Contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare in anul 2018, cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, se arata intr-o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara internationala, remisa vineri AGERPRES.
'Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza', spun analistii imobiliari care apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Principalele 10 tendinte asociate anului 2018 in analiza realizata de Colliers International vizeaza evolutia pietei de investitii, rezultatele economice mai bune decat in majoritatea tarilor din UE, piata fortei de munca, retailul la nivel national, cererea pentru terenuri.
Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analistii imobiliari.
Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa. Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 miliarde euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, analistii de la... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:59
Apartamentele din intreaga tara s-au scumpit in 2017 si cel mai probabil vor continua sa o faca si in 2018, sustin analisti ai pietei imobiliare. La Cluj s-a ajuns la preturile practicate inaintea crizei financiare, iar in alte cinci orase metrul patrat util costa peste o mie de euro.
In aceste conditii, parte dintre dezvoltatorii imobiliari sustin ca in curand am putea asista la formarea unei noi bule speculative. Altii spun insa ca, in ciuda cresterilor consistente de pret din ultima vreme, nu avem motive sa credem ca avem de-a face cu un boom imobiliar.
Cele mai scumpe sunt astazi apartamentele din Cluj. Pretul acestora a crescut cu 16,6% fata de toamna lui 2016 si cu 46,9% fata de cea a anului 2014. In consecinta, metrul patrat util costa acum, in medie, 1.410 euro, potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro.
Analisti apreciaza ca piata apartamentelor din orasul de pe malul Somesului a ajuns aproape de nivelul la care era inaintea crizei financiare. Cu alte cuvinte, apartamentele clujenilor valoreaza acum cu doar 1,7% mai putin decat in 2008.
Si preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut, fiind astazi cu peste 11% mai mari fata de toamna anului trecut. In medie, metrul patrat util costa acum in Capitala 1.230 euro. Bineinteles, exista si zone in care apartamentele sunt mai scumpe. Printre acestea se numara: Kiseleff (2.600 euro/mp), Herastrau-Nordului (2.370 euro/mp) si Dorobanti-Floreasca (1.970 euro/mp). Ca sa ajunga la nivelul de dinaintea... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 18:30