Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare, potrivit vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor.
Dupa modificarea, in iulie 2013, a legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF are la dispozitie sase luni pentru realizarea unei evaluari, iar printre alternative figureaza majorarea primei de asigurare sau introducerea fransizei.
"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a declarat oficialul ASF, la Forumul International al Riscurilor Catastrofice.
Toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in limita sumei de 10.000 sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 euro respectiv 20 de euro.
Primele polite PAID au fost emise in iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara aproximativ 426.000 de... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:45
Romanii au casele asigurate in proportie de 43% si platesc o prima medie anuala de asigurare de locuinta in valoare de 69 de euro, se arata intr-un studiu al Generali PPF Holding (GPH).
De asemenea, suma pentru care romanii isi asigura locuinta este de 48.500 euro, se mentioneaza in studiul realizat pe baza datelor din portofoliile de asigurare de locuinta ale companiilor Generali din 9 tari ale Europei Centrale si de Est.
Comparativ, in Ungaria, conform datelor din portofoliul companiei Generali, un locuitor plateste in medie 100 euro, iar locuintele sunt asigurate pentru aproximativ 74.000 euro. Locuitorii Ungariei sunt mai responsabili in privinta asigurarii de locuinte, trei sferturi din populatie fiind asigurata.
Cele mai mici investitii in asigurarea locuintelor sunt in Bulgaria
Bulgarii se afla la cealalta extrema a spectrului, platind mai putin de 30 euro pe an pentru o asigurare de locuinta; cu toate acestea, doar 7% din locuitori sunt asigurati.
Din acest motiv, nici suma asigurata nu este surprinzatoare, aceasta situandu-se in jurul valorii de 23.500 euro. Cifrele din Serbia, tara vecina, sunt similare (prima anuala de 40 euro), dar suma asigurata medie este mai mare decat in Bulgaria (40.000 euro) si oamenii sunt oarecum mai responsabili, aproximativ 10% din populatie fiind asigurata.
Slovenii platesc cel mai mult pe o asigurare de locuinta: 167 de euro in medie pe an, urmati de cehi cu 112 euro, unguri (100 de euro), croati (92 de euro) si... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:55
Locuinta reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai importante bunuri pe care le detinem. De aceea, romanii incep sa acorde din ce in ce mai multa atentie produselor de asigurare a locuintelor.
In 2011, asigurarile de locuinta facultative, alaturi de asigurarile de viata, au reprezentat cele mai dinamice segmente de pe piata de profil.
Numarul de contracte de asigurari facultative, in 2011, se ridica la 4,4 milioane, iar asigurarile obligatorii incheiate ajunsesera la 574.000, astfel ca au fost incheiate de sase ori mai multe polite fata de anul precedent in ceea ce priveste ambele tipuri de asigurari la un loc.
Pe piata asigurarilor exista doua tipuri de polite pentru locuinte: obligatorii si facultative. Denumirile pot fi pastrate sau pot primi nume personalizate de la o companie de asigurari la alta, insa caracteristicile generale se pastreaza.
Citeste mai multe despre Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 11:53
Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011, potrivit Mediafax.Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.
In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:11
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat peste 75.000 de polite de asigurare pentru locuinte in trei luni de cand aceasta a devenit obligatorie, cu un ritm mediu zilnic de aproximativ 1.200 de polite pe zi, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea, transmite NewsIn. Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficiat la data de 15 iulie 2010.
"Ritmul de emitere a crescut de la 100 - 200 polite pe zi la 1.500 - 1.900 de polite zilnic. Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm zilnic de circa 4.000 de polite zilnic", a spus Bulugea.Acesta a adaugat ca 89% din politele subscrise sunt de tip A si 75% au fost subscrise in mediul urban.Toate societatile de asigurare actionare la PAID au emis polite, primele trei fiind Astra, Generali si Groupama.Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 11:56
Prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea fi emisa in luna iulie, demers conditionat insa de semnarea contractului de reasigurare, a declarat, luni, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), conform Mediafax."Este posibil ca PAID sa emita prima polita in luna iulie, probabil cu 1 iulie. Totusi, emiterea primei polite este conditionata de incheierea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari", a spus Mustatea, care este directorul general al Astra Asigurari.PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 11:19
Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual prin credite bancare garantate de stat, in programul "Prima Casa", trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, interval in care proprietarii vor plati bancii doar dobanzile si comisioanele, nu si ratele.Decizia a fost luata de Guvern, prin hotarare adoptata recent, si confirma informatiile transmise de MEDIAFAX la inceputul lunii aprilie.
Conform actului normativ, durata de realizare a constructiei trebuie sa rezulte din contractul de antrepriza incheiat cu firma de constructii, in calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui sa ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea in termenul stabilit prin faptul ca nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile la plata obligatiilor bugetare, dar si printr-o garantie de buna executie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara.
La randul lor, proprietarii trebuie sa dispuna de un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuintei, care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata, dar se vor obliga totodata sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda.
Modificarile regleaza noul sistem de acordare de garantii de stat pentru locuinte construite atat in regim individual, cat si in sistem asociativ si sunt deja incluse intr-un... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 00:01
Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual prin credite bancare garantate de stat, in programul "Prima Casa", trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, interval in care proprietarii vor plati bancii doar dobanzile si comisioanele, nu si ratele.Durata de realizare a constructiei trebuie sa rezulte din contractul de antrepriza incheiat cu firma de constructii, in calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui sa ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea in termenul stabilit prin faptul ca nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile la plata obligatiilor bugetare, dar si printr-o garantie de buna executie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.La randul lor, proprietarii trebuie sa dispuna de un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuintei, care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata, dar se vor obliga totodata sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda.Modificarile vor regla noul sistem de acordare de garantii de stat pentru locuinte construite atat in regim individual, cat si in sistem asociativ si sunt deja incluse intr-un proiect de act normativ, potrivit surselor citate.In acest an, programul a fost modificat, astfel ca Fondul National de... mai mult
Joi, 01 Aprilie 2010, ora 14:34
Principalele lucruri de care tine cont un asigurator cand incheie o polita pentru un apartament sau o casa sunt materialul de constructie al acestora si amplasamentul. Mai este importanta zona seismica din care face parte orasul respectiv.Daca ar fi sa luam ca exemplu un apartament intr-un bloc construit din prefabricate de beton armat, in anul 1985, cu pachet de riscuri uzual solicitat (incendiu, trasnet, explozie, catastrofe naturale, fenomene atmosferice) si plata primei de asigurare s-ar face in rate trimestriale, costurile s-ar diferentia. Astfel ca, polita va costa un anumit procent din costul locuintei. "In Cluj, polita va fi 0,10% din pretul imobilului, in Hunedoara - 0,12%, in Pitesti - 0,14%, iar in Bucuresti - 0,16%", spun reprezentantii Uniqa Romania, citati de Evenimentul Zilei. In principiu, daca In Cluj apartamentul costa 100.000 de euro, polita va ajunge la un pret de 100 de euro pentru un an. La Allianz Tiriac Asigurari conteaza si incadrarea in zona cu expunere la riscul seismic. Acesta fiind categorisit ca redus, mediu sau ridicat. mai mult
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 09:43