Ritmul de crestere al economiei Chinei a incetinit in primul trimestru la 7,7%, fata de 7,9% in ultimele trei luni din 2012, dar usor peste tinta de 7,5% stabilita de guvern pentru 2013, a anuntat luni Biroul National de Statistica de la Beijing.
Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un avans de 8% in perioada ianuarie-martie 2013. Ei au avertizat ca redresarea Chinei in urma crizei economice globale din 2008 este slaba si este sprijinita de creditarea bancara si de investitiile guvernamentale, in timp ce cresterea cheltuielilor de consum a incetinit, transmit AP si Reuters.
Productia industriala a urcat in perioada ianuarie-martie 2013 cu doar 9,5%, de la 11,6% in perioada similara din 2012. Cresterea investitiilor in capitalul fix, care arata cheltuielile guvernului in infrastructura, a ramas neschimbata la 20,9% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012. Cheltuielile de retail au inregistrat un avans de 12,4%, de la 14,8% in primul trimestru din 2012.
"Productia industriala a fost neasteptat de slaba si acesta este motivul incetinirii cresterii economiei", a declarat Tim Condon, analist la ING Singapore.
In 2012 Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat un avans de 7,8%, cel mai slab ritm de crestere din 1999. Cea mai recenta estimare a Bancii Mondiale reduce prognoza de crestere a economiei Chinei la 8,3% in 2013, din cauza eforturilor autoritatilor de la Beijing de restructurare a economiei.
In strategia... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:29
Criza din zona euro risca inca sa se agraveze daca nu vor fi luate noi "masuri imediate" de catre liderii politici, a estimat luni Fondul Monetar International (FMI), care a revizuit in scadere previziunile sale de crestere pentru 2012 si 2013, informeaza AFP.
In noul sau raport privind perspectivele economice mondiale, FMI se asteapta la o recesiune mai puternica in acest an in zona euro, cu un declin in Produsul Intern Brut (PIB) de 0,4%, fata de 0,3% in previziunile sale anterioare publicate in iulie.
Reculul in crestere ar trebui sa fie de asemenea mult mai limitat decat se astepta: +0,2% anul viitor in loc de +0,7%.
In detaliu, Germania, prima economie europeana, urmeaza sa cunoasca o crestere de 0,9% pe an in 2012 si 2013 /fata de 1% si 1,4% in previziunile precedente/.
Franta este mai aproape de o crestere zero, dar scapa de recesiune: +0,1% in acest an (in loc de 0,3%) si de +0,4% anul viitor (in loc de +0,8%).
In schimb, recesiunea se va agrava in Italia, cu o scadere a PIB de 2,3% in acest an si 0,7% anul viitor (in loc de -1,9% si -0,3% prevazuta anterior). In Spania, contractia economiei va fi asa cum se astepta de 1,5% in 2012, dar va ajunge la 1,3% in 2013, in timp ce FMI se astepta pana atunci la -0,6%.
Printre tarile sub perfuzie financiara, recesiunea ar fi de 6%, apoi de 4% in Grecia si de 3%, apoi de 1% in Portugalia.
Din afara zonei euro, FMI se asteapta acum la un declin al PIB-ului britanic de 0,4% in acest an (fata de o crestere... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:11
Fondul Monetar International va revizui in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, care vor fi anuntate oficial pe 9 octombrie, la Tokyo, a anuntat luni directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
"Continuam sa anticipam o redresare treptata, dat cresterea economica va fi sub ritmul estimat in iulie, la publicarea previziunilor precedente ale Fondului", a precizat Lagarde intr-un discurs la Washington.
In prezent, FMI anticipeaza un avans de 3,5% al economiei mondiale in acest an si de 3,9% in 2013.
Noile previziuni vor fi prezentate la reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale care va avea loc la Tokyo.
G20: Cresterea economica mondiala este amenintata
Recentele masuri luate de principalele banci centrale permit guvernelor sa incerce o relansare a cresterii economice, dar criza datoriei in Europa ameninta inca economia mondiala, potrivit responsabililor G20.
Viceministrii finantelor si reprezentantii bancilor centrale din grupul tarilor dezvoltate si emergente au discutat despre riscurile la care se expune economia mondiala, criza zonei euro si volatilitatea preturilor in domeniul alimentar in cadrul unei reuniuni duminica si luni in capitala Mexicului.
Criza datoriei in Europa, bugetul restrans al SUA si o crestere incetinita sunt "riscurile cele mai serioase pentru economia mondiala", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia, citat de Agerpres.
Programul de rascumparare a... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:30
Economia europeana va intra in recesiune anul acesta, iar economiile europene in curs de dezvoltare vor fi zonele cele mai expuse la intensificarea crizei, prin canale comerciale si de credit, a declarat miercuri country cluster manager, Coface Romania, Bulgaria, Slovacia, Cristian Ionescu.
In 2012, economia europeana va fi marcata de o rata a recesiunii de -0,1%, in timp ce cresterea se va stabiliza in SUA la +1,6% si va reveni in Japonia la +1,8%. Acest fapt ar trebui sa previna o intoarcere la etapa cea mai dificila a crizei din 2008-2009, caracterizata printr-o recesiune sincronizata in toate cele trei zone economice avansate. In ansamblu, cresterea in economiile avansate va fi de 1,1% in 2012.
"Tarile in curs de dezvoltare isi mentin cresterea, la 5,1%, cu o scadere de 0,6 puncte in PIB, comparativ cu 2011. Economiile europene in curs de dezvoltare vor fi zonele cele mai expuse la intensificarea crizei euro, atat prin canale comerciale, cat si de credit bancar extern", a declarat Cristian Ionescu.
Potrivit Coface, intervalul de timp de la a doua jumatate a anului 2009 si pana la prima jumatate a anului 2011 a reprezentat o scurta ameliorare pentru economia mondiala. Situatia la nivel international s-a deteriorat din vara anului 2011 cu inrautatirea crizei in zona euro.
Coface a observat o deteriorare clara a comportamentului de plata a firmelor in a doua jumatate a anului 2011, cu o crestere abrupta a incidentelor de plata. Pentru anul 2011 in ansamblu,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:42
Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, considera Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu.
Blanculescu: Competivitatea va deveni religia economiei nationale
"2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat analistul economic.
Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.
In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.
Cursul... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 14:57
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, scrie, pe blogul personal, ca perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decat ceea ce s-a intamplat in 2011, ea afirmand ca masurile luate de Guvern "creeaza toate sansele ca 2012 sa reprezinte un nou an de crestere economica".
"Masurile economice luate de Guvern, incepand cu cele de reechilibrare bugetara si continuand cu cele de stimulare a investitiilor in infrastructura, creeaza toate sansele ca 2012 sa reprezinte un nou an de crestere economica. Romania nu numai ca va trece mai usor peste tumultul crizei datoriilor suverane ale tarilor din Zona Euro, dar o va face cu o continuare a avansului economic.
Poate ar merita punctat faptul ca, in primul val al crizei, doar Polonia a avut crestere economica. Ei bine, sunt convinsa ca in fata celui de-al doilea val al crizei, si Romania va avea crestere economica, infirmand astfel toti profetii economici care prognozeaza deja . Mai mult, perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decat ceea ce s-a intamplat in 2011.
Iar asta nu e deloc putin lucru, avand in vedere ca anul trecut am avut crestere economica de 1,5%, am avut cea mai mica inflatie de dupa 1989 (de altfel, a fost pentru prima data cand BNR si-a atins tinta de inflatie), iar deficitul bugetar a fost sub 4,4% (unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana). In conditiile acestea, un progres in 2012 va fi un lucru cu adevarat remarcabil si, fara indoiala, confirmarea muncii... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 21:19
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
Europa se va confrunta cu probleme si anul urmator cu disparitati puternice printre statele din zona euro, a declarat economistul-sef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon.
"Exista inca un risc poltic enorm in Europa. Dupa doi-trei ani de austeritate dura, exista riscul ca in unele regiuni populatia sa spuna: . Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale indatorarii, lipsa competitivitatii si un sistem bancar foarte expus la datoria suverana. Niciuna din probleme nu a fost rezolvata", a afirmat economistul, pentru postul american de televiziune CNBC.
Criza datoriilor din zona euro a dominat stirile si pietele financiare in acest an, intrucat problemele economiilor mai mici din uniunea monetara, precum Irlanda sau Grecia, amenintau sa se extinda la tari mai mari din regiune.
BCE implmenteaza deja masuri neconventionale pentru sustinerea economiei, a adaugat Nixon.
"Cand calculezi cat de mult le-au crescut activele in ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt masurile care ne tin in viata", a spus el.
Italia are de refinantat anul urmator imprumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge in situatia sa plateasca dobanzi mai mari.
"Italia este cea care iese in evidenta puternic. Sunt doi ani de consolidare structurala dificila si de austeritate fiscala, dar si de contractie a PIB. Este dificil de spus o poveste compacta despre Europa.
Germania, de exemplu, se descurca... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:25
2011 a fost un an greu pentru economia mondiala, caracterizat de criza datoriilor din zona euro si de masuri de austeritate dure. 2012 nu se anunta deloc un an mai usor, iar angajamentul Romaniei de a respecta regulile aplicate tarilor puternice din zona euro va testa puternic economia romaneasca.
Criza datoriilor suverane a zdruncinat puternic economiile din zona euro si a dat batai de cap liderilor politici. Investitorii au asistat la fluctuatiile de pe pietele valutare si la aprecieri record ale pretului aurului. Solutia gasita la summitul incheiat pe 9 decembrie pare ca a redat, cel putin temporar, increderea in economie.
Cu toate acestea, pachetul de masuri adoptat la acea data arata clar ca sefii de stat si ministrii de finante sunt constienti de pericolul unui destramari a zonei euro. Din aceasta cauza, acordul interguvernamental pare a fi o solutie de moment, care nu garanteaza, insa, ca pericolul a trecut.
Deficitul structural de 0,5% implica masuri de austeritate
Una dintre prevederile impuse in urma summitului UE se refera la deficitul structural. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,5%, o masura asumata, in mod constient, de presedintele Romaniei.
"Limitarea deficitului structural la -0,5% in noua guvernanta economica europeana nu face altceva decat sa asigure stabilitatea fiscala pe termen lung si cheltuirea responsabila a banilor publici, indiferent de urcusurile sau coborasurile economiei", spune Andreea Paul Vass, consilier personal al... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 23:00