM. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:05
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Programul Prima Casa continua si in 2014, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, care prevede prelungirea termenului de utilizare a sumelor disponibile in 2013 pana la finalul acestui an.
Este vorba atat de sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei si 196 de milioane de lei pentru ANL, cat si de sumele alocate bancilor dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei si 301 milioane de lei pentru ANL.
"Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2013, precum si suma nealocata din plafonul anului 2013, se vor publica pe site-ul FNGCIMM si cel al Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2014", se precizeaza in proiectul de act normativ.
In plus, in 2014 vor putea fi reutilizate si sumele recuperate, iar in cazul in care acestea au fost in euro, se vor transforma in lei la cursul valabil la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern nr.565/2013.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.
In plus, solicitantii vor fi obligati sa transmita FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 17:14