Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.
Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.
O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.
Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.
Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca. Pana acum, exista un termen de 20 de zile in care se puteau face si transmite contractele si/sau modificarile aduse acestora prin act aditional.
De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 09:53
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 173 din data de 11 martie 2014 a fost publicata recent o initiativa legislativa care promoveaza un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului muncii.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii isi propune echilibrarea relatiilor de munca intre angajatori si angajati.
Modificarea contractului de munca
Din proiect se retine propunerea ca, prin noi prevederi in Codul muncii, angajatorul sa fie obligat sa comunice in scris salariatului propunerea de modificare a contractului individual de munca, potrivit Legestart.
In termen de zece zile de la data luarii la cunostinta a propunerii, salariatul ar urma sa comunice in scris raspunsul sau angajatorului.In cazul in care salariatul nu este de acord cu propunerea angajatorului sau nu raspunde in termenul de zece zile, contractul individual de munca nu poate fi modificat.
Insa, in cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile.
Clauza de neconcurenta
Obligatiile angajatorului: In urma proiectul avansat, ar urma sa... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 16:30
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12
Noul Cod al Muncii intra in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat premierul Emil Boc, conform NewsIn. Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii. Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", prevede noul Cod.
Premierul a avertizat firmele sa nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. "De aceea, eu atrag atentia in mod ferm tuturor acelora care, astazi, inca mai utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme nelegale cu privire la salariati, sa incheie contracte de munca, pentru ca noul Cod al Muncii prevede atat sanctiuni pecuniare, adica amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum si chiar posibilitatea sanctiunii penale", a mai afirmat primul-ministru, anuntand ca dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii va fi o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu este adoptata doar pentru a fi in Monitorul Oficial".
Tot noul Cod al muncii prevede,... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:17
Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, marti, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opozitia va depune, in aceeasi zi, motiunea de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", informeaza Mediafax.
Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.
Executivul a decis, totodata, ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii". In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.
Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala, a mai decis Guvernul in sedinta de luni, printr-un amendament.
De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator va fi limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.
Sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului in care Guvernul... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 22:21
Sute de sindicalisti afiliati la mai multe confederatii sindicale protesteaza, joi, in orase din tara, fata de prevederile noului Cod al Muncii. Protestatarii cer demisia Guvernului si a presedintelui Traian Basescu, informeaza Mediafax. Aproximativ 2.000 de sindicalisti protesteaza in fata Palatului Administrativ din Targu Mures.Aproximativ 2.000 de sindicalisti protesteaza, joi dupa-amiaza, in fata Palatului Administrativ din Targu Mures, unde se afla Prefectura, acestia fiind nemultumiti de prevederile Codului Muncii.Aproximativ 300 de sindicalisti au pornit, in jurul orei 15.00, din zona spitalelor, intr-un mars pe strazile municipiului Targu Mures, lor alaturandu-li-se circa 500 de muncitori de la o fabrica de mobila din judet.
Protestatarii au parcurs mai multe strazi din oras, strigand "Demisia", "Hotii ", "Jos Basescu", "Ala mic si ala chior si-au batut joc de popor" si "Jos Guvernul mincinos".In fata Palatului Administrativ care gazduieste Prefectura, acestia s-au intalnit cu alte sute de protestatari veniti din alte localitati ale judetului si din zona combinatului Azomures si din cea a supermarket-urilor.
Protestatarii au inceput sa scandeze, in fata Palatului Administrativ, lozinci antiguvernamentale si impotriva presedintelui Traian Basescu.Ei au pancarte pe care scrie, printre altele, "Nu sclaviei la locul de munca", "Nu va bateti joc de noi", "Nu vrem sa devenim sclavi", "Nu modificarii Codului Muncii", "Boc a iesit din recesiune, pe noi ne-a lasat in... mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 18:17
Premierul Emil Boc a avut luni o discutie cu deputatii minoritatilor nationale referitoare la prevedeile noului Cod al Muncii. Vezi aici ce spune primul ministru legat de modificarile aduse Codului, informeaza Mediafax.
Contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni
Premierul Emil Boc a declarat ca printre modificarile propuse la Codul Muncii se numara si cea prin care contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni.
"In privinta contractului individual de munca pe durata determinata - s-a extins, prin propunerea pe care am facut-o, de la 24 de luni la 36 de luni, pentru ca, de exemplu, avem un proiect european cu o durata minima de trei ani si nu se poate incheia un contract pe durata nedeterminata pentru ca, dupa epuizarea proiectului european, nu mai stie angajatorul daca mai poate sa-l mentina pe acel angajat, iar azi nu are cadrul legal sa incheie un contract pe durata determinata pe 3 ani si prefera sa mearga fie la negru, fie altfel", a spus premierul, dupa o intalnire cu grupul parlamentar al minoritatilor nationale.
El a aratat ca trebuie oferita posibilitatea legala ca oamenii sa lucreze pe proiecte europene pe trei ani, cat dureaza proiectul respectiv.
"Daca dupa aceea, prin acordul scris al partilor, pana la finalizarea unui proiect sau program, se inteleg (angajatorul si angajatul, n.r.), Codul Muncii trebuie sa le dea o asemenea posibilitate, dar prin acordul lor scris",... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 23:43
In timp ce sindicatele sustin, in continuare, ca multe prevederi din noul Cod avantajeaza net angajatorii, oamenii de afaceri sustin ca solutia, indiferent de forma ei, trebuie sa incurajeze mediul economic sa creeze locuri de munca."Trebuie sa fie bine pentru toti. Insa nu e normal ce se intampla de multe ori. Degeaba are angajatul drepturi daca patronul nu are bani, daca nu merge afacerea. Este nevoie de o legislatie care sa fie echitabila pentru cele doua parti, dar care, in acelasi timp, sa incurajeze patronii sa angajeze", a declarat pentru gandul Viorel Micula care, alaturi de fratele sau Ioan Micula, detine grupul de firme European Drinks & Food.
De o parere similara este si Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, care sustine ca este nevoie de un nou Cod care sa incurajeze competitia si care sa permita angajatorilor sa se adapteze mai usor la schimbarile rapide ale mersului economiei.
"Nu se poate sa cerem numai drepturi si venituri fara sa dam ceva in schimb. In Romania lui 2011 nu se mai poate pune problema ca angajatii sunt sclavi. Un angajat isi merita drepturile prin persoana sa, prin productivitatea, prin vointa si prin loialitatea sa", a declarat Stroe. "In acelasi timp insa trebuie creat un cadru in care angajatul sa simta cu adevarat ca atunci cand munceste mai putin sau mai prost, el poate fi inlocuit. Este nevoie de concurenta", a adaugat el.
Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca fara prevederi care sa permita angajatorilor o... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:13