Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in februarie, dupa patru luni de crestere succesiva, in urma declinului pretului uleiurilor vegetale, al carnii si al cerealelor, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
Cererea pentru unele produse a fost afectata de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In februarie, acest indice a scazut cu 1%, comparativ cu ianuarie, pana la un nivel de 180,5 puncte.
Pretul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorarii preturilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui si rapita, a scazut cu 10,3% in februarie.
La cereale, cresterea pretului s-a atenuat la 0,9%, in conditiile in care preturile internationale pentru toate cerealele importante, cu exceptia orezului, au scazut. FAO a apreciat ca extinderea epidemiei a contribuit la declinul preturilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.
De asemenea, pretul carnii a inregistrat o scadere de 2% in februarie, in contextul reducerii achizitiilor in China epicentrul epidemiei.
In schimb, a crescut cu 4,6% pretul produselor lactate, si cu 4,5% pretul zaharului.
FAO se asteapta in acest al la o productie de... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 13:22
Preturile mondiale la alimente au crescut in decembrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a najorarii puternice a preturilor la uleiurilor vegetale, zahar si lactate, precum si a relansarii preturilor la cereale, a informat joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, pana la 181,7 puncte, cea mai ridicata valoare de dupa luna decembrie 2014.
Pe ansamblul anului trecut, indicele pretului produselor alimentar calculat de FAO a inregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte inregistrat pe ansamblul anului 2011.
Organizatia a subliniat ca in luna decembrie 2019 indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% fata de luna noiembrie, ceea ce inseamna ca a crescut pentru a sasea luna consecutiv. Si in decembrie 2019 cresterea pretului uleiurilor vegetale a fost influentata de aprecierea preturilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide si a ingrijorarilor cu privire la livrarile limitate.
De asemenea, indicele care masoara pretul la zahar a inregistrat un salt de 4,8% in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:16
Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut semnificativ in luna noiembrie, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani, ca urmare a majorarii preturilor la carne si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna noiembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,7% comparativ cu luna octombrie, pana la 177,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimele 26 de luni.
Organizatia a subliniat ca indicele care masoara pretul cerealelor s-a diminuat cu 1,2% in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, pana la 162,4 puncte, pe fondul concurentei puternice in randul marilor producatori mondiali de grau.
In schimb, indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a inregistrat un salt de 10,4%, pana la 150,6 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna mai 2018, pe fondul cresterii cotatiilor la uleiul de palmier ca urmare a cererii robuste la import, a utilizarii crescute in productia de motorina bio precum si a unor posibile deficiente de aprovizionare in cursul anului urmator.
De asemenea, indicele care masoara pretul la carne a inregistrat un salt de 4,6% comparativ cu luna octombrie, pana la 190,5 puncte, aceasta fiind cea mai mare crestere de la o luna la... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:00
Indicele global al preturilor produselor alimentare a coborat in august, pentru a treia luna la rand, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zaharului, graului si porumbului, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte in luna iulie 2018.
Organizatia a subliniat ca pretul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie.
"Pretul porumbului a scazut ca urmare a unor prognoze privind o recolta peste asteptari in SUA, cel mai mare producator si exportator mondial de porumb. Pretul graului este in continuare supus unor presiuni in scadere, ca urmare a cantitatilor semnificative disponibile la export", a subliniat FAO.
De asemenea, pretul la zahar a scazut cu 4% comparativ cu luna iulie, in principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar si a perspectivelor privind livrari mai mari din India si Mexic.
Aceste scaderi au fost contracarate de cresteri de preturi pentru alte produse. De exemplu, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% in luna august, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Preturile la carne au crescut si ele cu 0,5%, ca urmare a majorarii preturilor... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:53
Indicele global al preturilor produselor alimentare a inceput anul 2019 in crestere, stimulat de o relansare a pretului lactatelor precum si de majorarea preturilor la uleiuri vegetale si zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2019, acest indice a avut o valoare de 164,8 puncte, comparativ cu un nivel de 161,8 puncte in luna decembrie 2018. In pofida cresterii inregistrata in prima luna a acestui an, indicele ramane cu 2,2% sub nivelul inregistrat in luna ianuarie 2018.
FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut cu 7,2% in luna ianuarie comparativ cu luna decembrie, punand capat unei perioade de sapte luni consecutive de scadere. Potrivit organizatiei internationale, exporturile limitate din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei cresteri. De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, in timp ce pretul zaharului a crescut cu 1,3%. In schimb, pretul la carne a ramas neschimbat.
In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2018 pana la 2,611 miliarde tone, ca urmare a revizuirii in sus a estimarilor privind productiile de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:18
Preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in septembrie, comparativ cu luna precedenta, cresterea pretului la zahar fiind contracarata de scaderile la grau, uleiuri vegetale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau indice global al preturilor la produsele alimentare (Food Price Index), care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In septembrie, acest indice a scazut la 165,4 puncte, de la 167,7 puncte in august, transmite Reuters.
In paralel, FAO a anuntat joi ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,591 miliarde tone, cu 63 de milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017. Noile prognoze ale FAO pentru productia mondiala de grau in 2018 au fost mentinute aproape neschimbate, la 722,4 milioane tone, cea mai mica valoare inregistrata dupa 2013.
Cel mai semnificativ declin lunar al preturilor s-a inregistrat in septembrie la porumb, analistii asteptand o productie ridicata in SUA. Si pretul graului a scazut, reflectand perspectivele unei recolte mai mari in Rusia. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:42
Cresterea accizei la combustibili nu ar fi trebuit sa influenteze preturile alimentelor, in conditiile in care toate utilitatile inseamna circa 6% din costurile unui produs alimentar, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu.
"Cresterea accizei la combustibil nu ar fi trebuit sa influenteze cresterea pretului la alimente, pentru ca energia electrica, gazele, energia termica, combustibilul, inseamna cam 6% din costurile unui produs alimentar, deci o crestere la combustibil de 4-5% ar fi insemnat 1 - 1,5% din costurile produsului alimentar", a declarat, joi, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), intr-o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca in aceasta perioada s-a majorat pretul energiei electrice si cel al gazelor naturale, iar costurile materiilor prime au fost influentate si de deprecierea cursului valutar.
"Nu uitati ca industria de morarit si panificatie lucreaza, in proportie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrica. In procesarea carnii si a laptelui, o parte din ele functioneaza pe energie electrica. A crescut pretul gazelor, lucru pe care institutiile statului il promisesera dupa 31 martie, dar l-au facut acum, in miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro si importam 70% din carnea de porc (...), importam 20% din lapte si desigur importam si oua din Polonia. De asemenea, importam produse de panificatie congelate, un procent nu neaparat... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:09
Raportorul ONU pentru dreptul la alimentatie, Olivier De Schutter, si-a exprimat marti temerea ca urmeaza o perioada a "preturilor alimentare ridicate si volatile" care impun raspunsuri "mai energice" din partea statelor, informeaza AFP.
Pentru De Schutter, intervievat de cotidianul Le Monde, crizele precum cea din 2008, declansata de o explozie a preturilor cerealelor, risca sa se repete cu atat mai mult cu cat "factorii structurali ai dezechilibrului persista", printre care "cresterea consumului de proteine animale si de agrocarburant", precum si "incapacitatea noastra de a trata problema risipei" in sistemele agroalimentare.
Facand bilantul celor doua mandate ale sale, De Schutter estimeaza ca "modelul agricol bazat pe ingrasaminte si pesticide si dependent de industrializarea impinsa tot mai departe a agriculturii este gata sa-si dea sufletul" si sustine necesitatea unei "schimbari a directiei spre agroecologie".
El critica Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), "singura (dintre marile organizatii internationale) care nu si-a schimbat orientarea spre recunoasterea necesitatii ca fiecare tara sa-si asigure propria productie alimentara".
"OMC continua sa apere un sistem depasit, bazat pe diviziunea muncii si pe repartitia productiilor agricole", acuza el.
Dar pentru a combate foametea si malnutritia, raportorul "nu mai crede ca trebuie asteptat decat ca guvernele sa actioneze ele insele: blocajele sunt prea numeroase, presiunile prea reale si actorii... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 10:21
Preturile alimentelor la nivel global au coborat in aprilie, pentru prima data in acest an, ca urmare a ieftinirii zaharului si cerealelor, si s-ar putea inscrie pe un trend descendent in urmatoarele luni, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU.
Indicele Preturilor Alimentelor, prin care organizatia urmareste lunar evolutia preturilor pe piata mondiala pentru un cos format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar, s-a situat la 214 puncte in aprilie, comparativ cu 217 puncte in martie, luna pentru care datele au fost revizuite, potrivit Reuters.
Nivelul indicelui a fost impins in jos de scaderile lunare cu 2,5% a pretul porumbului, cu 1% la grau si cu 5% la zahar, care au anulat majorarea cu 2,2% la uleiuri vegetale.
"Preturile vor ramane, probabil, sub o presiune de scadere in urmatoarele cateva luni", a declarat Abdolreza Abbassian, economist la Organizatia pentru Alimente si Agricultura, adaugand ca vremea ramane un factor critic.
Pretul soia, aflat in crestere de la inceputul anului, va continua, probabil, sa urce, punand presiune si pe cotatia porumbului, a adaugat Abbassian. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 16:02