George Paraschiv este manager in industria farmaceutica, domeniu pe care l-a cunoscut indeaproape in anii 2000. Acum, dincolo de capacitatea de a analiza foarte detaliat piata pharma, stie ca mai trebuie sa stapaneasca un singur element la perfectie: comunicarea.
Si pentru asta nu se opreste din studii, traininguri si, nu in ultimul rand, pregatirea intr-un program de doctorat.
"Am considerat ca e de datoria mea, atat ca persoana cat si ca manager, sa continui sa ma dezvolt in permanenta, pentru ca doar in acest fel poti sa ajungi si sa te mentii acolo sus, in prima linie a businessului pe care il faci, indiferent care este acesta", spune directorul de marketing al Servier, George Paraschiv.
Despre experienta sa in piata, urari pentru noul an si cum isi gaseste timp in paralel pentru proiectul sau motivational de "public speaking", vorbeste Paraschiv, intr-un interviu acordat Business24.
Lucrati de 12 ani in piata pharma. Cum a evoluat acest segment in toti acesti ani?
Am facut cunostinta cu piata pharma la inceputul anilor 2000, atunci cand se puneau bazele avantului extraordinar pe care aceasta industrie avea sa il ia pana catre anii 2010. Se cautau oameni tineri, abia iesiti de pe bancile facultatii, cum a fost si cazul meu, dornici sa invete, sa munceasca, sa se afirme.
Oferta era foarte tentanta: un salariu de cateva ori mai mare decat cel ce ar fi urmat sa il primesti in spital dupa ce luai rezidentiatul, masina, telefon, laptop de serviciu,... mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 00:00
O revenire pe o evolutie pozitiva a pietei farmaceutice va fi strans legata de generozitatea pe care o va avea noua lista de compensare, atat de mult asteptata.
In lipsa acesteia sau in contextul in care se va continua adaugarea sporadica a una, doua molecule la lista deja existenta, vorbim de o scadere a acestei piete generale, in cel mai optimist caz, de o stagnare.
Evident ca vor exista si domenii terapeutice care vor putea inregistra o evolutie usor pozitiva, dar acestea vor fi doar cazuri punctuale, dictate de conjuncturi sau situatii particulare.
Tot legat de noua lista de compensare, trebuie mentionat ca aceasta va cuprinde si o serie de medicamente care se vor incadra in categoria produselor compensate pe baza unor contracte cost-volum incheiate intre firmele ce detin autorizatiile de punere pe piata a produselor respective si autoritatile statului.
Faptul ca inca nu au fost stabilite nici forma contractului si nici normele, metodologia de negociere, incheiere si monitorizare a implementarii si derularii acestui tip de contract va constitui inca o frana in recastigarea unei evolutii pozitive a acestei piete.
Daca luam in considerare si faptul ca datorita preturilor minime practicate in aceasta piata (reglementarile actuale prevad ca pretul la medicamente se calculeaza in prezent pe baza pretului minim din 12 tari membre ale UE), medicamentele din Romania au ajuns sa fie mult mai pretabile pentru export paralel decat sa fie dedicate consumului... mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:41