Programul "Prima Casa" functioneaza, are un plafon de doua miliarde de lei si nu au fost schimbate nici criteriile de acordare a creditului, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, la postul de televiziune Digi 24.
"'Prima Casa' exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei, nu e nicio problema si nu se opreste. Poti depune dosar pentru 'Prima Casa'. Daca sunt probleme, sunt cu unele banci care poate au renuntat la program, dar nu din partea noastra.
Din partea noastra, plafonul este doua miliarde de lei si exista si Hotararea de Guvern. Nu este nicio problema la 'Prima Casa'. Programul functioneaza. Si nu am schimbat nici criteriile deocamdata", a spus Florin Citu.
Ministrul a precizat ca plafoanele pentru acest program au fost stabilite in 2016.
"Au fost stabilite 2,5 miliarde (de lei - n. r.) pentru 2017, doua miliarde pentru 2018, doua miliarde pentru 2019, doua miliarde - 2020, 1,5 miliarde in 2021. Niciun fel de discutie. Am semnat si Hotararea de Guvern pentru 2020 (...) Dar el functiona pentru ca erau plafoanele deja date", a afirmat ministrul Finantelor.
Citeste si: "Prima Casa" vs "O familie, o casa" - sa iau credit acum sau sa astept noul program?. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Programul "Prima Casa" exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei si nu se opreste" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 23:01
Directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a declarat, miercuri, ca fondurile alocate programului "Prima Casa" sunt in scadere, dar acesta va mai functiona cativa ani, fiind lansat spre deblocarea creditelor pentru achizitia de locuinte.
"Programul Prima Casa are o predictibilitate clara. Am avut in 2017, 2,5 miliarde de lei alocare, in 2016, aproape trei miliarde de lei, in anul 2018 avem doua miliarde de lei, la fel si in 2019 si 2020, iar in anul 2021 va fi o alocare de 1,5 miliarde de lei. Programul este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale postdecembriste.
Au fost, la nivel tarii, din anul 2009 pana in prezent, peste 240.000 de scrisori de garantare. Pe Regiunea V Vest vorbim de peste 20.000 de scrisori de garantare pentru programul Prima Casa, din care Timisul ocupa primul loc, cu peste 13.000 de scrisori de garantare. Este un program cu o foarte buna adoptie", a afirmat Alexandru Petrescu.
De asemenea, directorul FNGCIMM a mai precizat ca programul "Prima Casa" se afla intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat cu scopul deblocarii creditelor pentru sistemul imobiliar.
"Programul este intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat intr-un moment in care exista un blocaj din perspectiva creditarii bancare pentru achizitia de imobiliare. Nu se acordau credite pentru achizitia de apartamente sau case, iar programul a venit in intampinarea bancilor, sa... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 18:57
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.
"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.
Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".
S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el
Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
Bancile mai au plafon pentru programul Prima Casa, iar daca el se epuizeaza putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei, a declarat marti Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice, dupa o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu.
"Ma surprinde faptul ca presa spune ca nu mai exista plafon. Eu stiu de la banci ca au plafon disponibil pentru Prima Casa. Daca se consuma plafonul noi avem o rezerva si o sa putem suplimenta. Cred ca mai putem suplimenta pana la rectificare cu 500 - 600 milioane lei", a afirmat ministrul Finantelor.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca are emotii in ceea ce priveste cheltuielile bugetare pe primele cinci luni, veniturile fiind in plan.
"Am emotii pentru ca nu am toate informatiile privind cheltuielile. Vom ramane pe primele cinci luni pe un echilibru bugetar", a spus ministrul.
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 600 de noi solicitari, a informat, in 25 mai, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Citeste si:
Prima Casa 2017: La cat a fost stabilit plafonul si ce locuinte poti cumpara prin programSurprize la Prima Casa: Avansul majorat e cea mai mare dintre ele - Ce efecte vor avea modificarileGuvernul mareste garantiile pentru Prima Casa, dar banii raman tot mai putini ca-n 2016 ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta ca mai are bani pentru Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 17:10
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, miercuri, ca a fost alocat tot plafonul de garantare de 1,69 miliarde de euro pentru Prima Casa, astfel ca bancile comerciale inscrise in program au pusa la dispozitie intreaga suma.
Intr-un comunicat postat pe site-ul MFP se arata ca suma de 1.690.330.155 de lei e compusa din:
200 de milioane de lei, bani proveniti din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015,diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172.580.733 de leiplafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de leiplafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr.1016/30.12.2015.
"Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare", se arata in informarea MFP.
In consecinta, ...citeste mai departe despre "Anunt de la Ministerul Finantelor despre programul Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 15:33
De luni, 4 ianuarie, se pot depune dosare pentru programul Prima Casa, fondurile disponibile fiind aproape la jumatate fata de anul trecut.
Plafonul pentru 2016 este de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei hotarari adoptate in ultima sedinta de guvern din decembrie.
Chiar daca dobanzile practicate de banci pentru acest program sunt similare cu cele aferente creditelor ipotecare clasice, Prima Casa ramane tentant prin prisma avansului, care este mult mai scazut.
"Diferenta dintr-un credit ipotecar standard in lei si unul Prima Casa e data doar de avans, la Prima Casa e doar de 5%, la creditul ipotecar standard este de 15%", arata Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, potrivit Digi 24.
Veste buna la final de an: "Prima casa" continua si in 2016, cu o dobanda mai ...citeste mai departe despre "Prima Casa 2016: De azi se pot depune dosare - Cate fonduri sunt puse la dispozitie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 11:59
Guvernul aloca, in 2016, un plafon suplimentar de garantii in cadrul programului Prima Casa de 1,3 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor in derulare, astfel incat plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
'In stabilirea plafonului de garantii care pot fi emise in cadrul Programului Prima casa s-a avut in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile masurilor de relaxare fiscala si de cresteri salariale adoptate, precum si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca', se mentioneaza in proiect.
Totusi, plafonul va fi redus aproape la jumatate fata de anul 2015, cand plafonul initial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel incat suma garantiilor acordate ...citeste mai departe despre "Prima casa 2016: plafon redus, dar si dobanzi mai mici" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 13:54
Plafonul pentru programul "Prima Casa" se suplimenteaza cu 200 de milioane de lei in acest an, iar de anul viitor va fi modificat, astfel ca plafonul total de garantii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobanda, aplicata peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Pentru 'Prima Casa' vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, si in conditii actualizate de cost, de rata dobanzii, adica ROBOR plus 2%", a explicat ...citeste mai departe despre "Ce modificari apar la programul Prima casa, anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 23:16