Consiliul Concurentei extinde pana la 16 septembrie perioada de consultare publica a propunerilor de angajamente formulate de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone Romania in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatori in propria retea.
Cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva.
Prin prelungirea acestei perioade, autoritatea de concurenta doreste sa ofere tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a analiza impactul pe care il pot avea asupra activitatii lor angajamentele formulate de cele patru companii.
"Reamintim ca pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat transmis de Consiliul Concurentei. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:16
Operatorii de comunicatii mobile au lansat recent oferte cu minute si SMS-uri nationale nelimitate, ascutind la extrem lupta pe piata locala de telefonie mobila.
La inceputul acestei luni Cosmote Romania, al treilea mare operator de telefonie mobila din Romania, a relansat oferta pentru abonamentele "No Limit", care include convorbiri nelimitate catre orice retea nationala si catre anumite numere internationale.
Cosmote a introdus optiunea achizitiei de telefoane mobile subventionate, in cadrul acestor abonamente, cu un contract incheiat pentru o perioada de doi ani.
Abonamentul No Limit costa 31 de euro pe luna si include minute nationale si internationale zona 1, minute Cosmote si Romtelecom fix, apeluri video in retea, SMS si MMS in retea, precum si 500 MB trafic date.
Primul a fost Vodafone
La inceputul lunii aprilie, Vodafone a lansat trei abonamente cu preturi intre 29 si 65 de euro, ce includ convoribiri nelimitate la nivel national.
Orange Romania ofera minute nelimitate clientilor companii
Orange Romania ofera clientilor sai de business convorbiri nelimitate pentru un abonament lunar in valoare de 18 euro, dar oferta nu este publica, ci se negociaza separat cu fiecare client.
Convorbirile nelimitate oferite de Orange Romania sunt, de fapt, pana la 5.000 de minute nationale.
Fara numar, pana la 5.000 de minute
Strategia din spatele ofertelor care includ convorbiri nelimitate este de a creste valoarea venitului mediu realizat pe... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 07:04
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57
In acest an, ANCOM va scoate la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.
Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.
In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.
"Autoritatea si-a propus ca prin licitatie sa stabileasca si sa obtina valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman si sa stimuleze concurenta, investitiile si inovatia pe piata de comunicatii. In plus, mecanismul a fost gandit astfel incat sa ofere conditii perfect egale atat tuturor jucatorilor actuali din piata romaneasca de comunicatii, cat si potentialilor nou-veniti si va fi consultat la nivel intern si international cu maxima transparenta si deschidere", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Vor fi scoase la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz.
Se vor acorda licente de utilizare pe perioade de 15 ani, cu incepere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvente, dar si licente pe termen mai scurt, pana la 5 aprilie 2014, pentru... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:43
Orange Romania se afla pe primul loc in tipul preferintelor utilizatorilor, la mica distanta de Vodafone, potrivit unui raport semestrial realizat de catre Mobime.ro, in urma analizei datelor introduse de catre vizitatorii site-ului.
Prin intermediul comparatorului, utilizatorii au analizat ofertele la abonamente, preturile la telefoane si au identificat varianta optima pentru nevoile personale.
Abonamentele cele mai potrivite rezultate in urma introducerii datelor in calculator ar fi urmatoarele:
- Pentru Orange ar fi: Delfin 20, Pantera 12, Pantera 85
- Pentru Vodafone: Complet 800+internet pe mobil Plus, Complet 800+ internet pe mobil Extra, Complet 250
- Pentru Cosmote: Cosmote XXL, S, XS
"Utilizatorul de telefonie mobila isi alege un abonament de valoare mare pentru a obtine un telefon la pret subventionat, miza fiind smartphone-urile. Romanii se uita mai mult la ce telelefon sa-si achizitioneze, decat la banii pe care ii scot lunar din buzunar pentru abonament. Aceasta este o tendinta specifica pietii de telefonie din Romania, in alte tari din Europa consumatorii fiind foarte atenti la cheltuielile lunare si mai putini atenti la telefonul la care vorbesc. Pe de alta parte este clar ca romanii prefera abonamentele cu internet inclus, navigarea pe internet fiind in continua crestere in randul populatiei tinere din Romania", a spus reprezentantii Mobime.ro.
In ceea ce priveste topul general al abonamentelor, pe primul loc se pozitioneaza Vodafone... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 10:13
Cumparaturile online efectuate in timpul sezonului de iarna au atins, anul trecut, un nivel record, iar rata de e-commerce din 2011 va depasi asteptarile. Toate semnele arata cresterea apetitului consumatorilor, care s-ar putea sa "uite de criza", cel putin in perioada sarbatorilor de iarna.
PayPal si-a dublat volumul platilor din 2010, in timp ce eBay se asteapta la un volum de plati care sa depaseasca valoarea de 5 miliarde de dolari, in doar cateva luni, scrie Tech Crunch.
Reprezentantii Google se asteapta la o crestere a cautarilor de 15%, in special in Black Friday (Vinerea Neagra, imediat dupa Ziua Recunostiintei), una dintre cele mai mari zile de shopping ale anului.
Tabletele fac parte din experienta shoppingului online si isi aduc contributia la cresterea apetitului consumatorilor, care se bucura de usurinta cautarilor si identificarea cadourilor.
Reprezentantii Google, eBay, PayPal si ShopKick intervievati de publicatia amintita sustin ca anul acesta, printre produsele care vor ocupa primele pozitii in lista preferintelor consumatorilor se afla telefoanele mobile.
Steve Yankovich, seful operatiunilor eBay, se asteapta ca 2011 sa fie cel mai bun an pentru vanzarile efectuate pe telefoane mobile si estimeaza ca eBay va inregistra vanzari de 5 miliarde de dolari pe acest segment.
De aceeasi parere este si Laura Chambers, senior director la PayPal, care adauga ca se asteapta la vanzari record pe telefonul mobil.
In plus, aceasta adauga ca... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:15
Pierderea, stricarea sau furtul telefonului mobil poate fi o tragedie. In conditiile in care romanii au inceput sa dea pe smartphone-uri sume asemanatoare cu pretul unei Dacii vechi, asigurarea acestora incepe sa para din ce in ce mai necesara.In urma cu 1-2 ani, asigurarea ni se parea un produs strict destinat masinilor, locuintelor si a diverselor obiecte excentrice ale vedetelor. Intre timp, mii de romani si-au asigurat telefonul mobil.
Pentru sume ce incept de la 2-3 euro pe luna, pierderea, furtul sau distrugerea mobilului nu mai este o problema.
"Activarile de asigurare mobila inregistrate de Vodafone s-au dublat in ultimul an", au declarat pentru Bloombiz reprezentantii operatorului.
In cele mai multe cazuri, asigurarea se incheie in momentul cumpararii telefonului, dar companiile telecom asigura si telefoane vechi de cel mult un an.
La Orange, spre exemplu, orice telefon sau modem (cu exceptia iPhone, HTC sau Blackberry) vechi de cel mult un an, poate fi asigurat pentru 1,95 euro/luna.
In cazul smartphone-urilor iPhone, HTC sau Blackberry, pot fi asigurate doar telefoanele vechi de cel mult sase luni. Suma porneste de la 3,95 euro, toate asigurarile fiind scutite de TVA.
Un sfert telefoane sunt smartphone
Asigurarile telefoanelor mobile au succes odata cu sofisticarea pachetelor de comunicare cumparate de clienti.
"Din ce in ce mai multi clienti achizitioneaza pachete complete de comunicare (voce, internet mobil, telefoane performante la preturi speciale) si... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 17:11
Un raport realizat de Oracle releva faptul ca 77% dintre utilizatorii de telefonie mobila din intreaga lume sunt dispusi sa treaca la un furnizor cu tarife mai bune, iar 83% ar subscrie la un serviciu al unui ofertant netraditional de telecomunicatii, precum Facebook sau Sony, informeaza NewsIn.Oracle a publicat miercuri rezultatele raportului "Opportunity Calling: The Future of Mobile Communications", cercetare in care au fost studiate opiniile a peste 3.000 de utilizatori de telefoane mobile din lumea intreaga, examinandu-se modalitatea de utilizare si perceptiile asupra telefoanelor mobile, interesul pentru tehnologii noi cum ar fi aplicatiile sau publicitatea mobila, precum si asteptarile de la generatia urmatoare de comunicatii mobile.
"In timp ce 82% din utilizatorii mobili sunt multumiti de furnizorul lor actual de servicii, piata mobila este pregatita pentru competitie. 77% dintre consumatori spun ca sunt dispusi sa treaca la un furnizor cu tarife mai bune si 83% ar lua in considerare si posibilitatea de a subscrie la un serviciu oferit de un ofertant de telecomunicatii ne-traditional cum ar fi Sony sau Facebook, atata vreme cat acestia ar putea oferi tarife si o calitate a serviciilor similare", se arata in raport.
Totodata, consumatorii mobili prefera inca serviciul fara limitari de trafic si sunt dispusi sa plateasca pentru acest lucru.
Astfel, pentru a-si pastra traficul nelimitat de date, 61% dintre consumatori ar accepta o marire cu 7% a facturii lor... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 17:44
20% dintre utilizatorii de telefonie mobila au doua sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc in general pe aparate telefonice diferite, iar aproape 40% din romani au auzit de aparatele dual-SIM, cu toate ca foarte putini le si folosesc, potrivit celui mai recent studiu GfK Omnibus, informeaza NewsIn.La sfarsitul anului 2009 s-au inregistrat mai mult de 27 de milioane de cartele SIM active conform datelor oficiale ale operatorilor - ceea ce depaseste ca numar populatia tarii si este in crestere fata de anii anteriori.
Potrivit studiului GfK Omnibus, aproximativ trei sferturi dintre romani utilizeaza servicii de telefonie mobila si 80% dintre clientii acestui serviciu folosesc in mod curent un singur SIM.
Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobila din mediul urban si dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri.
In Bucuresti intalnim cea mai ridicata proportie de persoane care utilizeaza mai mult de o cartela SIM pentru serviciul de telefonie mobila (42%).
Telefoanele dual-SIM sunt relativ cunoscute - 39% dintre romani stiu de existenta acestora, in special barbatii, locuitorii din mediul urban, din Dobrogea si din Bucuresti si cea mai mare parte a persoanelor intre 15-39 de ani.
Prietenii si cunoscutii sunt principala sursa de la care romanii au aflat de telefoanele dual-SIM, urmata de Internet.
Magazinele operatorilor de telefonie au contribuit mai putin la promovarea tehnologiei dual-SIM (reprezentand o sursa de informare pe acest... mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:34