O eventuala plafonare a preturilor pe durata starii de urgenta ar putea avea efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra producatorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adauga ca a fost inregistrata o crestere a preturilor atunci cand si cererea a fost mare, cand cumparatorii intrati in panica isi faceau stocuri de alimente, dar ca pentru produsele autohtone, cel putin, preturile si-au revenit la normal.
"Plafonarea preturilor la raft - daca noi, statul, impunem doar o plafonare, cream doua efecte negative: incurajam piata neagra si dispar de pe piata cei mai slabi producatori. Noi, ca si stat, nu avem dreptul sa-i vulnerabilizam pe acestia", a declarat Oros la Digi24.
El a precizat ca, inca dinaintea starii de urgenta, a fost discutata cu alte tari care au impus restrictii de circulatie formarea unor culoare verzi pentru transportul marfurilor, in primul rand pentru alimente, furaje, medicamente si dispozitive medicale.
Adrian Oros a adaugat ca a cerut primarilor sa nu inchida pietele agro-alimentare pentru ca acestea sunt mai sigure decat magazinele mici. In plus, acestea sunt locurile in care isi vand produsele si producatorii locali.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat la Digi24 ca nu sunt cresteri mari si uniforme in ceea ce priveste alimentele si ca cele mai mari scumpiri s-au inregistrat pe zona de produse medicale si sanitare - echipamente de protectie, masti, dezinfectanti.
El adaugat ca au... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 09:58
Preturile mondiale la alimente au crescut in decembrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a najorarii puternice a preturilor la uleiurilor vegetale, zahar si lactate, precum si a relansarii preturilor la cereale, a informat joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, pana la 181,7 puncte, cea mai ridicata valoare de dupa luna decembrie 2014.
Pe ansamblul anului trecut, indicele pretului produselor alimentar calculat de FAO a inregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte inregistrat pe ansamblul anului 2011.
Organizatia a subliniat ca in luna decembrie 2019 indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% fata de luna noiembrie, ceea ce inseamna ca a crescut pentru a sasea luna consecutiv. Si in decembrie 2019 cresterea pretului uleiurilor vegetale a fost influentata de aprecierea preturilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide si a ingrijorarilor cu privire la livrarile limitate.
De asemenea, indicele care masoara pretul la zahar a inregistrat un salt de 4,8% in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:16
Fructele proaspete si carnea de porc s-au scumpit cel mai mult in noiembrie, comparativ cu octombrie, preturile lor crescand cu 4,33% si, respectiv, cu 2,34%, si doar citricele s-au ieftinit, cu 4,96%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), date miercuri publicitatii.
Pretul oualor a crescut in octombrie cu 1,83%, cel al preparatelor din carne cu 1,17%, iar fasolele boabe si alte leguminoase s-au scumpit cu 1,68%.
De altfel, aproape toate preturile la alimente au crescut in noiembrie, singurele scaderi usoare fiind inregistrate, exceptand citricele, la categoriile "legume si conserve de legume", cu 0,4%, "alte legume si conserve de legume" - 0,47% si "fructe si conserve din fructe" - 0,08%.
Desi raportat la luna octombrie cartofii s-au scumpit in noiembrie doar cu 0,74%, fata de sfarsitul anului trecut (decembrie 2018) pretul acestora a urcat cu 20,68%. Cresteri foarte mari de preturi fata de sfarsitul lui 2018 s-au inregistrat si la categoriile "citrice si alte fructe meridionale" - cu 18,96%, "fructe si conserve din fructe" - cu 15,93%, fructe proaspete - cu 14,63%, carne de porc - 8,24%, preparate din carne - 5,83%, faina - 5,18%, conserve din carne - 4,52%.
Pe ansamblu, in noiembrie, alimentele s-au scumpit cu 4,2% fata de decembrie 2018 si cu 0,43% comparativ cu luna precedenta.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, o ieftinire mai consistenta a fost la energia termica, de 1,55%. Scumpiri s-au inregistrat la majoritatea... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 12:20
Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,8% in luna noiembrie a acestui an, de la 3,4% in octombrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, cele nealimentare cu 2,83%, iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,7%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2018 - noiembrie 2019) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2017 - noiembrie 2018), calculata pe baza IPC, este 3,8%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", precizeaza INS.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei. BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza, in Prognoza de toamna 2019 publicata pe 27 noiembrie, ca procesul de dezinflatie va continua pe fondul epuizarii excesului de cerere de consum, iar inflatia medie anuala va ajunge la 2,6% in anul 2023, de la 3,8% in 2019.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:41
Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut semnificativ in luna noiembrie, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani, ca urmare a majorarii preturilor la carne si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna noiembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,7% comparativ cu luna octombrie, pana la 177,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimele 26 de luni.
Organizatia a subliniat ca indicele care masoara pretul cerealelor s-a diminuat cu 1,2% in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, pana la 162,4 puncte, pe fondul concurentei puternice in randul marilor producatori mondiali de grau.
In schimb, indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a inregistrat un salt de 10,4%, pana la 150,6 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna mai 2018, pe fondul cresterii cotatiilor la uleiul de palmier ca urmare a cererii robuste la import, a utilizarii crescute in productia de motorina bio precum si a unor posibile deficiente de aprovizionare in cursul anului urmator.
De asemenea, indicele care masoara pretul la carne a inregistrat un salt de 4,6% comparativ cu luna octombrie, pana la 190,5 puncte, aceasta fiind cea mai mare crestere de la o luna la... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:00
Consiliul Concurentei a finalizat caietul de sarcini si va lansa in aceasta saptamana licitatia pentru achizitionarea aplicatiei informatice privind dezvoltarea comparatorului online de preturi "Monitorul preturilor", care va include date cu privire la peste un milion de produse alimentare si carburanti auto.
Noua platforma online va contine atat forma extinsa a Monitorului preturilor pentru alimente, instrument lansat de autoritatea de concurenta la sfarsitul anului 2016, cat si un comparator al preturilor pentru carburantii auto, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.
Avand in vedere succesul proiectului-pilot, Consiliul Concurentei doreste extinderea Monitorului preturilor la nivel national si pentru toate produsele alimentare, mai putin bauturile alcoolice spirtoase, comercializate de marile retele de magazine prezente in Romania.
Potrivit Consiliului, Monitorul preturilor urmareste sa ofere consumatorului informatiile de care are nevoie pentru achizitiile sale saptamanale de produse alimentare, ajutandu-l sa faca o alegere motivata intre ofertele mai multor magazine, dar si sa amplifice presiunea concurentiala asupra magazinelor.
In ceea ce priveste Monitorul preturilor pentru carburanti, acesta va reprezenta un instrument prin intermediul caruia se va stimula concurenta, atat prin pret, cat si prin serviciile oferite, intre companiile implicate in comercializarea cu amanuntul a carburantilor auto.... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 12:22
Cresterea accizei la combustibili nu ar fi trebuit sa influenteze preturile alimentelor, in conditiile in care toate utilitatile inseamna circa 6% din costurile unui produs alimentar, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu.
"Cresterea accizei la combustibil nu ar fi trebuit sa influenteze cresterea pretului la alimente, pentru ca energia electrica, gazele, energia termica, combustibilul, inseamna cam 6% din costurile unui produs alimentar, deci o crestere la combustibil de 4-5% ar fi insemnat 1 - 1,5% din costurile produsului alimentar", a declarat, joi, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), intr-o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca in aceasta perioada s-a majorat pretul energiei electrice si cel al gazelor naturale, iar costurile materiilor prime au fost influentate si de deprecierea cursului valutar.
"Nu uitati ca industria de morarit si panificatie lucreaza, in proportie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrica. In procesarea carnii si a laptelui, o parte din ele functioneaza pe energie electrica. A crescut pretul gazelor, lucru pe care institutiile statului il promisesera dupa 31 martie, dar l-au facut acum, in miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro si importam 70% din carnea de porc (...), importam 20% din lapte si desigur importam si oua din Polonia. De asemenea, importam produse de panificatie congelate, un procent nu neaparat... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:09
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a coborat in decembrie 2017, comparativ cu luna precedenta, gratie scaderilor semnificative inregistrate la uleiuri vegetale si produse lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2017, acest indice a scazut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, pana la un nivel de 169,8 puncte.
In pofida scaderilor inregistrate in ultimele luni ale lui 2017, media anuala a indicelui global al preturilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, in crestere cu 8,2% fata de 2016, atingand, totodata, cea mai ridicata medie anuala de dupa 2014, chiar daca pe pietele internationale mancarea este cu 24% mai ieftina decat in 2011.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna decembrie a fost declinul de 9,7% al pretului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate si al cererii scazute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decat in 2016.
De asemenea, pretul la uleiurile vegetale a scazut cu 5,6% in luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a cresterii stocurilor de ulei de palmier, in timp ce pretul zaharului a coborat cu 4,1% de la o luna la... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 16:15
Preturile alimentelor pe piata mondiala au atins un nivel record in decembrie, ca urmare a cotatiilor mai mari ale zaharului, cerealelor si oleaginoaselor, a anuntat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), depasind maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morti in Haiti si Egipt, anunta Mediafax.Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), a crescut pentru a sasea luna consecutiva, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins in iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg.
In noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. Indicatorii pentru zahar si carne au atins cotatii record.
Preturile la alimente ar putea creste si mai mult, daca recolta de cereale la nivel mondial nu se majoreaza "semnificativ" anul acesta, a avertizat in noiembrie OAA.
Anul trecut, in Mozambic au murit 13 persoane in proteste impotriva planurilor de majorare a pretului painii.
"Exista, din pacate, potential pentru o crestere a preturilor cerealelor in contextul incertitudinilor mari. Daca se intampla ceva neasteptat cu recolta din America de Sud, exista suficient potential pentru avansul preturilor", a spus, intr-un interviu tlefonic, Abdolreza Abbassian, economist-sef la OAA.
Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25%, din cauza cerererii tot mai mari din China si a celei mai grave secete din ultima jumatate de secol in Rusia.
Cresterea anuala din decembrie este... mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 16:55